Want more and more, people just want more and moreСезон 2024/25 приключи и малко изненадващо, с оглед прогнозите през август, Висшата лига има нов шампион и това са червените от Ливърпул.
Разбира се на фона на показаното през сезона от всички претенденти, титлата е напълно заслужена с много силна и постоянна играя основно в средната третина на сезона, когато се натрупа комфортна преднина пред преследвачите, които от друга страна също допринесоха за този комфорт.
Сезонът започна с 3 победи, за да се стигне до малко изненадващата, но пък и заслужена загуба от Форест. След това имаше и няколко откровено слаби мача с Палас, Брайтън, Уулвс.. Спечелени, но къде с късмет, къде с добра реакция на Слот. В сериите от мачове със Силни отбори обаче, червените бяха на ниво и това лека полека даваше нужната увереност на тима от една страна, от друга Арне бързо затвори устите на критиците че ще е следващия Тен Хаг.
Слот!Преди година, в края на февруари, червените водеха в първенството и бяха в играта за още 3 трофея. Анонсът за напускането на Клоп на практика разруши почти всичко след това, като само за 10-ина дни бе ясно че от 4 възможни трофея, Ливърпул ще остане само с купата на Лигата. Ерата Клоп бе към финала си и се започна с търсенето на наследник. Някак естествено всичко бе насочено към Шаби Алонсо, който твореше чудеса в Леверкузен, после към Аморим, при който освен с нов мениджър, червените трябваше да започнат нов сезон и с нова схема на игра и хеви метъл футбола да остане изцяло в историята. Не знам доколко е имало разговори с предните двама, но обявяването на Слот бе сравнително бързо и поне в мен остави усещане че това е било ясно поне месец два по-рано. Слот означаваше сравнително плавен преход, сравнително малко промени, сравнително малка нужда от трансфери, защото холандецът наследи готов, опитен и сравнително стабилен във всички линии отбор. Стилът бе заменен от хеви метъл към по-мелодичен рок. Тази промяна веднага се видя от много коментиращи отбора като поне за мен това бе съществена промяна с оглед на липсата на трансфери, съответно и налагащото се от това по-голямо натоварване на едни и също играчи в десетки мачове.
Още в първия си мач Слот не се поколеба да смени неуверения Куанса и с това сякаш показа че при него ще играят най-подготвените и най-постоянно играещите футболисти. По-късно през сезона това го усетиха и Ендо, и Дарвин, и Киеза и други за по-кратки периоди.
Трансферният прозорец бе всичко друго, но не и заявка за шампионски сезон. Трансферът на сезона за Слот обаче, бе поставянето на Гравенберх на позицията на опорен халф. Холандецът сграбчи този шанс и като изключим сезона, който направи Мо Сала, то Райън за мен бе най-полезния и постоянен играч в червено.
В голяма част от мачовете Ливърпул трябваше да обръща резултат и често това ставаше след почивката, което също е добър показател за работата на Слот както в съблекалнята, така и по отношение на трансферите. Често пък след мачове, които е имало някаква отчетена грешка (късна или неточна смяна, тактическа смяна за запазване на резултат и т.н. ) се виждаше и това, че Слот е отчел това за пропуск наистина и се реагираше по друг начин.
Като цяло не мисля че някой може да иска нещо повече от Арне – първи сезон, титла, победи над почти всички конкуренти, категорично първо място в основната фаза на ШЛ с победи над почти всички шампиони на големите първенства – Сити, Реал, Байер, ПСЖ. Да, липса малко от онова непринуденото поведение на Клоп, от тази химия, които германецът имаше с играчи, публика, опонент. Да, винаги могат да се посочат мача с ПСЖ в Париж, подценяването на Плимут, малко плахата игра на финала с Нюкясъл и т.н., но не трябва да се омаловажава факта, че долу горе едни и същи играчи изнесоха целия сезон, а те сезоните, стават все по-тежки, по-дълги и е нормално да има и спадове и контузии и т.н.
Сезонът на Мо! Голове, асистенции, награди… нов договор. Египтянинът бе длъжник на отбора през предните сезони, но в този бе на нивото, което той самият е задал като стандарт. Да, в някои важни мачове може да се каже че се бе скрил тук таме по терена, но в крайна сметка и всички сме наясно че срещу такива футболисти големите отбори и треньори търсят и адекватно решение. Понякога пък в такива мачове на преден план излизат други играчи или пък се случва това, което отбора показа в Париж.
It was always Liverpool!Юбилейната 20-а титла бе вдигната вчера, точно 20 години след „чудото от Истанбул“. Честта да вдигне купата, която в момента обикаля улиците на дъждовен Ливърпул, имаше Върджил ван Дайк. Когато Ливърпул подписа с холандеца, то на Анфийлд дойде не просто поредния централен защитник, бил той рекорден трансфер по това време, но още тогава дойде лидер.. като за начало лидер в отбраната и постепенно заел лидерската позиция в отбора. Дори и когато това се преписваше на Хендерсън.
В началото на годината той бе един от тримата основни играчи с изтичащи договори. Лично за мен, той бе и един от най-сигурните че ако Ливърпул го иска като част от отбора си, то той ще остане. Не случайно и за него имаше най-малко слухове, най-малко коментари и някак логично се стигна до новината че има подписан нов договор, а той каза простичко „Винаги е бил Ливърпул“
Капката катран…20 са титлите, 20 са годините от Истанбул, но 20 са и годините прекарани от Трент в Ливърпул. От дете, през академията, през резерва до незаменим титуляр и основна част от отбора спечелиш ШЛ и ВЛ. Заедно с Робо за не малко време бяха символа на стила на играя на отбора. 20 години са и много малко. Много като период, като време, в което от дете да се превърнеш в мъж, спечелил почти всичко с любимия си отбор. Малко защото на 26 години има още не малко което можеш да постигнеш тепърва.
Пред Трент имаше 3 опции през този сезон. 2 от тях минаваха през подписване на нов договор, а третата бе да изчакаш да ти изтече срока на договора и да се изнижеш болезнено. Той избра третата и с това си навлече гнева на феновете. Говорих с няколко от тях от тук от там и мисля че като цяло мога да кажа че не би имало това грозно освиркване ако Трент бе избрал друг подход в тази ситуация. Нещо което бе направил преди Коутиньо примерно и което допринесе на Анфийлд да дойдат Бекер и Върджил.
Да, грозно бе освиркването на мача с Арсенал, но това бе и разбираема реакция от хора, които със сигурност не мразят Трент, а просто имаха рана от това, което той, агентът му и т.н., показаха към клуба.
И също да, много добро бе отношението на същата тази публика вчера, в последния мач на Трент. 2 седмици по-рано бе освиркана постъпката на Трент, а вчера бе аплодиран играча и като цяло човека Трент, който ясно показа какво му е в момента, плачейки на рамото на приятел.
Успех на Трент нататък!
Сезон 2025/26Засега на 100% е ясно само едно – ще играем с Адидас!
Пиша тези редове, гледайки шествието на отбора с купата. Много настроение, усмивки, музика от Калвин Харис, бира, червени фланелки, по улиците на града. Всичко е, както се казва, цветя и рози(все едно розата не е цвете, но това е друга тема

). Утре обаче е ясно че започва новия сезон. Да не като тренировки и мачове, но пред Арне и хората над него има не една и две задачи. Ясно е тази титла бе резултат от съграденото от Клоп и щипката прагматизъм на Слот. Разбира се трябва да сме благодарни че сезонът мина със сравнително малко контузии. Вече е ясно че напуска поне един човек, но ако през червените има амбиции за ШЛ и по-трайно оставане на призови позиции във ВЛ, то има поне 2-3 позиции, които трябва да бъдат подсилени. Индикации има за част от тях, но с годините мисля че свикнахме да се доверяваме само на реалните снимки на играчите с новия екип.
Не по-малко важно е и кой ще напусне, защото идването на нови играчи в Ливърпул обикновено е обвързано с продажба на текущи такива. Иска ми се да не са играчи тип Конър Брадли или Куанса, но ще разберем следващите 1-2 месеца и ще го пиша вече в тема за новия сезон.
И нещо лично в края. Бях ходил на мач на Ливърпул, но преди две седмици за първи път бях в Коп. Най-хубавото за мен бе, че гледах този мач и с двете си деца. Макар да беше мач без значение, макар да се случи това с Трент и т.н., чувството бе страхотно и го пожелавам на всеки, на който все още не се е случило!