Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 25.08.2026 20:24

Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025 
Автор Съобщение

Отговори с цитат
Мнение  Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   05.07.2025 12:44

Без да вкарвам голямо въведение ще започна с резултатите, които се получиха досега.

Швейцария - Норвегия 1-2
Исландия - Финландия 0-1
Испания - Португалия 5-0
Белгия - Италия 0-1
Германия - Полша 2-0
Дания - Швеция 0-1

Днес са срещите Уелс - Нидерландия и Франция - Англия

От мачовете досега гледах репортаж от Швейцария - Норвегия и целия мач Германия - Полша. Ще опонирам приятелски на Момчил, че може и да е изглеждало че швейцарките са били по-добри от норвежките, но истината е, че и норвежките пропуснаха много положения на контратака да вкарат трети гол на домакина, освен това изпуснаха и дузпа. Не може да се каже, че Сряда вечер беше тяхната, но въпреки това швейцарките не можаха да се възползват. Все пак се очаква следващите два мача да са по-леки за Швейцария, защото по презумпция играха с най-силния отбор в групата си.
За Германия и Полша може да се каже, че германките биха рутинно, въпреки че за това им помогна и лошата игра на полската звезда Ева Пахор. Полякините спокойно можеха да се разпишат поне веднъж, но не го сториха. За мен проблем за Германия е позицията на централния нападател. Да, Шулер се разписа, но при толкова създадени положения, по-скоро не остави добри впечатления. Клара Бюл доставяше едно след друго добри центрирания от левия фланг, но те не бяха оползотворени. За сметка на това тя намери добре с глава едно от малкото центрирания от десния фланг, още преди Бюл да се премести за кратко там, преди да бъде заменена. Преди това се виждаше, че трябва да се случи нещо по-нестандартно, за да може полякините да се пречупят и то дойде с гола на хубавото Юле извън наказателното поле. Браво на Бранд, която има по-добър завършващ удар от Бюл. Германия имат определено и добър вратар, в лицето на Бергер, но за по-добри впечатления трябва да минат още мачове.

Въпреки че никога не са печелили Европейското първенство и най-доброто им класиране е полуфинал от далечната 1997 година, то Испания е фаворит номер едно според специалисти и букмейкъри, заради играта и резултатите които покзват в последно време и футболистките с които разполагат. Ключов играч като Алексия Путеяс, която дълго време се бореше с контузии, сега изглежда че е в топ форма, въпреки че е на 31 години. Джени Ермосо, която се замеси в скандала с целувката с бившия президент на федерацията Луис Рубиалес, остана извън състава, което за мен е правилното решение по ред причини.
Рубиалес вече е далеч от футбола, омразния им треньор, според тях деспот Хорхе Вилда също е аут, така че испанките би трябвало да са доволни и да мислят само за футбол.
Монтсе Томе, бивш асистент в тима, която замести Вилда като старши треньор, изглежда няма много футболно IQ, но с такъв тим треньорът може и да не е толкова важен. Но лично аз в никакъв случай не приемам за даденост една очертваща се титла за Испания.

Англия е фаворит номер две. Възможно е англичанките умишлено да потърсят второто място в групата, за да избегнат в потока си Испания и евентуално да се срещнат чак на финала. Но понякога сметките са без кръчмар. За мен Англия не са чак такъв фаворит. Мисля, че могат да бъдат спрени от Германия, стига германките да се опазят от контузии и да не им липсват ключови играчи. Англия, от своя страна, за мен е различен отбор, сравнение с предното европейсйко и световното. Очаква се защитата да е доста по-различна, на вратата вече я няма и Мери Ърпс. Бет Мийд, която беше играч на турнира през 2022, но пропусна световното, сега се завръща и се очаква да е титуляр, но за мен това не е правилното решение. Малко идва като да интегрираш нов играч в тим, който стигна финал за световно и без нея, вече е в напреднала футболна възраст, а и лично мен не ме впечатлява напоследък. От друга страна има индикации, че талисманът Ела Туун ще е периферен играч на това първенство, а тя е много ценна с нестандартните си изпълнения. Титулярното място на наддалата много в задните части Джорджия Стенуей за мен също не е оправдано. С всички тези промени за мен не се знае на какво ниво ще е Англия.

Франция за мен могат да се окажат скрития фаворит, имат страхотни играчи в атака, макар може би треньорът им да не е най-добрия. Но ако имат ден, то за мен могат да бият дори Испания.
За Германия вече написах впечатленията си в тази тема, определено един от симпатичните ми тимове, дано стигнат далеч.

Уелс са абсолютния дебютант на това първенство. За тях всяка спечелена точка ще е добре дошла. Лично за мен ще е интересно, примерно ако почнат с две загуби, дали в третия мач треньорката им Уилкинсон ще даде шанс и на резервите да се изявят. И по този начин да видя в игра младата вратарка на Манчестър Юнайтед Сафия Мидълтън-Патъл.

Пет играчи, които ще следя с удоволствие на първенството -

Клара Бюл
Изображение
Клара може и да е на 24, но тя гони 70 мача с националния екип. Лявото крило отхвърли оферта на Барселона, за да остане вярна на Байерн Мюнхен. Липсва й завършващ удар, но има добър поглед върху играта, добро центриране, бърза е, обича да се надиграва един на един.

Мари-Антоанет Катото
Изображение
Катото нямашер късмет с контузиите на Евро 22 и Световното 23, но сега изглежда е в страхотна форма и готова да покаже най-доброто от себе си. Един от основните играчи на ПСЖ Катото притежава качествен удар и добра физика. Родителите й не случайно са й дали това име, Мари-Антоанет е готова да се къпе в слава.

Сакина Каршауи
Изображение
Красивата арабка е истинска фурия на терена. Може да играе както като краен защитник, така и в средата на терена. Често чупи кръстовете на съперничките си. Бърза, с добра техника и изобилие от футболна агресия.

Лорън Джеймс
Изображение
Пристрастен съм, но за мен сестрата на Рис Джеймс е най-добрия и нестандартен футболист на Англия. Вярно е, че досега не е блеснала особено с националния екип, на световното си изкара и червен картон, но може би и липсваше опит. Сега, вече трябва да е готова за голямата сцена и това да бъде нейния турнир. Изключителна физика, дрибъл, бързина, удар, за мен е истинско удоволствие да се гледа. Още един плюс е, че Лорън се чувства еднакво комфортно на различни позиции в атака.

Фридолина Ролфо
Изображение
Шведската красавица изглежда като топ модел, но освен това тя е много добър футболист. Не случайно играе в Барселона. На 31 години вече има достатъчно опит. За Швеция тя играе по-напред по терена, отколкото в Барселона, а гони и 100 мача с националната фланелка. С изобилие от качества, тя трябва да помогне на родината си, отново да е познатия костелив орех и да изненада някой от фаворитите.

Последна промяна albertz на 05.07.2025 12:45, променена общо 1 път

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   05.07.2025 14:35

Поздравление Чаво за темата :cheers:

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   05.07.2025 15:42

Само да вметна, че има два дебютиращи отбора на европейски финали и Полша е втория такъв.
Явно защото са дебютанти и Уелс, и Полша не сполучиха с жребия. Едните са в група с 3и, 7и и 8и от УЕФА ранглистата за 2025. А другите пък са срещу 2и, 6и и 9и. (А можеха да се паднат в групата на домакините - срещу 5и, 10и и 19и). За сравнение - Уелс са 20и, а Полша - 16и.

Англия не мисля, че е добре да си правят сметки, защото Франция и Нидерландия само това чакат.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   05.07.2025 18:02

Благодаря за хубавата тема, Чаво.

Аз гледах всички мачове, но истински гледах само Швейцария и Норвегия. Най-добрия мач на първенството според мен. Останалите ги гледах докато съм в движение, работа, гледам други неща и т.н. Но виждах какво се случва + голове и положения ама без тази така характерна концентрация.
Иска ми се да има някаква изненада. Бих се радвал на титла за Италия, Норвегия, Швеция или Нидерландия. Дотук всичките мачове завършиха според логиката и коефициентите на букитата.
Малко ми втръсва от тази Испания и как са фаворити навсякъде - мъже, жеби, юноши, роботи и пр. А дано ги спред някой.

Последна промяна Diavolo на 05.07.2025 18:02, променена общо 2 пъти

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   05.07.2025 20:11

Айдее - нашето момиче се отчете с гол... ;-) :rock:

Последна промяна alexbg на 05.07.2025 20:11, променена общо 1 път

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   05.07.2025 23:02

Дотук си много прав, Чаво. Англия са много зле - французойките доминират изцяло и заслужено водят с 2:0 на НТ. Въпреки че незаслужено отмениха гол на Алесиа Русо при 0:0. Най-зле са в средата на терена, където тройката полузащитнички направо се губят. Капитанката на Франция Каршауи (съгласявам се и за това - наистина е красива) им скрива топката на Уолш, Стануей и Хемп/Джеймс. Напред само моментни проблясъци за Русо, а Мийд и Джеймс тичат като мухи без глави. В защита Картър направо не знае какво да прави с Каскарино. Май само дебютантката на голямо първенство Хана Хемптън засега е на ниво, въпреки допуснатите два гола.

Ако така продължат, нищо чудно още след 4 дни в Базел англичанките да си осигурят бързо прибиране у дома. Ван де Донк, Миедема, Пелова и Роорд няма да им простят.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   06.07.2025 01:10

Добър мач между Франция и Англия, но определено французойките доминираха. Резултата лъже.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   07.07.2025 13:53

Блягодаря за отзивите и допълненията. Извинявам се, че нямам възможност да влизам редовно напоследък и темата да се развие по-добре.

Какви резултати се получиха тези дни

Уелс-Нидерландия 0-3
Франция-Англия 2-1
Норвегия-Финландия 2-1
Швейцария-Исландия 2-0

Днес играят Испания-Белгия и Португалия-Италия

Гледах целия мач между Франция и Англия. Имам предчувствието, че Серина Вигман няма да е треньор на Англия след края на първенството. С всеки изминал турнир Англия играе все по-пасивно и невзрачно. Не че загуба от Франция може да се разглежда като голяма изненада, но англичанките бяха наказани най-вече заради пасивността си. С изключение на началните 10 минути и последните 15 французойките бяха много по-добрия отбор. За мен нито един играч на Англия не можа да се отличи, смените оказаха някакво влияние, но не съм сигурен дали и без тях Англия така или иначе нямаше да тръгне ва банк накрая.
Донякъде може да има оправдание и лошия развой на срещата за момичетата на Вигман. При 0-0 беше отменен гол на Русо, първия гол за Франция стана след загуба на топката и контраатака, при втория англичанките имаха претенции за извършено нарушение в началото на атаката. Но дори след всичко това, то те имаха на разположение цяло второ полувреме, за да реагират, а успяха да упражнят някакъв натиск чак накрая. За мен някаква вина за това има и треньорът на Франция, който реши да копира щаба на Англия и извърши три смени наведнъж, без това да беше изобщо нужно. Да извадиш наведнъж Каскарино, Балтимор и Катото беше голям риск, не че ги замениха лоши футболистки, но все пак се наруши ритъма. От Франция аз бих похвалил и Баша, която беше много борбена и свърши полезна работа.

Гледах около 50 минути от Норвегия-Финландия, защото имах ангажимент и трябваше да излизам. Финландия определено ми хареса, въпреки че играха 4-5-1, имаше динамика и преливане в действията им на терена, изобщо не стояха лошо. Норвегия започнаха по-добре, изградиха много добра бърза атака за гола си. В крайна сметка се получи автогол, но атаката беше толкова добра, че щеше да бъде завършена от играч на Норвегия и без автогола. След това мачът стана малко скучен, но финландките изравниха играта, отблъснаха първоначалния натиск на норвежките и на свой ред в края на полувремето се актизивираха. Финландия изравниха резултата също с много добре изработен гол и хубав удар на Севениус. Видях че на полувремето влезе Лиса Налсунд от Ман.Юнайтед, която замени бившата състезателка на клуба Вилде Бое-Риса. Норвежките са вкарали победен гол в последните десет минути чрез Райтен.
От това което видях на Швейцария няма да им е лесно срещу Финландия.

Гледах част от второто полувреме на Швейцария-Исландия. Труден успех за Швейцария, с голове в последните 15 минути, като и при двата удара се получи рикошет. Трябва да се знае, че Исландия са солиден отбор, който трудно губи, но си личи че в атака нямат много аргументи. Но се постараха. От друга страна при швейцарките може би имаше психологическо напрежение, от домамкинството, от получения резултат с младежите, но може би тази победа ще им помогне да се отпушат.

