Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 10:07

Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Сериали 2026 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   06.05.2026 15:17

Gen V (2023 - 2025)
https://www.imdb.com/title/tt13159924/

продукция на Прайм ; 16 епизода ; приключил ; спиноф на The Boys
важно разяснение: героите от този сериал са измислени специално за него и целите на ТВ вселената на The Boys. Героите от Джен Ви несъществуват в комикса!

Бях решил да изгледам този сериал преди финалния пети сезон на The Boys. Така и направих.
Реално краят на сериала е с клифхенгър, НО от това което разбирам идеята е била цялата история на всички супове и цялата Вселена да бъде разказана и завършена с последните 3 епизода на финалния пети сезон на Момчетата. Той тече в момента и остават точно 3 епизода до края (ако не се лъжа епизод 6 вече излезе, а аз съм изгледал всичко до пети включително) и точно в тях ще се появи и Мари Моро - главната героиня в тийн сериала Генерация Ви. Предполагам, че ще се появи и цялата групичка, дори и да са с периферно участие, но да видим.

Така, генерално за сериала съм със смесени чувства. Давам му добра оценка, защото имаше някои яки моменти, а и аз съм голям фен на тази Вселена и трудно при сериал, който ми е в зоната 8.5/8.0 (зависи много от финала ; апропо първите два сезона бяха 9.0 ниво) да оценя спинофа му с ниска оценка. Не е типично за мен. Освен ако не е катастрофа, а този сериал е далеч от подобно определение.

Плюсове:
Атмосферата в университет Годолкин ; екшън хореографията, насложените теми и идеи ; добрата връзка с шоуто майка ; повечето герои са добре развити. Например историята на Годолкин и туиста с него беше много добра. Но според мен трябваше да се доразвие и в The Boys.

Минуси:
Липса на оригиналност (прекалено много повтарящи се моменти) ; тонален дисбаланс (тийн драма с/у мрачен свят, не работи) ; усещане за натрапеност на някои определени теми ; липсва онази суровата автентичност, която има в The Boys (макар и тя вече да е леко размита). Твърде 'Уок' ми идва. А когато темата 'казва', вместо да 'показва', то губи своята сила. Това е голям проблем при мен. Но при джензитата минава, защото те рядко се замислят над тези неща.

Сериалът следва студенти в университет Годолкин - елитен колеж за супери, собственост на Воут.
Елитна фабрика за бъдещи ''герои'', където моралът е заменен от рейтинг, а човечността от маркетингова стойност. Основата е състезание за рейтинг и слава, контрол от корпорацията и тайни експерименти със супове.
Нещо като The Boys среща Хари Потър срещат Игрите на глада.

Героите:
Мари Моро - главният персонаж - вина, контрол и нужда от изкупление -> контролира кръвта
Кейт (моята любимка) - любов, превърната в манипулация -> контролира ума/възприятието
Сам (другият ми любимец) - чист трагизъм в супергеройска форма -> много голяма физическа сила
Джордан - двойнствена идентичност, разкъсана между очакванията на родителите и на света в който живее -> сила, изстрелва мощни импулсни вълни
Ема - самовъзприятие, сведено до физическа метафора -> става много малка/много голяма

Ако The Boys атакува системата отвън, Gen V я разяжда отвътре! Славата като наркотик - като форма на зависимост.
Сериалът работи върху идентичност в епоха на етикети, създадени от алчни корпорации, създаващи и налагащи една нова реалност.
Личната травма е като двигател на изборите направени в хода на историята.
Gen V акцентира над това дали изобщо има място за човечност в геройството...
История за поколение, което наследява свят без илюзии и открива, че най-голямата суперсила не е да спасиш света, а да оцелееш в него, без да загубиш себе си...

следва спойлер

Най-важното от сериала беше за проекта Одеса. Разбра се, че Хоумлендър не е сам... Има си братовчедка и това е Мари Моро. Създадени са от Томас Годолкин с еднакъв материал и само те са оцелели. Идеята на Годолкин е била да създаде супове, като божества. Непобедими и неуязвими. И те да властват над света.
Сега много ще ми е любопитно как точно ще използват Мари, която така е написана, че все едно и мъртвец да може да възкреси (ту мъч). Тя може да контролира кръвта и от там става изключително опасна. Дано само не мислят тя да убие Хоумлендър, защото това ще бъде тотална катастрофа. Измислен герой (няма го в комикса) от спиноф да убие главния герой в шоуто майка ще е Епик фейл, грандиозна катастрофа!

край на спойлера

Генерация Ви си е типичен сериал за Генерация Зи (хаха). Интелигентен, но далеч от гениален. Брутален, но понякога самоцелно. Емоционален, но не балансиран. Сериал, който знае какво иска да каже, но не винаги знае как да го каже... Добър сериал но нищо специално.
-
7.0 / 7.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   09.05.2026 19:31

Daredevil: Born Again
сезон 2
https://www.imdb.com/title/tt18923754/

Много силен и емоционален сезон. По-добър от сезон 1.
Всичко беше изпипано. Страхотен сценарой, каст, екшън, напрежение.
За мен този сезон беше перфектен като замисъл и край и няма смисъл от продължение.
-
Оценка на сезон 2: 9
Цялостно за сериала: 9.0 / 8.5

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   12.05.2026 09:55

Дяволе, каква е прогнозата ти за финала на Outlander? Може и на лични да ми пишеш ако не искаш да даваш спойлери за тези, които не са гледали още този сезон.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   12.05.2026 11:37

Още не съм започнал последният сезон. :-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   13.05.2026 21:44

Man on Fire (2026)
https://www.imdb.com/title/tt27331527/

продукция на Нетфликс ; 7 епизода ; Засега не е подновен за втори сезон ; екшън/трилър/драма
Сериалът е по романа на A. J. Quinnell, по който Тони Скот направи култов филм с Дензъл Уошингтън.

Яя Абдул-Матийн II вместо Дензъл? Ами сори, но колкото и да е симпатичен, просто не е Дензъл. Още тук сериалът вече губи.
Не е лош, просто е предвидим. Нищо ново или различно от очакваното. Но пък се гледа леко и има готини персонажи.
Има доста интересни сцени из прословутите 'фавели' в Рио де Жанейро - може би най-опасното място в света извън военните зони.
Хареса ми това, че на моменти беше доста реалистичен и ни се спестяваха нереални неща, които се случват само на кино/телевизия. Е, имаше и такива, но самата дозировка е добра.
-
7

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   14.05.2026 16:54

The Night Agent (2023 - 2026)
https://www.imdb.com/title/tt13918776/

Продукция на Нетфликс ; 3 сезона ; 30 епизода ; подновен за четвърти сезон през 2026 ; екшън/трилър/драма ; САЩ.
Шоурънър: Щон Райън (Angel ; Timeless ; Mad Dogs ; S.W.A.T.).
По едноименния роман на Матю Куърк.

Динамичен политически трилър, разказващ за млад агент на ФБР, Питър Съдърланд (актьорът е голям сладур, един такъв добричък и миличък, абе находка), който работи в мазето на Белия дом и следи телефон, който никога не звъни... НО, една нощ телефонът звънва и той се въвлича в мащабна международна конспирация, включваща къртица в администрацията на президента...

Трите сезона са и не са свързани, зависи от перспективата. Гледат се бързо и леко.
Тайните служби ; ЦРУ ; ФБР ; Чужди шпионски агенции ; Терористи ; Конспирации --> всичко това е омешано, но по такъв начин, че нямаш търпение за следващия епизод.
Има някои слабости и за това не мога да му дам пълна осмица, но бели кахъри дет се вика.

Хареса ми и препоръчвам!
-
7.5

Последна промяна Diavolo на 14.05.2026 17:01, променена общо 2 пъти

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   21.05.2026 18:00

Outlander
финал на сериала
https://www.imdb.com/title/tt3006802/

има спойлери!!!

Много ми хареса сезона, въпреки че беше по-бавен от обикновеното, но нямаше как да е нещо по-различно, защото трябваше да се наблегне на основните и най-значими за историята герои.
Бързам да кажа, че финално ще дам изключително висока оценка на сериала. Този сериал е един от най-любимите ми и това което той даде и разказа е рядко качествена и убедителна телевизия!

Джейми и Клер са две изгубени души, които са се намерили и тяхната любов е толкова силна, че дори и времето не може да ги раздели.
Тяхната любов е толкова силна, че може да победи и смъртта и времето и всичко в този свят, защото няма по-голяма сила от истинската, чиста и безрезервна любов!
Мисля, че това е есенцията на сериала и за това финалът беше такъв и не показа, а какво следва след това? Няма значение какво следва след това, мисля, че то е ясно:
Една семейна идилия с много обичащи се и свободни хора. Мечта, блян.

Ще започна малко отзад-напред.
Какво ще кажете за появата на самата Диана Габалдон в посткредит сцената? Изкефих се на макс. Много як фенсървис. Значи какво намекна Габалдон с онова акцентиране върху медицинската/пътна чантичка на Клер от 18 век? Ами нали самата Клер реши да напише роман за нейната история с Джейми.
Така че един вид дневниците/историята на Клер може би са станали основата на книгите Outlander! Всичко това може да е хроника, мемоар или легенда, а Диана е нейният пазител.
Outlander може би съществува вътре в собствената си вселена, историята е била записана, предадена и разказвана през вековете и така стига и до наши дни.
''Всичко започна от една жена, една история и една чанта.“
Просто велико!

Много ме е яд за Фъргюс. Любим мой герой.
Тук бях изненадан, изобщо не го очаквах това. Дойде ми като гръм от ясно небе. Но разбирам - последен сезон, трябва да умре поне един главен и обичан герой за да има повече реализъм. Аз си мислех, че ще убият Бък ама той не е толкова главен и обичан (мен ме кефи много). Разбира се всичко това си го мислех до сцената в която Фъргюс се погледна с Марсали с неговата дяволита усмивка - размина ми/ни се отново. Това беше за секунда/две, но буквално веднага ми светна лампичката, че сега ще се случи нещо много лошо и то взе, че се случи.
Жалко. Много тъпо!

Много се изкефих на новия Роло. Какво сладко вълче.
Иън и Рейчъл също са ми любими и много се радвам, че всичко при тях завърши с щастлив край. И Иън ще отгледа първородния си син.

Фани много я харесах. Душичка. Мисля, че много умело разказаха цялата история около нея и майка и. Почти съм сигурен, че целия този сегмент с нея и Фейт ще е масово недолюбван, но на мен си ми хареса. Мастер Реймон е имал силата на Клер - главен МАГ или нещо такова. Ами след като можеш да пътуваш във времето използвайки древни камъни като портали, то защо да не можеш да си велик магьосник и да връщаш хора от смъртта? Предполагам все пак и това си има ограничения. Да е прясно умрял или на ръба, а не буквално да вдигаш хора от гробовете... То е ясно (мисля).
Хареса ми как Реймон изпя песента на бабата с дантелите и от там тя е научила тази песен и я е пяла на Фейт, а пък тя на Фани.
Чисто логически подредиха достоверно нещата.
Фани също ще може да пътува във времето и е по-специална. Много наблегнаха на нея през сезона, т.е. ако някога след години има продължение тя ще е главния герой, а на Бриана. Аз така го тълкувам.

Много се изкефих когато още в първия епизод Бри и Родж лъснаха при Клер и Джейми. Ти си беше ясно - последен сезон, цялото семейство на едно място и заживели весели и щастливи. Така трябва.

Много ми хареса и Бък като се появи, много бързо ми стана любимец.

Кънингам и майка му бяха добри временно-важни персонажи. Свършиха си работата.

Историята на Лорд Джон също приключи добре. Макар и той да остана сам и предаден. Но пък Уилям му прости и това беше чудесен завършек и за двамата.

Уилям се помири и с двамата си бащи. Чудесен момък, дано си намери някое хубаво момиче, което да го обича истински. Радвам се, че не се събра с Амарантъс, която според мен беше златотърсачка. Не точно в този смисъл който влагаме в днешно време, но близо до това. Нямаше да го обича истински, а социалното му положение. Но тя все пак няма да бъде оставена от Лорд Джон и брат му, това се подразбра мисля. Просто Уилям демонстрира зрялост и твърдост и я отряза, адмирации за което.

Роджър и Бриана също получиха екранно време колкото трябваше. При тях катаклизми няма да има и ще си живеят щастливо с още едно детенце - Дейви.

Пропускам ли някого?
Имаше герои, които не бяха показани, а може би трябваше, други пък бяха показвани много по-малко, но все пак това беше финален сезон и нямаше как да не гледаме основно Клер и Джейми. Все пак те са сърцето и душата на сериала.

И сега за тях, най-важното за десерт.
Мхмх, според мен финала е недвусмислено ясен!
Надявам се, че не сте забравили, че имаше пророчество/легенда за Клер, че: когато косата и стане напълно бяла, силата и ще достигне пълния си потенциал. La Dame Blanche!
Тя вече не е само: пътешественик и хирург, а лечител - почти магическо същество с рядка сила и дарба.

Тук сигурно ще има неразбрали и относно Джейми, как съзерцаваше през прозореца Клер през 1945 г.
Вижте, историята на Клер и Джейми е извън времето. Толкова е силна тяхната любов. Това е един безкраен кръг и тя винаги ще се ражда в бъдещето и никога няма да умре!
Онзи Джейми е 'дух' Не е от плът и кръв. Само не разбрах как така Франк Рандъл го видя??? Или може би е видял 'нещо' а ние зрителите виждаме истинския Джейми... Мхм, както и да е. Джейми като дух винаги ще я търси в бъдещето и понеже Клер винаги отива в миналото и умира там, то нейното раждане винаги ще предстои в историята. И така тази тяхна историята се завърта в един безкраен кръг.
Сините цветя са повик към самата Клер:
''Не ме забравяй''
Тези сини цветя са около камъните, около духа и съдбата им.
Джейми е причината Клер да мине през камъните!!!
Не буквално физически, а сякаш любовта му я извиква! Джейми и Клер са две души, които времето не може да раздели. Тяхната любов е вечна! Там някъде около Craigh na Dun, под вятъра и забравените камъни, светът завинаги ще помни и пази тяхното ехо.
Тя:
''Наистина ли си ти?''
Той:
''Винаги съм бил!''
Просто велико! Дай Боже всекиму подобна любов, но това е изключителна рядкост, изключителна.

Финално за сериала:
За мен този сериал не е за историята, пътуването във времето, приключенията и т.н. а най-вече историята за двама души, които отчаяно отказват да се изгубят един друг. За две разделени/изгубени души, които са се намерили и така се е зародила една истинска природна стихия и сила, неподвластна на времето и физичните закони.
Сериалът е доказателството, че любовта може да счупи логиката на света!
Това е сериал за присъствието. За онова специфично усещане: ''Ти си моят дом, дори светът около нас да се разпада.''
Сериалът започва с жена, която се губи във времето. И завършва с две души, които вече са станали част от самото време.
За мен този сериал е едно от най-емоционалните телевизионни пътешествия в историята, а Сам Хюън и Катрина Балф една от най-великите и убедителни любовни екранни двойки. Те не просто играеха Джейми и Клер - те бяха Джейми и Клер!
Ще ми липсва много това обръщение на Джейми към Клер: ''Сасенах''
Един ден, след години може би ще го изгледам отново с голямо удоволствие.
-
9 от 10!

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   21.05.2026 22:32

За Фъргюс ме е яд и мен, но сериалът генерално (макар за тях) свърши с Джейми и Клеър, и вероятно отвори врати за много спин офи. Всички останали истории увиснаха във въздуха.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   22.05.2026 00:07

Аз трябва да прочета книгите ама не знам кога. Те са 9 и всяка е някаква тухла четворка. Обаче не са приключили. Диана пише сега финалната 10 книга. Тя ще е последна и финала нямало да бъде точно същият. Макар че то всъщност финала си е такъв, само че в книгата дават как Джейми магически изцерен от Клер се връща в имението си и даже си има и още събития. В книгата те спасявали плененния Лорд Джон след битката на хълма и ''смъртта'' на Джейми, т.е. той вече е изцелен от белокосата магьосница Клер. А какво ще се случва в книга 10 никой не знае. :)
Но да, може и да има спинофи. То има де, сигурно си гледал сезон на спинофа за родителите на Клер и Джейми. Сезон 2 излиза тази есен.
Според мен най-вероятно след като излезе книга 10 след две, три години ще се появи филм около 100 минути, който да затвори цялата история между Клер и Джейми.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   24.05.2026 20:56

The Boys
финален пети сезон
https://www.imdb.com/title/tt1190634/

Приключи един от най-емблематичните и култови сериали за 21 век - ''Момчетата''
Спомням си колко екзалтиран бях гледайки сезон 1 и как шляпнах 9 от 10 в IMDB, което си остана така за цели 3 сезона. Уви, сезон 4 не беше на същото ниво, включително и този финален сезон, който в не малко отношения беше разочароващ, особено с финалните си арки. Но генерално сериалът мисля, че запазва своята сила и със сигурност ще остане като една от най-значимите продукции на нашето време и не само.

Според мен сезон 5 страда от огромен конфликт между:
Какво иска да каже Ерик Крипке и компания
и
Какво публиката очаква да види

Следват спойлери!

Големият проблем:
Сериалът билдваше Хоумлендър (Антъни Стар МВП-то на това шоу) като новият Бог и аз очаквах край в който да видим глобален конфликт с невероятен екшън, жертви и кървища. Една истинска апокалиптична война, а вместо това се получи един локален 'мех' конфликт, в който най-силният супергерой в света беше надвит по един смехотворен начин, а краят му беше супер-унизителен. Целият финал беше един огромен антиклаймакс.
Не ми хареса и краят за Френчи. Тук в стремежа си да шокират сбъркаха фатално. Трябваше да ни дадат един щастлив край за тази трагична любов между Кимико и Френчи, а не баналните Старлайт и Хюи. Но се радвам за последните, винаги съм ги харесвал, но истинските ми любимци бяха Кимико и Французина.
Изкефих се на финала за Дийп. Точно това очаквах и да се случи с героя. И точно това заслужаваше да стане. Той си остана докрай най-жалката изтривалка във Вселената. Исках да го съжалявам, но не можех.
Този сериал имаше двама емблематични персонажа, Хоумлендър и Били Бучър. Краят за Бучър е като в комикса, но тук ми хареса, че не го изкараха чак толкова зъл и краен в това да отприщи ада... Достатъчен беше само един поглед и спомен...
За Хоумлендър много неща са различни, просто цялата линия с Блекноар е изтрита. И това е ясно отдавна, така че тук няма какво да кажа освен вече писаното преди години.

Край на спойлерите!

В този сезон 5, Крипке избра да се концентрира над политическата алегория и култът към 'Азът' Лошо няма, имаше своите много силни моменти, но цялостно не съм доволен от финалните арки.
Сериалът получи завършек, но и остава вратичка да го поднови с нов сикуъл след години.
Но първо да видим как ще се развие прикуъла за Воут и дали ще има успех. Може би от това ще зависи и бъдещото експлоатиране на тази Вселена.

Генерално за шоуто:
За мен това е сериал за: властта, корпорациите, медиите, страха, култа към знаменитостите, политическия фанатизъм и модерното общество, което превръща чудовищата в брандове. Когато този сериал стартира, жанрът беше почти недосегаем. Марвел доминираше културно, докато ДиСи отчаяно търсеше своята идентичност.
И тогава Момчетата се появиха като гръм в ясно небе. Като отровна инжекция за цялата добре позната ни и утъпкана супергеройска митология.
Най-голямата сила на сериала според мен е, че е много реалистичен и брутално сатиричен. Защо? Ами замислете се, ако супергероите съществуваха истински, те вероятно щяха да принадлежат на най-големите корпорации в света...

Този сериал създаде един от най-иконичните ТВ образи в историята и това за мен е Хоумлендър. Изключителен, изключителен Антъни Стар!
Той не е просто един от най-великите злодеи в историята. Той е нещо много повече:
Ужасяващ, харизматичен, жалък, смешен и абсолютно непредсказуем!
Той е: Супермен, диктатор, нарцисист, модерен инфлуенсър и едно уплашено дете - всичко в едно!

Не по-малко култов е и неговият голям враг, Били Бучър изигран от великия Карл Урбан. Ако Хоумлендър е перфектният злодей, то Бучър е перфектният антигерой.
Той е ловец на чудовища, но и самото чудовище едновременно. Човек с морал, който постоянно унищожава собствения си морал. Мъж, движен от любов, превърната в омраза.

Хоумлендър и Бучър са от онези редки телевизионни двойки, които взаимно се издигат до култов статус.
Без Хоумлендър няма велик Били Бучър и обратното. За мен Бучър е огледалото на Хоумлендър.
Единият е бог без човечност, другият е човек, който постепенно убива човечността в себе си... И все пак я запазва и това е нещото, което финално го отличава от края на Хоумлендър.

Малко са сериалите през 21 век, които да са толкова важни за индустрията.
Прайм Амазон създаде много значими шоута, включително и най-скъпото в историята, но за мен именно The Boys завинаги ще остане тяхната емблема и флагман!
Това е сериал, който промениха поп културата, генерираха толкова много дискусии по форуми и социални мрежи, създадоха култов злодей и култов антигерой и удариха право в сърцето цялата епоха.
The Boys улови: интернет културата, политическата истерия, боготворението/култа към звездите, корпоративния цинизъм и социалния разпад по един недвусмислен начин. Нещо, което ще остане в историята и след години това шоу ще се превърне в класика.
-
Оценка на сезон 5: 6.5 / 6.0
Цялостна оценка на сериала: 8.5 / 8.0

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   25.05.2026 17:32

Някой гледал ли е From? Дъщеря ми го хвали и ме навива да го гледаме заедно.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   25.05.2026 19:51

Да, велик е. От създателите на LOST.
На мен ми е любим сериал Фром.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   26.05.2026 03:51

Marshals (2026)
https://www.imdb.com/title/tt36849871/

екшън/драма ; САЩ ; продукция на Paramount Television Studios ; мрежа: CBS ; бюджет: $52 млн. ; 13 епизода ; подновен за сезон 2 с 18 епизода
Шоурънър: Спенсър Хъднът
Изпълнителен продуцент: Тейлър Шеридан

Сериалът се води сикуъл на великия Йелоустоун и се превърна в голям хит в САЩ.
Аз лично не останах особено впечатлен, просто защото този сериал приличаше много повече на СУОТ: Специален отряд, отколкото на Йелоустоун.
Последният епизод обаче беше добър и добре 'билднаха' сезон 2. Дано там са си взели поука от конструктивните критики на феновете на Вселената за Дътънови и да подобрят сценария основно, както и диалозите.

Но все пак беше радващо да видя отново Кейси, Тейт, Томас Рейнуотър, Мо и красивата Монтана.

Спойлери няма да издавам, поне не и тук.
В коментарите може, ако има изгледали сериала и имат въпроси или мнение по финала и други неща.
Само ще кажа, че не съм изнендан от финалния туист. Очаквах го.

Със сигурност ще гледам и сезон 2.
-
7.0, 6.5 от 10

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   30.05.2026 06:45

For All Mankind
сезон 5, епизод 10 - ФИНАЛ на сезона
https://www.imdb.com/title/tt7772588/

Приключи сезон 5. Какъв финал само.
ШОК и УТФ?!

В ревюто ми има спойлери!

Още в епилога на епизода имахме скок от 8 години, вече сме 2020 г.
Видя се съветска совалка Марс 94, т.е. изстреляна през 1994 г. На която явно се е случило нещо, защото корпуса беше пробит и всичко вътре на мармалад. Оцелели няма как да има.
И най-любопитно беше това което се появи на монитора:
Д:/ Обнаружение ГВ 3.06.0451 // Никулов
Загрузка......
Загрузка е зареждане. Нещо се зарежда, т.е. стартира програма.
Никулов явно е създателя, а Обнаружение ГВ би трябвало да е засичане/откриване на гравитационни вълни.
В реалния свят (нашият) тези вълни бяха открити през 2015 г. Като сигналът е предизвикан от сблъсъка и сливането на две черни дупки много по-масивни от нашето слънце преди над 1 млрд. години.
Тук явно това се е случило много по-рано (десетилетие), но може и да е нещо друго. Не просто някакъв си космически шум. Може би ни подготвят за среща с извънземен разум. Да минем на следващото ниво. Така си мисля. Или пък ако не е това, ще е нещо много опасно, което заплашва Земята. Криза, която да обедини всички и да престане това разделение и борба за ресурси.

Какво по дяволите стана с Кели Болдуин??? И тя ли ще умре? Нима в един сезон ще си отиде и бащата и дъщерята?
По принцип когато се оставя едно толкова силно послание към всички и особено към нейният син Алекс, няма много логика този герой да оцелее. Това си беше като сбогуване с героя. Но пък какви бяха тези светлини във водата? Може ли по някакъв начин да я спасят? Примерно да изпадне в някаква 'хибернация' Какво видя Кели? Живи организми на Титан? Биолуминесцентно сияние, движение под повърхността. Дали Кели няма да открие нещо повече от бактерии? Може ли тези организми или ‘нещо’ по някакъв начин да я спасят???

Така и не видяхме щекотливия разговор между Майлс и Лили. Тя си го гледаше с обич, но си личеше, че и тежи това което разбра за него. Може би ще има продължение по темата в сезон 6.
Така завърши епизод 9, че аз се хванах, че Леонид Поливанов отново ги предава, а то било коварен капан да елиминират ръководството на ‘нашествениците’. Жалко, че толкова много хора умряха. Между другото толкова много смърт на хора не е имало за всичките 4 сезона, колкото в този 5-ти сезон. Тъжна картинка, но реалистична. Жалко.
Корженко е свален, а СССР напуска Г-6. Което ще е огромен удар. САЩ реално остават с оголен фланг и в губеща позиция.
Очаквам Марс да стане независим и свободен.
Майлс беше назначен за нов губернатор на Марс.

За мен този пети сезон беше преломен за сериала и Вселената му. Конфликта стана по-глобален, но и подготвящ ни към голям скок в бъдещето, където най-вероятно ще се сблъскаме с извънземен разум, просто всички знаци сочат натам. Този път основното не беше някоя научна експедиция, а политическата драма на Марс, социалния конфликт в колониите и първи истински намек за екзистенциална НФ мистерия с финала на сезона.
Марс иска Автономия. Ще я получи ли? Вярвам, че да.
Отиде си сърцето и душата на сериала - Ед Болдуин. Това беше Краят на една Ера! Символът на първата космическа епоха и ''живата история'' на програмата на НАСА.
Това беше сезонът, в който Ед най-накрая се превърна в мит, а не просто човек и герой.
Тематичното значение на финала според мен е, че човечеството вече не е центърът на историята. Беше открит чужд живот на Титан, което означава, че такъв има навсякъде из другите Галактики, включително и разумен такъв.
Космосът към който се стреми 'Цялото човечество' (в тази алтернативна история е така) започва да отговоря. Хей, внимавай какво търсиш.
НО, вярвам, че всичко ще приключи с щастлив край и човечеството ще заживее един по-добър и справедлив живот. Когато науката е в центъра, би трябвало да има някакъв глобален просперитет.

Реално сезон 5 избяга от любимата на феновете (и на мен) рамка да се залага основно на мисията, на откриването или покоряването на нещо ново. Да, на финала имаше най-великото откритие в човешката история може би, но твърде малък беше акцентът върху мисията на Титан. Повече гледахме политическа драма и битката за свободата на Марс. Но на финала имахме още по-остър завой.
Този сезон изгради по-голяма, по-сложна и по-непозната Вселена. Преломен сезон.
В хода на сезоните имахме преходи от героизъм към политика, от политика към 'нова цивилизация', и от тази цивилизация към неизвестното. И ако финалът е индикация за това, което предстои, то сезон 6 няма просто да продължи историята, а най-вероятно ще я промени кардинално!

Не знам дали знаете, но сезон 6 ще е финален за сериала. Официално бе обявено. Жалко, но пък и правилно. Най-обичаните герои си заминаха, със сигурност успяха да изградят една запомняща се и много добре работеща Вселена. Време е за един запомнящ се финал. Вярвам, че ще се справят добре - за цялото човечество!

оценка на сезон 5: 8.0, 7.5
цялостна оценка на сериала: 8.5, 8.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   03.06.2026 18:31

Berlin and the Lady with an Ermine / Berlín y la dama del armiño (2026)
https://www.imdb.com/title/tt42178219/

Нов спиноф за Берлин от Вселената на La casa de papel / Money Heist
8 епизода ; продукция на Нетфликс ; трилър/криминален/драма ; Испания

Бандата на Берлин се завръща отново, 3 години по-късно за нов грандиозен обир.
Горе-долу като времева рамка от това което видях и появата на Професора в последния епизод + тремора на ръката на Берлин, то си мисля, че всичко това се развива малко преди старта на събитията от сезон 1 на култовото шоу майка.
Честно казано колкото и истории да ни дадат с тези герои винаги ще ми е интересно, просто защото са добре написани и изиграни и всичко е толкова красиво и елегенатно, все едно гледаш съвсем друг свят.
Естествено има си ги тези леко дразнещи моменти които стоят като антиклаймакс. Таман става нещо интересно и те забиват в романтични нотки и някакви абсурдни разговори, но пък от друга страна това си е марка за тази Вселена, а по-голям романтик от Берлин няма.

Препоръчвам.
-
7.5 / 7.0

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   05.06.2026 15:03

Ком-Емине (2026)
https://bnt.bg/news/kom-emine-347318news.html

продукция на БНТ / 12 епизода

Нов български сериал посветен на нашето Ел Камино, похода Ком-Емине.

Изгледах го и честно казано не бих го препоръчал, но пък който седне да гледа ще види приказни гледки.
Имах проблеми със сценария, диалозите, режисурата, каста и целия замисъл и какво точно искат като концепция. Нивото е много ниско във всяко едно отношение.
По-добре да бяха направили документален филм, щеше да се получи далеч по-адекватно.

Единственият плюс е, че реших и аз да покоря Ком-Емине и че това е нещо, което си заслужава.
-
5.0 / 5.5

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   09.06.2026 14:34

The Boroughs (2026)
https://www.imdb.com/title/tt27557289/

Продукция на Нетфликс ; НФ/мистерия/хорър/драма/комедия ; САЩ ; 8 епизода ; все още не е подновен за сезон 2
Шоурънъри: Джефри Адис и Уил Матюс
Изпълнителни продуценти: братята Дъфър (Stranger Things)

Странни неща срещна Бесни страшни пенсии!
Само с това изречение може да се опише сериала, хаха.

Ами, добър сериал. Забавен, приятен. Липсва му малко дълбочина и сериозност за оценка 8 или повече, но и така е добре и си чакам сезон 2 (вярвам, че ще бъде подновен, защото шоуто започна неуверено около 6, 7 място, но завърши на 1 място в глобалния Нетфликс топ 10).
Страхотен ветерански актьорски състав. Хареса ми атмосферата и мистерията, особено в първите епизоди. Допадат ми темите за старостта, смъртта, съжаленията и втория шанс.
От друга страна някои сюжетни линии останаха недоразвити, злодеите не бяха особена заплаха, да не кажа, че бяха 'МЕХ'
Първата половина на сериала беше много по-добра от втората. Финалът оставя твърде много въпроси без отговор и представете си ако няма сезон 2? Ще е голямо разочарование.
Аз обаче съм сигурен, че ще има втори сезон и не само заради добрата гледаемост, но защото създателите на сериала заявиха, че та са напълно наясно какво представлява Майката и какво е станало със Сам Купър и как ще завърши всичко, но нарочно са заснели такъв финал, надявайки се и вярвайки, че в крайна сметка шоуто ще бъде подновено. С оглед многото обсъждания и шум, който се вдигна + силният завършек в най-гледаните шоута в Нетфликс, то съм на 90% сигурен, че сериалът ще бъде подновен.

следват спойлери!!!

В луксозно пенсионерско селище в Ню Мексико започват да се случват странни изчезвания и смъртни случаи.
Група пенсионери постепенно откриват, че под общността се крие мистериозна тайна. Съществува същество, наречено Майката и някои от жителите са постигнали почти безсмъртие чрез нея. И че времето и стареенето не работят така, както изглежда...

Според мен основната идея на шоуто е, 'Ако можеше да получиш още време, какво би направил с него?'
И посланието беше ясно: Не количеството време е важно, а какво правиш с него... И съответно изводът: Смъртта не е врагът. Страхът от смъртта е врагът! Героите намират мир едва когато приемат края. Докато Блейн и Анелиз са се превърнали в чудовища именно защото отказват да приемат естествения ход на живота...

Какво е Майката?
Извънземно? Мхм, според мен не е класическо извънземно, тип зелено човече.
По-скоро извънземна форма на живот, която съществува извън линейното време. Подобно на начина, по който хората възприемат пространството, тя възприема времето.
Майката е нещо като космически организъм от вид, който възприема времето едновременно в минало, настояще и бъдеще. Тя е космическа сила. Жив организъм, свързан с времето. Или метафора за времето. Тя буквално дава време. И буквално го отнема. Според мен не е лечител. Тя не излекува полиомиелитa на Анелиз, защото тя получаваше симптомите, когато минеше ефекта на течността. Майката просто дава време. Колко точно не е уточнено, но е ясно, че си има срок, защото се нуждаеха от дози през определен интервал от време.
Майката няма класическа мотивация. Знаете, повечето извънземни или чудовища, демони, магьосници и пр. искат да завладеят света, да се хранят, да оцеляват, да отмъщават и т.н. Майката не изглежда заинтересована от нищо подобно. Тя е много по-близо до природната сила. Както бурята например. Бурята отнема животи и причинява разрушения, но тя не ни мрази. Просто съществува.
И това име 'Майката' не е случайно избрано. То също е подсказка според мен за тази моя теория, тъй като не е кръстена Кралицата, Господарката, Магьосницата или Владетелката. Защо Майката? Защото времето е майка на всичко. В този смисъл Майката не е злодей. Тя е самият цикъл на съществуването.
А защо тогава около нея имаше толкова много мрак и смърт? Ами тя не е виновна. Виновни са хората. Блейн и такива като него, които биха минали през милиони трупове, за да живеят вечно. Хората искат от нея нещо, което не трябва да имат. Вечен живот. Безкрайно време. Отказ да приемат края. И точно това ги превръща в чудовища. Тя е повече човек от тях!

Какво стана със Сам Купър на финала?
Тук е по-сложно. Имам няколко идеи, но не съм толкова сигурен, колкото за Майката.
Появи се едно странно премигване/насичане около Сам.

Първа теория:
Част от Майката е останала в Сам? В крайна сметка тя само с него комуникираше телепатично. Имаха някаква духовна, психическа и времева връзка. Майката умира, но част от съзнанието и оцелява и Сам става неин носител и пазител?

Втора теория:
Майката съществува извън линейното време. Ами ако при контакта си с нея Сам е придобил част от това възприятие? Тогава насичането не е трансформация, а визуален намек. Все едно ни се казва - 'Сам вече не вижда света като останалите хора'
Сам вижда минало, настояще и бъдеще в едно. И съществува едновременно на повече от едно място във времето. За това бяха тези светлинки, като при Флаш (Бари Алън).

Трета теория:
Сам е новата Майка. Буквално. Няма смисъл от повече обяснения.

Аз лично вярвам във втората теория. Мисля, че е най-логична с оглед и на това което мисля за Майката.

Препоръчвам!
-
7.0 / 7.5

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   13.06.2026 08:07

Diavolo написа:
Ком-Емине (2026)

Изгледах го и честно казано не бих го препоръчал, но пък който седне да гледа ще види приказни гледки.
Имах проблеми със сценария, диалозите, режисурата, каста и целия замисъл и какво точно искат като концепция. Нивото е много ниско във всяко едно отношение.
По-добре да бяха направили документален филм, щеше да се получи далеч по-адекватно.

Единственият плюс е, че реших и аз да покоря Ком-Емине и че това е нещо, което си заслужава.
-
5.0 / 5.5

Познавам един пич от агитката на Славия, който тази година ще прави похода за пети път. Дори е решил да тръгне сам пред групата и да опита самостоятелно да мине целия маршрут.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   13.06.2026 15:28

Diavolo написа:
Ком-Емине (2026)

-
5.0 / 5.5

Честно казано няма един свестен БГ филм напоследък, даже не свестен, ами що годе ставащ - то смешни реплики, то елементарен сценарий, слаби актьори, като дори добрите актьори при тези реплики и сценарий страдат.
Почнах и двата нови от тази година - акушерския и този за Рилския манастир - ами и двата трагедия, така и не ги догледах.

(Arlito)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Сериали 2026   |   13.06.2026 16:03

На мен пък Ком-Емине ми беше интересен и го изгледах целия. Накрая вече стана доста тъпо, ама преди това ми беше общо-взето ок. И наистина гледките са страхотни, ако имах време и аз бих го направил даже :-)

Балет, ако акушерският е Вяра, Надежда, Любов, от него изгледах 10 минути и беше очевидно, че е потресаващ, повече не се и опитах. Тоя за Рилския манастир не знам кой е.

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща