Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 22.09.2026 00:20

Отговори на тема  [ 221 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Следваща
Офф - Книги 
Автор Съобщение
(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 09:54

bai Momchil написа:
Много е готино, когато попаднеш на стара библиотека. За една сутрин прочетох една тъпня - Лодкаря, не запомних името на автора - приключенска книга за Мисисипи по-времето на робството :-D - после обаче, докато разглеждах другите книги попаднах на Артър Хейли - Колела. Не знам защо, съм я пропуснал тая книга навремето :dunno: , но сега ще наваксам :dance:

Изпуснал си "Колела"?!?!?! Ау, срам - на Хейли всичките му книги съм чел, няма друг автор, който така да си изпипва книгата в дадена тема. "Банкери" ми е любимата.

(Real Green)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 10:12

alessandron написа:
... на Хейли всичките му книги съм чел, няма друг автор, който така да си изпипва книгата в дадена тема. "Банкери" ми е любимата.

Хейли ми е един от любимите автори и съм напълно съгласен с писаното по-горе. Банкери, Детективи, Литище и т.н. са романи на коренно различни теми, а са толкова добре написани, с толкова детайлни но в никакъв случай не натрапчиви описания. И аз съм изчел всичко, но сега покрай електронната книга съм си заредил всичко на Хейли и почти всичко на Уудхаус (друг мой любимец) и в тази насока поне съм се подготвил за една хубава лятна почивка :)

(Крива Нива)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 10:45

Ми ха де!

(Arlito)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 10:59

Anfield написа:
alessandron написа:
... на Хейли всичките му книги съм чел, няма друг автор, който така да си изпипва книгата в дадена тема. "Банкери" ми е любимата.

Хейли ми е един от любимите автори и съм напълно съгласен с писаното по-горе. Банкери, Детективи, Литище и т.н. са романи на коренно различни теми, а са толкова добре написани, с толкова детайлни но в никакъв случай не натрапчиви описания. И аз съм изчел всичко, но сега покрай електронната книга съм си заредил всичко на Хейли и почти всичко на Уудхаус (друг мой любимец) и в тази насока поне съм се подготвил за една хубава лятна почивка :)

Е, Уудхаус е най-големия. Предполагам, че си ги чел, ама все пак да си кажа, че от романите му любим ми е "Време за коктейли", а от разказите - "Вуйчо Фред отскача до града" (има го в една от първите книги, които издадоха навремето у нас "Замъка Бландингс и други истории").

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 17:41

Vendome написа:
Вчера си купих "Протестантската етика и духът на капитализма" от Макс Вебер и тия дни започвам да я чета. Книгата я водят класически труд, ако някой се вълнува от темата, ще дам отзиви.

Ох, тази книга в университета ни я набиваха в кратуните като Отче наш :outofspace: :-D Но като цяло Вебер е добре да се прочете, има много основополагащи идеи :)

Дяволе, да си кажа и аз за Троновете - Джайм и Тирион са ми големи любимци. Джайм в началото е едно гадно копеленце, но после се променя ужасно много, направо е невъзможно да не го харесваш ;-) А Старките някак си много бързо стават безинтересни. Единствено Джон Сняг го харесвам, ама той пък не е Старк :-D

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 18:11

nerra написа:
Vendome написа:
Вчера си купих "Протестантската етика и духът на капитализма" от Макс Вебер и тия дни започвам да я чета. Книгата я водят класически труд, ако някой се вълнува от темата, ще дам отзиви.

Ох, тази книга в университета ни я набиваха в кратуните като Отче наш :outofspace: :-D Но като цяло Вебер е добре да се прочете, има много основополагащи идеи :)

Колежке, така е по дяволите! "Протестантската етика..." и "Капиталът" на Маркс са двете библии с които облъчват всеки студент по социология. :tomate: :tomate: :tomate:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 18:30

nerra написа:
Дяволе, да си кажа и аз за Троновете - Джайм и Тирион са ми големи любимци. Джайм в началото е едно гадно копеленце, но после се променя ужасно много, направо е невъзможно да не го харесваш ;-) А Старките някак си много бързо стават безинтересни. Единствено Джон Сняг го харесвам, ама той пък не е Старк :-D

Значи колкото повече ви чета толкова по-малко ми харесва това което ще стане... Така че спирам да посещавам темата, докато не прочета всичките книги, а кога ще стане това един Господ знае.
Значи от това което чета, че ще стане досега не съм чел нито една книга с подобно развитие. Може би точно това е уникалното на Мартин, не знам, но не е нещо което мисля, че ще ми хареса.
А и прекалено много неща знам без да съм стгнал до тях, това също не е добре.