Днес Испания най-вероятно ще запишат нова убедителна победа срещу Белгия. Италия има добър шанс за успех срещу Португалия и всъщност, ако искат да запишат силно участие, то тази победа е задължителна за тях.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   09.07.2025 16:08

Ревултати

Испания-Белгия 6-2
Португалия-Италия 1-1
Германия-Дания 2-1
Полша-Швеция 0-3

Гледах почти цялото първо полувреме на Испания-Белгия. Белгийките се държаха много добре, даже изравниха, но явно през второто полувреме не са издържали. Който следи женския футбол знае, че испанките играят като мъжкия тим, много пасове тики-така, трудно е за отбор който предимно се защитава да издържи на темпото им. Който иска да има успех не трябва да им дава да държат топката дълго време.
Португалия и Италия направиха интересен мач, макар и не много качествен. По-скоро резултатът е справедлив, макар че италианките водеха в резултата почти до края. Джирели вкара хубав гол извън наказателното поле за Италия в 70-та минута, с който резултатът бе открит. Но сякаш типично по италиански треньорът Сончин извади звездата си Лиза Боатин, искаше да затвори мача, но португалките се активизираха. Техен изравнителен гол бе отменен заради засада, но в крайна сметка те изравниха чрез Диана Гомес в 89-та минута. Късно в мача в 96-та минута Ана Борджес от Португалия бе изгонена с втори жълт картон. Италианките отново се активизираха, но имаше много малко време. Все пак те стигнаха до две добри положения, но при първото след удар с глава вратарката на Португалия бе на висота, а при второто имаше индивидуален пробив, но завършващият удар не бе точен.
След края на мача италианките изглеждаха по-разочаровани, защото можеха да си решат продължаването напред. Сега ще трябва да треперят до последно. Испания е класа над другите отбори в групата и дори да играят с резерви в последния кръг, не смятам че на италианките ще им бъде лесно. Те си имат един стил на игра, атакуват, не мисля че ще се пазят. Мисля, че Португалия ще бие с повече от един гол Белгия, но дали ще бъде достатъчно, не знам, ще видим.

Не съм гледал Германия и Дания, не заради липса на желание. В късния мач Швеция имаше пълно превъзходство над Полша през целия мач. Биха 3-0, ако не бяха няколкото сериозни пропуска на Блакстениус можеше да бъде с много повече. Полша бяха много слаби, включително и звездата им Ева Пахор. Очертават се заедно с Уелс най-слабия отбор на турнира, като показана игра. И трите гола за Швеция дойдоха след удари с глава. Косоваре Аслани, играеща за Лондон Сити Лайънесис във второто ниво в Англия, се открои със силна игра. Тя асистира за първия гол и вкара втория. Шведките си осигуриха класиране напред.

Днес играят Англия-Нидерландия и Франция-Уелс. Очаквам равенство от първия мач и все пак англичанките да съхранят някакви шансове за продължаване напред, преди последните мачове в групата. Франция би трябвало да се справи лесно с Уелс и да си подпечата продължаването напред.

Последна промяна albertz на 09.07.2025 16:11, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   09.07.2025 23:04

Англия днес размаза Нидерландия. Много силен мач на англичанките. Такава доминация и ти чисто футболна отдавна не бях виждал от женски отбор при наглед що-горе равностойни на теория отбори. Нидерландия не са Полша или Уелс и т.н. Уникален мач на англичанките.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   11.07.2025 15:23

Резултати

Англия-Нидерландия 4-0
Франция-Уелс 4-1
Норвегия-Исландия 4-3
Финландия-Швейцария 1-1

Онзи ден не можах да се прибера навреме за Англия-Нидерландия и гледах само второто полувреме. Впоследствие видях и първия гол на Лорън Джеймс, дошъл след мощен удар. Нидерландия действително не приличаха на себе си, Англия не им остави никакъв шанс. Второто полувреме също бе с надмощие на англианките, те играха така сякаш резултата е равен. Отново отмениха гол на Алесия Русо, като отново положението беше "тънко". За сметка на това тя има вече 3 асистенции на това първенство, а в последните две европейски първенства е замесена в седем гола, с 4 вкарани и 3 изработени. Конкретно в този мач видях как подава на добрата си приятелка Ела Туун, за четвъртия гол в мача. Туун в този мач бе ибрана сред титулярите от Серина Вигман. А Лорън Джеймс добави още един гол отблизо, но бе заменена и не можеше да гони хеттрик.

Норвегия и Исландия са направили голово шоу, но при мен не даваха този мач, а Швейцария-Финландия, защото последните мачове в групата се играят по едно и също време. Швейцарките си осигуриха равенството, което им бе нужно от последния мач, макар и това да не стана по начина по който те искаха. Стана нервен мач, не толкова заради грубости, колкото заради скованост. Финландките поведоха от дузпа в 79-та минута с гол на Куика, но не можаха да задържат резултата, който ги класираше напред. Във втората минута на добавеното време Шемайли изравни. Имаше опит за изстрел, който се превърна в центриране и отблизо тя изравни. Не можах да намеря много информация за нея, но от начина на изписване на името й и външния й вид, то изглежда и тя има косоварски корени, подобно на Шакири и Джака, които представяха Швейцария при мъжете.
Швейцарките не ме впечатлиха, за мен те са най-слабия 1/4 финалист, дори отбори като Португалия и Италия имат повече достойнства. На 1/4 финалите с 99 процента сигурност ще се насадят на Испания. Очаквам голяма победа за испанките.

Последна промяна albertz на 11.07.2025 15:25, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   11.07.2025 15:27

Мен ме хвана яд за финландките.
Доста късметлийски швейцарките изравниха. Опит за удар, който се превърна в нещо като пас и финландките бяха матирани.
И аз мисля, че Испания ще ги разгроми с лекота.

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   11.07.2025 20:25

Е защо пък да те е яд за финландките? Не бяха по-добри - да, сякаш се стараеха повече, което беше логично с оглед на това, че им трябваше победа. И толкова - футболно не превъзхождаха. Шоколададжийките го раздаваха лежерно и за малко да бъдат наказани. За мен са една идея по-добри от скандинавките. (И определено по-красиви има сред тях.)

Иначе съм съгласен - срещу Испания ще има погром...

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   14.07.2025 02:57

Какво второ полувреме само за Франция. Буквално унищожиха нидерландките.
Швеция по същия начин вчера се саморазправи с Германия.
Много голове се получават, пълни трибуни. Но ми се иска от преките елиминации да гледаме повече равностойни двубои. Да има интрига до последно. А не някакви разгроми само.

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   14.07.2025 10:29

Да бе - вчера Катото и Каскарино какво сътвориха за 5-6 минути през второто не е истина. Гол и асистенция (ако броим двойната греда) за едната и два гола + асистенция за втората...

Иначе - само два интересни мача се очертават до финала:
1/4-финалът Швеция - Англия
1/2-финалът Франция - Испания

На хартия и Франция - Германия е интересен, но не вярвам да направят Германия, които в момента са в застой/залез за мен...

Последна промяна alexbg на 14.07.2025 10:31, променена общо 1 път

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   15.07.2025 13:06

Благодарности към Дяволо и Алекс, че поддържат темата актуална.

Резултати

Португалия-Белгия 1-2
Италия-Испания 1-3
Швеция-Германия 4-1
Полша-Дания 3-2
Нидерландия-Франция 2-5
Англия-Уелс 6-1

Очаквах Португалия да победят Белгия, но Белгия записаха първа победа на първенството. Така, без никакви спечелени точки на първенството останаха Исландия, Дания и Уелс, като за датчанките това е най-изненадващо. Но въпреки някои изразителни резултати, най-вече в последните мачове, то за мен първенството като цяло е равностойно, затова и вече всеки може да бие всеки, е, почти, няма лесни мачове и каквито и да е резултати не трябва да се приемат за голяма изненада.

Швеция-Германия беше много интересен мач през първото полувреме, имаше надиграване, размяна на атаки, но червения картон за германките и последвалия гол предрешиха всичко. Второто полувреме германките се опитаха, но шведките играха много умно, спокойно, вкараха още веднъж. Но за мен този резултат не отразява реално съотношението на силите между двата отбора. Съгласен съм, че германките са в криза, едва ли ще се справят с Франция, при тях проблем е, че нямат и много играчи в защита, които да са естествени такива, има размяна на постове, това прави германките неубедителни в защита, още срещу Полша се видя, въпреки че не получиха гол.
А Швеция, подобно на Франция имат голямо разнообразие в атака, играчи в топ форма за първенството. Неслучайно Фридалина Ролфо е резерва, тя не е и в оптимална форма. Крилото на Челси Йохана Ритинг Канерид е в много добра форма, игра силно и в трите мача. Лина Хуртиг също е много успешна като резерва.

Нидерландия за два мача инкасираха 9 гола, вярно е, че групата им бе тежка, но с тази защита не заслужаваха да продължат напред. Франция ги разпиля второто полувреме. Няма да се спирам подробно на мача, Алекс и Дяволо вече са го направили.

И май англичанките излязоха добри в сметките. В единия поток Германия, Франция, Испания, в техния Норвегия и Швеция. Швеция са солиден отбор, но имам чувството, че англичанките ще ги излъжат с един гол разлика. Имат индивидуалната класа, Джеймс, Русо или Туун дори да не играят добре, с едно отиграване могат да решат мача. Ела Туун беше титуляр в последните два мача (аз не очаквах), представи се на ниво.

Всички четвъртфинали

16 юли Норвегия-Италия
17 юли Швеция-Англия
18 юли Испания-Швейцария
19 юли Франция-Германия

Последна промяна albertz на 15.07.2025 13:07, променена общо 1 път

(The Thracian Orphics)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   17.07.2025 00:39

Дяволе - доволен ли си?

Ветеранката и капитан на отбора Кристиана Джирели, както и задружната и дисциплинирана игра на италианките ги доведе до първи 1/2-финал през това столетие.
Вече се виждаше как ще има продължение, когато 35-годишната централлна нападателка засече прекрасно центриране с глава и прати топката под гредата за 1:2 срещу Норвегия. Скандинавския залез продължав (макар и в момента слънцето да не залязва оттатък арктическия кръг)...

Интересен мач беше, приятен за гледане. И двата отбора бях добре подготвени, както физически, така и тактически. Според мен играха и доста грамотно в техническо отношение - нямаше брак или смешни отигравания. С две думи - развива се, женския футбол...

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   17.07.2025 10:04

Дааа, форцаааа
Джирели е велика :devil:
Таман си викам продължения и хоп супер пас и добър удар с главата.
До 1:1, Италия беше много по-добрия отбор. След изравнителния гол на голяма звезда на Норге (с втора изпусната дузпа на Еврото), севернячките имаха подем и контролираха повече топката, но реално опасности за вратата нямаше.
Време е за първи финал в историята за скуадра адзура! :devil:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   18.07.2025 10:12

Много ме е яд снощи за швеЦките.
Надиграха англичанките, но какво им стана за 4 минути получиха 2 гола и всичко отиде по дяволите. А можеха да поведат с 3:0 на няколко пъти. Не знам докога тези абсурдни и незаслужени обрати ще се правят от английските отбори. Явно има някаква магия не знам и аз. Не, не е до класа. Абсолютен късмет.
А дузпите не ми се коментират. 3 или 4 мачбола имаше шведките. Безобразни изпълнения. Елементарна техника, сила и психика нямат тези жени.

Отговори с цитат
Мнение  Re: Европейско първенство по футбол за жени в Швейцария 2025   |   18.07.2025 11:02

Резултати

Норвегия-Италия 1-2
Швеция-Англия 2-2 (2-3 след дузпи)

Е, днес също ме изпревариха за коментар, но да споделя впечатленията си.

Ще започна с мача между Норвегия и Италия. Очаквах Норвегия да бият, без значение как, но италианките ме изненадаха с играта си. Анализаторът на БиБиСи предвиждаше победа за "скуадра адзура" след продължение с 2-1, изненадах се, но ето че е имало логика. Но същия анализатор предвижда и Германия да отстрани Франция, отново след продължения, което ми се струва още по-невероятно.
В мача нямаше много грешки, така е, но когато не рискуваш достатъчно, не си позволяваш импровизация, то и шансът да сгрешиш е по-малък. Особено норвежките са много предвидими в действията си, знае се как ще отиграят дадена ситуация, няма импровизация. Опитът за прехвърлящ удар на Групсет в края на първото полувреме е по-скоро изключение, а като цяло тази млада и неизвестна състезателка остави най-добри впечатления сред норвежките.
Италия започнаха много по-агресивно мача, имаха повече опасности, бяха по-добрия отбор през по-голямата част от срещата, но подобно на мача с Португалия, щом поведоха в резултата веднага преотстъпиха инициативата. Норвежките изпуснаха дузпа, после изравниха, накрая италианките имаха късмет, че норвежките се измориха. Но срещу по-силен отбор такова едно поведение едва ли ще им е от полза.
Може би мачът щеше да има друго развитие и Италия да бие убедително, защото още преди да са изминали и две минути Карузо открадна една топка от Налсунд, напредна и би опасно покрай гредата. Но и Налсунд веднага се върна назад, за да я пресира. Но първото полувреме за мен като цяло не беше много интересно. Освен пропуска на Карузо и прехвърлящия удар на Групсет нямаше особено интересни моменти.
През второто Хегербергер отново изпусна дузпа, както и срещу Швейцария, като това отново не се оказа фатално. Впоследствие Ада се реваншира. Но както писах, норвежките не бяха достатъчно активни, освен Групсет, която се стара много, другите не се откроиха. И влизането на Терланд в атака по-скоро не помогна.
Кристиана Джирели от Италия показа класата си и вкара два гола. Вторият беше много хубав, след отлично центриране на номер 7 и удар с глава под гредата, като топката даже закачи съвсем леко дирека.
И така, Италия станаха първия полуфиналист на това първенство.

Швеция и Англия направиха мача на турнира дотук. В този мач имаше всичко. Жалко за шведките, харесвам и двата отбора, но те се срещнаха още на 1/4 финал. А Швеция заслужаваше да е поне полуфиналист.
За мен два са най-открояващите се моменти, които решиха мача. Първият е излизането от игра на Косоваре Аслани за Швеция, поради контузия. Без нея на терена Швеция сякаш бяха друг отбор. Вторият важен момент е решението вратарката на Швеция Фалк да бие петата дузпа, която можеше да реши мача в тяхна полза. Лесно се коментира постфактум, но това беше изключително глупаво решение. И без това жените нямат особено добър удар, какво остава за вратарките. И логично топката отиде далеч над вратата. Мисля си, че която и да е друга футболистка, можеше да донесе победата на Швеция. Така, въпреки спасените дузпи, Фалк на практика закопа своите съотборнички.
Разбира се, смените на Серина Вигман също сработиха. Клоуи Кели се отличи с две ключови центрирания, въпреки че второто не беше директна асистенция, после при дузпите в много важен момент вкара своята дузпа, оставяйки Англия в мача. Агиеманг вкара изравнителния гол, създаде и други опасности, за разлика от другите офанзивни играчи на Англия, които за цял мач не се отличиха.

Швеция започнаха отлично мача, надбягваха защитничките на Англия с лекота, особено зле стоеше на терена Джес Картър, която в това си състояние изобщо не трябва да е в тима. Така се случи, че и трите футболистки на Англия, от които се очакваше да създадат опасности пред вратата на шведките, играха много слабо. Алесия Русо и Лорън Джеймс останаха на терена до края, докато Ела Туун беше заменена. Но особено Джеймс едвас ли можеше да играе по-лошо. Не ги сравнявам както качества, но и спрямо представянето им във Висшата лига и от Лампард и Джерад се очакваше много повече с националната фланелка, но те не можаха да пренесат представянето си от клубните отбори в националния. Изглежда и с Джеймс се случва нещо подобно. Вкара два гола на Нидерландия, но с изключение на това нищо друго не направи. Алесия Русо поне изпълни най-добрата дузпа в мача, безупречна. Изпълнението на Кели също беше добро, докато Бронз имаше и късмет с удара си в средата, но поне беше уверена. От тези които пропуснаха за Англия Грейс Клинтън би най-добре, аз даже очаквах да е сред първите пет изпълнителки. В удара й нямаше достатъчно сила и затова беше спасен, но като точност беше много добре. Въпреки пропуска, от тези които пропуснаха, тя би най-добре.

Англия най-вероятно ще играе финал, но там англичанките трябва да повишат нивото си и да бъдат по-концентрирани, ако искат да успеят. Има доста проблеми в защита за решаване, освен избора на състезателки, то ми се струва че и позициите им в защита не са оптимални.
Англия поне пак случиха на вратарка. Хана Хемптън имаше ключови намеси и преди дузпите, където пази с разкървавен нос. Замени подобаващо Мери Ърпс, като отсъствието на последната не се усеща.

Последна промяна albertz на 18.07.2025 11:09, променена общо 2 пъти

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща