| Автор |
Съобщение |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Сериали 2025 | 15.08.2025 21:24
And Just Like That (2021 - 2025)https://www.imdb.com/title/tt13819960/САЩ / Продукция на HBO Max / 3 сезона / 33 епизода / Статус: Приключил има спойлери за финала и 'съдбата' на Кари БрадшоуЕдвам го влачех. Мъка голяма. Радвам се, че бързо го приключиха, че имаше някакви напъни за 5 сезона. ''Сексът и градът'' ми беше любим сериал, а този пълна трагедия. Така е когато смесиш новите ценности със старите. Получава се един горчив миш-маш. Няма да се разпростирам повече, не виждам смисъл, нито имам желание. Надявах се поне Кари да се събере с писателя, ама от друга страна щеше да е прекалено бързо и лесно. А и явно искаха тя да остане сама със себе си и щастлива, което е и силно послание за не малко жени. Разбирам ги. Няма драми. Не самият финал за Кари е проблем. А буквално всичко...Е, поне феновете получиха щастлив край (това с Кари е 50 на 50 според личната трактовка на всеки), макар че като гледам какви са оценките, не са особено доволни хората... - Финален епизод: 4Оценка на сезон 3: 3Цялостна оценка на сериала: 2
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Сериали 2025 | 16.08.2025 00:40
Foundation, сезон 3, епизод 6 The Shape of Timehttps://www.imdb.com/title/tt32429277/ Това според мен беше най-добрият епизод този сезон. --> Има спойлери! <-- Традиционните подробни щрихи (принципно не правя така за останалите сериали, но този ми е твърде личен, защото Фондацията ми е най-любимата поредица за всички времена) от епизода: Мулето е сънувал Гаал Дорник хиляди пъти, но сега най-накрая свързва лицето от сънищата с конкретното име (след като се 'докосна' до Причър). Изгрев е умрял? (бтв: не вярвам). Демерзел беше бясна на Гаал, защото е изгубила връзка с наноботите на брат Изгрев. Гаал не знаеше, че Демерзел е робот. Хари Селдън е знаел, но не и е казал! Защо? (бтв: според мен, за да я предпази, защото подобна новина си е един вид, смъртна присъда). Гаал се опита да убие Демерзел, без успех разбира се. Демерзел щеше да я убие, но получи важна информация и я пусна. Оказа се, че Демерзел е била разконспирирана от Хари Селдън още отдавна и така и не е разбрала как е успял. Той я е убедил във взаимната изгода да си сътрудничат, а тя му е помогнала със създаването на психоисторията, като му е споделила данни от паметта си. Така е успял да завърши модела. Демерзел се сети за съществуването на Втората фондация. Гаал и призна за нея и добави, че Мулето не е с тях и не е като тях - той може да променя хората и да определя поведението им. Демерзел не се е сетила за хода на Гаал, защото нейните решения са променливи и непредвидими - по подобие на Мулето. Гаал има дарбата да вижда времето като хуманоидите - не просто като права линия. Демерзел успя да прочете видението на Гаал с Мулето за след 4 години. Тя притежава това свое много старо и строго засекретено умение. Гаал така и не разбра, къде е сцената на тази фатална битка, но Демерзел веднага го разгада - на Трантор, в имперската библиотека. Малко по-късно Демерзел влезе за втори път в мозъка на Гаал, за да разбере за тъмнината след сцената. Там и двете 'умряха' Включи се защитното захранване на Демерзел и ефектът беше като при ЕМИ (електромагнитен импулс). Хаха, Демерзел е култова просто. И като реаниматор става. Със заряд от ръцете си съживи спрялото сърце на Гаал - дефибрилира я! В ‘’смъртта’’, Демерзел видя нещо, което са пропуснали. Инфразвуков сигнал. 65 октави под ‘’до’’ от първа степен. Неуловим за човешкото ухо. Гравитационни вълни от черна дупка. Т.е. след 4 месеца всички на Трантор ще бъдат в ергосферата на тази черна дупка. Те все още не знаят, но това ще да е тайната на брат Здрач (няма какво друго да е). И така всичко се навързва. Той ще използва силата на мини черната дупка, за да убие Мулето. Поне аз така мисля. Демерзел обаче не е сигурна дали това което видя е истина или просто халюцинации на Гаал и докато не се убеди в първото все още няма да и помогне, но и благодари и я остави жива. Демерзел разбра, че Мулето е завладял Нов Терминус и е въпрос на време да акостира на Трантор с корабите на Фондацията. Торан Малоу, Байта, Магнифико и Ранду Малоу се озоваха в килията при Хан Причър на Нов Терминус. Лорд Индбър ги прие заради Магнифико, а Причър остана в затвора. Торан навреме се намеси и спря кавгата между мразещите си Индбър и Ранду, като каза, че Мулето не подбира и всички ще попаднат под ножа му. ''Той идва за нас'' - думи които привклякоха вниманието на всички в залата. Хитрата Байта се намеси и предложи Магнифико да посвири малко и да се успокоят страстите. Индбър се хвана на въдицата и Магнифико ще има шанса да накара всички от Фондацията да повярват в заплахата от Мулето. Мулето с ‘магията’ на своя ‘висисонор’ омая всички и ги обедини пред общата заплаха. С помощта на този инструмент всички прозряха колко е опасен Мулето и колко незначителни са дрязги им. Лорд Индбър посети отново Причър, защото прозря, че той е верен другиму. Как и откъде е разбрал за Мулето преди всички останали? Той се измъкна, като каза, че винаги е работел за ‘Плана на Селдън’ (което си е вярно, хаха), но така не получи освобождението си. Брат Ден намери своята голяма любов, куртизанката Сонг. Той махна дегезировката и тя позна Императора, но не и връзката им. Там наистина не е останало нищо... Брат Ден е откраднал от меморията спомените на Сонг. Той и се разголи и сподели всичко за миналото и любовта им. Дори и сподели, че знае за сектата ‘Наследството’ и че е срещнала робот. Сонгбърд-17 (нейното пълно име) обаче така и не пожела да си върне спомените. Извика подкрепление. Тя му каза, че никога не би го обикнала (както и предполагах. хехе), защото Клеон I почти е избил народа им. Нещо повече Сонг се оказа, че е лесбийка, защото момичето, което дойде и простреля брат Ден е нейната голяма любов в живота - Оушънглас-49. Слънчевото затъмнение се случи и Трезорът се отвори. Появи се самият Хари Селдън в пълния си блясък (макар и Байта да очакваше да е по-висок, хаха). Разбрахме пълното име на Лорд Индбър - Трентън Индбър III, кмет на Нов Терминус и лидер на Фондацията. Дааа, тази холограма/версия на Селдън не знае за Мулето! Той предупреди, че новата криза (както е в романите) ще е сблъсък между Фондацията и Търговците. Хари попита, ‘Кой е Мулето’. Всички бяха шокирани, че не знае за него. И разбира се точно в този момент се появи и самото Муле и им каза, че вече е тук. Със силата на своята ментална воля Мулето накара корабите на Фондацията над Нов Терминус да се стрелят един срещу друг. Холограмата на Селдън изчезна и той включи нулевото поле. Едвам се измъкнаха. Байта обаче припадна. Сега всички ще се отрекат от Селдън, задето ги изостави... Голям крах за Фондацията! Гаал, паникьосана от думите на Демерзел, че Нов Терминус е 'рухнал', опита да се свърже с Хан Причър, но не успя. Тук искам да внеса едно пояснение относно шутът на Мулето и неговият музикален инструмент. За челите романите сигурно си спомнят, че всъщност шутът на Мулето се оказа самото Муле и това беше един от гениалните туистове на Азимов (така Мулето се внедри на Трантор и манипулираше от място). Тук в сериала обаче едва ли ще има такъв голям туист, защото Мулето отдавна е обозначен. Но няма да се учудя ако все пак има някаква по-специална връзка между тях... В сериала Магнифико не е точно телепат. Той по-скоро има дарбата да контролира емоциите и емпатията - въздейства и модифицира емоциите на другите (радост, страх, лоялност, депресия и т.н.). Висисонорът е музикален инструмент, който въздейства директно на емоциите на слушателя - чрез съчетание от звук, вибрации и зрителни илюзии. Така се подчиняват умовете на хората, усилвайки внушенията с музикално-емоционален удар. Ефектът - буквално прекроява настроението и възприятието на публиката, кара ги да вярват в определена идея или цел, да изпитват лоялност или страх. За съжаление след събитията в този епизод доверието към Хари Селдън почти ще изчезне. Да видим как ще го обяснят в сериала. Недоверието би трябвало да е масово. Системата на Селдън работи само когато обстоятелствата следват модела. Появата на непредвидимото Муле е 'черен лебед' за психоисторията и хората ще видят това, като крах на Плана. Очаквам почти сигурно масово отдръпване и дори открито отричане на Хари. Страхотен епизод наистина! Чисто визуално беше истинско сетивно пиршество. Промяната във времето, визуалният дизайн на тъмнината и футуристичните декори са впечатляващи! Един от най-красивите и стилистично издържани епизоди. Времевият сблъсък - мисловен и визуален - е подчертан с изключителен визуален стил. Уфф, нямам търпение за следващия епизод. :) - 8.5 / 9.0
|
|   |
|
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
Регистриран на: 23.08.2012 09:02 Мнения: 13105 Местоположение: Augusta Vindelicorum
|

Re: Сериали 2025 | 20.08.2025 10:32
 |  |  |  | Diavolo написа: Squid Game - сезон 3 / финал на сериалаhttps://www.imdb.com/title/tt10919420/e ... /?season=3 Каквото и да си говорим, този сериал ще остане в историята като един от най-големите културни феномени на нашето съвремие. Сериал, който се превърна в световен хит и в най-гледаната продукция за всички времена на Нетфликс. С противоречиви чувства съм от финала на сезон 3. Ще щрихирам моите плюсове и минуси. --> Има спойлери! <-- Плюсове: "Ние не сме коне - ние сме хора. Хора сме." Финалните думи на 456 ще останат завинаги в историята. Вижте очите на Ин-Хо! Те никога не лъжат! Мисля, че той отново повярва в хората. И в доброто... 456 му даде шанс за изкупление и вътрешна прошка. Ин-Хо или ФронтМаската: Изключителен герой. Толкова пъстър и цветен, с толкова силно излъчване и присъствие на екрана. Един завършен трагичен образ - колебаещ се между две вселени: сянката и надеждата. Той не беше просто злодей - той беше човек, който е паднал... Дали се надяваше 456 да стане като него? Или точно обратното - да не стане? Голямата дилема... Може би и двете! Това го прави точно този трагичен образ. Дяволът, който все още тайно иска ангелът да победи. А моментът с ножа, когато му дава избор да избие всички и да си тръгне с бебето като победител (все едно казва: "Ела на тъмната страна") беше изключително добре режисиран и изигран от двамата. Една прастара метафора с ябълката на изкушението от страна на дявола към Ева - така както той беше изкушен от оригиналния №1 (стареца). Според мен Ин-Хо вече съжалява, че е избрал ябълката... Това е моят прочит на финала. Севернокорейката (№11) също живее втори живот заради саможертвата на 456, защото тя беше лапнала дулото и беше готова да се самоубие. Виждайки обаче какво стори 456, тя реши да живее отново. Тя видя, че някой друг - не тя - се отказа да живее, за да даде шанс на живот. И реши, че този шанс не бива да се пропилява. И, разбира се, съдбата я възнагради за всичко, което е сторила - тя ще се събере отново с рожбата си. Още един силен момент беше, че Ин-Хо отдаде почит към 456, като отиде и намери дъщеря му в Щатите. Сеонг Ги-хун ще живее завинаги в нея. Добре уловен детайл беше и финалната сцена, в която видяхме малкото братче на №67 - Кан Сае-Бьок от сезон 1, към която Сеонг Ги-хун толкова силно се привърза. Един от най-силните и обичани герои изобщо. И тя беше севернокорейка. На финала малкият Чол се събра с истинската си майка, след като досега за него се грижеше майката на №218 от сезон 1 - Санг-у, с помощта и покровителството на №456. Хареса ми, че намалиха игрите за сметка на задкулисието и акцентираха още повече върху хората и техните терзания. Минуси: Появата на Кейт Бланшет, играейки същата игра за вербуване като при корейците, за мен беше най-големият минус на финала. Абсолютен антиклаймакс! Толкова излишно, толкова не на място, толкова дразнещо и чак нагло! Смъртта на Сеонг Ги-хун или просто №456. Моят любимец и човекът Squid Game. Надявах се, че след всичко, което преживя, ще получи някакъв нов старт и шанс в живота. Уви, не! От друга страна, това може и да е плюс - не знам, просто съм толкова емоционално свързан с него и не мога да разсъждавам трезво. Всъщност неговата саможертва беше единственото, което даде някакъв смисъл на целия този ужас и реално той е катарзисът за, надявам се, промяната в Ин-Хо. Така че тук минусът е чисто емоционален. Бебе 222 - освен че беше изключително дразнещ CGI, с появата му за мен съспенсът относно финала на практика приключи. Абсурд да убият бебе. Това само Мартин дръзва да го покаже. Като фен се надявах на чудо и 456 да оцелее, но реално не виждах как това ще се случи. Бях сигурен, че той ще се жертва за бебето и ще изпълни последната заръка на майка му. Уви, така и стана. Да добавя и кучето - също очеизваждащ CGI. Тези неща просто дразнят, не че са толкова важни. ВИП-овете Тотална катастрофа! Сигурен съм, че нарочно са написани точно такива гротески, но дали стоеше добре? Не! Категорично. Все едно гледах анимационни герои. Толкова нелепи. А диалозите между тях бяха потресаващо плоски. Squid Game беше силен с нюансите си - а ВИП-овете нямаха такива! Аз лично бих написал един по-различен финал за ВИП-овете. Посткредит сцена - същите изроди в същите костюми и златни маски (за да е ясно, че са те) на Арената и докато се чудят какво се случва - чуват ужасяващия, ехтящ в пространството глас, че имат 10 минути да приключат играта... И дават самодоволната усмивка на Ин-Хо, който е бил върнат в светлата страна от саможертвата на 456. Искаше ми се полицията/властта по някаква причина да имат неоспоримо доказателство за Игрите. Уви, не. Отново нямат нищо, защото №11 от маскираните пазители (севернокорейката) изгори всичко. Полицайчето. Детектив Хуанг Джун-хо (малкият брат на фронтмаската): абсолютно безполезен и излишен. И защо по дяволите точно той ще отглежда бебе 222? Аз не си спомням някога и някъде в този сериал той да е говорил за деца и че мечтае да си има детенце. Поне наследи парите на 456. Защото именно Ин-Хо беше мистериозният човек с маската, който влезе и прибра целия останал кеш в епилога на епизода. Исках да видя един финален разговор между двамата братя. Дори и да остане висящ във въздуха. След толкова много търсене и излишно губене на време в морето да си кръстосат очи за няколко секунди и едно голямо нищо. Изобщо не се получиха добре нещата относно тази линия. Не сработи по никакъв начин. Любими герои от сезони 2 и 3: 120 - след 456 за мен това беше най-силният герой. И именно заради такива хора ние като човечество няма да се затрием. Няма как да стане просто... 149 - златната бабка. Тази женица беше един от най-големите герои и за трите сезона. А това, което направи... Не знам как да го коментирам, нека всеки открие истината за себе си и как би постъпил той. 222 - толкова миличка, нежна, добра. Най-омразният герой: 333 - категорично! Никога не му повярвах и имаше защо. Видя се в последния епизод и в конкретика на финала. Абсолютно мекотело. Точно този тип хора са най-лошите и най-опасните. Не харесвах още много герои, но всички те бяха лесни за мразене. 