Айде със здраве :)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 19:37

Бууум :yes: :whistle:
Изображение

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 22:07

Diavolo написа:
nerra написа:

Значи колкото повече ви чета толкова по-малко ми харесва това което ще стане... Така че спирам да посещавам темата, докато не прочета всичките книги, а кога ще стане това един Господ знае.
Значи от това което чета, че ще стане досега не съм чел нито една книга с подобно развитие. Може би точно това е уникалното на Мартин, не знам, но не е нещо което мисля, че ще ми хареса.
А и прекалено много неща знам без да съм стгнал до тях, това също не е добре.

Айде със здраве :)

Аз отдавна не чета романи и затова залагам на сериала.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 22:08

Anfield написа:
alessandron написа:

+1 за Хейли, голям, иначе последната книга, която аз прочетох беше мемоарите на Батето :whistle: :-D

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 22:37

falkenbach написа:
Колежке, така е по дяволите! "Протестантската етика..." и "Капиталът" на Маркс са двете библии с които облъчват всеки студент по социология. :tomate: :tomate: :tomate:

:laugh: Абсолютно, тва схемата пари-стоки-пари' насън да ме бутнеш, можех да го рецитирам :laugh: Светата Троица се допълваше от Фройд и неговите разлагания на Аз-а, баси, пет години не спряхме да учим съставните му части :laugh:

Дяволе, айде като попрочетеш, се върни да обсъждаме ;-)

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 22:44

nerra написа:
falkenbach написа:

:laugh: Абсолютно, тва схемата пари-стоки-пари' насън да ме бутнеш, можех да го рецитирам :laugh: Светата Троица се допълваше от Фройд и неговите разлагания на Аз-а, баси, пет години не спряхме да учим съставните му части :laugh:

Дяволе, айде като попрочетеш, се върни да обсъждаме ;-)

Ееее, Капиталът съм го чел без третия том, но Протестантската етика дълго време я отлагах, но най-накрая се наканих.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 22:45

ОК, Нера, но пак ти казвам, само един пълен боклук може да хвърли едно малко момченце и да го убие. Ако Мартин извърти така нещата, че да стане симпатичен на читателите (за Джайм говоря), то това не говори много добре и за всички нас (читателите). И не, не съм съгласен, че е така и в живота и че било много реално заради това. Да, няма само черно и бяло, но и малко са тези хора, които биха направили такова нещо, много малко...
Сори, че съм така емоционален, но е винаги така когато чета даден роман, вживявам се повече отколкото на филм.

Хайде ще говорим пак след няколко месеца... :outofspace:

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 22:48

Дяволе, съжалявам, ако те разочаровам, но в тия книги не съм сигурен дали ще намериш някой, който да не е убил поне един човек. :)

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 22:53

Diavolo написа:
ОК, Нера, но пак ти казвам, само един пълен боклук може да хвърли едно малко момченце и да го убие. Ако Мартин извърти така нещата, че да стане симпатичен на читателите (за Джайм говоря), то това не говори много добре и за всички нас (читателите). И не, не съм съгласен, че е така и в живота и че било много реално заради това. Да, няма само черно и бяло, но и малко са тези хора, които биха направили такова нещо, много малко...
Сори, че съм така емоционален, но е винаги така когато чета даден роман, вживявам се повече отколкото на филм.

Джайм беше пълен боклук, мда, в началото като четеш. Обаче, знаеш ли, Мартин е голяма гад и когато започне да ти разказва историята от гледната точка на съответния герой, започваш да виждаш нещата по малко по-различен начин. На мен даже Церсей почна да ми става не чак толкова противна по едно време :-D И да, не е задължително като си пълен боклук, да си останеш такъв, нещата се променят, живота се променя...пък ти не го приемай толкова буквално с бутането, приеми, че е леко хиперболизирано, щом ще го пренасяш към живия живот :-D

Вандоме, направо ми се прииска да си я изровя и аз да я препрочета, е така да си припомня доброто старо време :laugh: Пък и предполагам, че сега ще я чета по различен начин, от когато бях младо и зелено студентче :-D

Stuart написа:
Дяволе, съжалявам, ако те разочаровам, но в тия книги не съм сигурен дали ще намериш някой, който да не е убил поне един човек. :)

Ъъъ, Санса? :unsure: Ама тя беше малко застреляна, та й е простено :laugh:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 22:57

Stuart написа:

Ами ето значи кое е фентъзито в този роман... :)

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 23:03

nerra написа:
Stuart написа:

Ъъъ, Санса? :unsure: Ама тя беше малко застреляна, та й е простено :laugh:

Мътни са ми вече нещата, понеже беше отдавна, но тази: първо, не е реален герой, а някаква кръпка в книгата; и второ, със сигурност участваше в прикриването на поне едно убийство. Както и да е, в преносен смисъл го казах, но ти е ясно какво имах предвид. :)

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   09.05.2013 23:06

Разбрах те, ама се амбицирах да измисля поне един такъв герой :laugh:
Иначе Санса и аз не я харесвах, некси беше тъпа патка отначалото и колкото и да я чаках, си остана все такава тъпа патка докрая...поне дотук, де, да видим дали ще стане умна патка в следващите части :-D

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   10.05.2013 00:55

Diavolo написа:

Хайде ще говорим пак след няколко месеца... :outofspace:

Братле, нищо не извърта Мартин. Ти подхождаш грешно към книгите - Мартин само показва и разказва, оценките ги дава читателя.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Офф - Книги   |   29.05.2013 02:49

Прочетох Игра на тронове, следва Сблъсък на крале. :-)
Така смело мога да кажа, че това е една от най-интересните и грабващи книги, които някога съм чел и не говоря само за фентъзи жанра, а като цяло.
Жалко само, че толкова късно ги почвам, когато съм чувал толкова много неща (предимно за първата книга де), а и тук не трябваше да чета някои мнения. И все пак адски много неща не знам и тепърва ще разбирам. :-)

Санде, да оценката я дава читателя, но чак в края на епоса, а той доколкото знам ще е 7 книги. Да не стане само така, че сериалът да изпревари книгите, което ще е уникално недоразумение?! Но има такива индикации. :blink:

Знам, че шестата и седмата книги ще се казват „Ветровете на зимата“ и „Мечта за пролет'' което ясно говори, че прословутата реплика на Едард Старк - ''Зимата иде'' ще дойде чак в шестата книга :-D
Е, ако не е дошла и по-рано в някоя от следващите книги и да не знам все още...

Та така, Санде ето я моята оценка:
Родът Старк е показан и разказан от Мартин, като най-доблестния и благороден каквото и да значи това. Извинявай много, но Едард Старк беше най-чистия, честен, добър, справедлив и доблестен герой в книгата и авторът го затри с лекота?! :-x ОК, ясно е, че тази поредица няма да е за него, а за неговите деца, които ще са основна движеща сила във всички предстоящи сюжетни линии. И някои хора тук ми говорят, че и други мои приятели, как той излезнал глупак и загубил играта на тронове. Да, живеем в свят в който наивните и честни мъже губят пред интригантните и боклуците жадни за власт и злато. Съжалявам, но аз на такива хора няма как да симпатизирам и ако има хора, които симпатизират на родът Ланистър, то жалко, много много жалко... :uuu:

Любими герои:

* всички от Старк с известни резерви към Санса и Кейтлин. Първоначално я обвиних, че е кифла, но тя е мило момиче, което вярваше в приказки за мили принцове, е реалността се оказа съвсем различна, колко тривиално, Боже... И все пак харесвам я. Е, ако резне пишлето на Джофри и го натика в устата му ще ми стане определено любимка :yes:
Колкото до Кейтлин резервът към нея се крие в сляпата и омраза към Джон. Копеле, ОК и все пак, прекали и то много, както и да е. Поне е силна и пряма жена.
Най-голямата слабост са ми Джон Сняг и Аря и веднага след тях, Бран.

* вълчищата - култова находка на гениалния Мартин

* Тирион - чак толкова любим все още не, може и да стане, не знам но определено силно му симпатизирам, защото е умен, находчив, а и притежава страхотен черен хумор. А и не на последно място прякоря му ''дяволчето'' :laugh: :devil:

* Денерис Таргариен
бях сигурен, че в края на книгата драконовите яйца ще се окажат истински и че ще се излюпят три дракона, така и стана, о каква изненада, а ужким това трябваше да е черешката на тортата :wave:
Сега от това което прочетох, Таргариените са били жестоки владетели, а и използването на дракони срещу хора ми се вижда долно и нечестно, но някак си момичето ми харесва и не е виновна с нищо, че се е родило такова и не е видяла нищо добро. И все пак има добро сърце.
С огромен кеф би искал да избие всички от Ланистър, ама надали... Само че тя би трябвало да мрази всички. И трите основни рода Ланистър, Баратеон и Старк. А последното не ми харесва. Пфф

* Почти всички герои от Вала (най-вече дебелака Сам и разбира се Джора Мормон). Това ми е любимо място от поредицата, искрено се надявам да се развие още повече и в края на цикъла да стане най-важното нещо, защото в крайна сметка нали цялата поредица започна именно там, зад Вала... Спомнете си първия ПРОЛОГ. :-)

Омразни герои

Ланистър :-x :besnyo: :ireful:
Особено Джофри, Церсей и Тивин!!! Един мой приятел, който е изчел всичките книги ми каза, че Тивин бил най-великия злодей и нямало как да не се възхищаваш и прекланяш над този ум, е плюя аз на него! :-x
Джайм също ми е омразен задето хвърли Бран и никога няма да го харесам, но все пак го махам от тази групичка. Но ако Церсей и Джофри не бъдат убити, то много слабо г-н Мартин. :uuu:
Тивин сигурно бая дълго време ще трябва да го понасям, но да се надяваме, че в края на краищата някой хубав ден ще му забият ножа, но след като някой го е измамил жестоко в неговата игра, че да му е още по-тежко. Може пък да е и дяволчето, кой знае...

Грегор Клегейн - този боклук и грешка на природата да го разчленят!

Лиза Търли и недъгавото и жестоко синче - ега целото орлово гнездо се срути :uuu:

Теон Грейджой - Старките (ех, защо са толкова наивни :( ) държат змия в пазвата си. Още от първата глава в книгата ми е антипатичен. Може би някой ден ще ги предаде жестоко, не знам, но той е жестоко и подло момче, което просто няма място там.

Петир Белиш - мръсно копеленце, как само предаде Нед, мръсната подла свиня. Правилно Тирион беше казал за него, че е втория най-коварен човек в кралството. Но така и не се споменава кой е първия. Предполагам, че говори за омразния си баща, Тивин...
Този човек според мен е обиден на света, има нещо извратено в него и играе много сложни игри и към никой не е верен освен към себе си.

леки симпатии

Които може да станат още по-големи или обратното в зависимост от развитието на образите им.
Та това са ''паяка'' Варис и Сандор Клегейн ''Хрътката''
Единия се оказа най-верния човек на глупака Робърт Баратеон, за жалост всички го ненавиждат, а другия животът го е направил изрод (брат му като за начало), но според мен дълбоко в себе си има добро сърце и да се надявам, че не съм се излъгал и някой ден ще помогне на Санса да се махне от Ланистърови или нещо друго, не знам, но тук има почва за развитие.

Какво очаквам оттук-нататък

Уф, не знам :outofspace:
Според мен ще има яко войни. Ренли и Станис ако са умни ще се обединят, но според мен няма да стане такова нещо, по-скоро ще се хванат за гушите, ест. познайте кой печели от това :dunno: :-x
Но така или иначе са ми безразлични. То за Станис почти нищо няма досега, освен, че е вечно намръщен и суховат, виж Ренли повече го имаше, но ми се стори доста наивен, глупав, сприхав, лековат и повърхностен.
Сега е моментът Скалата на Кастърли да падне, ама напразни са надеждите.
Любопитно ми е защо Роб Старк не отсече главата на Джайм след като сестра му и синчето му (по-точно той, който самоволно реши това доколкот схванах и с което изненада и майка си) погубиха Нед. Но знам, че няма да стане от това което прочетох от Нера и кой беше още тук. Че даже този детеубиец бил много миличък... Нед Старк поне не убива деца!
Старките имат много силни съюзници в момента и според мен е време да ударят Кралски чертог, вместо Роб да се кичи с прозвището Крал на севера.
Ако изобщо има някой, който да заслужава да е крал, то това е някой от Старк, защото те са първите!!! И единствените живяли в мир с горските чеда (предполагам нещо средно между феи и елфи), почитащи древните богове. После идва Андалите и се започват кланетата и всичко отива по дяволите.
Не е ли така Санде? :-)

Значи седемте кралства ще потънат в ингриги и братоубийствени войни и кой ще се възползва от тази работа в крайна сметка? Ами Денерис, която има три дракона и която съм почти 100% сигурен, че ще покори всички дотраки и ще има дсетки хиляди верни и до смърт фанатици (ей, за къде без арабите :laugh: )
Значи ако изобщо съм разбрал нещо, то действието се развива в нещо като Европа през нейното средновековие, а на юг отвъд средиземно море са дотраките, само дето всичко е фикция и има фентъзи елемент.
Гениално! :-)

Само че няма логика отново да властва Таргариен. Може и да стане де, но няма да е решаващото нещо това и ще е за кратко.

Според мен в крайна смета всичко ще стигне до там, че от север ще нахлуят ''другите'' и че всички човеци ако искат да оцелеят ще трябва да се съюзят и още нещо, няма смисъл от крал и васали. Все пак трябва да има някакво послание за читателя от всичко това, не е ли така?
Първо Мартин ще иска избяга от клишето и заживели весели и щастливи... Т.е. едва ли мечтата ми да видя Старк начело (и като победители в ''играта'') ще стане факт, но не бива никой тогава да е крал. Просто хората ще трябва да се опитат да заживеят като хора и да осъзнаят колко ценен е самият живот след това което ще ги връхлети.
А и твърде много главни герои има Мартин, това също ме навежда на размисъла, че едва ли ще избере един от тях, но кой знае, всъщност само и единствено той.

Последна промяна Diavolo на 29.05.2013 02:59, променена общо 1 път

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 221 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Следваща