Световно клубно първенство - САЩ (14.06 - 13.07)
| 06.06.2025 00:40
Пряко по БНТ 3, които ще използват сигнала от EBU и ще излъчват по 2 мача на ден в груповата фаза + всички директни елиминации.
След малко повече от седмица започва новия турнир организиран от ФИФА.
Да видим дали ще се наложи така както Лигата на нациите измислена от УЕФА на мястото на досадните контроли.
32 отбора от 6 континента.
От Европа: Реал Мадрид, Атлетико Мадрид, Манчестър Сити, Челси, Интер, Ювентус, Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Порто, Бенфика, Пари Сен Жермен и Ред Бул Залцбург
От Южна Америка: Ривър Плейт, Бока Хуниорс, Фламенго, Флуминензе, Палмейрас и Ботафого
От Северна Америка: Интер Маями, Лос Анджелис ФК, Сиатъл Саундърс, Пачука и Монтерей
От Океания: Окланд Сити
От Африка: Ал Ахли, Уидад Казабланка, Есперанс и Мамелоди Съндаунс
От Азия: Ал-Хилал, Ал Аин, Урава Ред Даймъндс и Улсан ХД
8 групи по 4 отбора, всеки срещу всеки.
Първите два отбора от всяка група се класират на 1/8 финалите.
Аз първоначалното бях твърдо против, но така или иначе водещите европейските отбори по това време на годината (всъщност малко по-късно и тук ми е проблема) ходят в щатите и играят поредица от приятелски мачове. Въпросът е кой колко ще се хвърли в този турнир и какво ще гони? Титлата на всяка цена или обиграване на новите футболисти и резерви. Много въпросителни, които скоро ще паднат.
Джуд Белингам в интервю каза, че Реал отиват за титлата и нищо друго. Е на Реал това им е цялата философия. Клуб, който се интересува само и единствено от купи. Така че поне един отбор ще играе на кръв. Според мен традиционно и южноамериканците ще се хвърлят на живот и смърт.
Според мен този турнир идва твърде рано след края на сезона и това ми е критиката. Малко време има за почивка за футболистите. Та днес има квалификации за световното + лигата на нациите, а квалификациите продължават и следващата седмица!!!
А новите трансфери тепърва ще се сключват в хода на лятото. Така че много от тях също няма как да играят за новите си клубове.
ФИФА трябва да издърпа турнира малко по-напред в календара, за си починат футболистите, а и така ще послужи за последни настройки и влизане във форма преди старта на новите шампионати.
Да, започват квлификациите в ЕКТ, но тези отбори които участват на световно клубно първенство се очаква да не играят предварителни кръгове в ЕКТ... Логика!
Ще ми е любопитно да видя отново и Лионел Меси в действие с неговия Интер Маями. Жалко, че Ал Насър ги няма, за да видим и Крищяну.
Общо взето гледаме последните две години на Меси и Роналдо.
Догодина след световното най-вероятно ще се разделим завинаги с двамата титани.