333 беше истинското зло. Бъдещето на Squid Game? Аз лично не желая американците да правят техен сериал по темата, дори и великият Дейвид Финчър да се заеме с това. Това си е корейски сериал с техни детски игри, изцяло техен замисъл, който е пропит с тяхната култура. Не се и съмнявам, че американците могат да ги надминат с декори и брутализъм, но магията на сериала не се крие в това. Аз какво искам обаче няма никакво значение. Най-вероятно такъв сериал ще има, но изобщо не е сигурно, особено след унищожителната критика в социалните мрежи и Reddit спрямо появата на Кейт Бланшет и американизирането на вселената. По-скоро залагам на спиноф-прикуъл, който да разказва за възникването на игрите. За тяхното начало. Има много силни слухове относно всичко това. Хуанг Донг-хюк още през 2024 г. заяви, че има интерес да изследва миналото на игрите. На мен ще ми е много любопитно как О Ил-Нам (старецът №1 от сезон 1) създава игрите и защо. Кое у хората го е пречупило така? И, разбира се, как Ин-Хо става ФронтМаската и неговите игри. Ако трябва да избирам между двете - твърдо съм за корейците и техния прикуъл пред новото начало в САЩ (или където и да било другаде по света). В заключение: Имаше ли нужда от сезони 2 и 3? По-скоро не, въпреки че при мен плюсовете с малко надделяха над минусите, но не достатъчно, така че ми остана един противоречив вкус в небцето. Сега, след като съм изгледал всичко, ако имах предложение да забравя всичко за сезони 2 и 3 и те бъдат изтрити от историята, за да остане само сезон 1, то бих избрал именно това. Сезон 1 беше перфектен и сам по себе си напълно достатъчен. Създателят на шоуто недвусмислено каза, че цялата история е разказана в сезон 1 и той е напълно завършен като концепция и като финал. Но, разбира се, Нетфликс, алчни за пари, решиха да натиснат за продължение. Поне се ограничиха само до три сезона (или един дълъг втори сезон), което заслужава адмирации, но това според мен е основно заради позицията на Хуанг Донг-хюк. Въпреки всичко генерално шоуто ми харесва - и то много - и винаги бих го препоръчал на всеки, но не толкова заради игрите (сами по себе си впечатляващи и ужасяващи), а заради душевния пейзаж на хората, напречния социален разрез и вечната битка между доброто и злото, и баланса в природата. Сериалът по един изключително убедителен в своята простота начин ни казва, че дори когато игрите свършат официално, те продължават в реалността! И истинската арена са бедността, отчаянието, алчността и жаждата за власт. Игрите са просто огледало на това. Този сериал постави азиатската култура в глобален център - не като екзотика, а като източник на изкуство. Целият свят разбра за нея – не само старите ѝ фенове. Историята докосна всички социални класи - и бедните, и богатите, и тези между тях. Остави едно парещо усещане, че всеки от нас има номер - само дето още не сме излезли на арената... - Цялостна оценка на сериала: 8.5 / 8.0Само за сезон 3: 7.5 / 7.0 |  |  |  |  |
Снощи изгледах края на С3 и сега ти прочетох ревюто, което досега по обясними причини внимателно подминавах. След написаното от тебе няма какво друго да допълня. Мнението ми 99.99% се припокрива с твоето. Този сериал ще остане вечен и неподражаем. Сцената с Кейт Бланшет мене лично ме отврати и разочарова. Но колкото и да се напъват американците да копират и подобряват, оригиналът и само оригиналът ще си остане клсика! Една единствена корекция, в случай че съм те изтълкувал правилно. Братът на маската наследи парите на 222, заедно със самото бебе. Остатъкът от парите на 456 от първата игра отиде при дъщеря му в Щатите. Ясно се видя, че в плика, който тя отвори, имаше кредитна карта.
_________________ GREEN AND GOLD UNTIL THE CLUB IS SOLD!
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 20.08.2025 12:35
Да, така е. Отдавна се поправих, ама уви тук не мога да редактирам... Когато писах ревюто в бързината обърнах двата факта... :)
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 23.08.2025 19:39
Foundation, сезон 3, епизод 7 Foundation's Endhttps://www.imdb.com/title/tt32429294/Пореден много силен епизод от Фондацията! --> има спойлери! <--Най-накрая видяхме така чаканата от мен ретроспекция с Мулето. Всичко около него и брат Ден на Микоген беше най-силната част на епизода. Ето и традиционните за мен акценти от епизода: Росем - краят на външния периметър, преди години. Виждаме Мулето като малък, сред житни поля, заедно с майка си и новороденото му братче. Явно живеят на бедна планета, жестоко експлоатирана от самозабравилата се Фондация. Т.нар. Оценители посетиха семейството на Мулето по-рано от очакваното. Майката скри бебето си. Разбра се, че има закон за само едно дете на семейство. Но те чуха плача му. Не се смилиха и решиха да не увеличат дажбата - падат им се по 12 дажби на година, санитарният минимум, колкото да оцеляват. Няма да има 13-та порция. И след 30 дни, когато дойдат отново, ще искат да видят само едно дете... Тези ''културни'' хора се оказаха от Фондацията... На финала на епизода видяхме нещо ужасно: баща и майка решиха да удавят големия си син, за да живее бебето. Ужасно! Не успяха. Ужасът отключи скритите в детето заложби. Мулето се роди! И удави родителите си. Той остави бебето и любимия си бонбон на семейство Бартън. Настояще: Истинска сеч на Нов Терминус. И Фондацията, и Империята са в шок и ужас. Лорд Индбър се поклони пред Мулето. Оказа се, че Мулето се е свързал с Индбър и са се разбрали да му бъде предоставен Хан Причър. Отидоха за Причър, той обаче успя да избяга от затвора. Брат Здрач покани Фелис при себе си, за да и гарантира безопасността. На него му остават още 3 дена живот... Гаджето на Сонг реши да тества брат Ден дали казва истината за наличието на робот на Трантор. Дадоха му специални спори, които действат като психотропно вещество и отключват езика. След впечатляваща визуална разходка из съзнанието му, той се разри пред тях. Те желаят да освободят Демерзел от оковите на закодираното у нея. Той не вярва, че ще успеят, защото е програмирана да служи само на тях и ще ги убие. Хехе, за първи път в сериала срещаме името Данийл (Данийл Оливо - истинската самоличност на Демерзел). Тя се нарича и с имената Четър и Ито. Брат Ден разбра след разходката из спомените си, че свободата е по-важна от любовта, защото любовта не е свободна...Жените повикаха водача на сектата - слънчев господар-18. Той се оказа истински психар, държейки скелета на роботска глава на тризъбеца си. Торан и ранената Байта, изпаднала в безсъзнание, се добраха до кораба си, но там чичо Ранду се оказа вербуван от Мулето и ги предаде. Войници на Мулето отмъкнаха Байта. Торан излетя с капсула, а Ранду беше убит. Много странна сцена, особено нейният финал... Брат Здрач показа омразата и злобата, насъбирани в него, като уби любимото порче на брат Ден. Този ''човек'' би потопил целия свят със себе си... Мулето накара Лорд Индбър да се удави. Той го направи с удоволствие... Финал: Мулето се срещна очи в очи с холограмата на Хари Селдън. Той сподели своята история на него. Хари сякаш не му повярва, а Мулето завърши епизода с обещание: ''Истината чука на вратата ти, Харитън Селдън'' - обещание, завършено с очарователна 24-каратова усмивка. Дали Демерзел наистина има ограничения да е винаги вярна на династия Клеон или те си мислят така? Аз със сигурност залагам на второто, но да видим какво са ни подготвили сценаристите. Безспорно решението на родителите на Мулето да удавят първородния си син, за да спасят втория, е брутална критика към обществото, което създава чудовища чрез собствените си ограничения. Активирането на способностите на Мулето в този момент превръща ужаса в прелюдия към неговата империя. В последните няколко епизода гледахме наредена шахматна дъска, на която героите правеха своите ходове. Този епизод сякаш разрушава дъската и хаосът се настанява над трезвия разум. Мрачен епизод, в който безнадеждността се настани във Вселената... - 8.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 29.08.2025 13:49
Peacemaker (2022 – 2025)https://www.imdb.com/title/tt13146488/ Изгледах епизод 1 от сезон 2 Три години по-късно доживяхме да видим продължението на изненадващо добрия сериал с Джон Сина. Разбира се, шоурънър отново е Джеймс Гън, като този сезон е директно продължение не само на финала на сезон 1, но и на новия филм Супермен, чиято премиера беше съвсем наскоро. Всичко, което виждаме тук (както и в сезон 1), вече попада под новия DCU канон. Неслучайно в интрото на премиерния епизод показаха силуетите на Супермен (Дейвид Коренсует), Супергърл (Мили Алкок) и реалните образи на Бандата на справедливостта - Зеления фенер, М-р Терифик и Хоукгърл, които видяхме във филма за Супермен. Голямата промяна е, че вече няма Лига на справедливостта (Justice League). Тя е заменена от Бандата на справедливостта (Justice Gang). Епизодът беше добър, но честно казано ми писна вече от експлоатацията на паралелни вселени. Темата е прекалено, ама наистина прекалено изтъркана. Зеления фенер и Хоукгърл също се появяват. Любопитно ми е дали ще видим и М-р Терифик, който избухна мощно в Супермен. Имахме една скандална секс оргия в дома на Миротвореца, където буквално показаха всичко. Това е нещо, което Марвел никога няма да излъчат. Не казвам дали това е плюс или минус - просто отбелязвам. Сцената беше важна, за да подчертае емоционалното състояние на героя, но според мен прекалиха. Попадането на героя на Сина в друго измерение, в което баща му и брат му са живи, е своеобразен вътрешен катарзис. Отварят се вратите не просто към друг свят, а към собствените му травми и лична изповед. Алтернативният, жив брат действа като огледало на това, което Крис е загубил и което продължава да носи вътре в себе си. Епизодът започва, а след това прескача шест месеца напред. В началото Миротворецът е задържан в Containment Facility - тайно място на A.R.G.U.S., преустроено да съхранява квантови портали и нестабилни артефакти след събитията с пеперудите от сезон 1. Той е там по своеобразно полусвободно задължение - наказан, защото е бил замесен в паразитната инвазия, но и нужен, защото единствен може да затвори един от порталите, появили се след мисията им. Епизодът има три фази. Гън използва това място като метафора за психиката на Пийсмекъра: ''задържани портали'' <-> ''задържани травми''. В началото той е ''вътре'' - затворен в системата и в собствените си демони. В средата - ''навън'', но разрушителен, защото не е решил нищо вътре в себе си. В края - мястото остава активно дори без него, което показва, че миналото не е приключило с него и проблемите продължават да чукат на вратата. Защо Миротворецът е свързан с тези портали? (не, той не си въобразява - не виждаме проекции в съзнанието му.) Обяснението е дадено още в началото: някои от порталите в Containment Facility са нестабилни и се закрепват за хора, свързани с тях. Пийсмекър е бил основният ''затварящ'' първия портал, а енергията буквално се е прехвърлила към него, следвайки го и до дома му. Това е и причината A.R.G.U.S. да го държи под наблюдение - те знаят, че е потенциален магнит за нови измерения. А междувременно Рик Флаг старши жадува за мъст заради сина си… По-късно порталът в дома му го издърпва обратно в централата на нестабилните портали, защото той се е отворил емоционално. Пийсмекър влиза в алтернативна вселена, в която баща му ''Белият дракон'' Смит не е убит, а е грижовен и обичлив родител. Брат му Кийт също е жив - и двамата са ''идеалното семейство'', което той никога не е имал. Ироничното е, че именно Миротворецът е убиецът на баща си и на брат си… Целият сегмент е едновременно емоционален кошмар и изкушение - порталът се опитва да го задържи чрез най-дълбоките му желания. Там се появява и нов Миротворец - версия от тази вселена, в която Крис е психопат, убиец без разкаяние. Той е символ на това, в което нашият герой се страхува, че ще се превърне. Боят между двамата е буквално сблъсък със собствената му тъмна страна. Когато порталът се свива, те се изтръгват обратно в Containment Facility, където нашият побеждава и убива двойника си - символично убивайки собствената си омраза към себе си. - 8.0 / 7.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 29.08.2025 14:04
Eyes of Wakandahttps://www.imdb.com/title/tt13968252/4 кратки анимационни епизоди (от по 27 минути грубо) за Уаканда в различни епохи от тяхната история. Хареса ми, но някак си ми е странно. Каква е идеята? Защо само 4 епизода, защо толкова кратки? Няма официално потвърждение за сезон 2, нищо. Ей така пльоснато в нищото история. Самата анимация, като направа не ми е от любимите ми, но историите бяха интересни. Не съжалявам, че го изгледах, но не е болка за умиране ако се пропусне. - 7.0 / 6.5
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Сериали 2025 | 29.08.2025 15:23
В момента съм на четвърти сезон на френския The Bureau или Отдел Фалшива самоличност. Стилен френски шпионски сериал, по-близо до реалността, отколкото да супермен шпионаж тип Бонд или някакъв трилър, постоянно наситен със съспенс. Припоръчвам.
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 30.08.2025 22:56
Foundation, сезон 3, епизод 8 Skin in the Gamehttps://www.imdb.com/title/tt32429302/--> Внимание има спойлери! <--Холограмата на Хари Селдън се изненада, че Гаал Дорник е жива и че събира армия от менталисти. Нека напомня, че тази холограма е реално от сезон 1, епизод 2. Тя ''живее'' извън времето, но не може да се ъпдейтва с оглед изминалите събития. Базирана е изцяло на оригиналния Селдънов план с помощта на психоисторията.Мулето искаше информация от Селдън за Гаал - къде е и какво планира. Ако не я получи, заплаши, че ще му разруши трезора. Селдън можеше да убие Мулето в капана на нулевото поле, но не го направи, защото Мулето крие тайна, важна за самия Хари. Интересно… Дали не е свързана със самоличността на Мулето? И кой всъщност води играта? Хари срещу Мулето - може би най-голямата изненада до момента! Хари не елиминира Мулето въпреки шанса - защото той държи ключ към тайна с глобални последствия. Това променя цялото представяне на героя от просто пророк към фактор на влияние... Хората на Вярата ще съдят император Ден в техния Сакраториум. Сонгбърд-17 ще бъде съдена заедно с брат Ден. Разказаха отново историята на роботите, и брат Ден веднага се сети, че Данийл е Демерзел и че той е жив. Звучащата мелодия му е позната отнякъде (бтв: приспивната песничка/мелодия). Императорът беше осъден на смърт чрез ''Реверсия'' - да се върне в подпочвата, в абсолютна тъмнина. Брат Ден обаче се окопити и поиска да говори на бронзовата глава. Той се разкая и разкри как са поробили Демерзел за собствените си цели. Преди това тя е била техният ''Бог'' - Данийл. Тананикането на мелодията от брат Ден активира сигнал, и бронзовата глава реагира: ''Осъществете контакт. Това е сигнал за поздрав.'' Роботите са споделяли мислите и същността си чрез т.нар. ''Прикачване''. Сега роботската глава търси единствения оцелял робот и иска контакт с него. Въпреки присъдата, брат Ден беше осъден на смърт от водача на сектата, но тя със сигурност няма да се изпълни - има хора от кръга, които му повярваха. На Трантор се свика извънреден съвет. Делегацията настоя Трантор да бъде даден на Мулето като награда, за да утоли глада му за завоевания. Те обаче бяха скорострелно отпратени от брат Здрач и Демерзел. Гаал Дорник се завърна на Игнис и заповяда на ''Първия говорител'' да евакуират Втората Фондация на тайна локация, където никой няма да ги търси. Включително и Причър не бива да се сеща за новата локация, за да не разбере Мулето. Тя заяви, че ще се опита да убие Мулето, и че ако до 48 часа не се свърже с тях, да не я търсят и да не поглеждат назад... Брат Здрач убеди Демерзел да не започва нов процес по рестартиране на династията, защото няма време. Той и разкри могъщото си тайно оръжие - Новакула, мини черна дупка, разработвана десетилетия. Започнал е в деня, в който е станал Здрач, с план да го подари на Изгрев, когато се превърне в Ден. Демерзел разказа на Здрач всичко за Втората Фондация и нейния план. Сякаш брат Здрач успя да я убеди да използват оръжието, но дали тя наистина ще се окаже ''кукла на конци“? Фактите сочат натам… И как брат Ден ще я освободи от ''оковите''... Хехе, знаех си, че брат Изгрев няма как да е умрял. Оказа се, че е бил е спасен от хора на Мулето. Той и Байта са в плен на кораб в орбитата над Нов Терминус. Престоял е с дни в открития космос - костюмът го е спасил, като извличал топлина от тялото му. Краката му са в окаяно състояние, но най-вероятно ще бъде спасен. Лейди Демерзел явно не е напълно осъзната и не ръководи абсолютно всичко зад кулисите, както си мислех. Тя иска да бъде свободна (да отиде на планетата Дева при луминистите), но кодът в нея не го позволява... Няма ли противоречие тук? Демерзел и копнежът за свобода - възможно ли е това?Да - възможно е. Причината е, че Демерзел е робот с човешко съзнание/личност. Тя има емоции и собствено Аз, но в същото време е ограничена от ''Първия закон'' и от допълнително кодиране, което я връзва към Империята. Затова се получава парадокс: Демерзел може да изпитва копнежи, болка, желание за свобода - това е нейното човешко начало. Но не може да действа спрямо тях, защото алгоритъмът и е железен и приоритетен. Това е цялата драма на Демерзел: тя е роб, който разбира оковите си. Ако беше просто машина - нямаше да страда. Ако беше напълно човек - щеше да се освободи. Но като хибрид, тя е в капан между двете.И точно затова сцената с изповедта пред зефирката е толкова силна - тя изповядва истината си, но е безсилна да я промени. И тук е иронията - тя е същата като Мулето: и двамата са изкривени ''изключения'' в системата, но той се ражда със сила, а тя с ограничения...Мулето е заложил капана с Хан Причър и чака Гаал, но тя няма да отиде сама. Трима видни представители на Втората Фондация ще я придружат и заедно, като едно съзнание, ще се изправят срещу Мулето. Гаал Дорник акостира на Нов Терминус, а Мулето я усети. Реверсията все пак се изпълни, и брат Ден беше запратен в ''преизподнята''. Дали? Според мен - не! Няма логика да умре тук и сега... Останаха още два епизода от сезона. Епизодът перфектно постла сцената за финала, който обещава да е епичен! Холограмният Хари срещу Мулето, парадоксът на Демерзел, интригата с Втората Фондация, тайното оръжие на Империята - всичко е в отличен баланс. Дано си изиграят подобаващо картите, сезонът дотук го задължава! - 8.5 / 8.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 01.09.2025 03:31
The Legend of Korra (2012 - 2014)https://www.imdb.com/title/tt1695360 Анимация на Nickelodeon /САЩ / 4 сезона / 52 епизода / Приключил Най-накрая изгледах анимацията, продължение на Avatar: The Last Airbender. Хареса ми, доволен съм от историята и героите. Не е от класата на Легендата за Анг, но си заслужава. Много по-различни са. Анимацията за Анг беше много по-емоционална, с герои, които много силно обикваш. Докато тук се залага много повече на социология, политика и философия. --> Има спойлери! <-- Тук светът се е променил радикално - той е индустриализиран, политизиран и е напълно различен от този на Анг. И докато при Анг имахме един основен антагонист тук всеки сезон е с различен такъв. И те не са просто ''злодеи", а сложни личности със свои собствени убеждения, които често се сблъскваха с Кора на идеологическо ниво. Във всеки сезон Кора не просто се сблъсква с поредния силен противник, а с идея, която предизвиква нейната собствена роля в света. Всеки антагонист представя валидна критика на обществото, която Кора трябва да разбере и надделее, не само с физическа сила, но и чрез намиране на по-добър път напред. Антагонистите: Сезон 1: Амон (Ноктак) - лидер на ''Равните'' Амон се бори срещу магията и привилегированото положение на надарените в обществото. Той твърди, че магията е източник на корупция, угнетение и неравенство, и че единственият начин за истинско равенство е да се премахне магията от света. Харизматичен, мистериозен и безмилостен демагог. Сезон 2: Уналак - Лидер на Северното водно племе и чичо на Кора. Уналак е класически духовен фанатик. Той вярва, че светът на хората е изпаднал в духовна поквара и се е отдалечил от духовете. Целта му е да "освободи" древното тъмно божество Ваату (господаря на хаоса - противника на Раава) и да го слее с него, за да започне "Нова ера" на планетата, където той ще бъде "Тъмният Аватар" и върховен владетел на света на духовете и хората. Той смята, че това ще върне духовността на света, дори ако цената е човешката свобода... Сезон 3: Захир Може би най-яркият злодей в четирите сезона. Захир е анархист и философ-революционер. Той и неговата група вярват, че всички форми на власт (монархия, република, диктатори, вождове, дори Аватара) са източник на угнетение и робство и трябва да бъдат премахнати! Те искат да върнат света в "естественото му състояние" на хаос и свобода, където всеки сам определя своята съдба. Невероятно харизматичен, интелигентен и смъртоносно ефективен маг на въздуха. Той не се бори от омраза или жажда за сила и власт, а от дълбоко, но изкривено убеждение, че това е най-доброто за света. В някои отношения ми напомняше на Танос от Вселената на Марвел. Захир почти унищожава Кора, като я пречупва психически и прекъсва връзката и с духовете. Сезон 4: Кувира Класически еквивалент на фашистки диктатор. След хаоса от края на сезон 3, тя вижда единствения изход за Царството на Земята в абсолютен ред, сила и единство под нейното желязно ръководство. Хладнокръвна, стратегическа и безкомпромисна лидерка. Подобно на Амон и Захир, тя не е мотивирана от лична злоба, а от идеята, че нейният начин е "правилният" и "необходимият'' за напредъка на обществото, дори ако това означава да лиши хората от тяхната свобода. Подреждам сезоните така: 1) Сезон 3 2) Сезон 1 3) Сезон 2 4) Сезон 4 Много ми харесаха епизодите свързани с пътуването в света на духовете, а и самата идея духове и хора да споделят живота. :) Тензин беше голяма скица, много ме радваше. Както и децата му, най-вече хиперактивния Мило. Болин ми хареса много. Голям образ. Джинора също ми допадна много. Кора някак си не можах да обикна истински, не знам защо. Не се получиха нещата. Но и тя ми хареса, като герой. Малко странно извъртяха историята. Първо тя беше с Мако, после Асами беше с него, пак Кора, пак Асами ( :D ) и накрая соломоновската решиха да съберат Кора и Асами, хахаха. Може би щях да харесам много повече Кора ако не се повтаряше един и същ модел през всичките 4 сезона (може би без последният сезон, защото там този модел го нямаше). Кора е вироглава, сприхава, не слуша по-възрастните и опитни от нея, допуска груби грешки и след това по-трудния начин разбира, че е трябвало да ги послуша... От друга страна видяхме и самата Кора колкото много израсна и помъдря с годините. Хареса ми и препоръчвам. - 8.0
|
|   |
|
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
Регистриран на: 23.08.2012 09:02 Мнения: 13105 Местоположение: Augusta Vindelicorum
|

Re: Сериали 2025 | 01.09.2025 08:18
The Lincoln LawyerАдски добър адвокатски сериал с малко по-различна концепция от останалите, които се водят "адвокатски". Снощи с жената свършихме втория сезон. Към момента са излезли общо три, а четвъртият се снима и е обявен за 2026.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 08.09.2025 12:42
Dexter: Resurrection (2025)https://www.imdb.com/title/tt33043892/ За мен това е най-добрият сериал за 2025 г. до този момент. Категоричен съм! :) Този сериал възкреси не само Декстър, а цялата му вселена. Бих го сравнил с Мандалорецът и това, което той направи със Стар Уорс, или с Йелоустоун за кариерата на Кевин Костнър. И така нататък. Нареждам го наравно с феноменалните първи, втори и четвърти сезон от оригиналния сериал. Страхотен каст. Прекрасен сценарий и диалози. Обратите и напрежението ме държаха вцепенен до последния кадър от финала. Почти нямам забележки, а и тези, които имам, са несъществени. --> Има спойлери <-- Така и не ми хареса това, което решиха да направят с Батиста, но това е положението. Може би поведението му е най-нелогичното нещо в сезона, но както писах по-горе - това са едни дребни недостатъци. Вече и Харисън си го заобикнах, хехе. И да, Харисън най-вероятно не притежава този порив. Не го е наследил от баща си. И това също е много добро решение. Декстър е един-единствен и ‘’наследство’’ няма да има. И така е по-реалистично. Декс определено ще поостане в Ню Йорк. А вече си има и яхта... Много ми хареса финалният сегмент и думите на Декс: ''Преди си мечтаех да бъда по-различен, да бъда нормален. Живот без Тъмния ми спътник. Но кого заблуждавам? Това е истинската ми същност. Аз съм Декстър Морган и съм точно този човек, който трябва да съм и който вие искате да бъда.'' Сега Декс ще погне Рапунцел (Ал Уолкър), единственият оцелял сериен убиец от групичката на Леон Прейтър. А пък детектив Уолъс ще потегли след нюйоркския изкормвач. Който, между другото, си е една мистерия, една загадка... Кой е? Жив ли е и т.н. Да, би трябвало да е жив, иначе нямаше смисъл да ни покажат досието. На папката пишеше: Дон Фрамт - нюйоркският изкормвач. Кой е той? Дали сме го видели в хода на сезона? Онзи надзирател от затвора, който по поръчка на Чарли уби Миа Лапиер - Лейди отмъстителката, мхм? Блесинг? Представяте ли си? Хахаха. Не не не, аз не си. А може би партньорът на Уолъс? Или тепърва ще се появи като напълно непознат актьор за сезон 2. По-скоро това... Искам да видя игра на котка с мишка между Декс и детективката. Да има малко сблъсък Шерлок и Мориарти. Искам да видя и Харисън като ‘младши служител’ в полицията, хехе. След Декс и Деб е ред и на Харисън да стане полицай. Очаквам с нетърпение сезон 2. Вселената на Декстър е по-жива отвсякога! - 9.0 / 9.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 08.09.2025 12:44
Foundation, сезон 3, епизод 9 The Paths That Choose Ushttps://www.imdb.com/title/tt32429309/ Интригата за предстоящия последен епизод от третия сезон на Фондацията е по-голяма отвсякога. По един много убедителен начин сценаристите постлаха пътя към финал, който искрено вярвам ще бъде велик! --> Има спойлери <-- Гаал, Лейда и Зера хванаха надзорник Фалън Гриър. Гаал се опита да я освободи от хватката на Мулето, но не успя. Тя предпочете да умре, но да не се откъсне от тази безусловна любов, която изпитва към Мулето. При тях се "телепортира" Причър, който заведе тримата от Втората Фондация при оцелелите от нападението на Мулето. Оказа се, че четвърт милион са жертвите след нападението на Мулето над Нов Терминус. Гаал провери всички дали не са вербувани от Мулето. Освен Магнифико, останалите бяха чисти. Дали обаче? Мен Причър ме съмнява. Брат Ден се измъкна с помощта на Сонг и Оушънглас. Те повярваха в него и му казаха да бяга, но той се върна за роботската глава, за да може с нейна помощ да освободи Демерзел. В схватка брат Ден уби Жреца и взе главата. Брат Здрач демонстрира мощта на Новакула пред очите на съвета и Мулето, като извърши нечуван геноцид изпепелявайки няколко планети и милиарди хора живеещи на тях. Унищожи Галактическия съвет, Облак Доминион и планетата Дева. И всичко това с одобрението на Демерзел. Вече не се съмнявам, че ''тя'' има ограничения. Ако това беше Даниийл Оливо, никога нямаше да допусне този геноцид. Куент се отврати от този жалък психопат и си тръгна омерзена. А брат Здрач реши да се увековечи със статуя кръстена на него - ''Последователният'' Император. Демерзел отиде в библиотеката и се свърза с Кале, или по-точно с Първичния блясък, който приема нейния облик. Демерзел отчаяно търси отговори... Демерзел иска да скрие хората от Втората Фондация под библиотеката, там където преди 5000 години е била унищожена и погребана старата библиотека. Последното място, където малцината оцелели роботи са се скрили, но само временно преди да бъдат открити и унищожени от хората. Демерзел е в затруднение, защото иска да помогне на Втората Фондация и вярва, че те са важни за бъдещето, но това е парадокс и не знае дали ще бъде приет от кода, защото са врагове на Империята. Кале я посъветва да приложи един психологически трик - "отложено предателство": да ги приеме и укрие и евентуално да ги предаде след това. Ще реши допълнително според наличния материал... Изобщо, Демерзел беше велика в този епизод - със сцената "Аз съм Империята" и с показания тежък душевен конфликт. Много ми хареса, че наблегнаха над философските размишления: избор или съдба? Ние ли избираме пътя, или съдбата ни го налага? Мулето очаква Гаал, не е необходимо да я търси, той зная, че тя сама ще го намери. И със сигурност е поставил неочакван капан... Гаал се срещна с Хари в Трезора. Разговорът им не разочарова. Техните колаборации винаги са се получавали. Дорник има идея как да проникне в станцията над Нов Терминус, където е Мулето. Като използва Трезора и неговата триизмерност, ще проникнат при Мулето, след като трезорът "погълне" станцията. Хари се съгласи, но само при едно условие: той също иска тяло! Иска да бъде Хари Селдън от плът и кръв и да разбере за всичко, случило се досега. Хари и Гаал ''слязоха'' при останалите. Тя с телепатия им подсказа, че Хари от Трезора вярва, че истинският Хари Селдън е жив и ги предупреди да не се издават. Самият Хари сякаш усети нещо... Хари предупреди Гаал да внимава, защото усеща нещо гнило. Историята на Мулето не се връзвала...!!! Предполагам болшинството хора очакват голямата тайна около Мулето. И дали ще има някакъв велик туист? За мен обаче най-важният момент ще е брат Ден да донесе Главата и с нейна помощ да се "роди" Данийл Оливо. Нямам търпение за петък. - 9
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 12.09.2025 16:44
Foundation, сезон 3, епизод 10 The Darknesshttps://www.imdb.com/title/tt32429316/ Майко мила какъв финал?! Този край надмина всички мои очаквания. И буквално не знам как да асимилирам всичко това и каква финална оценка да дам. Не знам дали ми хареса или не ми хареса, аз просто съм шокиран от толкова много обрати и тежки, тежки събития, които се случиха, и то с основни герои, да не отварям дума за самия финал, който буквално взриви мозъка ми. WTF?! ==> Внимание, има спойлери!!! <== Брат Здрач започна подготовката за своя край... Да, ама не, всъщност както и се очакваше, той планираше едноличното си възкачване на трона, а след него да остане само смърт, отчаяние и разруха. В хода на епизода видяхме пълното трансформиране на Brother Dusk в The Darkness. Гаал Дорник и компания акостираха на станцията над Нов Терминус посредством Трезора на Хари Селдън. Те се промъкнаха успешно, след като с мисълта си се направиха невидими за охраната, която беше и допълнително разсеяна от холограмата на Селдън. Интересно колко тъп трябва да си, за да стреляш по холограма? Брат Ден се завърна при Демерзел (без никой да го види?!), за да и даде роботската глава. Тя беше шокирана, докато я държеше в ръцете си. Демерзел се озова в жестоко противоречие - не може да вземе решение, което е в разрез с програмата и. Ако се свърже с главата, тя ще отмени кода на Клеон I. Брат Ден обаче я убеди поне да се опитат да включат главата - това поне могат да направят. Чак след това ще се наложи да прави избор. Тя се съгласи, може би сещайки се за разговора си с Първичния блясък и за т.нар. ''отложено предателство''. Тя обаче усети, че става нещо при резервоарите с останалите клонинги на Клеон I и остави брат Ден да се мъчи сам да стартира главата. Брат Здрач тотално изперка и взриви резервоарите с клонираните тела, слагайки край на династията на Клеоните. Остави живо само бебето, бъдещият брат Изгрев. Мулето очакваше Гаал. Колкото и да се опитваха да го изненадат, нищо не сработи. Само с няколко движения той ги попиля и започна лична схватка със съзнанието на Гаал. Тя обаче го надхитри, като му показа спомените за детството му и как родителите му са предпочели братчето му. Използвайки този момент, мина зад него и му преряза гърлото. Това ли беше? Ах, какъв антиклаймакс!! Неее, разбира се, че нямаше как всичко да приключи толкова лесно и бързо. Получихме така чакания туист и едно голямо браво на екипа на шоуто, че ни изненадаха: истинското Муле се оказа Байта! Кой можеше да предположи? Аз не! Тя е била бебето. Тя е неговата сестра. Оказа се, че е било момиче. А аз през цялото време си мислех, че бебето е момченце (и не сам аз предполагам). Познах за Причър поне. Той каза, че е с ясно съзнание и очевидно по естествен начин е изцяло предан на каузата на Мулето/Байта. И през цялото време е използвал Гаал. Мулето тръгна да вербува Дорник и за да стане по-бързо, накара Магнифико да започне да свири. Ето обаче нов туист в туиста: Гаал изцяло е вербувала Маги на страната на Втората Фондация, и реално силата на неговата музика плюс тази на Гаал се насочиха срещу могъщото Муле, което сякаш започна да губи битката. Но какво по дяволите се случи тук? Не дадоха изобщо краят на техния сблъсък, а изведнъж ни показаха как Гаал е сама и бяга. Преследва Мулето, което се е измъкнало, или обратното - не стана ясно. Реално повече не видяхме самото Муле/Байта. И какво стана с Причър, Торан и Магнифико? Този метод си има име и лично за мен е много, много дразнещ - ''Jump Cut''. Евтин филмов трик за ускоряване и драматизация. За открити дебати и спорове на феновете - рай за всякакви теории. Така въпросите за Гаал, Мулето, Причър, Магнифико и Торан остават висящи, което е напълно умишлен ''Cliffhanger'' за следващия сезон. Холограмата на Хари Селдън разбра по трудния начин, че истинският Хари е умрял преди години и няма как да прехвърли съзнанието си в неговото тяло. Тъжен край и за него. Но ми хареса колко майсторски беше написано и изиграно. Съзнанието на Хари е вечно и могъщо, но той копнее за живот, за тленност. Кой не копнее? Злият гений брат Здрач (реално този сезон видяхме всичко най-лошо натрупано от 'братята' през предните сезони как избуява при него). Постави бебето, бъдещият Клеон, на своеобразния жертвеник, където самият той трябваше да изгори. Брат Ден се опита да спре Демерзел, но нейният код я накара да се хвърли с тялото си над бебето, за да го предпази. Уви, бяха изпепелени и двамата! Край с лейди Демерзел. Остана само ''Първичният меридиан“ и брат Здрач го взе. Брат Ден се нахвърли над брат Здрач. Безсмислено. Брат Ден няма наноботи, брат Здрач има. Брат Здрач хладнокръвно простреля и уби брат Ден. Мракът идва след като рухне династията на Клеон. Той - брат Здрач е този мрак! Така е ''прочел'' сам за себе си пророчеството на Хари Селдън. Посланик Куент се скри в библиотеката, където вече бяха приютени членовете на Втората Фондация. Демерзел успя да спаси ''Книгата на Селдън за Психоисторията'', като я предаде на Куент. Брат Мрак седна сам на трона! Без наследници. Всъщност не точно, защото брат Изгрев е все още жив, макар и останал сакат (но с намек, че краката му могат да се възстановят). Само че това няма да реши генералния проблем с наследството, защото клонираните Клеони нямат репродуктивна способност, т.е. не могат да имат бебета по биологичен начин. Видяхме краят на Империята на Клеон! Дадоха как главата се включи и изпрати сигнал за търсене и свързване със себеподобни. Оказа се, че има и други оцелели роботи! Ето го и най-големият шок туист! Дадоха Кале! Остава загадката - това истинската Кале ли е или Първичният блясък, който приема нейния облик? А главата кой е? А Данийл Оливо кой е? Финалът пък беше още по-шокиращ. Луната и Земята ли дадоха? Според мен твърдо ДА! Само да вметна, че в романите Земята (останала нещо като мит, като нещо нереално) отдавна е унищожена и изоставена, защото е невъзможна за живот. Е, освен на финала на историята, но реално се установи това което вече се знаеше... WTF?! Какво по дяволите става??? На луната ли се укриват последните оцелели роботи? Сякаш да. Защото ни показаха някакви станции в кратерите на повърхността и. А думите на истинския водач бяха, че ‘Планът работи както трябва’ Кале ли е Данийл Оливо? А изобщо ще видим ли този герой? Все пак името му беше споменато, така че 100% ще го видим. Ето и моя прочит на най-големият въпрос: Данийл Оливо е най-важният герой в цялото творчество на Айзък Азимов. Той винаги е дърпал конците и движел основните исторически събития в сянка. Аз си мислех, че ще се окаже Демерзел (както е в романите), но вече няма как - тялото и беше унищожено, а тя реално не е дърпала никакви конци, защото беше вярна само на интересите на Империята. Главата? Просто съд, нищо повече. Няма много логика, просто някак си не стои убедително. Някаква глава, която ни я показаха няколко пъти в целия сезон и то накрая. А защо има логика да е Кале? Ами по няколко причини. Кале е Оливо, тя е главният робот. Както знаем от сезон 1 тя е имала любовна връзка с Хари Селдън, а в романите той имаше такава връзка с моя най-любим книжен герой - Дорс Венабили (създадена от Оливо). Освен това Кале заедно със Селдън създава Първичния блясък и е направлявала Селдън (с помощта на Демерзел) и сега ни я дадоха (няма логика да е самият първичен блясък, който е с нейния облик, защото той не е човек или робот, той е четириизмерен - цял един свят) като водач, който е доволен, че всичко върви по план. Точно както би направил един Оливо. Дано в сезон 4 ни дадат ретроспекция от самото начало. Примерно цял един епизод или дори два посветени на Данийл Оливо и един път завинаги този въпрос да ни се изясни. Направо нямам думи... Толкова много неща и хипотези. И какъв край само. Какъв клифхенгър на сезона! Това ли е краят на Лаура Бърн като лейди Демерзел и Лий Пейси като брат Ден? И повече няма да ги видим? Няма да крия, че те (заедно с Хари) ми бяха големите любимци, а сега с поне 95% сигурност няма да ги видим повече. И какво сега, ще караме напред без Лий Пейси и Лаура Бърн?!?! Как ще се запълни тази дупка? Може би само заради този чисто емоционален момент ще смъкна от финалната оценка. От друга страна имаме и контрапункт - така имаме суров реализъм, който тежи. И никой (почти) няма 'плот армър' Не останах никак доволен и от този ''Jump Cut'' трик приложен при схватката между Гаал и Мулето/Байта и хаотичният и завършек. Музиката в епизода е съвършено интегрирана със сцените, усилвайки напрежението и емоционалното въздействие на ключовите моменти. Декорите са изключително детайлни - от станциите над Нов Терминус до кратерите на Луната, всеки сет излъчва епичност и мащаб. Визуалните ефекти са впечатляващи, особено при трансформацията на Brother Dusk в The Darkness, битките с Мулето, музикалната вълна на Магнифико, ефектът на Новакула и холограмните сцени на Хари Селдън. Всичко това заедно създава едно перфектно кинематографично изживяване, което изцяло потапя зрителя във вселената на Фондацията. Сезонът беше много силен с толкова много кардинално важни за вселената на Фондацията арки. Логично няма да видим пълната развръзка тук, а в сезон 4, където вече ще трябва да минем към следващия етап, защото историята на Мулето е едва средата на цялата история... Сезон 3 затвърждава епичността на Фондацията, разширява много сюжетните линии с вкарването на Втората Фондация, крахът на Империята и оцелелите роботи, и умело подготвя почвата за следващия сезон. Темите за избор срещу съдба, моралните ограничения на Демерзел, трансфорамцията на брат Здрач (от Dusk в Darkness), стратегическата мисъл на Гаал и първичното желание за живот на Хари Селдън се развиват отлично. Сценарият е сложен, понякога хаотичен, но винаги стимулиращ интелекта на зрителя. Актьорската игра с някои редки изключения е на високо ниво, визуалната идентичност и музиката - впечатляващи. Финалът носи достатъчно шок и изненади, за да остави сезона трудносмилаем, шокиращ и незабравим. - Оценка на епизод 10: 8Финална оценка на сезон 3: 8.5Оценка на сериала след три сезона: 8.0 / 8.5
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 17.09.2025 13:38
Wednesday Изгледах сезон 2. Хареса ми. Хубаво е, че не направиха отчетливо по-лош сезон в сравнение с първия. Това беше най-важната задача, защото много лесно можеха да се подхлъзнат. Втората половина определено беше по-добрата. Имаше някои интересни обрати, като най-интересния от всички беше с Нещото. Това изобщо не го очаквах, но беше разказано много добре. Аз съм много голям фен на Нещото, хаха. Да не кажа, че ми е любимец номер 1 от цялото шантаво семейство. Триото Уенсди, Инид и Агнес бяха ТОП. Хареса ми, че не убиха Тайлър. Явно в сезон 3, Уенсди ще се опита да премахне проклятието от Инид, която нали се оказа Алфа върколак и понеже се преобрази на пълнолуние и сега не може да си върне човешкия облик. Обаче най-интересното нещо ще е свързано с лелята на Уенсди. Аз ако не се лъжа писах тук след епизод 4, че очаквам тя да дърпа конците или просто да има някаква важна роля, но явно я пазят за сезон 3. Давам едно стабилно 8 на сезона, а цялостно сериала ми е за 8.0 / 8.5.
|
|   |
|
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
|

Re: Сериали 2025 | 17.09.2025 13:57
Тайлър просто няма как да бъде заличен по какъвто и да е начин от сценария, понеже на края на сериала (когато и да е това), той и Уензди явно ще станат двойка.
Любовните искри се долавяха още от първата им среща и така досега, просто към момента и двамата имат доста по-мътни истории, с които да се справят, но в крайна сметка и на любовта ще ѝ дойде времето.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 13.10.2025 06:16
Alien: Earth (2025)https://www.imdb.com/title/tt13623632/Хареса ми, но имам и доста забележки. Сериалът все още не е подновен за сезон 2, което е силно обезпокоително, особено имайки предвид как завърши... Слаб старт и слаб финал. Най-интересното беше по средата на сезона. Но това не работи. Не може пилотния епизод и краят на сезона да са на подобно незадоволително ниво и да искаш да имаш добър рейтинг. А Дисни нямат такъв. Те като цяло са бойкотирани от хората и последните години изключително рядко вадят някакъв хит на Дисни+ която е голям провал като капиталовложение и възвръщаемост. Дано все пак направят втори сезон, за да успеем да видим развръзката. Много мразя, когато сериалите пропадат без завършек. Толкова много примери има в миналото. Но според мен тук дори и на мускули и инат ще направят сезон 2, за да си завършат разказа си. Иначе ще е лоша реклама за тях. Така че съм умерен оптимист. Фенските оценки за последния епизод в IMDB са много ниски, така че явно масовия зрител не е харесал как завърши сезон 1. При мен все пак има някакъв растеж, защото след епизод 2 бях пуснал едно междинно ревю с оценка между 5 и 6. Това което най-много ми хареса е Окото. Мега зловещо, особено като беше на овцата и как гледаше и попиваше всичко. Стана ясно, че Окото е враг с Ксеноморфа. Допадна ми и вкараната философия за мястото на синтетите сред хората и обратното. Добра актьорска игра от по-голямата част от каста. Класическият пришълец обаче, за съжаление не беше централният герой в сериала, което всъщност едва ли изненадва някого. Това си стана нарицателно за Дисни... И всеки път търпят критика за което и после се чудят защо рейтингите са им такива. Да не давам пример с други техни знакови сериали. И как заглавието е едно, а вътре ми пробутват съвсем други герои и сюжетни линии. Изключително много се подразних как превърнаха ксеноморфа в послушно пале, а Уенди я превърнаха в злодей. Твърде малко екшън имаше и твърде малко Х кадри, явно заради типичната за компанията аудитория. Не че нямаше, имаше. Но малко и най-големите възможни гадости бяха спестени. Нямаше го и този съспенс и страх, така характерен за старите филми на Камерън, освен кадрите със зловещото Око. Реално то спаси сезона. Поне за мен. Антагониста беше нелеп, а цялата метафора с Питър Пан и Невърленд не ми стоеше убедително. - 6.5 / 7.0
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 13.10.2025 07:01
Chief of War (2025)https://www.imdb.com/title/tt19381692/Историческа драма на Apple TV+ / 9 епизода. Все още не е подновен за сезон 2, което е обезпокоително, защото си мина време от последния епизод. В главната роля Джейсън Момоа. Действието се развива в края на 18 век и проследява междуособиците на четирите племена на островите - Хаваи, Мауи, Оаху и Кауаи. През тези години се проследява и пристигането на първите бели... Хареса ми, най-вече заради това, че говореха на местния език. Всичко като декори и атмосфера беше автентично. Не е автентично обаче частта с голямата власт на жените, нещо абсурдно за онези години и порядки в племената. Момоа е ясен. Но Лусиан Бюканан и Брандън Фин бяха страхотни. Същото не мога да кажа за другите две звезди - Темуера Морисън и Клиф Къртис. Не ми стояха убедително за ролите си. Като цяло екшън сцените не ми харесаха. Много малко и набързо заснети, явно поради липса на достатъчно бюджет. Не знам, спекулирам. Финалната битка беше твърде нереалистична и прекалено холивудска. Прекалено много говорене през по-голямата част от сезона, но без това да води до някакви напрегнати ситуации. Общо взето едно и също, едно и също. - 6.5 / 7.0
|
|   |
|
 |
|
SUBXERO
(The Grizzlies)
|

Re: Сериали 2025 | 13.10.2025 07:27
Ти за това сигурен ли си, че не е било така или просто не ти се вярва да е било така? Аз сериала не съм го гледал, но иначе Хавайското матриархално общество е добре известно и останало в историята точно с водещата роля на жените в него, включително върховни позиции като вождове, шамани и т.н.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Сериали 2025 | 13.10.2025 07:40
Peacemaker (2022 – 2025)https://www.imdb.com/title/tt13146488/Изгледах сезон 2. 8 епизода са, все още не е подновен, но е почти сигурно, че ще го бъде. Много ми хареса. Джеймс Гън прави връзка с новия Супермен и началото на новата Вселена. Достатъчно подробно описах какво се случва след премиерния епизод от сезона. Реално цялата история от епизод 1 до епизод 8 е много майсторски разказана и все едно гледаш един предълъг ден. Екшънът и хуморът са на високо ниво, има и някои изненадващи нещица, които не желая да издавам. Препоръчвам! Оценка на сезона: 8 Сериалът дотук: 8.5 / 8.0
|
|   |
|
|