| Автор |
Съобщение |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Филми 2025 | 07.01.2025 16:59
Носферату (Nosferatu) (2024)https://www.imdb.com/title/tt5040012/Гледах го на кино и може би не биваше да подхождам с чак толкова големи очаквания, защото за съжаление филмът не ми ги оправда напълно. Отидох с нагласата, че този филм ще надмине този от 1992 г. с Гари Олдман, но не успя. Но двата филма са твърде различни един от друг и подобни сравнения не са много уместни, освен само и единствено на емоционално ниво, откъдето изхождам и аз. Бях впечатлен от Робърт Егърс и неговата работа по ''Фарът'' така че знаех какво да очаквам и в голяма степен го получих. Един много по-брутален, готически и мрачен прочит на една от най-популярните истории. Но задължително трябва да се уточни, че този филм е по-скоро римейк на оригинала от 1922 г. който е трябвало да бъде за Дракула, но тогава не са успели да придобият правата по творбата на Брам Стокър и за това разказват една малко по-различна история и с различни имена. Действието се развива в Германия, а не в Англия, а граф Дракула е граф Орлок. Както и да е, няма значение. Бил Скарсгард като Носферату прави впечатляваща роля. Самият Носферату наистина е плашещ и бих казал отвратителен. Страхотна работа и на гримьорите, като същото важи и за операторската работа. Лили Роуз-Деп е очарователна и толкова изкусителна. Всяко чудовище има своята слабост, тя е слабото място на самото въплъщение на смъртта, Носферату. И това си личи с всеки един кадър. Уилям Дефо както винаги е великолепен, този път в ролята на версията на Ван Хелсинг, Вон Франц. Филмът е съвършена готика в пълния и вид, от-до. Декорите са невероятни и заслужават номинация за оскар, поне според мен. Това което не ми допадна е, че филмът беше по-муден от очакваното със слаб завършек на фона на останалата част и колкото и да е странно, но не беше чак толкова страховит колкото очаквах, въпреки че има една изключително брутална/отвратителна сцена, която не знам как изобщо са позволили да се покаже и не е изрязана или да е само загатната. Този филм е нишов и специфичен, не е за масовката така да се каже и аз напълно осъзнавам това. Само че когато се опитваш да направиш нещо подобно и да гониш по-трудната 'арт задача' отколкото да се пускаш по безопасния калъп, трябва да си безупречен. Само, че според мен, Егърс не е. Филмът е добър и го препоръчвам, но за мен лично това е един пропилян потенциал за нещо велико. - 7.0 / 7.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Филми 2025 | 09.01.2025 20:53
Фабрика за кокошки (2024)https://www.imdb.com/title/tt34911148/комедия/романтичен Днес го гледах на кино. Моля ви се, не си го причинявайте на голям екран. На малкия може. Все пак е българско. Хора, казвам ви това е един от най-странните филми, които съм гледал някога през живота си, а вярвайте ми аз съм гледал много и какво ли не съм видял... Мислех да не му давам оценка, просто защото съм безпомощен и безсилен и не знам как да го опиша това чудо на седмото изкуство. По принцип филмът е за без оценка, ама традицията си е традиция и колкото и да завишавам и да се правя на ударен понякога, не мога, просто не мога. Поне не му давам 1 или 2, че той си за толкова ама имаше някои моменти в които ме разсмя и му праснах четворката. Представете си самоделен студентски филм без бюджет или айде там, 1000/2000 лв. за няколко камери, един стар фиат, един апартамент, един сервиз и някаква изкорубена птицеферма. Има 5 човека на кръст като актьорски състав и това е. В главните роли са поп фолк изпълнители (?!), Борис Дали и Джулия, както и Арти (известен инфлуенсър от риалити шоуто, Един за друг), т.е. хората са спестили и откъм актьори! Ей така се прави! Наистина не знам колко е бюджета на филма ама според мен е рекордно нисък, а боксофиса е 150 000 лв. така че честито на Про Филмс и студио Стори Стейшън Пикчърс! Сценария, диалозите и актьорската игра са покъртителни. Някакъв висш дебелизъм или може би точно това се е целяло, нещо извън матрицата. Дам, така ще да е. И не стига всичко това, но и почти през цялото време кънтеше някаква много силна музика (никакъв монтаж на звука) все едно съм в Плаза и застанал до някоя от колоните. Все пак искам да напиша и нещо хубаво. Имаше някои моменти които ме разсмяха, не съм подозирал, че Борис Дали има такива комедийни заложби, за да изиграе подобни скечове и да изглежда по този начин, който явно са търсили. Абе, велик филм е това, казвам ви, това е един път изживяване! Но моля ви гледайте, че ми се ще да видя повече мнения. - 4
|
|   |
|
 |
|
redo
(The Thracian Orphics)
|

Re: Филми 2025 | 10.01.2025 14:34
Не зная как изобщо може да ти хрумне да си причиняваш подобни неща...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 10.01.2025 15:24
Проектът Флорида (The Florida Project) (2017)https://www.imdb.com/title/tt5649144/ Уф, ето ви едно филмово бижу, което се оказа, че съм бил пропуснал, но никога не е късно да се поправиш! Шон Бейкър (Анора) се заиграва с Дисни и тяхното оригинално име за проекта, парк Дисниленд... Не случайно всичко приключва в...Дисниленд... За някои блян, за други спасение... Изключително, брутално реалистичен филм за истинската американска картина и как на пътя към мултимилионния и бляскав Дисниленд (отстоящ на неколкостотин метра) живеят хора на ръба на оцеляването... В главните роли са брилянтите малки момичета и момчета и по-точно шестгодишната палава и цепната в устата Мууни, за която всичко е едно голямо забавление, уви, докато жестоката реалност не я настигне... Всички сме били деца, всички сме правили пакости, въпросът е защо децата трябва да страдат и да губят най-безгрижните си детски години само защото всички около тях нехаят и са оставили живота в 'Магическия замък' (общежитието в което множество семейства сред които наркомани, безработни, луди и дребни престъпници) да тече като в някаква паралелна Вселена, сякаш не съществуват... Шон Бейкър е истински виртуоз. Как може да открива такива нешлифовани диаманти и те така да играят, сякаш играят себе си (същото го има и в Анора). Той напълно съзнателно наема аматьори, непрофесионални актьори, или тотално неизвестни, които обаче така играят, че направо крещят за оскар. Визирам почти целия каст (в който между другото блести и великия Уилям Дефо) и най-вече Бруклин Принс и Бриа Винайте. Много, много силен филм. Препоръчвам с две ръце! - 8
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 10.01.2025 20:00
Жокера: Лудост за двама (Joker: Folie à Deux) (2024)https://www.imdb.com/title/tt11315808/ Много се радвам, че го пропуснах на големия екран. Онзи ден го гледах в Max. Един от най-големите провали за мен изобщо в най-новата история на Холивуд. Във всеки един аспект в който може да се разглежда. Всичко което изгради Тод Филипс беше унищожено то напълно съзнателно и самоцелно. Значи това е бил големия план на 'Уок Холивуд' - да въздигнат и след това да съсипят още един култов герой, нищо че този е един от най-големите злодеи във филмовата Вселена. Филипс унищожи реално и първия филм и образа за Жокера, така че за мен вече и първия филм няма стойност (а бях писал преди 4 години, че е шедьовър). Следват спойлери, ако не сте гледали филма ===> Според уок Тод Филипс, смъртта на Артър Флек е била необходима? Защо питам аз??? Искам смислен отговор! Аз ще си отговоря. Според неолибералния и профашистки Холивуд, Жокера е прекалено остарял патриархален герой (пардон злодей) и трябваше да бъде съсипан образа и представата за него. Да го видим в това жалко съществувание в края на филма, до такава степен, че да не съжаляваме дори, че беше намушкан смъртоносно. Няма и любов с Харли Куин разбира се. Пак според трагикомичния Уок Холивуд, връзката между Жокера и лудата Харли е прекалено токсична и за това също няма място! Не случайно Куин го оставя в края все едно е някакъв неспасяем и жалък прошляк. Според някои ''модерни'' социални догми излезли от празните глави на шепа самозабравили се идиоти, вече нямаме нужда нито от силни и добри герои, нито толкова могъщи и харизматични злодеи. И въпреки че това е само един художествен образ (който по принцип си получава заслуженото и в комиксите и в старите филми), то този образ има прекалено токсично влияние над масите и за това трябва да бъде съсипан като такъв. Разбира се жалкия Тод Филипс си оставя вратичка на финала, като ни показват ''истинския'' Жокер (Конър Стори), който убива нашия деградирал герой/злодей, като реално Артър Флек е убит от метафората за Жокера... Край на спойлерите! <=== Драги ми смехурко, нов Жокер няма да има, поне не и под твоята режисура. Защо? Защото филмът беше сринат от критики. И не само от обикновените фенове и зрители, но дори и от сухата критика! А какво показва боксофиса??? Там всичко е ясно. А срещу математиката не се върви. Жокер (2019) - бюджет $65 млн. Световни приходи: $1.079 млрд. Жокер: Лудост за Холивуд (упс, грешка - за двама) (2024) - бюджет $ 200 млн. Световни приходи: $206 млн. Последния да затвори вратата! Извън самата концепция на филма, която е самоунищожителна, тези песнички (да, този филм също се води мюзикъл, някои се побъркаха и си мислят, че живеем в 50-те години и явно са решили всеки втори филм вече да е мюзикъл) и танци не бяха зле, като Финикс се справи изненадващо добре в тях (ей, голям талант е този човек). Лейди Гага ми хареса. Знам, че много хора не я харесват, но играе жената, има и присъствие. Не просто актьорства... Но всичко това са само незначителни щрихи. Мега провал! - 1
|
|   |
|
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
Регистриран на: 23.08.2012 09:02 Мнения: 13104 Местоположение: Augusta Vindelicorum
|

Re: Филми 2025 | 10.01.2025 21:36
След подобни Дяволски драми няма как да не очаква човек включване от Резо. Тръпнем... 
_________________ GREEN AND GOLD UNTIL THE CLUB IS SOLD!
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 10.01.2025 21:58
Амии просто бях изгледал всичко и нямаше какво да се гледа, а и е българско. :)
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Филми 2025 | 11.01.2025 15:46
Това го мернах по време на кинопрегледа преди филма за Гунди и изглеждаше силно малоумен филм.
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 12.01.2025 01:23
Отвътре навън 2 (Inside Out 2)https://www.imdb.com/title/tt22022452/Какво се случва в мозъка на един тийнейджър и ще се справи ли главнокомандването с новата палитра от емоции следствие на това? Върху това акцентира продължението на знаковия за Пиксар и Дисни филм от 2015 г. който ни запозна с емоциите и чувствата на 11 годишната Райли и трогна стотици милиони по цял свят. Лично за мен една от най-великите анимации за всички времена. Продължението само по себе си е добро, но поставено до предшественика си олеква във всички параграфи чрез които бих могъл да ги сравня. Но това не е от много голямо значение, защото историята отново е увлекателна и забавна и си заслужава гледането. Анимацията донесе $1.7 млрд. световен приход, което е абсолютен рекорд за пълнометражен анимационен филм и единствената анимация в топ 10 в тази престижна класация. Препоръчвам. - 7.5 / 7.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 12.01.2025 17:41
Дивият робот (The Wild Robot) (2024)https://www.imdb.com/title/tt29623480/ Една от най-хубавите анимации, които съм гледал и една от най-добрите за последните 10 години и повече. Филмчето те хваща за гърлото и душата и не те пуска до самия финал. Изключително емоционално пропита и докосваща съзнанието ти, което много малко филми са успявали. Сещам за първия Отвътре навън, за В небето и разбира се за Уоли. Анимацията е адаптация по романа на Питър Браун със същото заглавия, като книгата я има и преведена у нас от издателство Панда. Действието се развива сякаш в някакъв постапокалиптичен свят или не точно това, но някакво бъдеще в което се е случило нещо, някакъв катаклизъм и в него роботите са получили много по-голяма власт от своите създатели хората. Главният герой е роботът, 'ROZZUM 7134' на Юнивърсъл Дайнамикс. Името е голямо намигване и отдаване на заслуженото на бащата на роботите, татко Карел Чапек, като Крис Сандърс използва пиесата на Чапек от 1920 г. ''R.U.R.'' (бтв: Rossum's Universal Robots). Роз се озовава на див остров обитаван от всякакви животни след авария вследствие на тайфун и ще трябва много време, за да спечели доверието и обичта на околните обитатели, които в началото я виждат като 'Чудовището' След гонитба с една мечка, Роз без да иска убива родителите на изтърсачето-гъсе, Светлоклюн. Но изгубената Роз намира своята мисия да помогне на гъсето да отлети на Юг и да оцелее. Спасява го, отглежда го като свое дете с вещата помощ на хитрия лисичко, Рижко. Следват множество приключения и няколко обрата до самия край. Докато децата ще се радват на приключенията на робота и животинките, то за техните родители остават сериозни теми за размисъл - за това какво е да си родител и доколко си готово да жертваш себе си, принципите си, дори това което ти е закодирано като команди, за да отгледаш чуждо дете и можеш ли чрез тази магия да преоткриеш себе си и дори да промениш природата си (в случая програмирането) в името на най-висшата цел в живота... Анимацията е изключително красива. Отдава се почит на добрата, стара анимация от 80-те години, като има рисунки на ръка, маслени рисунки и съвременните 3D технологии. Дивата природа и самите животни са много красиви, пъстри и живи. Горещо препоръчвам! Филмчето трудно може да се разкаже, просто го вижте, изживейте и почувствайте по свой си начин. - 8.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 13.01.2025 20:43
Падингтън в Перу (Paddington in Peru) (2024)https://www.imdb.com/title/tt5822536/Днес гледах на кино третия филм за говорещото и пакостливо мече. За съжаление никак не ми хареса. А може би просто си бях забравил сандвич с мармалад и за това така... Първите два филма много ми харесаха, не знам защо така се е получило с този трети и според мен последен филм за Падингтън, тъй като цикъла се затвори, той отиде в амазонската джунгла в Перу и се събра със своите... А тук дори имаме и такива звезди като Оливия Колман и Антонио Бандерас. И двамата не ми харесаха и яко преиграваха. Проблема според мен е в сценария, който е много ниска летва този път и в липсата на добри шеги и забавни ситуации. - 5.5 / 5.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 13.01.2025 21:29
Екзорсизмът (The Exorcism) (2024)https://www.imdb.com/title/tt11240348/ Филм обида за всички фенове на хорър жанра! И този филм има дързостта да стъпва в територията на класиката от 1973 г. и да му отдава почит. Освен Ръсел Кроу да е бил под хипноза и да си е мислел, че снима непосредствено продължение на ''Екзорсиста на папата'' (майтапя се, шокиращото е, че този филм е заснет за 1 месец в края на 2019 г. но вижда бял свят чак сега през 2024 г. ; бтв: по-добре да не беше), нямам друго обяснение какво прави в това филмото недоразумение. - 2Жертвоприношение (A Sacrifice / Berlin Nobody) (2024)https://www.imdb.com/title/tt16491560/ Психологически трилър/мистерия за една фанатична религиозна секта, която директно прокламира масови самоубийства за да се спаси майката Земя от вредата на хората и свръхнаселението като глобален демографски проблем. В главната роля е Ерик Бана, който мен лично ме разочарова и като игра и като написания за героя му сценарий, а действието се развива в Германия. Спокойно можете да го пропуснете. Скучен, дразнещ и предвидим. - 4 Въздушния (Air) (2023)https://www.imdb.com/title/tt16419074/ Ето една много приятна изненадка. Биографичен филм за възхода на могъщите в момента Найки, които през 80-те години са били едва трета цигулка на пазара. Филмът акцентира над героя на Мат Деймън, баскетболен гуру с невероятен нюх за дребния детайл. Именно той се налага над колеги си и големия шеф (Бен Афлек) да направят революция, като заложат всичко на една маратонка (станалата легендарна впоследствие, 'Еър Джордан'), направена специално за... въздушния Майкъл Джордан... Е, останалото е история... Много странно, но в целия филм ние така не виждаме и не чуваме самия Майкъл, а само виждаме неговия силует. Може би за някои това е дразнещ минус, но за мен лично беше нещо ново, оригинално и работещо конкретно за целите на филма. Препоръчвам! - 7.0 / 7.5Стая на загадките (Escape Room) (2017)https://www.imdb.com/title/tt5159414/Гледах този хорър/трилър по bTV Cinema. Моля, не си го причинявайте. Истинска мъка за гледане. Не си струва заради един, два по-запомнящи се момента. - 4Поле на смъртта (Escape the Field) (2022)https://www.imdb.com/title/tt11265320/Гледах хорър/трилъра в MAX. Поредно разочарование. Все пак за разлика от горното недоразумение тук има някаква интересна идея, но за съжаление много лоша развита, да не казвам, че филма свършва в нищото, като клифхенгър за следващ епизод/сезон ако това беше сериал. - 5Тя слуша (Afraid) (2024)https://www.imdb.com/title/tt24577462/ И пак хорър. Уф, каква греда! Този филм даже имаше премиера на кино у нас, но тогава не го гледах. И сега се радвам за което. Това ще да е една от малинките за тази година. Получил се е някакъв нескопосан проект целящ да копира успеха на Меган. Да, ама не! Трагикомичен сценарий, лош и скучен каст, досадно предвидим филм. - 4.5 / 4.0Романтично кафене (Something's Brewing) (2023)https://www.imdb.com/title/tt22496962/ Класически романтичен филм тип Холмарк. Само че много плосък сюжет, не ми хареса и актьорската игра, а сценария беше такъв, че и двамата главни герои изглеждаха като идиоти. Лош филм. - 4
|
|   |
|
 |
|
TheExorcist
(New Mersey Razors)
|

Re: Филми 2025 | 14.01.2025 04:48
Най-накрая изгледах Дюн, 1 и 2. Става определено, но не е 8 от 10 както го пишат, а е 6 от 10 за мене. Няма да коментирам тука, защото е много, на други места съм писал, но Хавиер Бардем е определено най-добрия актьор, откъм актьорско майсторство, Тимотее има още мнооого да учи! П.С. Джош Бролин - средна работа П.С.2 Джейсън Момоа  пълна масовка, супер пич, но като актьор ... I want my money back pls!
Последна промяна TheExorcist на 14.01.2025 04:52, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
alexbg
(The Thracian Orphics)
|

Re: Филми 2025 | 14.01.2025 11:56
Дори не съм и разбрал последния къде точно е играл... Вярно, че го гледах филма по самолетите, ама...
Най-големия му плюс е, че ме накара да си прочета отново поредицата...
_________________ БЪДИ РАЗЛИЧЕН - БЪДИ ГРАМОТЕН...
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Филми 2025 | 14.01.2025 13:37
Много малко са случаите в който филма е по-добър от книгата. Дори много рядко се доближава до книгата. Така че ако го погледнем от тая преспектива винаги оценките биха били ниски.
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 14.01.2025 14:14
Дюн е супер филм. И двата, особено втория. 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Филми 2025 | 14.01.2025 16:34
Море от дървета (The Sea of Trees) (2015)https://www.imdb.com/title/tt3450900/ Мистерия/трилър/драма. Действието на филма се развива в печално известната японска гора Аокигахара (морето от дървета), ''Раят'' за самоубийците. За съжаление всяка година в нея се самоубиват хора, като пикът е бил през 2003 г. когато са намерени 105 тела. Според японската митология в тази горя бродят и духовете на самоубилите се. Точно над това се фокусира и филма в който блестят Матю Макконъхи, Кен Уатанабе и Наоми Уотс. Хареса ми филма. Великолепна актьорска игра (едва ли учудвам някого при тези актьори) с много живописни гледки и отлична операторска работа. Това което му липсва на филма е достатъчно дълбочина. Не може да имаш такива звезди и да представиш една забързана история като документалка... За капак им хванах и шок туиста в края, което беше ясно още от началото... Поне за мен. Препоръчвам. - 7.0 / 6.5
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Филми 2025 | 14.01.2025 17:26
 |
|
TheExorcist
(New Mersey Razors)
|

Re: Филми 2025 | 14.01.2025 19:17
Добър, да, но не и супер! 
 |
|
TheExorcist
(New Mersey Razors)
|

Re: Филми 2025 | 14.01.2025 19:28
Стига с това клище за книгите, аз даже не знаех коя е книгата. Филмът е много добре направен, но е опит за ретро/футурустчно направление с комерс цел, да минат Междузведните един вид, нищо,че по-рано e написано, но няма шанс пред STAR WARS!
|