Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 16:15

Отговори на тема  [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща
Филми 2025 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   27.03.2025 18:15

Новокаин (Novocaine) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt29603959

Отидох да го гледам ей така за малко разтуха, а и харесвам Амбър Мидтъндър (не и Джак Куейд, хех), но само си загубих времето.
Екшън/комедия от възможно най-лошия тип. От досадните, клиширани и леснозабравими.
Най-слабото нещо във филма са сценария и диалозите.
Излишно насилие и кръв, може би защото имаме кастнат герой от The Boys, само че това не е The Boys и стоеше нелепо.
Над чертата филм, но нищо повече.
-
5.5 / 5.0

Семената на свещената смокиня (Dane-ye anjir-e ma'abed / The Seed of the Sacred Fig) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt32178949/

Номинация за Оскар' 2025 за най-добър чуждоезичен филм
Специална награда на журито в Кан' 2024
Филмът е част от официалната селекция на 29-ия София Филм Фест
Копродукция на Франция и Германия, но филма е изцяло заснет в Иран (главно в Техеран) и се говори на персийски.

Гледах го на кино, в зала Люмиер, като имаше около 70, 80 човека.

Много силен филм. Хем ме трогна, хем ме държа чисто емоционално до самия край.
Спокойно може да се каже, че филмът е едно емоционално влакче на ужаса, умело водено от режисьора, Мохамад Расулоф, който е сред ударените от режима в Иран и с получена присъда, като впоследствие той успешно успява да се измъкне от теократичния режим в Техеран и да получи убежище в Германия.

Във филма на фона на действителните събития от 2022 г. и убийството на 22 год. Махса Амини (пребита до смърт от полицията, защото не си носила правилно хиджаба) със зловещи автентични кадри от обикновени/аматьорски видеа се разказва за едно сплотено и заможно семейство от Техеран (баща, майка и две дъщери), чиято идилия приключва по време на протестите. Иман е съдия-следовател в революционния съд в Техеран и се подразбира (не и директно, но става ясно поне на два, три пъти), че е пращал на смърт (той сам спомена за един 20 г. студент пратен на смърт, но по-скоро като монолог/кошмар) или дългогодишен затвор много хора участвали в масовите бунтове срещу режима.
Стана ми много неприятно, когато след края на филма чух как четири млади момчета и момичета коментираха филма и как така не разбрали защо дъщерите се обърнали срещу баща си, след като последния не бил направил нищо?! Явно за днешната младеж такива неща като разказ между буквите или подсказки няма, всичко трябва да е черно на бяло изтипосано.

У дома, Иман е тих, кротък изцяло под ''властта'' на своята жена, която му е вярна опора. Тя вярва в съпруга си и режима, надявайки се на по-голям дом. Дъщерите обаче не мислят така, те са млади и искат своята свобода. Майката сякаш започва да проглежда когато по-голямата и дъщеря води вкъщи своята най-добра приятелка останала без око и половина лице следствие на режима, като тя е била косвена жертва и дори не е участвала в бунтовете. По-късно обаче се подразбира, че майката е мислела най-вече за дъщерите си и много добре е знаела, че у дома си имат вълк в овча кожа и всичко е било маска, за да не видят те истинското лице на вълка...

И така кадър по кадър във филма виждаме един напречен народо-психологически разрез на това семейство. Опознаваме ги много добре и ги чувстваме близки, дори и Иман, който се буди нощем от ужасите на които е бил пряк свидетел, както и пряко отговорен.

Напрежението ескалира, когато мистериозно изчезва служебния пистолет на Иман... Кой го е откраднал и защо?
Аз правилно познах кой герой открадва пистолета, защо не се казва, но се подразбира.

Отлична режисура и операторска работа. Страхотен каст! Изключително роли и на четиримата.
Имам известни критики относно финала, но не мога да кажа защо и какви...

Хареса ми и силно препоръчвам.
-
8

Последна промяна Diavolo на 27.03.2025 18:16, променена общо 1 път

(Arlito)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.03.2025 09:27

Diavolo написа:
Не съм го чувал, може и да съм чул нещо ама да съм забравил, все пак малко ли години минаха?
Явно не е било кой знае какво
Много странно, голям шум се беше вдигнал тогава. Една екстрасенска, Елена Логинова, която твърдеше че й говорят някакви висши сили, явно беше успяла да убеди някого някъде, защото по неин съвет военните започват да копаят край село Царичина. Изкопават някаква огромна дупка, десетки, ако не и стотици метри дълбока, като обектът е засекретен и никой не знае какво всъщност правят. В един момент внезапно изоставят всичко и си отиват, като май бяха зазидали входа. Така и не се разбра какво са търсили, слуховете бяха за нещо извънземно. За това ли се разказва във филма?

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.03.2025 09:52

Diavolo написа:
Не съм го чувал, може и да съм чул нещо ама да съм забравил, все пак малко ли години минаха?
Явно не е било кой знае какво

Как не си го чувал, бре? Та този случай може да се сравнява с Розуел. Не случайно правят филм по него. Историята е толкова невероятна, че като я прочетеш, ще кажеш, че това е някаква фантастика и/или всички участници в нея са взимали тежки наркотици. Но абсолютно се е случила. :dunno:

Цитат:
Довечера ще гледам "Триумф" - филмът, вдъхновен от събитията в село Царичина в началото на 90-те години на миналия век и това ме накара да си припомня част от действителната история. А тя е толкова невероятна, че ако сценарият следваше стриктно това, което наистина се е случило, днес никой не би повярвал и би си помислил, че авторите са под силното въздействие на халюциногененни гъби. Поне. Защото истината е далеч по-смущаваща. И това, което пиша тук, всъщност няма нищо общо с филма, а са “сухите” факти от 1990-1992 г.
Още в началото на операция "Слънчев лъч" две извънземни, наречени Кики и Роро се скарват в кабинета на шефа на Генералния щаб на Българската армия ген. Радню Минчев. После се намесва "Висшият разум", който "уволнява" Роро и направлението се поема от трето извънземно от друга галактика, наречено Сорел. За две години военните, направлявани "отгоре" чрез екстрасенсна връзка, изкопават на 30 км от София дупка в скалата с дължина от 168 метра, търсейки "Пантеона на човешкото начало на Земята".
Към края нервите на един от участниците в операцията не издържат и той обижда инопланетяните на "мръсни цигани". Всичко това и още невъобразими детайли са описани стриктно от полк. Цветко Кънев от Военнонаучния отдел на Генщаба, който води дневик на обект номер 01, както е закодирана дупката в Царичина. Моят разказ се води единствено от неговите записки, защото те са най-меродавният материал, останал от онези дни, още повече, че цялата документация, свързана с операция "Слънчев лъч", е унищожена.
Версиите за целта на разкопките с времето се мултиплицират, като се споменават всевъзможни сюжети от някакво митично двуполово същество - прародител на човечеството до извънземен разум и съкровището на цар Самуил. Освен че ген. Радню Минчев, шефът на Генщаба, който през 1990 г. дава заповед за началото на операция “Слънчев лъч”, се разболява тежко, малко по-късно се самоубива и една от екстрасенските, които участват в проекта. Случват се и още няколко инцидента и това поставя началото на нова митология, подобна на тази за проклятието, което уж преследва отворилите гробницата на Тутанкамон в Египет.
Случаят “Царичина” обаче може да бъде наречен и българският Розуел по алюзия със секретната американска база в Ню Мексико, за която от 1947 г. се разправят легенди за катастрофа на НЛО и открити тела на извънземни. И както в Розуел, цялата история би могла да доведе приток на туристи и в района на Царичина. Но това е отделна тема.
Как започва секретната епопея в Царичина?
На 21 октомври 1990 г. е учредена асоциация “Феномени” за изследване на паранормални явления, в която има и представител на Министерството на отбраната - полк. Цветко Кънев от Военнонаучния отдел на Генералния щаб (ГЩ). Не след дълго при инж. Стамен Стаменов от ръководството на асоциацията идва човек на име Димитър Кекеменов, родом от Царичина, който разказва, че в техния род от поколение на поколение се предава легендата, че в селото е закопано съкровището на цар Самуил и той дори знае точното място. В асоциацията са впечатлени и решават да информират военното министерство.
Организирана е втора среща, на която присъстват споменатият полк. Кънев, който по-късно ще движи работата на терен в Царичина, и колегата му от ГЩ майор Серафимов, екстрасенсът Димитър Сираков, Дора Синева-Петрова - радиоестезист в системата на Националната разузнавателна служба, и полк. Наплатанов, чиято дъщеря Марина като екстрасенс ще се включи в проекта, а не след дълго ще загине. На тази среща се оказва, че екстрасенсът Сираков и онзи от село Царичина със съкровището са сънували един и същ сън, в който им се явили Вазов, Раковски, Левски и Ботев. Кекеменов разказва, че в съня си видял Раковски, който сложил ръка на рамото му и казал: “Димитре, българино, поведи българите!”
За всичко това е докладвано на шефа на ГЩ ген. Минчев и той праща групата на разузнаване в Царичина на 5 декември 1990 г. Повтарящите се сънища убеждават армейското ръководство, че има нещо, и така е даден ход на операция “Слънчев лъч”. В нея се включва още една контактьорка екстрасенс - Ели Логинова, която е съпруга на старшина Илия Логинов от “Секретна секция” на Министерството на отбраната. Извънземното, с което тя контактува, се казва Роро и дълго време се представя за жител на съзвездието Феникс, докато извънземното, което говори с Марина Наплатанова, се казва Кики.
Под въздействието на извънземния разум Логинова чертае схема и пише текст: “Това е мястото на копаенето и откриването. Там е спасението на Велика България от гибел, обреченост и разпадане, от нейната кристална чупливост. Тя ще стане стоманено здрава, силна и могъща като преди 1350 г.”
Групата копае първо на едно място, после започва на друго. Няколко пъти посоката се сменя. Логинова седи в кабинета на шефа на Генщаба и оттам направлява работата в Царичина. Копае се с багер, който блокира, тъй като “онези отгоре” пречели по думите на екстрасенсите. После се започва разкопаване на ръка, взривяване на скала и извозване на камъните.
На едно заседание в кабинета на ген. Минчев възниква проблем, който никой не очаква. Завързва се спор между Кики (извънземното на Наплатанова) и Роро (на Логинова). Полк. Кънев се опитва да помири двете страни, като предлага всяка да си каже посланието към човечеството. Полк. Наплатанов казва, че тяхното извънземно ще ръководи. Логинова предлага да се работи съвместно. Марина Наплатанова се разплаква. Тогава баща ѝ заявява, че те се оттеглят от операцията.
След тази криза шефът на ГЩ назначава шефа на Химически войски ген. Динев да поеме ръководството на експедицията, а полк. Кънев да води дневник. Той започва хрониката с името “Операция “Слънчев лъч”, или как бе открит пантеонът на човешкото начало на Земята”. Дата е 7 декември 1990 г. Следват 2 хил. страници записки.
Днес в архива на МО няма нито една страница по случая “Царичина”, всичко е унищожено. По думите на полк. Кънев. операция “Слънчев лъч” може да се раздели условно на няколко етапа. Първият продължава до началото на март 1991 г. и е под ръководството на извънземното Роро, след разрива с Кики и оттеглянето на екстрасенската Марина и баща ѝ полк. Наплатанов.
Разкопките стигат до идеално оформен правоъгълен камък, наречен чипът. Всички смятат, че под него е входът и големият тунел към това, което търсят. Близо сте, шепнат и извънземните в ушите на Логинова. От Генщаба всеки ден звънят на копачите и ги ругаят защо се мотат, а още не са отворили и влезли вътре. Но се оказва, че отдолу няма нищо освен още скала и това е първото голямо разочарование.
Роро отново се обажда и казва, че предстои разрушаването на плоча за биологична защита. Разбиването трябва да се прави с всички средства на защита и при непрекъсната дезинфекция, защото там били вградени много опасни бактерии, които ще плъзнат по цялата Земя. Остават да работят само химиците на ген. Динев с дрехи за защита, ръкавици и противогази.
“Ние като земни хора приехме това за чиста монета и най-добросъвестно изпълнявахме всички указания на Роро”, пише полк. Цветко Кънев. След много къртене и сменяне на посоката идва поредният провал. Логинова започна да пита: Кой си ти? С кого говоря? Оказва се, че се е намесил Висшият разум. Тогава Роро е “уволнен” и така от 1 март 1991 г. действията на военните се ръководят от извънземно на име Сорел.
Сорел твърди, че трябва да копаят надясно, където е стената на “коларгетума”. Никой не знае какво е това. Пробиват нов тунел, който е наречен “лунната пътека”. После нов участък, и още един, и още. И тъкмо когато смятат, че ще стигнат до залата с Нещото, излиза вода. Вече всеки ден трябва да изпомпват с ръчна помпа над 1000 литра. Към 160-ия метър се появява и шум като от прибой.
По това време в печата излизат информации, че съветски учени са достигнали до 14 км под земята, където са открили ада. Нашите военни питат Сорел вярно ли е това? Ад няма под земята, ад е сега тук на самата земна повърхност, отговаря извънземното.
На 12 май 1991 г. над Царичина се появяват странни пулсиращи светлини, каквито не са виждани по-рано. Контактьорката Логинова казва, че “те са тук” и кацането е осъществено. Екстрасенската уговаря военните да гледат излитането на летящите чинии, извънземните се съгласяват.
“Отправихме се към близката височина. Чакахме доста време, но излитане не дочакахме”, спомня си полк. Кънев.
Групата започва да се разколебава, включително и екстрасенската Логинова. Решават да поискат среща с баба Ванга и отиват при врачката на 16 юни. По думите на полк. Кънев тя ги разпитвала какво точно правят там и дали министърът знае. Научила повече от тях, колкото те от нея. Насрочила им втора среща за 1 юли. На нея им казва, че като достигнат на 100 метра, ще намерят първия човек. Ама какъв човек, това е маймуна, жълта, космата и изсъхнала, казва Ванга. Но и думите на петричката врачка не се сбъдват и това съвсем деморализира експедицията.
Междувременно част от хората от екипа се отказват един по един. Димитър Сираков - екстрасенсът от първата среща, с идентичния сън, започва да се напива и да псува офицерите. Един ден нервите му не издържат и обижда извънземното Роро на “мръсен циганин”. После твърди, че насън баба Ванга му е казала, че петима ще загинат. Малко след това на 2 август 1991 г. той напуска.
На обекта остават само четирима души - ген. Динев, подп. Юруков, майор Балев и полк. Кънев. Те продължават да копаят до октомври, когато на обекта идват министърът на отбраната ген. Мутафчиев и новият началник на ГЩ ген. Петров. Работата продължава и след това, но напълно безрезултатно, а когато медиите разбират за Царичина, за групата става доста тежко. Експертна комисия на министерството се изказва негативно за бъдещето на експеримента и на 4 ноември 1992 г. министърът на отбраната издава заповед за консервиране на обект 01.
На 19 ноември, след като е обезопасен срещу срутване, тунелът към космическото Нещо е запечатан завинаги с дебела плоча бетон. Не е ясно кога и кой е унищожил цялата документация по случая. Остава само легендата.

автор: Георги Милков

Последна промяна bai Momchil на 28.03.2025 09:54, променена общо 1 път

(Arlito)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.03.2025 13:03

Аз съм чел по-различна версия. Тя всъщност Логинова наскоро издаде някаква книга, ама не знам дали там описва историята.

Това не ми звучи много достоверно, дето материалът бил изцяло по някакви записки, които са изцяло унищожени и ги няма в архива. Е как тогава историята е разказана по тях, авторът къде ги е чел?

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.03.2025 15:27

spurs написа:
Аз съм чел по-различна версия. Тя всъщност Логинова наскоро издаде някаква книга, ама не знам дали там описва историята.

Това не ми звучи много достоверно, дето материалът бил изцяло по някакви записки, които са изцяло унищожени и ги няма в архива. Е как тогава историята е разказана по тях, авторът къде ги е чел?

Прочети пак - дневникът на полк. Цветко Кънев са единствените останали записки, а официалната документация е унищожена. Доколко тия записки отразяват истината е трудно да се каже, но все пак човека е бил участник в тия събития. А самият Георги Милков е също достатъчно сериозен човек за да търси евтини сензации.

Аз лично повече вярвам на тия записки отколкото на Логинова.

Последна промяна bai Momchil на 28.03.2025 15:28, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.03.2025 18:28

Минало ми е през ушите.
За Розуел знам много, защото съм чел и ме вълнува.
Това нашето е някаква пародия.

Във филма именно за извънземен разум става въпрос да. Тя се свързва с накякво извънземно, май Йоло се казваше и комуникираха.
Копаеха за да стигнат до капсула с която да идат май на кораба майка и изобщо щели сме да имаме предимство спрямо всички останали държави.

Накрая направиха гаф, взривиха и зарязаха всичко
Така и не стана ясно фейк ли е що ли.
Мистерия, както е и в реала явно.
Но филма беше ужасно направен и изигран. Изкараха ги пълни откачалки всичките до един.

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.03.2025 18:43

Diavolo написа:
Изкараха ги пълни откачалки всичките до един.

Може би не са били много далеч от истината. :laugh:
Иначе жалко, че филма е доста слаб, мислех да го гледам, защото темата ми е интересна.

Последна промяна bai Momchil на 28.03.2025 18:44, променена общо 1 път

(Arlito)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.03.2025 20:59

Ако е вярно това, което пише Георги Милков, явно наистина всички са били пълни откачалки, та може и да е реалистично това точно :)

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.03.2025 23:18

Ей тука много интересен репортаж на БНТ, който общо взето потвърждава история:

https://a-specto.bg/bulgaria/strogo-sekretno-carichina-nay-sramnata-istoriya-na-balgarskata-armiya

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   31.03.2025 23:33

Гледах в MAX поредния Бг филм. Скоро го качиха. Ако не се лъжа го има и в Зелка и Арена.

Смирен от 2021 г.
https://www.imdb.com/title/tt12229978/

с Христо Петков и интересно, но Атанас Бачорски (ако сте гледали Бачорски и златната ябълка ще знаете кой е той и да, той е актьор по професия), който буквално играе себе си (алкохолик и зависим от хапчета).
Дебютен филм на Светослав Драганов, който е документалист по принцип.

Изключително странен филм. Общо взето мъка за гледане. Филмът изследва различни пластове от социалния ни живот и залага на автентичността на актьорския състав, на границата между игралния и документалния разказ.

Едвам го издържах, съжалявам. Бачорски между другото ми хареса.

4

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   02.04.2025 10:47

Светла им памет на Ричард Чембърлейн и Вал Килмър!

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   02.04.2025 11:31

Безветрие (2025)
https://www.imdb.com/title/tt25030552

Копродукция на Булгария и Италия.
От Бг страна: продукция и разпространител: Пърпъл Рейн с помощта на НФЦ
Режисьор: Павел Веснаков (Уроци по Немски)
В ролите: Огнян Павлов (по известен като рап изпълнителя 'FYRE') Константин Трендафилов, Лидия Вълкова, Васил Бинев, Михаил Мутафов, Веселин Петров, Надя Дердерян и др.

Филмът е част от СФФ' 2025 и много харесван от критиката. Аз бих добавил кратичко, има защо.

Наглед имаме всички предпоставки за поредния скучен Бг филм, в който нищо не се случва.
Е, да, ама не! Не и този път.
Защото тук сценария и диалозите са на ниво, а актьорите играят много добре. Правят точно това което се иска и идеално се свързват с цялостната атмосфера и послание. Така получаваме един завършен продукт, в който много ясно си личи повествованието на режисьора.

Този филм е нещо като своеобразен емоционален портрет на едно нежелано, но изкупително завръщане у дома!
В едно опустяло и затънтено градче някъде из нашия югоизток, ще се строи някакъв хазартен рай и много апартаменти и къщи се купуват от инвеститорите. Историята разказва за млад мъж, който се прибира от Испания, за да продаде апартамента на починалия си баща. Една на пръв поглед рутинна задача, но главния герой чрез разказите на своите приятели и съграждани се впуска в едно пътешествие във времето назад, което му помага да превъзмогне травмите от миналото.
Може ли баща му да получи прошка, дори когато и двете страни са ужасно закъснели и изгубили се в нейното търсене?
Филмът е емоционален и от друга гледна точка. Виждаш какво се случва с малките градчета и селца в страната ни, виждаш и болката в очите на хората, които са останали сами със спомените си.
Кое е най-страшното нещо? Самотата.

На някои зрители може да им се стори скучен филма, но според мен повечето хора ще го харесат и оценят.
Така че смело го препоръчвам.
-
7.0 / 7.5

Последна промяна Diavolo на 02.04.2025 11:35, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   02.04.2025 13:24

Изгледах два нови екшъна.
Спокойно може да минете и без тях.

Работникът (A Working Man) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt9150192

Новият екшън на неуморимия Джейсън Стейтъм.
За съжаление и той премина в онази фаза, в която не подбира и се снима във всичко, стига пари да му се дават. В крайна сметка, кой може да го вини?
Изключително елементарен филм. С толкова много дупки и клишета, че е чак обидно. И извън Стейтъм с потресаващо слаб каст, особено визирам момичето до него.
Само заради Стейтъм, когото много харесвам давам 5, а не по-ниска оценка.
-
5

Строго секретно (Classified) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt27714840

В този екшън обаче има една съществена разлика.
Джейсъм Стейтъм го няма, а вместо него се вихри, Арън Екхарт, който в подобна роля ми стои много нелепо, да не кажа неадекватно. На човека му дайте някакви базови трилърчета и леки драми, това му е максимума. Но да трепе наред, не става.
Наистина не мога да разбера как може през 2025 г. все още да се правят такива екшъни и то за голям екран.
-
3

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   02.04.2025 19:09

Belle (2024)
https://www.imdb.com/title/tt27834531/

Френско-белгийски криминален трилър базиран на романа на Жорж Сименон, ''Смъртта на Бел'' от 1952 г.
Гледах го в Одеон с никак не малко публика от която обаче, 90% бяха жени. Любопитен факт... :blink: :innocent:

Ами какво да кажа, харесвам Сименон (инспектор Мегре), чел съм някои негови романи и отидох с големи очаквания да си поблъскам малко главата, но уви направо скандален край от режисьора, не знам и аз какво да кажа...
Няма такъв антиклаймакс просто!
Оказа се много сложен за разкодиране филм от типа, кой е убиецът, удушил непълнолетната Бел (спокойно, разбира се още в първите минути).
Аз от края по-скоро разбрах,
   >>>>
че не е главния герой (всъщност не се разбира кой е), но той така психяса от всичко случващо се около него, че неволно щеше да повтори самото убийство... Или пък това да беше подсказка, че всъщност си е той. И че има раздвоение на личността или просто е изключително хладнокръвен манипулатор

Пфф, който разшифрова успешно финала му връчвам форумен оскар. :)
-
6.0 / 6.5

The Return (2024)
https://www.imdb.com/title/tt19861162/

Режисьор - Уберто Пазолини
по мотиви на ''Одисея“ от Омир
с Ралф Файнс, Жюлиет Бинош и др.
Филмът беше част от СФФ' 2025

Филмът го има по тракерите и го изгледах на компа. Изтървах го на големия екран за съжаление.
Ами хареса ми и го препоръчвам. Не съм сигурен, че ще допадне на всеки. Като цяло е по-скоро противоречив филм. Спомням си, че в подкаста 'На кино' го понаплюнчиха, но дали защото бях в настроение или нещо друго, но аз съм доволен от това което видях, ясно осъзнавайки, че Пазолини може много повече.

Действието на филма се развива 20 г. след троянския кон и пировата братоубийствена победа. Големия герой, Одисей се завръща в Итака, където вярната му царица Пенелопа все така го очаква, на ръба на оцеляването...
Въпреки, че се разказва за произведение на Омир, според мен повествованието е актуално за която и да е епоха в нашата история (без съвременното свръх меркантилно общество). Разказва се за срама и вината от войната, за изцапаните с кръв ръце. Могат ли отново тези ръце да прегърнат жена и син? Достойни ли са? Ще получи ли прошка, Одисей? А той самия дали ще си прости?
-
7.0 / 6.5

Последна промяна Diavolo на 02.04.2025 19:09, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   05.04.2025 15:03

Хрониките на Екзорсизма: Началото (Exorcism Chronicles: The Beginning / Toemalog) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt32341853/

Корейска хорър/фентъзи анимация на студио Локус, адаптация на популярния фентъзи/хорър роман, ''Toemarok''

Много зрелищна, епична анимация на тема вечния сблъсък между доброто и злото.
Четирима екзорсисти, представители на основните религии и едно дете чудо се изправят срещу демони и изчадия, които са само предвестници на завръщането в нашето измерение на Бога на злото, който получава този шанс заради човешкия стремеж за власт и сила.

Хареса ми.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   06.04.2025 18:20

Напоследък бях малко на вълна фестивално кино покрай СФФ' 2025.
За ''Семената на свещената смокиня'' и ''Завръщането'' вече писах, ето и другите 4 заглавия, които изгледах.
Дефакто успях да гледам всичко, което си бях планирал без българо-италианската продукция, ''Отговор на всички въпроси'' Но все се надявам да изпадане отнякъде. Било то Макс, СкайШоутайм, A1 Експлорър, Нетера, тракерите, дори някоя родна телевизия и така. Не вярвам, че няма да имам възможността да го гледам.

Диаманти (Diamanti) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt32810496/

Започвам с перлата в короната.
Казвал ли съм, че италианското кино е най-доброто в Европа? Да, много пъти. Ето заради такива филми.

Абсолютно задължителен филм за всички ценители на киното и особено за всички жени. Този филм трябва да се види и почувства от жена.
Този филм, както вече писах на едно друго място е от кръвната група на един от най, най-любимите ми филми за всички времена, ''Ново кино Парадизо''

Гледах го в G8, като залата беше почти пълна.
Учуден съм, че няма номинация за оскар за най-добър чуждоезичен филм, още повече, че академията обича филма, които се обясняват в любов към киното. И докато Парадизо беше една елегия, една симфония към седмото изкуство, то този филм е същото, но за декорите/костюмите. И за фината, елегантна женска ръка и обаятелно присъствие не само в конкретната тема, а изобщо в живота около нас.

Това е нещо като филм във филма, защото режисьорът, Ферзан Йозпетек събира своите любими актриси на една маса в двора и им връчва сценария за един специален филм, посветен на жените. Всяка една от тях си има своята роля и се запознава с нея. И разбира се след това виждаме самия филм, вече направен във фантазиите на режисьора и се потапяме в него. На финала пък виждаме празната къща, която той избира да бъде прочутото студио за костюми и как то се изпълва с живот.

Филмът е изпълнен с много живот и великолепие. Диамантите във филма са всички жени и техните прекрасни костюми. Един филм, който е разказан от една друга гледна точка - тази на костюмите.

Актьорската игра е великолепна. Сценария и диалозите, режисурата, операторската работа, всичко е на изключително ниво от началото до края.

Горещо препоръчвам.
-
8.5

Всичко, което виждаме в светлина (All We Imagine as Light) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt32086077/

Филмът получава голямата награда на Кан' 2024. Копродукция на много страни, като действието се развива в Индия и се говори предимно на 'Хинди'

Гледах го в Одеон. Залата беше почти пълна.
Историята на три жени и валидация, че женското приятелство и съпричастност го има и не е по-малко силно от мъжкото.
Филмът е изключително сложен в простотата си. По един много нестандартен и красив начин виждаме как Мумбай е пресъздаден през пъстрата палитра от звуци и светлина. Виждаме и красотата и чара на едно малко крайбрежно градче до Индийския океан. На фона на всичко това трите приятелки се справят всяка по нейния си начин и с помощта на другите със заобикалящата ги действителност. Ставаме свидетели както на една първична, романтична любов от приказките, така и на една неизживяна любов, каквато много от нас са имали. Съзираме човека и осъзнаваме, че това е нашата половинка, но по една или друга причина го изпускаме и слагаме край преди изобщо да стартираме и след това цял живот сме нещастни, защото птиченцето каца само веднъж на рамото.

Изключителна операторска работа!

Още един много хубав филм. Препоръчвам.
-
7.0 / 7.5

Безсрамните (The Shameless) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt15437986/

Този филм го гледах в Нетера срещу закупен билет. Като все още е наличен за гледане.

Отново копродукция от няколко страни, като действието се развива в Индия и се говори на 'хинди'

Филмът показва грозната страна на една религиозна традиция, която обрича бедните млади момичета на проституция или буквално как майки пращат дъщерите си да проституират и те се изхранват с тези пари.
Едновременно с това се разказва за опитна компаньонка, бягаща от закона след като е наръгала смъртоносно извратен полицейски началник, която се влюбва в едно младо и невинно момиче. А тя освен, че откликва романтично, вижда в нея и майката-закрилник, каквато не е имала никога.

Хареса ми, но едновременно с това очаквах и исках повече. Филмът е убедителен, реалистичен. Като главната вина за това носят двете актриси в главните роли, които много ми харесаха как пресъздадоха образите си.
Но от друга страна тук не видях нещо ново или по-различно. Просто един добър, редови филм, който може да се отнесе за почти всяка една друга точка на земното кълбо.
-
6.5 / 6.0

Арманд (Armand) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt26745321/

Кан' 2024 - 'Златна камера'

Филмът акцентира над винаги актуалната тема - за насилието между децата, но поднесена по един нестандартен начин. Замесените деца ги няма, вместо това виждаме сблъсъка между техните родители и управата на училището. Кой е крив и кой прав? Има ли изобщо такива?
А дали всъщност главната идея на филма не беше да ни покаже за тихото насилие на родител над дете и едновременно с това да се покаже лицемерието на замесените в случая хора и страховете и предразсъдъците на обществото? Как това общество толкова лесно се повлиява от дадена теза казана на глас от повече хора (и така все едно получават собствена валидация и присъдата е произнесена) и как личните спомени и пристрастия замъгляват трезвата оценка...
Всичко това е преплетено и със сюрреалистични нотки. Малко, но в точния момент и работещи над течащия разказ.

За съжаление, Халфдан Улман Тьондел иска да е навсякъде и да разкаже два филма в едно, което няма как да стане, а последната му третина е най-слабата. Арманд иска да е много неща наведнъж, но нямаше нужда. Основната фабула е достатъчна.

Хареса ми и препоръчвам. Но и съжалявам за пропуснатия шанс за нещо повече. Филмът го има в Зелка.
-
7.0 / 6.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   08.04.2025 12:15

Minecraft: Филмът (Minecraft: The Movie) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt3566834/

Адаптация по най-продаваната игра в историята на 'гейминг индустрията'
Явно филмът ще е един от най-големите хитове за годината (но нека не избързваме все пак, защото според мен ще има сериозен спад за втория уикенд).

За мен филмът е разочарование. Скучен, досаден, на много места нелеп и спокойно може да се пропусне. Не мисля, че е много подходящ и за деца, макар че именно за тях е направен (8-14 г. възраст е основния таргет).

Филмът трябваше да само анимация или само пълнометражен игрален филм. В момента е някакъв нелеп микс, като актьорите стоят ужасно до анимираните персонажи

История няма, ама то и в играта няма. Поне самата игра е добре адаптирана и ги има всички ключови и важни моменти.
Каста е много слаб. Не бих отличил нито един. Всички бяха дразнещи и никой не се справи според мен, но може би все пак момченцето, Себастиан Хансен стоеше най-добре или най-малко зле.

Все пак във филма имаше някои забавни моменти, най-важните неща от играта са показани и обяснени, така че това го спасява от четворката.
-
5

В изгубените земи (In The Lost Lands) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt4419684

Постапокалиптичен екшън/фентъзи/хорър. Адаптация по едноименния разказ на Джордж Мартин (Песен за огън и лед) от 1982 г.

Имах големи очаквания към филма, заради адаптацията по чичо Мартин, заради режисурата на Пол У.С. Андерсън и най-вече заради участието на любимата ми Мила Йовович (партнира и Дейв Батиста).
За съжаление филмът е бокс офис провал, а и като цяло филма не е никак харесван от критика и фенове. И главната вина според мен е в режисьора. За 100 минути как да разкажеш всичко? А то не е никак малко.
Няма достатъчно дълбочина в героите, като антагонистите са нелепи.
Историята започва в нищото, препуска се с бясно темпо и за финал лош монтаж, който не прави услуга на филма.

От друга страна обаче Йовович и Батиста са много яки и има химия между тях, екшъна е на ниво, а сценографията и цялостната атмосфера са впечатляващи.
Има интересен туист малко преди финала и още един на самия финал, но аз предвидих всичко, може би защото знам, че при Мартин винаги има такива неща и просто трябва да се внимава за всичко...

Като гледах филма буквално виждах Лудия Макс в него. Явно, когато Мартин е писал разказа си е бил силно повлиян от шедьовъра на Джордж Милър. Но тук го има и хорър и свръхестествения момент, като някои хора са мутирали следствие на ядрения апокалипсис.

Накратко извод от филма:
'Внимавайте какво си пожелавате'
Древната вещица, 'Сивата Алис' успя да угоди на всички и да изманипулира всички.
Трябваше тя да е в Кралски чертог, а не Церсейчето...

Гледах го на кино и не съжалявам. За едно гледане е ок и на голям екран със сигурност ще направи много по-добро впечатление отколкото във вкъщи.
-
6.0 / 6.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   09.04.2025 17:52

Queer (2024)
https://www.imdb.com/title/tt24176060/

Фестивален/арт филм ; драма/романс ; копродукция на Италия и САЩ
Адаптация по едноименния роман на Уилям Бъроуз от 1985 г.
Режисьор е Лука Гуаданино (Претендентите ; Призови ме с твоето име)

Гледах го в Дома на киното след като бях получил добри препоръки. Имаше около 50 човека.

Не знам каква адаптация на Бъроуз е, но се обзалагам, че в нея сюрреалистични нотки не е имало, нито сцени граничещи с абсурдизма, но това е Гуаданино и така той желае да разкаже своята история. И добре, че го прави така бързам да добавя...

Действието се развива през 50-те години на 20 век, основно в Мексико и след това в Еквадор и разказва за една малка, но задружна куиър общност в Мексико.
Лий търси само секс, защото има проблем с общуването, а Джийн е неуверен и загадка за останалите дали е куиър или търсещ себе си, експериментатор...
Лий се интересува от телепатията, защото се подразбира, че само така би могъл да общува с хората към които изпитва емоции.

Учуден съм, че точно Даниел Крейг решава да изиграе точно тази роля, защото във филма има сцени, които дори и в съвременния супер-либерален западен свят съм убеден, че не всеки актьор би ги изиграл, независимо от парите или от това кой е режисьор. Още повече, че Крейг е хетеро. Но истината е, че прави много силна роля, която е толкова нетипична за него.

Самият филм признавам си ми беше много скучен и нямах търпение да свърши. На секс сцените разглеждах какво ново е публикувано във фейсбук и инстаграм. :-D Но изведнъж стана интересно, като отидоха в амазонската джунгла да търсят 'ярето' за да може Лий (Крейг) да се свърже телепатично със своя любим Джийн, защото само по този начин е способен да предаде чувствата си. И само така би разбрал за същността на Джийн.

Този филм не бих го препоръчал дори на истински куиъри (да не се засягат от думата, 2025 г. сме, била е нарицателна и обидна през 80-те години ; сега ако не се лъжа е точно обратното), защото си е труден за изживяване.
Бих го препоръчал на кинокритици и на психолози също така. Според мен Гуаданино спасява филма с вкарването на сюрреализма, но и го прави по-труден за разбиране. Стана ми много драго, когато след края на филма една симпатична бабка ме попита дали съм разбрал финала (не точно същинския финал, а последните 30 минути грубо казано) и какво всъщност се случва. Ами обясних и на женицата. :-)
Ако не беше този похват и съспенса около телепатията и дали Лий ще успее да изрази своите емоции и най-вече дали Джийн ще откликне на тях правят филма гледаем в моите очи. Иначе щеше да е досадно и излишно трилърче с много претенции без никакво покритие.
-
6.0 / 6.5

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   10.04.2025 09:43

За повечето актьори не е проблем да влязат в хомо роля, въпреки че те самите са хетеро. Някои го приемат като предизвикателство, а за повечето е просто поредната роля със спецификите си.

Веднага се сещам за онзи филм (забравих му името), в който Джим Кери и Юън Макгрегър бяха двойка и в горе-долу половината от времето се плющяха като невидели, макар че и двамата актьори са стрейт и преди всичко големи имена, които нито са млади, нито имат нужда от пари, както гласи дежурният лаф.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   10.04.2025 14:29

Така е, ама все пак това е Джеймс Бонд - синонима за най-алфа мъжкарството. Знам, че много фенове са шокирани от избора, но жена му го подкрепя за избора и като цяло критиката харесва ролята му.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща