| Автор |
Съобщение |
|
Pocko
(Real Green)
|

Re: Сериали 2025 | 21.06.2025 16:44
Както винаги хубав анализ Това, кое ме подразни до известна степен, е това дълго и протяжно пътуване два сезона от Африка до Америка, но поне историята е разказана супер Относно Спенсър и Алекс, на прима виста се сещам други две двойки от киното, които лично за мен са по напред в класацията "сценарий, диалози, химия, игра, визия и т.н." - Град на ангели - https://www.imdb.com/title/tt0120632 и Месец Любов - https://www.imdb.com/title/tt0230838Относно събдата на Алекс и Алекс и Спенсър, като двойка, няколко пъти се намекваше, че "няма да ги бъде" - при лъва, в морето, на кораба, в колата със снега. За мен лично тъжен, но оправдан финал и очакван. И едно питане - историята на Теона има ли някаква връзка със следващият сериал, дето се играе от Коснър? И като цяло не схванах тази линия от сюжета на сериала, освен че по това време се е случвало всичко това с индианците.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Сериали 2025 | 21.06.2025 17:56
Да, има връзка. Теона е бабата на Томас Рейнуотър от Йелоустоун (индианеца първо враг, а после добър приятел и съюзник на Джон Дътън). Тя е Рейнуотър и той е неин потомък. Тя сега тръгна към Ел Ей (разбра се от последния епизод), а Томас дойде в Монтана именно от там и о случайност - потомък на индианска и мексиканска кръв. Намеква се, че Теона е стигнала Ел Ей и там явно ще се гаджоса с мексиканец.
На мен само Джак и Роуз от Титаник са ми толкова емоционално въздействащи като силно романтична двойка, както Спенсър и Алекс от 1923. :)
|
|   |
|
 |
|
Pocko
(Real Green)
|

Re: Сериали 2025 | 22.06.2025 18:02
Ясно, мерси. Не съм го гледал Йелоустоун, ще му дам шанс по-нататък. Днес изгледах Daredevil - не мога да кажа, че си заслужава високата оценка, която си му дал. Но определено яко се накефих на играта на Винсент Д' Онофрио и Джон Бърнтол.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Сериали 2025 | 22.06.2025 18:44
Еее, гледай задължително Йелоустоун. :) Велик сериал. Няма да можеш да спреш. Реално 1883 и 1923 са негови спинофи.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 22.06.2025 20:06
Avatar: The Last Airbender (2005 - 2008)https://www.imdb.com/title/tt0417299/ анимация / САЩ / продукция на Nickelodeon / 3 сезона / 62 епизода / завършил Очарован съм. Прекрасна анимация, прекрасна история, любими герои. Ако някой не го е гледал да се поправи моменталически. - 9 Мхм, обаче защо не развиха историята с майката на Зуко? Далеч преди финалния епизод се загатна, че е жива. Освен ако баща му не го е излъгал, ама защо да го прави... И някак си така завърши и увисна тази част от историята. Зуко посети баща си в килията, попита къде е майка му и край. Също така след като Азула беше победена от Катара (реално Зуко щеше да си я напердаши ама се жертва за нея, като се хвърли и пое светкавицата насочена към Катара) изобщо не я дадоха повече. Предполагам и тя е затворена някъде. Тя си беше чисто луда. Взела най-лошото от баща си. Чисто зло. И тя даже си запази силите, а не като баща и, който беше победен от Анг и последния му отне силата. Тази част беше изключително добре измислена. Много ми хареса. И единствения реален шанс за победа на Анг без да се превръща в убиец. :)
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 24.06.2025 14:58
The Walking Dead: Dead City (финал на сезон 2) If History Were a Conflagrationhttps://www.imdb.com/title/tt33480035/--> Има спойлери! <--Що-годе финалния епизод биваше, но твърде недостатъчно, за да реабилитира в очите ми слабия и разочароващ сезон 2. А чувам как планират да направят 5 сезона?! Тези са полудели... Надявам се един път завинаги Маги ще избере страна и ще се кротне. Не става въпрос да избира между сина си и Ниган, а между това дали тя да убие Ниган или не. И да, права е, ако го убие, това няма да помогне. А едва ли и Глен иска това за нея. Хършел е много млад още и твърде, твърде объркан, защото много умел манипулатор го води като кукла на конци. Щом Маги не уби сега Дамата, значи моята първоначална прогноза е все по-вероятно да се сбъдне и тя е самият Хършел да се осъзнае и сам да убие Дамата. Защо Маги не я уби сега? А можеше. Заради сина си. Щеше да го изгуби окончателно. Хършел сам трябва да прогледне и осъзнае, че Дамата го използва. И пак относно Маги и Ниган. Маги си мисля, че окончателно избра да не убива Ниган и сега даже ще са заедно като отбор срещу Нови Вавилон. Втората вълна дойде и Ню Йорк ще бъде превзет. Въпросът е какво изобщо могат да направят Ниган и Маги? Останаха ли хора? Бураците? Или всички бяха избити. Хърватина така и не го показаха. А какви ще ги върши Дамата? Тя е абсолютно сама и само Хършел е с нея. Пърли според мен ще е с Маги и Ниган, но нищо чудно да го използват като къртица, т.е. той да отиде в Нови Вавилон. А този страхливия историк според мен също е потенциална къртица, защото според мен той ще остане верен на Ниган, въпреки че сега ще е с Нови Вавилон. Това с троянските коне ми хареса, но на Ниган троянския кон беше глупав. Едните бяха скрили оръжията в статуята, а другите бродещите в масата. Обаче как така тези бродещи не бяха чути??? Айде моля ви се. Поредно малоумие. Много дразнещо беше, че не разкриха нищо как се е спасила Дамата. Тя само намекна, че имало друг женски труп. Ето това е така характерния мързелив сценарий така характерен за късните сезони на Живите мъртви + болшинството сезони на Фиъра и голяма част от спинофите. За съжаление познах, че Джини ще умре. Но аз очаквах нейната смърт да е спусъка, който ще накара Ниган отново да убива, а всъщност нейната смърт спаси него, защото Маги иначе щеше да го убие с Люсил 2.0 Тя осъзна, че той е променен и изпитва обич и добро сърце. О, Боже, колко патетично наивно. Все едно не знае историята му, не знае, че си има жена и дете и т.н. Докога ще го разиграват този вече банален аргумент за отмъщението за Глен? Да го беше убила още тогава в Александрия преди години, но тя послуша Рик тогава, който пък следваше повелята на Карл. Една добрина не заличава една злина. Злината си остава завинаги, НО: Ниган все пак спаси Джудит от сигурна смърт. Ниган уби Алфа и помогна много на Александрия. Ниган спаси и Маги и Хършел също така и то няколко пъти. Е, извинявам се много ама Маги за всичко това избирателна амнезия ли има? Или просто калпавите сценаристи толкова си могат? - Оценка на финалния епизод: 6.5 / 7.0Оценка на сезон 2: 5.0 / 6.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 29.06.2025 13:40
Lazarus (2025)https://www.imdb.com/title/tt28454008/ аниме/НФ/екшън ; 13 епизода ; Япония / САЩ ; засега не е подновен за втори сезон продукция на MAPPA и Sola Entertainment / мрежа за излъчване: TXN (TV Tokyo) и Animax за Япония и US: Adult Swim (Toonami) за САЩ ; собственост на Warner Bros. Television ; наличен в MAX Шоурънър: Шиничиро Уатанабе 2052 г. Целият свят е заложник. Човечеството е пред гибъл, защото чудодейно лекарство на гениалния ум на професор Скинър всъщност е смъртоносно и човечеството е заплашено от изчезване. Само екип от мистериозни престъпници може да спаси света... Разполагат с 30 дни! Хареса ми, но очаквах повече от автора на Аниматрицата. Все пак препоръчвам. - 6.0 / 6.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 06.07.2025 14:43
Squid Game - сезон 3 / финал на сериалаhttps://www.imdb.com/title/tt10919420/e ... /?season=3 Каквото и да си говорим, този сериал ще остане в историята като един от най-големите културни феномени на нашето съвремие. Сериал, който се превърна в световен хит и в най-гледаната продукция за всички времена на Нетфликс. С противоречиви чувства съм от финала на сезон 3. Ще щрихирам моите плюсове и минуси. --> Има спойлери! <-- Плюсове: "Ние не сме коне - ние сме хора. Хора сме." Финалните думи на 456 ще останат завинаги в историята. Вижте очите на Ин-Хо! Те никога не лъжат! Мисля, че той отново повярва в хората. И в доброто... 456 му даде шанс за изкупление и вътрешна прошка. Ин-Хо или ФронтМаската: Изключителен герой. Толкова пъстър и цветен, с толкова силно излъчване и присъствие на екрана. Един завършен трагичен образ - колебаещ се между две вселени: сянката и надеждата. Той не беше просто злодей - той беше човек, който е паднал... Дали се надяваше 456 да стане като него? Или точно обратното - да не стане? Голямата дилема... Може би и двете! Това го прави точно този трагичен образ. Дяволът, който все още тайно иска ангелът да победи. А моментът с ножа, когато му дава избор да избие всички и да си тръгне с бебето като победител (все едно казва: "Ела на тъмната страна") беше изключително добре режисиран и изигран от двамата. Една прастара метафора с ябълката на изкушението от страна на дявола към Ева - така както той беше изкушен от оригиналния №1 (стареца). Според мен Ин-Хо вече съжалява, че е избрал ябълката... Това е моят прочит на финала. Севернокорейката (№11) също живее втори живот заради саможертвата на 456, защото тя беше лапнала дулото и беше готова да се самоубие. Виждайки обаче какво стори 456, тя реши да живее отново. Тя видя, че някой друг - не тя - се отказа да живее, за да даде шанс на живот. И реши, че този шанс не бива да се пропилява. И, разбира се, съдбата я възнагради за всичко, което е сторила - тя ще се събере отново с рожбата си. Още един силен момент беше, че Ин-Хо отдаде почит към 456, като отиде и намери дъщеря му в Щатите. Сеонг Ги-хун ще живее завинаги в нея. Добре уловен детайл беше и финалната сцена, в която видяхме малкото братче на №67 - Кан Сае-Бьок от сезон 1, към която Сеонг Ги-хун толкова силно се привърза. Един от най-силните и обичани герои изобщо. И тя беше севернокорейка. На финала малкият Чол се събра с истинската си майка, след като досега за него се грижеше майката на №218 от сезон 1 - Санг-у, с помощта и покровителството на №456. Хареса ми, че намалиха игрите за сметка на задкулисието и акцентираха още повече върху хората и техните терзания. Минуси: Появата на Кейт Бланшет, играейки същата игра за вербуване като при корейците, за мен беше най-големият минус на финала. Абсолютен антиклаймакс! Толкова излишно, толкова не на място, толкова дразнещо и чак нагло! Смъртта на Сеонг Ги-хун или просто №456. Моят любимец и човекът Squid Game. Надявах се, че след всичко, което преживя, ще получи някакъв нов старт и шанс в живота. Уви, не! От друга страна, това може и да е плюс - не знам, просто съм толкова емоционално свързан с него и не мога да разсъждавам трезво. Всъщност неговата саможертва беше единственото, което даде някакъв смисъл на целия този ужас и реално той е катарзисът за, надявам се, промяната в Ин-Хо. Така че тук минусът е чисто емоционален. Бебе 222 - освен че беше изключително дразнещ CGI, с появата му за мен съспенсът относно финала на практика приключи. Абсурд да убият бебе. Това само Мартин дръзва да го покаже. Като фен се надявах на чудо и 456 да оцелее, но реално не виждах как това ще се случи. Бях сигурен, че той ще се жертва за бебето и ще изпълни последната заръка на майка му. Уви, така и стана. Да добавя и кучето - също очеизваждащ CGI. Тези неща просто дразнят, не че са толкова важни. ВИП-овете Тотална катастрофа! Сигурен съм, че нарочно са написани точно такива гротески, но дали стоеше добре? Не! Категорично. Все едно гледах анимационни герои. Толкова нелепи. А диалозите между тях бяха потресаващо плоски. Squid Game беше силен с нюансите си - а ВИП-овете нямаха такива! Аз лично бих написал един по-различен финал за ВИП-овете. Посткредит сцена - същите изроди в същите костюми и златни маски (за да е ясно, че са те) на Арената и докато се чудят какво се случва - чуват ужасяващия, ехтящ в пространството глас, че имат 10 минути да приключат играта... И дават самодоволната усмивка на Ин-Хо, който е бил върнат в светлата страна от саможертвата на 456. Искаше ми се полицията/властта по някаква причина да имат неоспоримо доказателство за Игрите. Уви, не. Отново нямат нищо, защото №11 от маскираните пазители (севернокорейката) изгори всичко. Полицайчето. Детектив Хуанг Джун-хо (малкият брат на фронтмаската): абсолютно безполезен и излишен. И защо по дяволите точно той ще отглежда бебе 222? Аз не си спомням някога и някъде в този сериал той да е говорил за деца и че мечтае да си има детенце. Поне наследи парите на 456. Защото именно Ин-Хо беше мистериозният човек с маската, който влезе и прибра целия останал кеш в епилога на епизода. Исках да видя един финален разговор между двамата братя. Дори и да остане висящ във въздуха. След толкова много търсене и излишно губене на време в морето да си кръстосат очи за няколко секунди и едно голямо нищо. Изобщо не се получиха добре нещата относно тази линия. Не сработи по никакъв начин. Любими герои от сезони 2 и 3: 120 - след 456 за мен това беше най-силният герой. И именно заради такива хора ние като човечество няма да се затрием. Няма как да стане просто... 149 - златната бабка. Тази женица беше един от най-големите герои и за трите сезона. А това, което направи... Не знам как да го коментирам, нека всеки открие истината за себе си и как би постъпил той. 222 - толкова миличка, нежна, добра. Най-омразният герой: 333 - категорично! Никога не му повярвах и имаше защо. Видя се в последния епизод и в конкретика на финала. Абсолютно мекотело. Точно този тип хора са най-лошите и най-опасните. Не харесвах още много герои, но всички те бяха лесни за мразене. 333 беше истинското зло. Бъдещето на Squid Game? Аз лично не желая американците да правят техен сериал по темата, дори и великият Дейвид Финчър да се заеме с това. Това си е корейски сериал с техни детски игри, изцяло техен замисъл, който е пропит с тяхната култура. Не се и съмнявам, че американците могат да ги надминат с декори и брутализъм, но магията на сериала не се крие в това. Аз какво искам обаче няма никакво значение. Най-вероятно такъв сериал ще има, но изобщо не е сигурно, особено след унищожителната критика в социалните мрежи и Reddit спрямо появата на Кейт Бланшет и американизирането на вселената. По-скоро залагам на спиноф-прикуъл, който да разказва за възникването на игрите. За тяхното начало. Има много силни слухове относно всичко това. Хуанг Донг-хюк още през 2024 г. заяви, че има интерес да изследва миналото на игрите. На мен ще ми е много любопитно как О Ил-Нам (старецът №1 от сезон 1) създава игрите и защо. Кое у хората го е пречупило така? И, разбира се, как Ин-Хо става ФронтМаската и неговите игри. Ако трябва да избирам между двете - твърдо съм за корейците и техния прикуъл пред новото начало в САЩ (или където и да било другаде по света). В заключение: Имаше ли нужда от сезони 2 и 3? По-скоро не, въпреки че при мен плюсовете с малко надделяха над минусите, но не достатъчно, така че ми остана един противоречив вкус в небцето. Сега, след като съм изгледал всичко, ако имах предложение да забравя всичко за сезони 2 и 3 и те бъдат изтрити от историята, за да остане само сезон 1, то бих избрал именно това. Сезон 1 беше перфектен и сам по себе си напълно достатъчен. Създателят на шоуто недвусмислено каза, че цялата история е разказана в сезон 1 и той е напълно завършен като концепция и като финал. Но, разбира се, Нетфликс, алчни за пари, решиха да натиснат за продължение. Поне се ограничиха само до три сезона (или един дълъг втори сезон), което заслужава адмирации, но това според мен е основно заради позицията на Хуанг Донг-хюк. Въпреки всичко генерално шоуто ми харесва - и то много - и винаги бих го препоръчал на всеки, но не толкова заради игрите (сами по себе си впечатляващи и ужасяващи), а заради душевния пейзаж на хората, напречния социален разрез и вечната битка между доброто и злото, и баланса в природата. Сериалът по един изключително убедителен в своята простота начин ни казва, че дори когато игрите свършат официално, те продължават в реалността! И истинската арена са бедността, отчаянието, алчността и жаждата за власт. Игрите са просто огледало на това. Този сериал постави азиатската култура в глобален център - не като екзотика, а като източник на изкуство. Целият свят разбра за нея – не само старите ѝ фенове. Историята докосна всички социални класи - и бедните, и богатите, и тези между тях. Остави едно парещо усещане, че всеки от нас има номер - само дето още не сме излезли на арената... - Цялостна оценка на сериала: 8.5 / 8.0Само за сезон 3: 7.5 / 7.0
|
|   |
|
 |
|
redo
(The Thracian Orphics)
|

Re: Сериали 2025 | 06.07.2025 19:26
Клея е МВП. Не съм съгласен, че Лутен е отрицателен герой, монологът му от първия сезон обяснява какъв е много добре, сигурен съм, че си го гледал поне 10 пъти. :) Като изключим първите 3 серии, които бяха безумни и толкова далече от сериала като цяло, всичко останало беше на много високо ниво. Още с избора на актрисата, която да играе Ели, вече нещата са объркани безвъзвратно. Създателите на сериала или не могат да разберат героинята, или просто я показват в някаква светлина по тяхно си виждане, която няма нищо общо с това, което представлява Ели в играта, а това е един от факторите за популярността и високите ѝ оценки. Много, много голямо разочарование е вторият сезон.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 07.07.2025 03:10
Лутен на финала беше реабилитиран. Да, вече съм съгласен, че не е отрицателен герой. Той е по-скоро антигерой. Но без него съпротивата нямаше да я има и да успее, не и на такова ниво.
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Сериали 2025 | 07.07.2025 10:08
Предлагам да спрете със спойлерите. Не всички сме изгледали втория сезон.
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 07.07.2025 19:05
FUBAR - сезон 2https://www.imdb.com/title/tt13064902/e ... /?season=2екшън/комедия на Нетфликс ; 8 епизода ; към момента официално не е потвърден за сезон 3, но се очаква да бъде Мненията като цяло са полярни, но мен лично ме кефи. И сезон 1 ми хареса и сега сезон 2. Все така забавен със своята ирония към политкоректността и уок културата. Екшън/комедия - фарс, но добре дозирана и за мен - работеща! Идеален е, ако се търси нещо леко и забавно. Изненадата в сезон 2 е появата на Кари-Ан Мос. Плюсовете - сериалът не се взима на сериозно, а играе с клишетата на модерното - уок и политическата коректност, като ги преобръща с хаплив сарказъм. Бате Арни се забавлява и е във вихъра си. Целия екип от ЦРУ са уникални образи. Минуисте са същите - драматургията куца и твърде многото диалози. Страшна говорилня е. Амаа, привиква човек, какво да стори... Препоръчвам. - Сериалът генерално: 7.5 / 7.0Сезон 2: 7.5 / 7.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 07.07.2025 20:55
The Wheel of Time - сезон 3 https://www.imdb.com/title/tt7462410/--> има спойлери <--Уви, този трети сезон се оказа и последен, след като от Прайм официално канселираха шоуто. Така историята увисва във въздуха и остава незавършена, което е скандално и толкова неуважително спрямо феновете. Без значение критики и ниски рейтинги. Като си се хванал на хорото ще го изиграеш докрай, а после историята ще те оценява. Голям срам за Амазон! Да бяха канселирали Пръстените на Силата, ама не смеят, твърде много пари са вложили там... Дано Амазон/Прайм никога повече не се захващат с фентъзи сериал. The Boys е изключение, а и той не е фентъзи. Аз така и не станах истински запален фен на сериала. Цялостно ми харесва, над чертата е, но съм далеч от екзалтация, каквато я има за много други подобни сериали. Сезон 1 беше разочароващ. Сезон 2 изненадващо добър. Този сезон 3 една идея по-слаб от сезон 2, но отново над нивото на сезон 1. Генералния проблем обаче остава. Най-важното нещо в един сериал са неговите герои. Ами така и не успяха да ме спечелят истински. Така и не ми запука за тях. Може би с изключение само за Моарейн и Нинив. Липсва ми тази специфична за жанра емоционална връзка с героите - много сериозен недостатък за фентъзи сериал, където зрителят трябва да е тясно свързан с тегобите на персонажите. Хареса ми, че усложниха историята с повече фиксация върху политиката, магията и сънищата... Чисто визуално стоеше добре. Почти всички екшън сцени ми харесаха. Не ми хареса, че имаш толкова много герои, които не са изградени добре и са толкова скучни и досадни. Твърде много информация също така, прекалено много имена и термини ей така пльоснати от нищото без предистория. Ранд ал’Тор и Егвийн все така дразнещи. Как намериха тези безлични актьори за толкова ключови герои не знам. По едно време се чудех Дюн ли гледам, какво по дяволите се случва? Джордан яко е преписвал от Хърбърт. Само пясъчния червей липсваше. Финалната битка между Ланфеър и Моарейн беше добра. За миг се ужасих, че Моарейн ще умре, но тя контраатакува с старата и опасна магия - ''Sakarnen“ през врата и гърлото. Жалко, че онази зла ку*ка се спаси бягайки през портала. За Сюан Санче не ми пука, защото актрисата едвам я изтрайвах, но знам, че феновете са сърдити, защото в книгите тя оцелява и дори има сериозно бъдеще. Елайда и тя е мега дразнещ субект. Никога не съм харесвал актрисата с този стържещ глас. Добре че Леане оцеля, поне не дадоха да я убиват. Би трябвало да е затворена. Актрисата ми харесва. Епизод 7 беше епичен с близо 30 минути нон-стоп екшън. Перин най-накрая показа какво може. Жалко за Лоиал. За мен е недвусмислено мъртъв. От там няма как да се завърне. Лиандрин окончателно се предаде на тъмната страна. Прошка вече няма. Но актрисата е добра. Разбирам нейните терзания. На много други не ги разбирам, защото актьорите са гола вода. Мат беше абсолютно безполезен този сезон. Грам не ми пука за него. Даже ме дразни. А защо канселираха шоуто? Ами слаби рейтинги и не добри отзиви от критиката. Средно на сезон бяха похарчени по $80-100 млн. Голяма част от тях неизбити. Сериалът така и не попадна в топ 5 на Прайм. Сякаш сериалът беше обречен и преди сезон 3, защото нямаше почти никакъв маркетинг. Ей така се появи и си замина... Прекалено: скъп / сериозно отклонения от романите / прекалено емоционално дистанциран за епично/върховно фентъзи НО, това не е извинение както писах в началото. За мен от Амазон се изложиха тотално с това си решение. Направиха поразиите (тръгнали от каста и от сценария, т.е. сами са си виновни) и сега се изнизаха като... да не казвам както какво... - Цялостна оценка на сериала: 7.0 / 6.5Сезон 3: 6.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 11.07.2025 15:28
Murderbot (2025)https://www.imdb.com/title/tt30444310/ САЩ ; НФ/екшън/комедия ; ТВ мрежа: Apple TV+ ; продукция на Depth of Field Productions, Phantom Four Films и Paramount Television Studios ; 10 епизода ; подновен за сезон 2 По романите на Марта Уелс, ''Дневниците на един бот убиец'' (The Murderbot Diaries) и по-точно върху първата книга от поредицата: ''All Systems Red'' Шоурънъри: Пол Уайтц и Крис Уайтц В главната роля: Александър Скарсгаард Историята разказва за киборг наречен 'Единица за сигурност', който е хакнал модула си и се преструва, че изпълнява заповеди, за да не го унищожат в гадна киселина. Той иска да е независим и просто да си гледа любимите сериали, но бива въвлечен в смъртоносни приключения с екип от хора към които се привързва емоционално. Целият сезон е разказан от гледната точка на бота. Добър е сериала, можеше и да е много по-добър ако беше по-брутален, но ако книгите са такива, то проблеми няма. Саркастичния хумор работеше през повечето време, което е добре. Подразни ме само уок пропагандата, която не е пропуснало и това шоу и от там свалям цяла единица от оценката. Препоръчвам. - 7
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 11.07.2025 23:36
Foundation, сезон 3, епизод 1 A Song for the End of Everythinghttps://www.imdb.com/title/tt30309600/ Днес беше премиерата на дългоочаквания старт на сезон 3 на сериала посветен на най-великата научнофантастична творба - Фондацията на бащата на жанра и на роботите - Айзък Азимов (Жул Верн е дядото). --> Има спойлери <-- Не лош епизод, хареса ми, но не мога да му дам по-висока оценка, защото много се подразних на разкритието за Втората Фондация - една от най-големите тайни във всички романи и един от най-големите туистове изобщо + прекалено очевидното разобличаване на Мулето (трябваше да подходят много по-мистериозно и плавно) + вкарването на дразнещ мулат приключенец и тарикат (в добрия смисъл на думата), който дори знае какъв е Мулето... И този ако не е някакъв потомък и телепат на Гаал Дорник, те па на. Също така някои нови герои никак не ми харесаха. Но иначе си е все така визуално пиршество и с плюсовете с Демерзел като чувствена жена + Клеоните като ''тризнаците'' - Изгрев, Ден и Здрач. +152 г. след края на сезон 2.Фондацията контролира външния периметър и напредва към средния пояс. Мулето превзема Калган - планетата на удоволствията. Независима, но ключова планета, базирана в средния пояс. Империята вече не контролира хуманоидите. И пътуват през портали, което засилва падението и. Династията на Клеоните губят все повече власт. Империята владее 6342 свята Фондацията малко над 800 Фондацията обаче е станала алчна и там цари корупция. И там вървят по стъпките на Империята. Явно си е заложено у хората... Фондацията обаче е много по-напреднала технически, а и държи огромен ядрен ресурс. Фондацията започва твърде рано да прогнива отвътре - т.нар. съюз на търговците или търговските принцове са на път да и нанесат тежък удар. Империята тайно ги снабдява с оръжие. Тези 'принцове' могат да унищожат Фондацията отвътре и всичко за което тя се е борила през последните 300 години да рухне. Ранду Малоу е техния предводител. Империята изпраща оръжията на опасната планета - Хейвън, където за секунди можеш или да се изпепелиш или да замръзнеш... Остават 10 дени до момента в който Изгрев ще стане Ден, Ден ще стане Здрач, а Здрач ще бъде унищожен, за да се ''роди'' новия Клеон - Изгрев. Професор Еблинг Мис отива на Нов Терминус, за да се срещне със своя кумир, Хари Селдън. Той нулира нулевото поле на Селдън, нещо което никой досега не е правил. Той е биограф и самоук психоисторик. Предлага се за помощник на Хари за неговото предстоящо появяване. След 3 дни. Той очаква тази трета криза да са търговците. Всъщност всички очакват това и че тази криза ще е свързана с назряващата гражданска война. Никой не подозира за Мулето (но ние зрителите вече знаем, че ще е той - огромна грешка!). Появява се дразнещия Причър - командир по сигурността на лорд Индбър - най-влиятелния човек във Фондацията. Откъде този Причър знае за Мулето, особено пък, че е мутант?! Лейди Демерзел се изповяда пред първият Зефир на Трантор - Ворелис. Тя е Луминист - вярват в богинята Майка и в прераждането. Но ще и изтрие спомените след изповедта, като те ще и бъдат връщани само при следваща среща помежду им. Демерзел разкри, че е позитронен робот. До дървото със златните ябълки - златно, защото са от ''кръвта'' на роботите - течен иридий - отровен за хората заради нанофлуидите. Тя разказа за първи, втори и трети закон на роботиката + специалния нулев закон. Демерзел каза, че била генерал и Империята се бояли най-много от нея. Запазили я, но е препрограмирали, за да е вярна на династията на Клеон. На Клеон I и на неговите клонинги. Тя се бои от факта, че 'Не знае какво би била без Империята' Най-накрая да покажат и великия Ден. Хах, паднах като го видях в този трети сезон - нищо общо с образите от сезони 1 и 2. Тук е някакъв бохем-хедонист и поет. Явен признак, че краят на Династията им е близо. Появява се поредната героиня с шоколадов цвят на кожата. Сонг - елитна компаньонка - любимка и душеприказчик на брат Ден. Тя е от ниво 88 - Микоген. Той и е разказал всичко за династията на Клеон и клонирането. WTF?! Лейди Демерзел свиква Изгрев, Ден и Здрач, за да им проектира третата криза от кълбото на Селдън: Катаклизмът, който ще се случи след 4 месеца - някакво събитие, което отключва третата криза. Разиграла е милион симулации, но изходът е един и същ. Идват тъмни векове за човечеството. След 4 месеца Империята ще падне! Самият модел се разпада, което означава, че има събития, които объркват изчисленията на Селдън. Всичко това може да доведе дори до изчезването на хората! Краят на всичко! Но никой не знае кой/кое стои зад това. Но ние знаем - бляяяяяяяяяккккккккккк!!! ''A Song for the End of Everything“ е зрелищен, интелигентен и интензивен първи епизод, който загатва за грандиозен конфликт между науката (психохисторията), психичната аномалия (Мулето), религията (Луминизмът), политиката (Клеоните и Индбър) и икономиката (Търговците). Промяната спрямо романите е огромна - от минимализма на Азимов се отива към мащаба. Заменя се мистиката с мощ и на моменти излишен драматизъм. Ще подчертая отново - това не е адаптация по романите на Азимов, а една история, вдъхновена от романите и по мотиви от героите и историята на Айзък Азимов. И това е единствената причина да съм по-скоро снизходителен и позитивно настроен към сериала. Защо Мулето е толкова кардинално важен в творчеството на Азимов?Реално той е на власт само около 10 години, но е на път да унищожи цялата галактика. Защо той е аномалия и защо е толкова важен? Както знаете, Селдън е създал цяла математическа система, наречена Психохистория, която работи с огромни маси хора и тяхното колективно поведение в хода на историята. Но тя не може да предвиди действията на отделен индивид с изключителни способности! Мулето е аномалия, защото е индивидуален субект с мутантски психически способности (телепат). Няма прецедент - никой не очаква същество като него. Неговото съществуване обърква всички изчисления - като черна дупка в Космоса! Мулето е въплъщение на хаоса в един свят на изчислен ред. Той не е само враг - той е живото доказателство, че дори и най-великата наука (психохисторията) има своите граници и не е съвършена! Той е грешка, той е непредсказуем. Но защо? Защото човекът не е число, а душата не е формула. Болката, гневът, мечтата не могат да се поберат в един модел. Това е невъзможно. Мулето не иска власт, а смисъл. Неговата болка го изкривява - неговата самота го превръща в чудовище. Той побеждава, не защото е по-силен, а защото е неочакван. Побеждава, защото не може да бъде изчислен. По-късно той е спрян от... Втората фондация. Не го спират с оръжие, а със знание и с разбиране. Отново триумф на човешкото над числото. Мулето = Хаосът в реда + Анархията в систематаМулето представлява единственото непредвидимо събитие в свят, където всичко се очаква да следва предначертан път. Внася нестабилност в една изкуствено балансирана вселена - не просто във военен, а в концептуален смисъл. Той е хаотична точка в иначе подредения поток на бъдещето. Разрушава не само империите, но и смисъла на йерархиите - духовни, научни и политически. Той не вярва в институциите, защото е бил отхвърлен от тях. Унищожава ''реда“, защото този ред никога не го е включвал в себе си. Всичко това го прави анархист по принуда, не по идеология - символ на това, което се ражда, когато обществото отхвърли изключителното. Всъщност Мулето е катарзисът на системата: Той е онзи момент, в който Вселената ни казва: ''Нищо не е сигурно. Всичко може да се срине.“Той е една природна стихия, която не се влияе от модели и не може да бъде предсказана. Идва, за да ни покаже колко нищожни сме и че винаги и по всяко време можем да бъдем унищожени - в повечето случаи, защото сами сме си постлали така. Азимов вкарва много ирония в него. Мулето не иска разруха. Той иска любов и приемане. Място в света, който го е заклеймил и отхвърлил. Но в опита си да го получи изгаря всичко. Той е хаос, който мечтае за стабилност. Анархия, родена от нуждата за принадлежност. Мулето не е врагът на човечеството. Той е врагът на предопределението. - 7.0 / 6.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 17.07.2025 21:23
The Agency (2024)https://www.imdb.com/title/tt26656917/ САЩ ; трилър/драма ; 10 епизода ; подновен за сезон 2 ; продукция: Smokehouse Pictures / Showtime Studios ; мрежа на излъчване: Paramount+ & Showtime Доволен от сериала. И препоръчвам. Не очаквах толкова добре изпипан сериал на тема международен шпионаж, който да стои толкова реалистично и убедително. Много добър каст в който блестят топ актьорите като Майкъл Фасбендър, Джефри Райт, Ричард Гиър и още куп други отлични актьори + приятната изненада - Джоди Търнър-Смит (не съм я гледал като Ан Болейн, нямам и намерение ; бившата на Джошуа Джаксън а.к.а. Питър Бишъп). Сценарият е на много добро ниво почти през цялото време. По едно време си мислех, че гледам документален филм. Толкова детайлно беше изпипано всичко. --> Следват малко спойлери <--Хареса ми как през огромна част от сезона ''нашите'' се дънеха и нищо не се развиваше така както искаха. И щях да му дам още по-висока оценка, но на финала не можаха да избягат от комерса и клишето: 1) нашите печелят - мисията изпълнена (така лесно ако се убиваха елитни руски наемници). 2) как се предава родината заради любов (добре, че поне не предаде имената на вербуваните от него хора в Етиопия и тези, които са му помагали, защото това щеше да срине буквално главния герой в моите очи без шанс за изкупление). Заради тези две неща му намалих крайната оценка с 1.0 / 1.5 пункта. Да видим какво са измислили за сезон 2. - 7.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 18.07.2025 22:22
Foundation, сезон 3, епизод 2Shadows in the Math (Сенки в математиката)https://www.imdb.com/title/tt32429238/ --> има спойлери <-- Този епизод определено ме хвърли в тъча. Вече свободните съчинения стават прекалено много. Дори и за мен. Хвалил съм ги, защитавал съм ги, но не знам вече и аз, прекалено много се отклоняват от много неща и отделно вкарват някакви абсурдни нови неща. Каква беше тази осма криза например? Кризите са 7. И този 'Инвиктус' го няма в книгите (ние вече го видяхме в предните сезони, древния космически кораб). Но окей, това не е проблем. Защо обаче в пролога на епизод 2 от сезон 3 изведнъж споменават за 8-та криза, след като още не е започнала истински третата (третата по сериала) кризата с Мулето?! Има логика, разбирам защо, но не му беше мястото сега. Твърде много скачат от една тема в друга. Няма добра дозировка. Та според мен първо, защото Хари Селдън 'умря' Истинският Хари, не неговата дигитална версия. И може би защото тази 8-ма криза в сериала ще е последната и тя няма начин да не бъде свърза с Гея и Галаксия. А с този кораб ‘Инвиктус’ би трябвало да видим и нашия любим звезден каубой, Голан Тревиз. Но за това сега няма да пиша, защото има хора, които могат тепърва да четат книгите или да гледат сериала и да не искат да знаят как свършва всичко. Щрихирам най-важното: Преди 151 г. Хари Селдън и Гаал Дорник са основали Втората Фондация на Игнис. След като Гаал вижда, че единствено те могат да помогнат и решат глобалния проблем с Мулето. Будят се за по няколко седмици всяка година и обучават новите менталисти във Втората Фондация, като ги подготвят за сблъсъка с Мулето и за това как да контролират основната Фондация и да тласкат събитията според плана... Те изостават обаче и Хари се жертва, да остане буден много по-дълго време и така фатално да остарее, но да подготви всичко, за да не се отклонят от събитията в меридиана. 4 години преди събитията в сезон 3: Гаал се събужда отново от криогенния сън и вижда Прийм Палвър, който замества Талис, като първи говорител. Той е глухоням. Странен избор. Внимание към този герой. Ще е ключов (освен ако и тук нещо не са променили). Хари вече е много стар и му остават броени часове живот. За последно той показва на Гаал всичко което знае за... Осмата криза (?! ; вие шегувате ли се?). Явно последната. Хари споменава за ‘Инвиктус.’ Ако Мулето бъде победено всичко щяло да иде в тази посока... Хари избра да си отиде в 'първородния блясък' съпроводен от неговото ‘виртуално Аз’ и изчезна завинаги (R.I.P. Хари!). На Здрач не му се умира. Моли се на Демерзел за отсрочка. Тя е непоколебима: "Аз съм часовникът за всеки Клеон! И времето ми е точно." хаха, брутално. После сприхавото старче моли за помощ брат Ден да отложи неизбежното с няколко месеца, докато се овладее кризата. И там удари на камък. Брат Ден не може да го понася... Болният му мозък стига до там, че събира екип учени, които да създадат мини черна дупка наречена ‘Новакула’ с която да шантажира всички в Галактиката. Това е нещо като звездата на смъртта от Star Wars и е способна за секунди да унищожи цяла планета. Те нямат достъп до самата черна дупка, защото вътрешността и е загадка и там времето и пространството не работят, както добре знаем (всъщност нищо не знаем), но контролират ергосферата (външният и слой), като я захранват електромагнитни лъчи - фотони светлина с невъобразима температура. Те се зареждат допълнително с енергията от свръхизлъчването на дупката и буквално могат да я използват, като катапулт с който тя изхвърля всепомитащ лъч от унищожителна светлина и топлина. Реално това е устройство, което превръща планета в звезда (цялата планета се стопява за секунди в синя светлина). Всичко това е абсолютна измишльотина. Няма такива неща в книгите. На Калаган: Мулето отново демонстрира своята власт над умовете на хората. Наистина е ужасяващ. Потомците на Хобър Малоу основали съюза на търговците. Последният наследник по веригата е Торан Малоу. Той нехае за кризата и преврата на Калаган. Безобразно богат живее като бохем заедно с някаква инфлуенсърка (нали трябва да са модерни и да сме в крак с модата). Негов чичо е Ранду Малоу с когото се запознахме за кратко в епизод 1. Докато се излежават на слънцето, кораба ‘Черния език’ на Мулето им хвърля сянка. Хаха. По-късно ги навестява к-н Хан Причър, който работи за разузнаването на Фондацията. ‘’Подчинения’’ на лорд Индбър, който пръв заподозря Мулето, че е нещо повече от обикновен пират. Чакаме да видим партито на Мулето на което ще присъстват и тримата. Брат Ден иска да избяга от всичко и да отиде на Микоген с куртизанката. Епизодът приключва с това как брат Изгрев се свързва с Гаал Дорник относно предстоящата криза с Мулето. Това също е нещо ново. Втората Фондация да работи с Императора във връзка с Мулето. Плюсове:Сюжетът си остава на ниво. Успяват да съчетаят политическа интрига, философски размишления и научна фантастика в едно. Повечето основни персонажи са добре изградени, с много пластове и вътрешни конфликти. Въвеждането на ''Новакула“ като глобална заплаха е по-скоро 'Уау' ефект и въпреки, че го няма в романите, нека се радват децата. Бтв: Абсурд обаче брат Здрач да е успял да го скрие от Демерзел. Демерзел е навсякъде и знае всичко. Ако тя не знае за тази мини черна дупка, аз лично ще съм много неприятно изненадан. Изкефих се като показаха как Хари е изваял статуя за себе си (изпреварвайки Гаал, която таман реши да направят същото за него) - хаха типичен Селдън. Пилоу Асбек като Мулето е много добър! Минуси: Темпото в епизода не беше добре дозирано. Прекалено много информация и политически детайли за кратко време. Епизодът беше навсякъде. Липсва някаква по-ясна визуална и емоционална експлозия, която да балансира тежките диалози и интриги. За съжаление актьорската игра не е на топ ниво. Визирам главно Лоу Лобел (Гаал Дорник), която не се справи добре с пресъздаването на емоциите покрай състарения и умиращ Хари Селдън. Повечето второстепенни герои са повърхностни и дразнещи. Освен това и актьорите не се справят. Генерално, как виждам разликата между сериалът и романите на Азимов? Книгите са като шахматна партия: по-бавни, много стратегически, с много философия, психология, социология и с акцент върху идеите. Сериалът: много драма и лични конфликти + визуално пиршество. Донякъде оправдавам авторите на сериала. Азимов е писал преди повече от 70 г. (обаче колко е актуален само, направо не мога да повярвам) и много от темите в него няма да бъдат разбрани от широката публика. Така че сериалът е написан в крак с днешната реалност, като все пак психоисторията и борбата между индивидуализма и колективизма остават основната тема. Големият плюс на сериала са Демерзел, Клеоните и визията, мащабът. Големият минус са липсата на Дорс Венабили (направо КОЩУНСТВО), изборът на актьори за някои главни герои (главно от 'добрите'), няма я мистиката и съспенса от книгите, където все едно си на партия шах срещу квантов компютър... - 6.5 / 6.0
Последна промяна Diavolo на 18.07.2025 22:26, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
alexbg
(The Thracian Orphics)
|

Re: Сериали 2025 | 18.07.2025 23:34
Хм - чак сега зацепих, че този сериал е по Азимов... Не знам дали да го гледам - голям фен съм (сигурно не колкото Венабили) на Ар Данийл Оливо и се страхувам да не се разочаровам...
_________________ БЪДИ РАЗЛИЧЕН - БЪДИ ГРАМОТЕН...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 19.07.2025 01:02
Е, ти чак сега ли разбираш? ;) Това е трети сезон. А аз пиша ревюта и за сезони 1 и 2. А и то самото име, Фондацията е ясно, че е по Азимов.
Но отново да уточня, това не е истинска адаптация. Те просто използват историята и героите на Азимов. Упоменато е изрично. По мотиви на...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 25.07.2025 15:34
Foundation - сезон 3, епизод 3 When a Book Finds Youhttps://www.imdb.com/title/tt32429247/ Добър епизод, хареса ми! --> Има спойлери <-- Четете на ваша отговорност! Щрихи Преди 3 г. брат Изгрев отива да изследва психоисторията, забранена от Клеон XII. По-точно той търси деветото доказателство на Карл Кале, оригиналната формула от психоисторията. Тогава, в район Ири той се среща с автентична холограма на Гаал Дорник, след като открива, че в библиотеката на Трантор се намира оригиналният ръкопис използван от Хари Селдън на Тракс. А не би трябвало да е там... На ‘Нов Терминус’ не знаят за Гаал. Нормално, тя основава Втората Фондация заедно със Селдън, която освен за проблема с Мулето, ще се използва, за да контролира задкулисно събитията, за да могат те да вървят по плана на Селдън. Гаал чак сега разбра, че Хари е дал ‘Първичният блясък’ на Демерзел. Двамата сключват съюз за контрол над кризата с Мулето. Именно този момент символизира завръщането на Плана и възможността за координация между Империята и Втората фондация! Брат Изгрев осъзнава, че всеки Клеон на неговата възраст иска едно и също - да избяга! В сегашно време: Двамата отново се срещат и Гаал му казва, че е време за действие и че сега е шансът Калган да бъде поставена под обсада и Мулето спрян, иначе губят всичко. Айдее познах. Хехе. Мулето хвана Капитан Причър и се разбра, че и той е менталист (или има скрити, неразвити заложби или е някакъв нов вид). И явно има биологична връзка с Гаал Дорник. Страхотна визуална хореография на партито на Мулето, под съпровода на Магнифико Гигантикус. Беше наслада за сетивата. Торан Малоу отиде да разсейва Мулето, докато половинката му разговаряше с шута. Много яка сцена между Мулето и Торан. И брутална, брр. Байта успя да открадне Магнификото. Измъкнаха се. Предопределеност - според Мулето. Драми няма. Брат Ден твърдо е решил да избяга заедно с куртизанката си без да и се изтриват спомените и в тайна от братята си и Демерзел. Моли за помощ Мавон - неговият Клавигер, но той оказва заради близките си, които са заложници. Ден го склонява, като му обещава, че ще измъкне и семейството му и ще излекува дъщеря му, като си даде имперските наноботи. Не е истина, брат Ден е тотална развалина. Призна на метресата си, че Демерзел е робот?! Тотално е изтрещял от дрогата. След това признание не виждам щастлив край на тяхната връзка. Невъзможно е вече. Мулето се срещна в холограмен разговор с Клеон XXV, представляван от брат Изгрев/Ден. Естествено, преговорите се провалят, а докато разговаряха всъщност Мулето превзе един от търговските портали на Империята, отново демонстрирайки своята бруталност. Брат Изгрев не успя да се наложи и да бъде свикан съвета, за да се предприеме военно нападение над Калган. И тук не съм изненадан. Нямаше как да се случи, защото е въпрос на време Империята в този си вид да рухне под мощта на Мулето! Шок туист - Сонг се оказва един вид подвластна на Демерзел, защото произлиза от древна и забранена секта - ‘’Наследството’’ - те боготворят роботите и вярват, че един ден изкуствените създания ще се завърнат и ще премахнат жестокостта, мъката и несправедливостта. Демерзел казва на брат Ден, че е заличила всичките и спомени и тяхната авантюра е приключила. Не я е убила, заради него. Брат Ден полудява. Страхотна игра за пореден път на Лий Пейс. Критиките ми към епизода са две, но и двете са важни. Основно са насочени към набързо скалъпената история със Сонг (ей така от нищото я измислиха тази секта), която ако няма развитие в оставащите епизоди ще е голямо разочарование. Градиха, градиха 3 епизода тази линия и в нея наистина имаше нещо, а каква стана тя? За има-няма 5 минути, Демерзел уби купона, хаха. А дори не видяхме срещата между Сонг и Демерзел. Дано тук има нещо повече... Също така Мулето изглежда като анимационен злодей. Иска ми се да видя повече дълбочина в образа му. Плюсовете за мен са съживяването на интригата с вкарването на нещо ново - таен съюз между брат Изгрев и Гаал. Някак си създава усещането за тайнственост и придава дълбочина и тежест на историята. Партито на Калган беше много яко. Визуално беше един хаос - символизиращ личността на Мулето. Самият край и финалните реплики между Ден (любимият Клеон на ''майката пазител'') и Демерзел. Още е рано, но аз очаквам големи туистове в хода на сезона. Дано... Трябва да има нещо много сложно, което да свързва Мулето с Гаал, от друга страна Причър и тук някъде в тази картинка няма как да не стои и Демерзел. Имам някои идеи, но някои от тях са доста откачени. - 7.5
|
|   |
|
|