Най-великия удар в историята на мъжкия тенис
Най-великия удар в историята на мъжкия тенис
| Автор |
Съобщение |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 22.03.2013 03:36
Хммм, тук ще е страшен мазаляк Хайде да видим сега. Анкетата тук може да дава само 10 номинации, да се знае. Сложно е защото говорим за различни поколения и условия в които са се състезавали тенисистите. А и тези 10 възможности силно ме затрудняват. Разбира се всеки може да даде своят Топ в мнение, даже е по-добре да се види кой какво мисли. Има много играчи, които заслужават да попаднат в допитването, но няма място, така че може да бъдат споменати в мнение. Сещам се на прима виста за бекхендите с две ръце на Сафин, Банди, Ноле, Мъри, форхендът на Къриър, бекхендът с една ръка на Щих, Вавринка. Сега много важно нещо е все пак тенисистът да има и големи успехи. Сега как да сложа бекхенда на Вавринка от който аз лично се възхищавам като Стан дъ Ман е лигня огромна?!  И т.н. в този ред на мисли... Също така в една подобна анкета ретурът остава малко в сянка, а той също е много важен. Тук веднага бих посочил, Агаси, Сампрас (налага ретурът с подлагане на ракетата, което му носеше огромни успехи на Уимби), Борг, Бекер, Ноле, Мъри, че защо не и Надал и Ферер. Още и сервисите на Федерер, Иванишевич, Бекер, Карлович, волетата на Рафтър, Едберг. Играта сервис-мрежа на Сампрас (като процент спечелени точки е може би най-ефективния в историята). Ами контраиграта на Рафаел Надал? Това което започна с Агаси и Хюит беше усъвършенствано до невиждани висоти от Надал. Това е едно от нещата с които завинаги ще остане в историята. Той проправи пътя за Джокович и Мъри, които имат не по-лоши минаващи удари от невъзможни ситуации отколкото Надал, но някак си именно Рафаел ще се запомни със защитата си и последвалия уинър от невъзможна ситуация. Има и още нюанси. Посочил съм форхендите на Надал и Федерер. Няма как да не спомена тези два форхенда. Но сега единия е по-плосък, а другия е най-особения и несрещан от друг тенисист удар. Този топспин който придава Надал е уникален сам по себе си. Така че това не е модел, а нещо самордно и гениално по себе си. Или пък как точно да спомена Борг. Къде да го вкарам? Той е нещо като Алфредо Ди Стефано във футбола. Изпреварил времето си. Може би най-добрия атлет в историята? Така че приемете тази анкета и като по-глобална. Защото ако трябва да съм съвсем буквален, то има форхенд по диагонала и по обратния диагонал, по правата, бекхенд по диагона и по правата, и на някой едно от двете звена куца или не е толкова равностойно да кажем. Има ретур на 1 и 2 сервис, има 1 и 2 сервис (именно втория сервис за мен е най-великото оръжие - на Пийт) и т.н. За тези отделни компоненти в играта по нататък в отделни теми-анкети за всеки един отделен удар. Тази тема/анкета е генерална ако може така да се каже. И т.н. и т.н. размишления Вие сте 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 22.03.2013 03:46
Така аз гласувах за сервисът на Пистъл Пийт! да се знае Иначе ако трябва да направя класиране 1. Пийт Ако клишето, че сервисът е най-голямото оръжие е вярно, то значи Пийт е най-голямото клише :) Сериозно, заслужава признанието ми, защото този сервис в повечето случаи не се биеше със злоба и груба сила, а с мисъл!! 2. Рафа Надал - сори Роджър, но форхендът на Надал е нещо невиждано за играта. Знам, че феновете на Федерер ще ме нападнат и ще попитат къде е този форхенд в зала? ;) Ще им отговоря, че залата за Надал идва в края на сезона когато е уморен и защо да не е уморен, ходете вие тичайте като изоглавени година след година на горещия песък, най-трудната настилка. Просто самия Надал не играе по-рано остскочила топка, по-скоро не това му е силата не че не може и му трябва време за нагласа. Форхендът си е ОК и там, видяхме го 2010 г. когато се запази свеж за ТМЦ беше на финал, взе и сет на един намиращ се в страхотна форма Роджър. 3. Форхендът на Федерер 4. Сервисът на Федерер 5. Бекхендът на Куертен - просто красота! Нататък ми е сложно, а и няма значение, важното е че са номинирани :) Сложно и субективно си е.
Последна промяна Diavolo на 22.03.2013 03:48, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Henman
(Valiant Knights)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 22.03.2013 12:04
Според мен трябваше да са волетата на Рафтър или Едберг, а не Макенроу. Иначе аз гласувах за сервиса на Сампрас.
 |
|
A.Agassi
(Valiant Knights)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 22.03.2013 14:14
отдавна съм си казал мнението- за мен форхендът на Федерер е най-могъщото оръжие, което съм виждал. в най-силните му години, когато се нагласяше перфектно за топката, без да закъснява и да се налага да рискува само от ръката, този удар му носеше 70 % от точките. особено на хард и трева, успяваше да взима много рано,да редиректва и да мачка от всяка една точка на корта. неслучайно Рафа измисли стратегия с 90 % насочени сервиси към бекхенда и атака към фамозния форхенд само в краен случай. учудващо за мен, другите тенисисти не успяха напълно да наложат тази тактика срещу Фед, но и затова си има причини- топспина, лявата ръка и т.н и т.н естествено всички удари, които си сложил са фамозни сами по себе си, какво да кажем за сервиса на Сампрас- перфектен, този на Фед също не отстъпва с много, граундитата на Агаси като цяло- защото той както и Ноле нямаше предпочитана страна, ретурите му и т.н и т.н И все пак моето обективно мнение е това, което изложих.
ВАМОС
 |
|
Henman
(Valiant Knights)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 22.03.2013 22:05
Да, ама форхендът на Фед доста често е зациклял сериозно, включително в златните му откъм успехи години. Честно казано, ако мога да избирам, бих предпочел да имам форхенда на Надал или на Гонзалес, защото вкарват повече лифт и ударът е по-стабилен без това да прави топката по-малко остра.
 |
|
alessandron
(Primus Maximus)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 23.03.2013 12:26
Гласувах за форхенда на Федерер по същите причини като Агаси. Когато Роджър беше в пика си и краката се движеха на максималното, срещу този удар противодействие нямаше - никой не пожела да се надиграва с Федерер на форхенд страната му, дори Надал. Естествено, че е имало мачове, в които този удар не е сработвал, но почти няма мачове, в които да не е сработвал, защото противникът отсреща е пречупвал Федерер на форхенд - говорим за златните му години (2004-2009). Докато при Рафа, при все екстремния топспин, който се изтъква и от Дявола, и от Хенман, доста често, особено на хард, е имало основополагащи мачове, в които точно тоя форхенд е бил брутално размазван - Гонзо 2007 на АО, Цонга на следващата година пак в Мелбърн, Южни 2006 на У СО, седемте поредни победи на Ноле на финалите между тях през 2011-2012. При форхенда на Роджър за мен има перфектно съчетания на плосък удар и на топспин и той доста често е варирал с вкарване на повече от единия елемент в зависимост от опонента. Докато при Надал почти няма промяна - все е топспин, а на по-бързите настилки това е носело много проблеми на испанеца, дори когато е бил в познатото на всички физическо състояние. Разбира се, в тениса не са само тия два форхенда, просто сравнението между тях е заради количеството титли, които имат двамата - няма как да не им се сравняват ударите.
|
|   |
|
 |
|
Henman
(Valiant Knights)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 23.03.2013 17:09
Надал беше размазван в тия мачове, защото постановката му на игра беше твърде дефанзивна, седеше много зад основната линия и нямаше никакъв сервис, а не защото е грешал от форхенд. Пусни си мачовете му с Сьодерлинг и Бердих при последната му победа на Уимбълдън и ще видиш, че там ги надстреля и двамата (а уж те имат най-мощните плоски форхенди) и в един момент срещу Содата изглеждаше сякаш не може да сбърка топка, много страховито. Посочвам тия два мача, защото там беше най-впечатляващо, но като цяло винаги когато Надал получи по-удобна топка на ФХ, някакси човек е убеден, че ще натиска до припадък, но няма да сбърка и противникът му трябва да направи някаква мега контра, за да обърне разиграването. Докато Федката винаги може да нацели някоя рамка или да изкара много аут дори да е в наглед печеливша ситуация. Справка - любимия на Дявола мач. 
 |
|
alessandron
(Primus Maximus)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 23.03.2013 19:27
 |  |  |  | Henman написа: Надал беше размазван в тия мачове, защото постановката му на игра беше твърде дефанзивна, седеше много зад основната линия и нямаше никакъв сервис, а не защото е грешал от форхенд. Пусни си мачовете му с Сьодерлинг и Бердих при последната му победа на Уимбълдън и ще видиш, че там ги надстреля и двамата (а уж те имат най-мощните плоски форхенди) и в един момент срещу Содата изглеждаше сякаш не може да сбърка топка, много страховито. Посочвам тия два мача, защото там беше най-впечатляващо, но като цяло винаги когато Надал получи по-удобна топка на ФХ, някакси човек е убеден, че ще натиска до припадък, но няма да сбърка и противникът му трябва да направи някаква мега контра, за да обърне разиграването. Докато Федката винаги може да нацели някоя рамка или да изкара много аут дори да е в наглед печеливша ситуация. Справка - любимия на Дявола мач.  |  |  |  |  |
Да, това е така, само дето посочените от теб мачове на Уимби просто са доказателство колко се е променила тревата и как отскокът не е толкова кос, колкото преди 15 години. Бердих не ми го давай за пример за нищо, лузър по душа - що не даде пример с победата на Содата на РГ, където самият ти си казвал, че Надал изобщо не игра слабо? За положението в зала пък не отварям дума, оправданието с "търчането" на Дявола е крайно несериозно - да не тича в три турнира на клей Надал и ще му останат сили, тогава какви ще са оправданията? Плюс това тук говорим за ударът в най-добрите му моменти, а не в най-недобрите. Щото например Джокович се научи и контрираше точно уж по-удобните топки на ФХ на Надал и ги обръщаше в печеливши, докато при Федерер може и да има по някоя рамка, ама като дойдеше по-плиткия удар и няма натискане по три-четири-пет удара, ами до най-много два се решаваха нещата - и то не твърде много във вреда на Федерер  Аз моето мнение няма да си го променя, ти твоето също, така че си оставаме с приказките.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 25.03.2013 17:39
Нещо много слаба активност в гласуването Женската анкета събра цели 10 гласа повече?! 
|
|   |
|
 |
|
zorijb
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 25.03.2013 19:54
Обективно погледнато и в двете теми би трябвало най-много гласове да съберат двата най-добри сервиза в историята на спорта. Все пак това е основополагащ удар, с който можеш да си осигуриш както директни точки, така и огромно предимство в разиграванията.
Аз обаче не мога току-така да отмина най-великият граундстроук, а именно форхенда на Фед.
Все пак ще воутна за Пийт.
|
|   |
|
 |
|
Orel62
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 27.03.2013 12:50
 |  |  |  | A.Agassi написа: отдавна съм си казал мнението- за мен форхендът на Федерер е най-могъщото оръжие, което съм виждал. в най-силните му години, когато се нагласяше перфектно за топката, без да закъснява и да се налага да рискува само от ръката, този удар му носеше 70 % от точките. особено на хард и трева, успяваше да взима много рано,да редиректва и да мачка от всяка една точка на корта. неслучайно Рафа измисли стратегия с 90 % насочени сервиси към бекхенда и атака към фамозния форхенд само в краен случай. учудващо за мен, другите тенисисти не успяха напълно да наложат тази тактика срещу Фед, но и затова си има причини- топспина, лявата ръка и т.н и т.н естествено всички удари, които си сложил са фамозни сами по себе си, какво да кажем за сервиса на Сампрас- перфектен, този на Фед също не отстъпва с много, граундитата на Агаси като цяло- защото той както и Ноле нямаше предпочитана страна, ретурите му и т.н и т.н И все пак моето обективно мнение е това, което изложих.
ВАМОС |  |  |  |  |
"когато се нагласяше перфектно за топката"  , всъщност с изклчение на сервиза всичко останало зависи 99% от придвижването и оценката на ударите откъснато от придвижването си е само моабет. Би трябвало в класацията да се почне с това: 1-во най-добър мувър евър и после всичко ост.: 1. Сампрас 2. Borg 3.Fed i t.n.
|
|   |
|
 |
|
Orel62
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 27.03.2013 12:54
 |  |  |  | Diavolo написа: Така аз гласувах за сервисът на Пистъл Пийт! да се знае Иначе ако трябва да направя класиране 1. Пийт Ако клишето, че сервисът е най-голямото оръжие е вярно, то значи Пийт е най-голямото клише :) Сериозно, заслужава признанието ми, защото този сервис в повечето случаи не се биеше със злоба и груба сила, а с мисъл!! 2. Рафа Надал - сори Роджър, но форхендът на Надал е нещо невиждано за играта. Знам, че феновете на Федерер ще ме нападнат и ще попитат къде е този форхенд в зала? ;) Ще им отговоря, че залата за Надал идва в края на сезона когато е уморен и защо да не е уморен, ходете вие тичайте като изоглавени година след година на горещия песък, най-трудната настилка. Просто самия Надал не играе по-рано остскочила топка, по-скоро не това му е силата не че не може и му трябва време за нагласа. Форхендът си е ОК и там, видяхме го 2010 г. когато се запази свеж за ТМЦ беше на финал, взе и сет на един намиращ се в страхотна форма Роджър. 3. Форхендът на Федерер 4. Сервисът на Федерер 5. Бекхендът на Куертен - просто красота! Нататък ми е сложно, а и няма значение, важното е че са номинирани :) Сложно и субективно си е. |  |  |  |  |
Еми Пийт да беше направил 18 и+ аса вместо 9 със 7 двойни грешки и да беше играл поне един финал в Париж.
|
|   |
|
 |
|
Henman
(Valiant Knights)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 27.03.2013 16:38
Ореле, ти за какво все пак гласува?
 |
|
Orel62
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 27.03.2013 16:40
FED - форхенд и сервиз 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 27.03.2013 17:04
Ореле не лъжи Можеш да гласуваш само за една опция... А иначе всичките федерални си гласувате за Фед, така реална анкета не може да стане... :)
|
|   |
|
 |
|
Orel62
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 27.03.2013 17:58
Ami цъкнах и на 2 те, сега гледам има някаво Х"-сче срещу едното , явно не може.
|
|   |
|
 |
|
Naki
Регистриран на: 11.01.2013 23:28 Мнения: 3677 Местоположение: София област
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 27.03.2013 18:41
Нещо някъде се е бъгнало (или си е бъгаво по принцип)! Дава ми, че съм гласувал за "Форхендът на Иван Лендъл", което аз определено НЕ съм. При гласуването стана нещо странно, уж гласувах, после ми даде пак, ама излезе грешка, че вече съм гласувал - бъгава работа, не като Дира!  Ореле, при теб на кое излиза X-чето?
Последна промяна Naki на 27.03.2013 18:53, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Orel62
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 27.03.2013 19:19
na 2-рото , първи дадох ФХ, после сервиза
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 28.03.2013 00:45
|
|   |
|
 |
|
alessandron
(Primus Maximus)
|

Re: Най-великия удар в историята на мъжкия тенис | 30.03.2013 00:08
Фактът, че хората гласуват за Федерер, явно не се харесва на организатора. Но след като самият той до последно отричаше гения на Роджър в Дир.бг при спора докъде ще стигне Фед спрямо Сампрас и при това си вЕрваше, макар след като цифрите го смазаха да заговори с половин уста, че си знаел, че води безнадеждна война, показва кой всъщност е пристрастен. 
|
|   |
|
|