Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 17:18

Отговори на тема  [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Филми 2025 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   31.07.2025 18:38

Фантастичната 4: Първи стъпки (The Fantastic Four: First Steps) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt10676052/

Учудващо добър филм на Марвел - а имах сериозни опасения...
Това ме зарежда с оптимизъм както за предстоящите X-Men, така и за двата планирани Avengers филма. След Endgame, Marvel определено понижиха нивото, с някои редки изключения - основно свързани със Спайди, който вече не е част от класическото MCU.

Фантастичната четворка е първото семейство на Марвел!
Действието тук се развива на Земя-828 - ретро-футуристична, утопична версия на 60-те години на XX век, различна от основната реалност на MCU (Земя-616).
Историята проследява Рийд Ричардс, Сю Сторм, Джони Сторм и Бен Грим в най-голямото им досега предизвикателство: среща с ненаситния космически бог Галактус и неговия енигматичен вестител - Сребърния сърфист.

Планът на Галактус е да погълне цялата Земя заедно с всичко живо на нея... освен ако Д-р Ричардс и Сю не му дадат тяхното бебе Франклин - дете с неподозирани и невиждани сили.
Животът на бебе Франклин или на цялата планета?
Или... може би има трети вариант?

Филмът е истинско визуално пиршество. Залага на страхотни практически ефекти, впечатляващи декори и изключителна работа с камерата. Най-впечатляващо обаче е, че разказът е емоционално стегнат, с изключителен актьорски състав - без слабо звено!
Педро Паскал, Ванеса Кърби, Джоузеф Куин и Ебон Мос-Бакрак са перфектно сработени, а Джулия Гарнър и Ралф Инесън внасят мощно присъствие като Сърфиста и Галактус.

Има две посткредит сцени.
Първата е задължителна и директно ни свързва с финала на Thunderbolts и появата на кораба на Ф4 на Земя-616.
Но защо и какво точно се случва - няма да издавам…
Втората сцена (чак след финалните надписи) е по-скоро намигване към феновете – анимационен трибют с ретро стил от 60-те и класическото “It’s clobberin’ time!”. Забавно, но не ключово. Спокойно можете да го пропуснете ако не ви се чака.

Препоръчвам!
-
8

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   03.08.2025 22:03

Locked (2025)
https://www.imdb.com/title/tt26671996/

Класически камерен трилър - игра на котка с мишка.
В ролите - Бил Скарсгард и Сър Антъни Хокпинс.
Героят на Скарсгард е типичния аутсайдер и неудачник, който намира отворен луксозен джип. Влиза, за да открадне нещо от луксозното возило и така да си плати дълга, когато изведнъж се озовава заключен в него без шанс да се измъкне. А този капан е заложен от много богатия герой на Хопкинс, огорчен от живота и особено от хора като нашия крадец...

Някъде до към средата беше интересно, но след това последваха много слаби диалози, които трябваше да минат за дълбоки философски прозрения. Уви, не. Стояха празно висящи във въздуха.
Финалът много слаб за претенциите вложени във филма.

Става за едно гледане ако няма какво друго да гледате.
-
5.5 / 6.0

The Electric State (2025)
https://www.imdb.com/title/tt7766378/

Един от най-големите финансови провали на Нетфликс. Бюджет от астрономическите $320 млн. но пуснат директно за стрийминг гледане, където гледанията бяха много по-малко от очакваното. Ако го бяха пуснали на голям екран можеха и да излъжат хората през първия уикенд. Но на стрийминг ако нещата не са се получили се разбира веднага от ухо на ухо.

Филмът е базиран по комикс на шведския НФ дигитален 'гуру', Саймън Столенхаг (Tales from the Loop).
Режисьори са братята Русо, а в главните роли са Мили Боби Браун, Крис Прат, Джанкарло Еспозито и Стенли Тучи. Има куп звезди, които само озвучават различните роботи.

Действието се развива в алтернативни, ретро-футуристични 90-те години на XX век, където технологиите са се развили в много по-различна посока от нашата. Имаме роботи, които са се осъзнали и искат независимост и свобода, а не да са слуги на хората. Избухва война и Америка е разделена. Хората побеждават, но на каква цена... Те сами стават дигитални роби.
Главната героиня, Мишел, е тийнейджърка сираче (Мили Боби Браун), която тръгва на пътешествие към Ню Мексико (там победените роботи са изпратени да живеят като в резерват по подобие на индианците) или т.нар. 'роботизиран щат' заедно с мистериозното роботче Космо (любимият герой на братчето и), умел контрабандист (Крис Прат) и неговият любим съратник-робот. Хах, тук все едно гледах Хан Соло с Чубака...
Жив ли е малкият брат на Мишел? Готова ли е нашата героиня да направи най-голямата възможна жертва в името на едно ново бъдеще за хора и роботи? За тяхното мирно съжителство?

Филмът набляга много на влиянието на технологиите върху обществото, както и на неконтролирания технологичен напредък и безразборното консуматорство, което превръща хората в безволеви роби на системата, подлъгани от прекрасен, но лъжлив свят наречен виртуална реалност.

Страшно много идеи са нахвърляни, но истинската дума тук е - 'хвърлени.' Много разпилян сценарий според мен.
Също така филмът така и не стана ясно какво иска да бъде. Драма или комедия. При така зададените параметри не може и двете.
От друга страна имаме силен финал, като той щеше да въздейства много повече при един по-различен подход от екипа на филма. Класически пример за пропиляна възможност за нещо голямо.

Но е хубаво да се види.
-
6.5

Ash (2025)
https://www.imdb.com/title/tt17489650/

НФ/Хорър с Ейза Гонзалес (половинката на наш Гришо) и Арън Пол (Breaking Bad).

Нашата героиня се събужда на далечна планета и намира екипажа на своята космическа станция жестоко убит? От кой и защо? Какво се е случило?
Разбираме, че човечеството е обречено и хората са изпратили няколко кораба в дълбокия космос, за да търсят нова планета, която да стане нашият нов дом (о, каква велика хрумка). Нашият смел екипаж явно открива тази планета, но тя не желае да бъде колонизирана и унищожена и някакъв паразит (уонаби Пришълецът)
Това което филмът внушава (но много нескопосано) е, че чуждия организъм се опитва да попречи на хората да колонизират планетата му, страхувайки се, че ще я унищожат, както са направили със Земята. Паразитът манипулира хората да се самоубият, действайки като саморазрушителна сила, което е метафора за паразитизма на човечеството...

Изключително труден за гледане филм. Лош сценарий, лоша режисура, слаб кастинг. Толкова е дразнещо и хаотично всичко което се случва.
Едвам го изтърпях. А за капак завършихме с двусмислен финал, което при толкова слаби продукции стои още по-нелепо. Заради това смъквам още една единица, иначе щях да му пиша четворка.
-
3

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   04.08.2025 13:16

Говори с нея (Talk to Me) (2022)
https://www.imdb.com/title/tt10638522/

Отличен хорър трилър на братята Филипу. Техен дебют в киното.

Група тийнейджъри викат духове с помощта на балсамирана ръка, докато страдащата Миа (загубила майка си след самоубийство) не стига твърде далеч, отваряйки портал към отвъдното.
Следват ужасни неща, а финалът е велик.

Не си играйте с духовете, защото...
-
7.5 / 7.0

Върнете я обратно (Bring Her Back) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt32246771

Гледах го на кино.
Преди това изгледах ‘Говори с нея’ за да съм малко от малко подготвен.
Двата филма са съвсем отделни истории.

Изключително брутален хорър/мистерия филм на братята, Дани и Майкъл Филипу от Австралия, които вече взривиха света с Говори с нея (Talk to Me) от 2022 г. Действието на двата филма се развива в една и съща кино 'вселена' (но нямат нещо общо), така че няма да е изненада ако последва нещо като бъдещ кросовър или нещо подобно.

Филмът не търси внезапен и самоцелен шок (т.нар. 'джъмп скери моменти'), а е едно бавно, но сигурно и ужасно натрупване на емоционален и психологически дискомфорт. Буквално ти изпилва нервичките.
Изследват се теми като дълбоката скръб, обсесията и тъмната страна на ритуалите, в които се използват демони и ангели. Брутални сили с които ние хората в никакъв случай не бива да се замесваме под каквато и да било форма. И как всичко това може да промени един добър човек до неузнаваемост...

Принципно филмът заслужава дори по-висока оценка, но не съм доволен от края и чисто емоционално го окастрям малко. Но 7 за хорър е много. Така че гледайте, НО ви предупреждавам. Филмът е мрачен, отблъскващ, отвратителен и не е за хора със слаби нерви.
-
7

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   07.08.2025 18:35

Лисабонска история (Lisbon Story) (1994)
https://www.imdb.com/title/tt0110361/

Гледах го снощи в Дом на киното.

Филм на Вим Вендерс.
Създаден е по повод паметната за нас, българите, 1994 година - същата, в която Лисабон е Европейска столица на културата, а киното празнува своето 100-годишно съществуване.

Звукорежисьор пътува от Берлин до Лисабон, за да помогне на своя приятел - режисьор, изпаднал в творческа дупка и мистериозно изчезнал, оставяйки след себе си само неизлъчен филм.

Филмът е като поема за града - в случая Лисабон.
Използва дълги кадри и спокойно темпо, като акцентът пада върху кварталите, музиката и светлината по улиците на Лисабон.
Това, което отличава филма, е фокусът върху звуците. Често пренебрегвани, но именно те правят града така жив.
Бонус е участието на музикалната група Madredeus, която придава хипнотична атмосфера за сетивата.

Дотук чудесно... НО!
Ех, това ''но''
До един момент философските монолози бяха добри - дори приятни.
След това обаче - прекалиха!
Превърна се в едно непрестанно кананижене на какви ли не сентенции.
Тези 100 минути ми се сториха цяла вечност, а сюжетът - вместо да се развие - все повече и повече се разпиляваше.
Краят също не ми допадна. Напълно разбрах болката на режисьора и защо е решил да скъса с киното и историите. Ако така го бяха оставили, щеше да има по-добър ефект.

Със сигурност ще се хареса на онези, които обичат киното като изкуство, а не само като развлечение. Този филм е подарък от Вендерс за тях - филм за звука, светлината, музиката и безкрайните възможности на града.
Само че аз бих добавил:
Вендерс като че ли забравя, че трябва и да разкаже нещо, което зрителят да може да почувства - без да е студент по философия и кинознание.
На мен ми стоеше почти през цялото време (особено след средата, където се изгуби балансът), като красива картичка с твърде дълъг надпис на гърба.

В заключение, филмът си заслужава!
Стои като едно приятно лятно пътуване без напрежение - любувате се на гледката, докато морският бриз ви гали косата... Но бързо ще забравите всичко, защото реално в него няма нищо особено дълбоко или емоционално.
Аз лично бих го поорязал малко, защото ми дойде прекалено претенциозно-показен.
-
6

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   12.08.2025 15:57

Много съм доволен от вчерашния маратон.
И двата филма са хубави и ги препоръчвам!

По-шантав петък (Freakier Friday) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt31956415

12 години по-късно - готови ли сте за още по-откачен петък?

Много се забавлявах. Този филм ме върна поне две десетилетия назад, когато романтичните комедии вървяха, защото бяха забавни и естествени, а не бяха използвани като оръжие в културна война, дело на промити мозъци.

Много приятен сценарий и диалози. Чудесен каст.
-
7.5 / 7.0

Оръжия (Weapons) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt26581740

Седемнадесет деца изчезват безследно в една нощ. Тази ужасяваща мистерия хвърля в смут малкия и иначе спокоен Мейбрук.
Това е накратко сюжетът на филма.
Дори само като прочетете това, съм сигурен, че вече се ужасявате. А след като изгледате филма - не знам дали някои от вас ще могат да спят спокойно...

Първо искам да похваля сценария и диалозите - на много високо ниво са. Историята е разказана от няколко гледни точки, което не е типично за този жанр, но именно това и придава завършен и реалистичен облик. Сякаш гледаме криминална мозайка и постепенното и нареждане.
Монтаж, операторска работа, декори, ефекти - всичко е на най-високо ниво!

Краят е много жесток и не е за хора с по-слаби нерви. Имам предвид конкретна брутална сцена малко преди финала. За самия финал няма да издавам нищо - добър ли е, лош ли е или сладко-горчив, ще споделя само с вече изгледали филма.

След прожекцията си личеше, че хората в залата (имаше поне 20 души) бяха харесали филма, но и шокирани от немалко неща в него.

Ужасът се натрупва бавно и методично, но когато започне, наистина държи зрителя. Кръвопролитията са интензивни и стряскащи, а някои сцени са откровено гнусни.

Но защо е всичко това по дяволите? Какво иска да ни каже режисьорът?
Според мен не бива винаги да търсим дълбока философия - това е преди всичко психологически хорър трилър/мистерия. Но суровият реализъм определено е търсен ефект.
Автоматът, който се появява като ''знак'', и тонът на филма ме навеждат на мисълта, че по този грозен начин - с включването на 'паразитната вещица - Зак Крегер иска да ни покаже задълбочаващите се проблеми с насилието в училищата в САЩ, както и отражението им върху цялото общество.

Препоръчвам на твърдите хорър фенове и на ценителите на по-различното кино (този филм е много повече от поредния хорър). Но предупреждавам - има вероятност чисто емоционално да не се почувствате добре.

Ако някой има въпроси за филма или нещо не му е ясно, можем да обсъдим със спойлери. *
-
7.5 / 8.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   15.08.2025 21:57

The Ugly Stepsister / Den stygge stesøsteren (2025)
https://www.imdb.com/title/tt29344903/

Копродукция на Норвегия / Дания / Швеция / Румъния / Полша
Говори се основно на норвежки.

Един много мрачен прочит на прочутата приказка за Пепеляшка.
До какво води болезнената амбиция да спечелиш на всяка цена принца (или някой богаташ)...
Филмът е много актуален и е хубаво да се гледа от всички млади момичета, които се обезобразяват и за какво? За по-хубав живот? Но дали ще е по-хубав и каква цена ще платиш?

Има някои гаднички сцени. Води се психологически хорър / боди хорър, но не е нещо стряскащо. Просто си го имайте предвид. Иначе филмът е сатира и драма също така.

Като цяло ми хареса.
-
7

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   14.09.2025 20:58

Заклинанието 4: Последно причастие (The Conjuring: Last Rites) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt22898462

Гледах го на кино.
Хареса ми, но от друга съм и леко разочарован, защото това ми е един от най, най-любимите хорър поредици. А за Ед и Орейн Уорън съм чел много.

Реално това е краят на историята. И затваря тяхната Вселена.
В крайна сметка имаме едно достойно и сантиментално завръщане към корените на франчайза, с повече внимание към семейните елементи и личните истории на с-во Уорън, отколкото някои от спинофите.
Беше избран подходящ финал за края на героите.

Плюсове:
Хареса ми, че имаше камео участие на истинската Джуди Уорън, както и че ни показаха оживелите герои от предните филми сред гостите на сватбата. Винаги съм харесвал тези намигвания.
Патрик Уилсън и Вера Фармига никога няма ми омръзнат. Любимите ми 'Ловци на демони' (във филма имаше доста шегички с Ловци на духове, хаха).

Минуси:
Сюжетът е предвидим и не изненада с нищо. Твърде дълъг ми дойде филма, като най-интересното беше побрано в 30 минути максимум. Филмът си личи как иска да е епичен и прекалено много вдигна очакванията с 'Последният голям случай, който ще е най-големият и нашите герои ще се сблъскат с невиждано демонично зло, което ще ги промени завинаги' - Мхм? Какво казахте?
-
7.0 / 6.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   15.09.2025 14:08

Никой 2 (Nobody 2) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt28996126

Става за едно гледане.
Като първият филм. Малко хумор, малко тупалки.
Не закачайте човека - той е просто на семейна ваканция!
-
6.0 / 6.5

Материалисти (Materialists) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt30253473

Същото. Окей за едно гледане. Не ми беше скучно. Имаше приятни моменти.
Но и твърде предвидим. Нищо различно не видях. Клише, но ти става малко готино на душата.
Дакота Джонсън си личи как се старае и това е големият и минус. Това старание не бива да се вижда, когато се вижда, значи не ставаш.
-
6.0 / 6.5

Бамби: Сметки за разчистване (Bambi: The Reckoning) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt23621682

Британски независим хорър филм.
Представете си сладкото Бамби от Дисни анимацията в мутирал брутален звяр, който разфасова хора.
Разбира се има си причини. Издевателството на хората над природата. Сеченето на дърветата, ловът над животните, изхвърлянето на биологични отпадъци и т.н. И природата/гората отвръща на удара!
Хубава идея, но калпава реализация. Жалко за което.
Все пак ми е над чертата и хардкор хорър феновете трябва да го изгледат.
-
5

Голо оръжие (The Naked Gun) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt3402138

Забавлявах се. Посмях се на воля.
Оригиналът си остава класика, но този филм определено е една от приятните изненади на годината.
Имаше искри межди Лиъм Нийсън и Памела Андерсън.
-
7

Затворници в Бордо (La prisonnière de Bordeaux / Visiting Hours) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt30851085

Френска социална драма с много претенции. В главната роля великата Изабел Юпер.
Не и този път! Генерално имам проблем с френското кино през последните години. Имат някои избухвания, но повечето им филми са негледаеми.
Чак за четворка не е, но ми писна и ще го порежа.
-
4

Войната на семейство Роуз (The Roses) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt31973693

Хареса ми.
Римейк на стара класика (и литературна и филмова).
Въпреки че са променили концепцията и този филм не е толкова мрачен и жесток, по-скоро в крак с новите реалности. Двамата герои не са толкова токсични, като комедията преобладаваше. На финала дори имаме нещо като примирие и порив за ново начало и рестарт, НО...
Не знам, не знам, сложно ми е да преценя, но пък съм голям фен на Бенедикт Къмбърбач и Оливия Колман, така че това пък е голям плюс лично за мен. А и двамата играят та се къса. Сравнение с Майкъл Дъглас и Катлийн Търнър също ми е трудно да дам, защото се изискват и по-различно поведение от актьорите.
Давам една оценка някъде по средата, за да се измъкна. Честно казано се затруднявам да дам адекватна оценка.
-
6.5 / 7.0

Хванат в кражба (Caught Stealing) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt1493274/

Голям фен съм на Дарън Аронофски. Във филма участват Остин Бътлър и Зоуи Кравиц и синопсиса беше обещаващ.
НО... Какво по дяволите беше това???
Няма да се впускам в дълги съждения. Най-слабия филм на Ароновски. Категоричен съм. Досаден, банален и предвидим. Отделно още в средата на филма се случва нещо, което лично за мен обезсмисли цялата втора половина от него.
Не съм съгласен с тази висока оценка в IMDB.
-
5.0 / 5.5

Домът (The Home) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt17023012

Пореден хорър тази година. Повече трилър отколкото хорър, но да.
Останах разочарован. Слаб и предвидим филм с лош каст и не добър тайминг.
Чистката беше много, много по-добър от този.
Само за крайни фенове на жанра!
-
5.0 / 4.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   27.10.2025 02:46

България Amore Mio (2025)
https://www.facebook.com/bulgaria.amore.mio

Гледах го на кино.
Копродукция на България и Италия със съдействието на НФЦ.
Приятна криминална комедия, която ни връща в годините след падането на Стената...
Действието се развива основно в България, но и в Италия, а годината е 1991 г.
Захари Бахаров пак играе мутра. :-D
-
6.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   18.12.2025 04:43

Изгледах на кино 6 нови български филма. :-)

Един грам живот (2025)
https://www.cinefish.bg/Edin-gram-jivot ... 48194.html

Много ме трогна филма. По истински събития с реални случки от живота.
Задължително да се гледа от родители и деца, особено в юношеска възраст.

Младежите бяха много добри.
Може да се иска още що касе актьорската игра на възрастните, но дребни кусури в случая.
Цялостно много добре монтиран филм. И много, много емоционален.

Това не е само филм, но и социална програма за борба срещу дрогата и насилието в училищата.

Филмът се превърна във феномен. Сравнително скромен откриващ уикенд и след това бум, рязко се вдигна с 68% за втори уикенд?! Нещо, което се случва изключително рядко. И вече мина 1 млн. лв. приход.

Препоръчвам за задължително гледане!
-
8

Made in EU (2024)
https://www.imdb.com/title/tt37660486/

Режисьор: Стефан Командарев
В ролите: Гергана Плетньова, Иван Бърнев, Ивайло Христов, Герасим Георгиев - Геро, Ованес Торосян и Ирини Жамбонас.
Филмът е част от официалната селекция на Филмовия фестивал във Венеция.
Действието се развива по време на пандемията от ковид-19. Разказва се за шивачка и нейния син в малък град. Шивачката е обвинена, че е причинила избухването на пандемия в малкия град и се превръща в изкупителна жертва, преследвана от системата, която от години трупа печалби от нейния труд.

Хубав филм. Препоръчвам.
-
7

България Amore Mio (2025)
https://www.imdb.com/title/tt33998444/

Копродукция на България и Италия.
В ролите: Захари Бахаров, Александра Лашкова и Екатерина Лазаревска и др.
Екшън-комедия с много забавни моменти и незабравима италианска музика от 80-те и 90-те години.
Трима италиански приятели тръгват за България, защото един от тях иска да срещне една мистериозна българка... От там следват куп забавни случки.
-
6.5 / 7.0

Рожден ден (2025)
https://www.cinefish.bg/Rojden-den-Rojd ... 48386.html

Режисьор: Ивайло Пенчев
В ролите: Васил Банов, Свежен Младенов, Меглена Караламбова, Станимир Гъмов, Стефан Денолюбов и Милена Аврамова.

Свежа комедия с елементи на драма, като се обхващат важни общочовешки теми.
Много приятен каст.
-
6.5 / 6.0

Добри родители (2024)
https://www.imdb.com/title/tt31440664

Режисьор и сценарист: Къци Вапцаров
В главната роля: Лина Златева

Действието се развива в Норвегия, където социалните служби не си поплюват и едно семейство е на път да загуби попечителството над собствените си деца заради лош темперамент...?!
Много странен филм. Разбирам какво се опитва да каже Къци, но го е направил по един много труден за понасяне начин.
Слаба игра на Лина Златева.
-
5.5 / 5.0

Ема и Шоколандия (2025)
https://chocolandia.bg/za-filma/

Режисьор: Николай Павлов
В ролите: Дарин Ангелов, Стефания Колева, Кръстю Лафазанов, Албена Михова, Дария Ангелова, Ярослава Павлова и др.

Първата българска семейна комедия с анимационни герои (live action).
Тази Шоколандия явно е популярна сред малките.
Нека все пак майките гледат с най-малките, може пък да им хареса.

Амааа, сори. Филмът е голямо дърво.
-
4

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   18.12.2025 05:08

Frankenstein (2025)
https://www.imdb.com/title/tt1312221/

Готическа научнофантастична драма, режисирана от великия Гилермо дел Торо, която пресъздава незабравимата класическа история на Мери Шели с нов визуален и емоционален заряд.
За мен лично това е най-добрата екранизация за Франкенщайн и се надявам да прибере няколко оскара.

Прекрасна режисура, декори и операторска работа. Каква роля само на Джейкъб Елорди. Великолепе! Оскар Айзък също прави голяма роля.
Филмът носи много голям емоционален заряд и е визуално пиршество.

Препоръчвам!
-
8.5 / 8.0

Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery (2025)
https://www.imdb.com/title/tt14364480/

Гледам доста добри отзиви има, но на мен ми дойде твърде екстравагантен.
Чудят се вече колко по-заплетен и нестандартен случай да измислят и честно казано не виждам идеята. Шансът да се сети някой извън сценариста на филма клони към НУЛА.
Иначе имаме Райън Джонсън като режисьор + цяла плеяда от топ актьори.
Хареса ми за едно гледане, но никога не бих повторил. Твърде дълъг.
-
6.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   21.12.2025 15:18

Нюрнберг (Nuremberg) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt29567915/

Един от най-добрите филми на 2025 г.
Филмът е по реални исторически събития свързани с Нюрнбергския процес и за изключителното му значение, за да бъде победен окончателно режима на Хитлер.
Изключителна работа на Джеймс Вандербилт.
Страхотен каст в който Ръсел Кроу като Херман Гьоринг блести ярко и задължително трябва да получи номинация за оскар.
-
8.0 / 8.5

Дългата разходка (The Long Walk) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt10374610/

Емоционален филм. Хареса ми. Много брутални и натурални сцени с убийствата... Мрачна атмосфера, гнетяща, студени кадри, както си трябва.
Няма как обаче да преглътна промененият край на Ричард Бакман (Кинг). Това е кардинална, огромна разлика и не ми хареса това своеволно решение на екипа на филма. Заради това смъквам цяла единица от крайната оценка.
-
7

Бягащият човек (The Running Man) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt14107334/

Става за едно гледане. Но нищо повече. По романа на Стивън Кинг. Старият филм с Арнолд Шварценегер ми хареса повече.
Този филм може да се обобщи като антиутопия за ерата на социалните мрежи. Отново виждам доста своеволия по сюжета и края на историята и отново - не е в полза на филма.
Погледнато от друг ъгъл обаче е много актуален.
-
6

Зрителна измама 3 (Now You See Me: Now You Don't) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt4712810/

Безсмислено продължение.
От филма на филм става все по-зле. Като този е най-тъпия от трите. Слаб сценарий, дразнещи диалози. Твърде много герои и линии.
Не ми хареса и не препоръчвам.
-
5.5 / 5.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   22.12.2025 21:47

https://www.imdb.com/title/tt1757678/

Днес го изгледах от 10:45 в най-новата SCREEN X зала в Синеленд, България МОЛ.
Препоръчвам да се гледа именно там. Изживяването с тези екрани отстрани (ваше дясно и ляво) е един път!

Имаше 20/25 минутен рекламен блок, така че спокойно можете да закъснеете доволно и да се вредите за самия филм. :)

Има куп трейлъри, но най-яките бяха на ''Мандалорецът и Грогу'' и ''Одисея'' на великия Нолан (това ще счупи боксофиса на 2026 г. ми се струва). Въпреки, че беше най-ранната прожекция, залата беше почти пълна и хората яко се изкефиха на сладкия Грогу (овации, ръкопляскания) и на Одисеята също, около мен се говореше как ще се гледа и нямат търпение.
Няма трейлър на Avengers: Doomsday, бяхме излъгани от Дисни!
Няма посткредит сцена!

Самият филм е само 3 часа (15 минути са надписите, което се брои между другото), така че не пийте много течности или кафе, ако не искате да пропуснете нещо важно от филма.
Много се дразнех на непрекъснатото движение около мен. До ВЦ-то и обратно.
Поне едно 20, 30 човека си се разхождаха през тези три часа.

И така след толкова много странични неща, нека си поговорим малко за Аватар: Огън и пепел. :)

Чисто емоционално много ме докосна. Много! И със сигурност ще го гледам пак. За мен тези 3 часа си отлетяха като един миг, сами си преценете колко потопен съм бил в света на На'Ви.
Хареса ми повече от Епизод 2! Ще ми трябват поне още 2 гледания, за да се изкажа и относно първия филм, защото там също чисто емоционално бях пленен и са ми някак на кантар. Може би съвсем малко все пак оригиналният първи филм си остава на първо място, но разликата е минимална наистина.
Натъквам се на доста мнения обаче как на хората нещо не им е харесал особено много и аз просто недоумявам. Не ме разбирайте погрешно, нямам намерение и да влизам в спорове. Киното си е субективно възприятие все пак.
Но да, за мен това е един велик филм, който просто не може да те остави равнодушен!

Плюсове:
Почти всичко! Абе всъщност всичко! Ако тръгна да изреждам, ще пиша до утре, няма смисъл просто.
И нали няма смисъл да казвам колко е красив и величествен чисто визуално?

Минуси:
Мхм, ами не се сещам, съжалявам. Ама ако все пак някой ми опре пистолет в главата от немай къде ще кажа - твърде много Паяка и твърде много иди ми-дойди ми с полковник Куорич или по-точно клонинга му.
НО и Паяка и Куорич всъщност ми харесаха, хахаха. Така че да, шах и мат! :D

Да се върна на емоционалното и плюсовете. Както писах, те са много.
Но искам да акцентирам на самите персонажи. Бяха много умело развити през целия филм и за всяко тяхно действие си имаше логика. Сценарият и диалозите бяха точно на мястото си. Беше намерена правилната дозировка. Нещото, което куцаше леко в епизод 2 (поне според мен).

Варанг много ми хареса както и интеракциите и с полковника. Откаченяци, намериха се както се казва. Ако не се лъжа и МаДжейк (хихи) им го каза.

Има спойлери! (ще напиша в 'болд', къде свършват)

Варанг оцеля в крайна сметка, така че не сме видели всичко от нея. Дадоха я как бяга, ужасена от силата на Кири и след това повече не я видяхме.
Куорич уж загина, но труп нямаше... Би било безумие да си отиде по този начин. Така че не го вярвам. Има много хляб в този герой. А и той е единственият злодей с харизма, който може да се превърне и в антигерой.

Кири ми е любимка и на нея възлагам много големи надежди да бъде спасителят на Пандора, защото към момента само тя има истинската дарба да се свързва с Ейуа.

Усещате ли как лека-полека ни водят към туист и изкупление за Куорич? Залагам си единия бъбрек, че той ще прогледне и ще мине на страната на доброто.

Край на спойлерите!

Ако всичко работи по план би трябвало да имаме 5 филма за Аватар, като аз очаквам и много силен социален отзвук. За да се спаси Пандора трябва самите хора да я спасят... Нещо такова. Т.е. начинът на живот на Пандора да бъде правилно разбран от хората (които към момента са яко дезинформирани от алчните корпорации) и тази луна да се забрани за колонизиране и експлоатация.
Само с отделни битки трудно ще стане това, просто защото хората имат мощни оръжия, включително и ядрени такива. Т.е. по друг начин трябва да бъдат отказани.
Или да разберат, че колкото и да се стараят няма да се домогнат до най-ценните и ресурси. И ако я унищожат няма да спечелят нищо.

След Стар Уорс, Индиана Джоунс и Авенджърите си имаме още един легендарен франчайз и това е Аватар, колкото и хората да се чудят как да го омаловажават и да го иронизират с Покахонтас и пр. майтапчета.

Велик филм!
Горещо препоръчвам за семейно посещение на голям екран и за няколко гледания. :)
-
9.0 / 8.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   25.12.2025 16:30

Гледах на кино два норвежки коледни филма. Харесаха ми и ги препоръчвам.

Коледата на Андерсен (Christmas on Cobbler Street / Den første julen i Skomakergata) (2023)
https://www.imdb.com/title/tt15400448

Точно преди Коледа, 11 г. момиченце пристига на улица Коблър съвсем сама и търси подслон при Шумейкър Андерсен, сърдит и сприхав старец, който живее като отшелник. Тази среща променя живота и на двамата...
Хареса ми и препоръчвам.
-
7

Коледният лов на мишката (A Mouse Hunt for Christmas / Hvis ingen går i fella) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt35727399/

Микс между Стюарт Литъл, Ловът на мишката и Том и Джери.
Семейство пристига в изоставената къща на леля им, за да отпразнуват Коледа по един нов начин, без да знаят, че семейство мишки вече обитават къщата. Те също се канят да празнуват Коледа и не желаят натрапници...
Следват куп забавни, но и поучителни моменти.
Свежарка. Препоръчвам.
-
7.5 / 7.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   26.12.2025 12:12

One Battle After Another (2025)
https://www.imdb.com/title/tt30144839/

Към този все още ранен етап, това е може би един от най-големите фаворити за предстоящата церемония на Оскарите. Гледах го още при премиерата му на кино, но нямах никакво време да пиша. Както и за много други филми.
Филмът е добър. Пол Томас Андерсън си знае работата. Всичко в този филм крещи едно - дайте ми награда/и. Личи си качественото кино. Но аз имам сериозен проблем с този филм и той е от чисто емоционално ниво. Не ми пукаше за нито един от героите и не бях истински въвлечен в историята. По-скоро любопитен да видя какво е намислил Андерсън и как ще си развие идеята.
Предполагам, че една от основните идеи на режисьора е била именно тази - филм в който всички герои да са неприятни. Няма добри и лоши, защото всички са лоши. Със сигурност няма нормални... Кой беше казал, че в свят на луди, най-лошото нещо е да си нормален.
Пол Томас Андерсън по един майсторски начин описва съвременна Америка разпокъсана и разединена насилствено и напълно умишлено. Той ни показва най-грозното и лице. И не подминава и едните и другите. И консервативните среди и либералите. Осмива и двете страни на една и съща парадигма и в крайна сметка не взима страна. Дали наистина обаче? Поне според мен взима страна, по един по-прикрит начин, но взима. Либералите са описани с повече чувство и са основните герои. Неофашистите са като анимационни герои.
Битките нямат край. Битка след битка. Победителите са различни, но цената я плащат всички и накрая победители всъщност няма.

Каста е великолепен. Леонардо Ди Каприо и Шон Пен ярко се открояват. Талантът им няма граници.

Финалът не ми хареса, а обикновено при Андерсън той е запомнящ се. Бих казал дори, че финалът е клиширано банален и за мен целият филм олеква с поне една единица...

Определено това е един силно претенциозен филм и не е за всеки. Историята е простичка, но разказана по един типично за Андерсън сложен начин с много ярост, хаос и черен хумор.
Генерално му давам седмица, но само като усещане и чувство бих му дал по-ниска оценка.
-
7

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   26.12.2025 21:54

Докато вечността ни раздели (Eternity) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt24950660/

Гледах го на кино.
Много приятна изненада. През последните години хубави романтични истории са кът. Тази е една от тях.

Отвъдния живот. Всичко е много по-различно и такова, каквото не сме го виждали досега...
В зоната на чистилището/изчакването душите на умрелите имат 1 седмица, за да решат в кой избран от тях свят ще прекарат вечността (без право на връщане). Могат и да останат в зоната, но ще трябва да работят.
Другото интересно нещо е, че в 'Зоната' умрелият приема възрастта и вида от годината/времето, когато е бил най-щастлив през своя тленен живот. Т.е. може да е умрял на 90 г. но там да остане завинаги на 7 годинки.
НО не това е важното.

На героинята на великолепната Елизабет Олсен и се налага да направи невъзможния избор.
Между най-голямата и любов в живота и първата сватба с млад красавец (продължила само 2 години, защото момчето умира в корейската война) и втората и сватба, която продължава 35 години и я дарява с децата и.
Изборът и става още по-сложен, когато става ясно, че първата и любов я е чакал 67 години в отвъдното за да прекара вечността с нея.
Кой ще бъде избраният? Лари (Майлс Тейлър) или Люк (Калъм Търнър).
А дали пък Джоан няма да реши нещо друго и да отиде в избрана от нея вечност сама?

Докато гледах филма и си представих Ергенът, не знам защо, хаха.
Тук няма роза или пръстен, подарява се само една 'вечност' с избрания - нищо работа...

Препоръчвам за семейно гледане. Много красив филм.
-
7.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   27.12.2025 04:12

The Old Guard / Безсмъртни бойци (2020)
https://www.imdb.com/title/tt7556122/
и
The Old Guard 2 / Безсмъртни бойци 2 (2025)
https://www.imdb.com/title/tt14961624/

Приключенски/фентъзи екшън на Нетфликс.
Чакаме и третия филм, дано само не минат нови 5 години. Това последното е безумие просто.
Един от сполучливите проекти на Нетфликс. С кеф ги изгледах на един дъх. Много хубав екшън, стегната история, готини герои.
Става въпрос за група Безсмъртни, но кои са, откъде са и защо са такива никой не ти казва. И ей така от нищото, може да минат 1000 години или 100 години, но отново да станат смъртни и да умрат.

Чарлийз Терон е ТОП в тези филми.

Препоръчвам.
-
Оценката ми е 7.0 / 7.5 общо за двата.
Пряко свързани са, така че си се гледат задължително един след друг.

Five Nights at Freddy's (2023)
https://www.imdb.com/title/tt4589218/
и
Нощна смяна във Фреди 2 (Five Nights at Freddy's 2) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt30274401/

Четири аниматронни талисманa в пицарията на мечока Фреди мистериозно оживяват и то не с добро...
Защо и как ще видите във филмите.
И тези трилър/хоръри са тясно свързани и се гледат един след друг.
Хорър силно казано. Филмите са адаптация по известна детска видеоигра и си има ограничения за категорията, така че брутални сцени няма. По-скоро приключенски филми за юноши с хорър елементи.
Тук определено първият филм ми хареса повече, но като цяло биват. Не подхождайте с определени очаквания и може и да ви харесат.
-
Обща оценка: 6

Последна промяна Diavolo на 27.12.2025 04:12, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   27.12.2025 17:03

Още два филма на кино.
И двата препоръчвам.

Зоотрополис 2 (Zootopia 2) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt26443597/

Прекрасен. Първият филм ми е любим и този е като него. Дали е по-добър или по-слаб не мога да кажа, но много ми хареса. Задължителен е за семейно гледане с децата. Ще е интересен и на малките и на големите, защото за всеки има по нещо.
-
8

Злосторница: Част 2 (Wicked: For Good) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt19847976/

Първият филм ми хареса повече, но и този си заслужава.
Историята вече има завършен вид, въпреки открехнатия финал, което е нещо нормално.
-
7.5 / 7.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   28.12.2025 16:41

Казват, че от погребалното бюро и данъчния не можем да избягаме, но явно и от Сам вкъщи на Коледа. :)
Направих си маратон с Кевин. Първият филм съм го гледал много пъти, но се оказа, че отдавна не бях гледал вторият - Изгубен в Ню Йорк. Е, днес ги изгледах един след друг. Другите филми от поредицата не ме интересуват. Гледал съм ги само веднъж и стига толкоз.

Абе гледам си аз вторият филм и какво да видя Доналд Тръмп има камео участие (през онези години хотел Плаза в Ню Йорк е бил негов). Тръмп изрично настоял за тази кратка сцена с Кевин иначе нямало да им разреши да снимат в хотела. Да не се бяха съгласявали, хаха. $4 млн. от общо похарчените $20 млн. са отишли само за наема на хотела за 6 седмици.

Не знам дали знаете, но тези култови черно-бели филми, които Кевин гледа и използва, за да плаши натрапниците (Хари и Марв в първия филм и екипа на хотела във втория) не съществуват в реалния свят. Крис Кълъмбъс ги е измислил само за филмите. Джони Гънар - пародия на реалния ''Ангели с мръсни лица'' (1938) с Джеймс Кагни.

Катрин О'Хара прави великолепна роля на майката, която вечно забравя синът си... Забавно е, НО всъщност актрисата е получавала много упреци от болни фенове, че била най-ужасната майка на света (?!), как може да забрави детето си и т.н. Не го разбирам това нещо, но е типично за американците... Има го и в други филми и сериали.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Филми 2025   |   29.12.2025 21:49

Анаконда (Anaconda) (2025)
https://www.imdb.com/title/tt33244668/

Римейк на ''класиката'' (не случайно в кавички) от 1997 г. Кога пък онзи филм стана класика, хахаха. Както и да е. Но поне имаше наистина зловеща Анаконда и имаше сеч.
А това?! Пълна катастрофа за Сони!
Опитали са се да направят филм във филма, как некви нърдове ще съживяват старата класика и любим техен филм. Бла бла. 2/3 от филма е само говорене и то разни тъпотии, а върха беше сцената с опикаването.
Визуалните ефекти с анакондата - трагедия! Такива ефекти през 2025 г. е направо престъпление спрямо киното.
Каста много дразнещ - без изключение. Или айде само Джак Блек беше ОК.
Тотал щета.
-
4

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Следваща