Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 02:02

Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Ето как се убива спортът в България 
Автор Съобщение
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Ето как се убива спортът в България   |   12.06.2013 17:36

Някой от вас сигурно си спомнят, че служебните ташаци бяха пуснали едно обществено допитване за развитието на спорта и физическото възпитание в България. Като цяло доста смешна по рода си анкета, тъй като от посочените опции за избор отсъстваха олимпийски спортове, а в същото време присъстваха спортове като радиоориентиране и други подобни. Отделно, редица въпроси бяха изкуствено осакатени заради липсващи основни опции за отговор.

Ето какво казва бившият спортен министър Петър Стойчев по въпроса: „Тази анкета ще послужи за анализ и актуализация на нормативната уредба. Не може България да продължи да финансира 83 федерации. Ще има редуциране на средства, за да се насочат те към приоритетните спортове"

Идеята на бившето министерство, на която и тази мършава анкета придава особена тежест, е в България да се развиват до 10 приоритетни спорта. Това ще рече, че основната част от бюджета ще отива за тези приоритетни спортове, докато всички останали около 70 спорта остават на сухо с минимално или липсващо финансиране. Какво излиза - популярни спортове, които и без това си имат редица спонсори, получават допълнителен лъвски пай от държавната пита, докато по-малките спортове, съществуващи на ръба на оцеляването, се лишават от единствения си източник на финансиране. Това за мен е абсолютно скандално и обрича на пълно изчезване не един или два малки спорта в България. Да, от определена гледна точка и обратното е вярно - по-добре 10 добре финансирани спорта, отколкото 80 финансирани, но само на прага на съществуването.

Но забележете и как са отговорили една огромна част от анкетираните умници на въпроса "Кои трябва да са приоритетните спортове в България". Над половината анкетирани смятат, че приоритетни трябва да са спортове, към които има голям зрителски интерес или които носят медали от големи първенства. Това за мен са типичните телевизионни фенчета, които прекарват повече време пред телевизора, отколкото на спортната площадка, както и едни други убавци, за които всеки медал от голямо състезание им е единственият пристан на позагубеното национално самочувствие. По-интересното тук е, че и хората, които се декларират като активно спортуващи или спортуващи за здраве, споделят същото мнение в сходни процентни граници, което за мен е доста непонятно. Друго тревожно нещо е, че близо 1/3 от анкетираните не намират за нужно спортовете, практиващи се масово от децата и младите, да са приоритетни. Тези хора ли трябва да имат глас в бъднините на българския спорт, питам аз и отговор не чакам?!

Доста скандално е, че и целият въпрос за приоритетните спортове е осакатен, като липсват важни опции за отговор като "Масов спорт" (не само за децата и младите, ами за всички членове на обществото, включително и хората с увреждания), както и основополагащ отговор като "Спортове, каляващи в най-голяма степен здравето, психиката и спортните добродетели на хората в страната" - в крайна сметка нали това беше изначалният смисъл на спорта. Все пак масовият спорт е попаднал като опция в един от другите въпроси в анкетата: "Къде трябва да се насочат основно усилията", събирайки над 2/3 одобрение.

Резултати и анализ от въпросната анкета: http://viasport.bg/files/ngs/Analysis_2013-05-13_webver.pdf

Линк към новината: viasport.bg/new/7763/Волейболът-и-футболът-найхаресвани.html (копи-пейст, че прекият линк не работи заради кирилицата в URL-то)

Като цяло съм много разочарован от очертаващите се перспективи пред българския спорт. Окей, няма пари да се развиват 80 спорта, но винаги може да се намерят решения на базата на съществуващите условия. Примерно още не мога да простя на предишните популистки уроди, че строшиха 120 милиона ДЪРЖАВНИ средства за оная глупава зала - пари, които преспокойно биха стигнали за вдигането на по една прилична спортна база за поне половината от спортовете в България. Вече покрай един модерен спортен обект и самата федерация може да привлече хора и фирми, да си изготви някакъв бизнес план и в голяма степен да мине на самоиздръжка. Няма спор, и от представителна зала/стадион има нужда на някой етап, но нека се върви приоритетно от малкото към голямото.

Последна промяна Medved на 12.06.2013 17:37, променена общо 1 път

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 00:54

Това е доста старо вече.

Bjoern Bo написа:
Да, от определена гледна точка и обратното е вярно - по-добре 10 добре финансирани спорта, отколкото 80 финансирани, но само на прага на съществуването.

От всякаква гледна точка е вярно. 7-милионна плюнка на картата ще финансира 80 спорта. Съгласен съм, че 10 е малко, но 80 е абсурдно. Който иска да си развива разни екзотични за България спортове, да си търси финансиране сам, а не от нашия джоб. Не сме САЩ или Китай, че да развиваме хиляда спорта на държавно ниво.

Цитат:
Но забележете и как са отговорили една огромна част от анкетираните умници на въпроса "Кои трябва да са приоритетните спортове в България". Над половината анкетирани смятат, че приоритетни трябва да са спортове, към които има голям зрителски интерес или които носят медали от големи първенства. Това за мен са типичните телевизионни фенчета, които прекарват повече време пред телевизора, отколкото на спортната площадка, както и едни други убавци, за които всеки медал от голямо състезание им е единственият пристан на позагубеното национално самочувствие. По-интересното тук е, че и хората, които се декларират като активно спортуващи или спортуващи за здраве, споделят същото мнение в сходни процентни граници, което за мен е доста непонятно. Друго тревожно нещо е, че близо 1/3 от анкетираните не намират за нужно спортовете, практиващи се масово от децата и младите, да са приоритетни. Тези хора ли трябва да имат глас в бъднините на българския спорт, питам аз и отговор не чакам?!

Футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, плуване - ами то това са най-масовите спортове. Единственият масов спорт, който го няма сред топ 10 на приоритетните, е колоездене. Айде, донякъде и тенис на маса. Това е. Разни от рода на туризъм, фитнес, йога и тем подобни ги изключвам.

Кой е тоя масово практикуван от обикновените хора спорт, който не попада сред приоритетните в тази анкета? И изобщо кои са според теб масовите спортове в България? Кърлинг и хандбал ли? :)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 02:51

Значи като цяло за мен тази анкета е фарс. Не давам мнение кое е правилното и кое как трябва да се направи, ще коментирам самата анкета.

Значи тия близо 10 000 човека дето са ги питали са един пълен фарс. Ако изобщо е имало анкета, то може би са провели анкетата сред студенти в НСА... :-D
82.9% са казали, че се интересуват от спорт. Бухахаха, значи 80% от всички хора които съм познавал и познавам през годините изобщо не се интересуват от спорт, а тези които се интересуват не знаят елементарни неща. Питам някой дали се интересува от спорт и той казва, да разбира се. Викам кой? Най-честия отговор е футбол и волейбол (нали е модерно) и после когато започна някакъв разговор с тях на възможно най-елементарното и ниско ниво и лъсва цялата им некомпетентност.
Хората се интересуват дотолкова доколкото гледат спринта на 100 м. на лятната олимпиада или когато играят националите ни по футбол и волейбол, обаче като ги питат в една такава анонимна анкета разбира се, че ще кажат, че се интересуват от спорт. :laugh:
:-x :uuu: :uuu:

Още по-абсурден е втория въпрос, дето се изкарахме ебати спортуващата нация. :uuu: :-x
Тук не 80, а 90% от хората които съм познавал или познавам никога не са спортували активно следствие на системна тренировъчна дейност.
Относно масовия спорт, е тук е ясно. Едва ли има нормален човек, който някога да не е ритал пред блока на поляната. Ама това ако се води спортуване... :-D
Хората лъжат масово, а най-много лъжат в такива анкети.

Третия въпрос на който ще се спра е относно популярните спортове у нас.

че футбола е най-популярен е ясно, но разликата с волейбола със сигурност не е 13% :laugh: :uuu:
Тия дето се пишат големите волейболни специалисти и фенове защо не ги попитат колко волейбол гледат извън националния ни отбор :wave:
За съжаление е пълно с кифли, които гледат волейбол именно заради успехите ни и защото волейболистите са много готини пичове. Имам няколко колежки, които са големи волейболни фенки ама не могат да кажат отбора ни поименно, ей такива дават отговори по анкетите. :uuu:
Но да продължа. Борбата и бокса - абдурд. Тия спортове се гледат само на олимпийски игри и то предимно когато се състезава някой българин, същото е и с щангите. Художествената гимнастика я изключвам изобщо от Топ 20 направо. А гледам този комичен спорт (ако това е спорт изобщо) е събрал повече проценти от тениса, о Боже... :-D :-D :-D :rofl: :rofl: :rofl:

Искам да попитам Анфо и Бай Момчи, защо по дяволите нямаме форуми за художествена гимнастика, бокс, борба и щанги??? :helpless: :help:
ЗАЩО? :no:

Значи истината е, че българина не се интересува от спорт и не практикува спорт (дори масов), а спорта от който се интересува е основно футбол с огромна преднина спрямо всичко останало и след това волейбол, тенис и баскетбол. Даже баскетбола според мен е по-популярен, просто нямаме успехи там. Рейтинга на волейбола се крепи само и единствено заради успехите и традициите ни.

И жалко, че не фигурира нито един зимен спорт, но това е положението...
Не знам дали това не е и умишлено, най-вероятно... :uuu: Защото си е малко странно. Специално хокея на лед и биатлона имат доста фенове у нас. А баща ми и чичовците ми гледат и ски скокове.

Значи като заключение ще кажа, че това е една долна и нагла лъжа. Не знам дали е поръчкова и измислена изцяло или просто тия които са давали отговорите са долни лъжци, но това са абсурдни и неверни резултати.
Това ви го казва човек, който наистина е спортувал и то професионално, човек който пише от години в спортни форуми и около който има хора, които наистина се интересуват от спорт.
Просто съм откровен и честен и виемам предвид роднините си, приятели, познати, колеги - бивши и настоящи.

А, забравих. Това че твърдиш, че се интерсуваш от даден спорт, не те прави фен. Фен означава да жертваш от свободното си време и да правиш лични жертви по отношение на спорта (ако трябва да се скараш и с жената), а не когато наближи сериала или Слави да превключиш от канала със спортното предаване...

:wave:

Това няма ли кой да го прати на министерството???

Последна промяна Diavolo на 14.06.2013 03:01, променена общо 1 път

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 10:02

Съгласен съм с мнението на Стюърт, че не може да бъдат финансирани 80 федерации.
Наистина трябва да са доста по-малко. Като също бъдат лишени от финансиране най-големите такива.

Относно въпросното проучване.
Целта на проучването е какви спортове да бъдат развивани в България.
Затова не е нужно да се прави квота олицетворяваща реално спортуващите в България.

Проучването беше свободно за попълване. Т.е. който има интерес попълва. Нормално е да попаднат хора, които се интересуват от спорт. А и е по-добре да са хора които се интересуват от спорт, заради целта на изследването.

Честно казано не виждам странни резултати. Единствено голямата популярност на волейбола ми е леко странна. Още малко ще застигне футбола.

Колкото до притесненията на Мейджъра за т.нар. масов спорт. Какво значи масов спорт? Такъв който масите го практикуват. Има въпрос в проучването който засяга това, питайки хората какво спортуват. Т.е. масовия спорт е засегнат. Другото нещо е, че масовия спорт в голяма степен съвпада с колективния спорт. Затова е напълно нормално колективни спортове като футбол, волейбол и баскетбол да са на първите 3 места.
===
Колкото до личното ми мнение по темата. То аз смятам, че трябва да бъдат развивани всички колективни спортове. Защо? Защото е най-евтино, а освен това децата дори и да не станат професионалисти ще имат изградена дисциплина, режим на хранене, ще са физически силни, ще се учат на колектив и отборна работа.

Затова освен футбола, трябва да се набляга на волейбола, баскетбола, водна топка, хокей на лед, хокей на трева, хандбал, ръгби.
А от индивидуалните спортове - тези, които могат да се практикуват лесно от масите - лека атлетика, гребане, бойни спортове, ски-спортове, тенис, бадминтон, тенис на маса, плувни спортове.

Неприоритетни спортове - такива, които са скъпи и съответно не са популярни - голф, кърлинг, езда, бобслей, и други подобни чекии от летните и зимните спротове.

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 10:10

Забравих да засегна темата за спортните училища.
Това нещо трябва да се закрие! От тея спортни училища излизат само криминални.
По-добре е да направят физическото възпитание по 4 часа на седмица в училищата,
2 блока по час и половина. Най-талантливите не пречат да ходят си тренират по школите.

Целта на спорта ни трябва да е, българинът да е здрав физически, да е учен да дисциплина, солидарност, респект и борба.
Постиженията ще дойдат от само себе си.

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 13:09

falkenbach написа:
Забравих да засегна темата за спортните училища.
Това нещо трябва да се закрие!

Много ясно. Спортът да премине към нормалните училища и университетите, както е в нормалните страни.

Дяволе, що да е чак пък фарс анкетата? Специално въпроса за най-популярните спортове си дава съвсем закономерни резултати. Хората все пак са питали "Кои са най-популярните спортове в България?", а не "Вие какви спортове следите?". Аз например от тенис не се интересувам особено и никога не съм хващал ракета през живота. От друга страна знам топ 16 в снукъра по ред на номерата. Но ако ме питат за най-популярните спортове, ще включа тениса, а не снукъра.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 15:04

Специално 20-те процента волейбол (3-то място) и 12-те процента ски (10-то място) са абсолютно скандални във въпроса ''какви спортове практикувате'' :rofl: Значи най-масово волейбол се играе обикновенно на морето на плажа, където ако на 30 градуса разцъкаш 15-20 минутки и бягаш в морето. Къде и кога другаде някой играе масово волейбол :-o Ските/сноуборда са на 1000% по масово практикувани, най вече защото в зимните ни курорти през зимата САМО това се прави и за това са и зимните курорти. И се кара от 8 до 5. Ще ми кажете, че всички тия хора, които карат ски/сноуборд през зимата в разстояние на 4 месецаса са по малко от "практикуващите волейбол" на плажа :outofspace: На плажа 2% разцъкват волей, на зимните курорти 90% карат ски/борд

Последна промяна Balleta на 14.06.2013 15:06, променена общо 2 пъти

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 15:17

Що пък само на плажа да се играе волейбол? Тука покрай мене има две нови спортни площадки - и на двете има с игрища с мрежа. В доста училища също се играе волейбол.

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 15:28

Stuart написа:
Що пък само на плажа да се играе волейбол? Тука покрай мене има две нови спортни площадки - и на двете има с игрища с мрежа. В доста училища също се играе волейбол.

Само за справка в университетите групите които са по волейбол са поне толкова колкото тея по футбол.
В училищата също се играе доста волейбол.
Дори от първи клас ги зарибяват с бабата на волейбола - топка над въже !

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 15:31

Stuart написа:

става на въпрос масово баце, колко хора играят на ден ? В един зимен курорт с не знам колко им е легловата базам всеки ден в продължение на 4 месеца се карат ски ... това имам в предвид, а не че няма играща и извън плажа, но там обикновенно и тези които иначе няма да играят, се хващат за разнообразие. Както и да е, това лично мое мнение.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 19:55

Мейджа ако му се занимава да пусне една анкета тука или в отделна тема на видимо място, да направим една представителна извадка на форума, примерно:

''Кои спортове практикувате''

и

"Кои спортове трябва да се развиват приоритетно"

:-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 21:37

Това ще е интересно.
Гласувам с две ръце! :yes:

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 21:40

Stuart написа:
Кой е тоя масово практикуван от обикновените хора спорт, който не попада сред приоритетните в тази анкета? И изобщо кои са според теб масовите спортове в България? Кърлинг и хандбал ли? :)

Значи по мое време хандбалът беше един от трите колективни спорта, които бяха в задължителния учебен план, наред с волейбола и баскетбола. Сега не знам как седят нещата, но не вярвам да са се променили коренно. Това ли не е масово практикуван спорт?!? Естествено, че точно хандбалът трябва да е приоритетен спорт. А не е скъп за развиване. Какво е необходимо - топли (и непрокапали) зали с подходяща настилка. Винаги съм се питал защо ни няма никакви на ханбал в България, когато навсякъде около нас на Балканите е един от най-популярните и успешни спортове.

Кърлингът не е практикуван масово по обективни причини (управленски и чисто материални), но има всички белези на масовия спорт, нещо повече - спорт с много силна социална функция, който се практикува буквално от ВСИЧКИ, включително и от хора с увреждания. Писал съм бегло по въпроса в специализираната тема, мисля да го развия и по-подробно като статия към сайта някога в бъдещето, като ми остане време и вдъхновение. Отговорът и на този въпрос е "да" - точно такъв спорт трябва да бъде финансиран приоритетно заради естеството му, още повече че е доста скъп заради леда и без помощ за първа крачка (изграждане на база и закупуване на екипировка) де факто не може да съществува.

Бих добавил и зимните кънки за свободното време, които също имат огромен потенциал за масово практикуване, ако са налице нужните условия за това - повече приветливи зали и ледени площадки в София и провинция.

Stuart написа:
От всякаква гледна точка е вярно. 7-милионна плюнка на картата ще финансира 80 спорта. Съгласен съм, че 10 е малко, но 80 е абсурдно. Който иска да си развива разни екзотични за България спортове, да си търси финансиране сам, а не от нашия джоб. Не сме САЩ или Китай, че да развиваме хиляда спорта на държавно ниво.

Екзотичните спортове също ги практикуват граждани на тази държава, плащайки си данъците тук - те кво, да не са втора категория нещо?!? :(

Не знам какво разбираш под развиване на държавно ниво. За мен е задължително държавата да даде начален старт на всеки един спорт (или поне всеки олимпийски спорт), като осигури база и екипировка, оттам-нататък и съответната федерация да не лежи само на държавно хрантутене, ами да помисли за някаква самоиздръжка. Проблемът тук е, че много родни спортни управленци още живеят в комунизма - лежат, реват и чакат държавата да им хрантути спортовете от-до, без въобще да си правят труда да мислят за някакъв мениджмънт в условията на див капитализъм. Други пък хрантутят и себе си покрай обгрижваната федерация. Това са основните проблеми с финансирането.

falkenbach написа:
Колкото до притесненията на Мейджъра за т.нар. масов спорт. Какво значи масов спорт? Такъв който масите го практикуват. Има въпрос в проучването който засяга това, питайки хората какво спортуват. Т.е. масовия спорт е засегнат. Другото нещо е, че масовия спорт в голяма степен съвпада с колективния спорт. Затова е напълно нормално колективни спортове като футбол, волейбол и баскетбол да са на първите 3 места.

Всъщност масов спорт по същество означава спорт за всички - спорт, който се практикува в свободното време от малки и големи, от млади и стари, от мъже и жени, от здрави и не толкова здрави. В този ред на мисли какъв масов спорт може да е футболът?! За мен типични масови спортове са тичането, плуването, колоезденето, кънките и други подобни, които се практикуват буквално от ВСИЧКИ!

Иначе съм напълно съгласен, че колективните спортове трябва да са с една идея по-приоритетни, но за мен първи белег за приоритетност трябва да са позитивните качества, които развива съответният спорт у практикуващите го. Да ме прощава Гонзо, ама вдигането на тежести в никакъв случай не може да се пише приоритетен спорт само заради това, че е носил толкова много успехи от състезания (и срам покрай допинга, но това е друга тема). Просто пример давам.

~

Дяволето малко крайно се е изказал по-горе. Както е отбелязал и Фалка, тази анкета циркулираше в нета и главно тези, които са имали интерес в спорта, са я отворили и попълнили. Аз също тръгнах да попълвам, докато не попаднах на някои безобразия, които ме отказаха. Обаче съм напълно съгласен с Дяволето, че много хора са излъгали изцяло и частично, като са се писали спортуващи. Аз под спортуващ за свободно време разбирам човек, който се занимава поне 4-5 часа седмично със спорт. Един час футболче и биричка с приятели в четвъртък вечер те оставя извън тази категория, сори.

~

Балет, пускай направо темата, както си я замислил, специална покана ли чакаш ;)) Примерно може да разбиеш въпроса за спортуването на две части - спортове, които практикувате/сте практикували активно (в смисъл към някой клуб) и спортове, които практикувате/сте практикували за удоволствие в свободното време.

:cheers:

Последна промяна Medved на 14.06.2013 21:43, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 22:01

Bjoern Bo написа:
Дяволето малко крайно се е изказал по-горе. Както е отбелязал и Фалка, тази анкета циркулираше в нета и главно тези, които са имали интерес в спорта, са я отворили и попълнили. Аз също тръгнах да попълвам, докато не попаднах на някои безобразия, които ме отказаха. Обаче съм напълно съгласен с Дяволето, че много хора са излъгали изцяло и частично, като са се писали спортуващи

Изобщо не съм знаел, че анкетата я е имала в интернет, чак сега разбирам. Мислех си, че са се обаждали по телефоните на хората или нещо подобно.
Щом е така си връщам думите назад, аз си мислех, че са питали случайно избрани хора и това са резултатите, което ме втрещи меко казано :blink:
Но щом анкетата е била достъпна за всеки в интернет, то са я попълвали предимно интересуващи се от спорт хора и това не може да я представителна извадка. Това е все едно някой да попита в тенис форума дали се интересуваме от тенис... :-D
И въпреки това на въпроса за най-популярните спортове фигурирането на фигурното пързаляне на толкова челно място ме отказва от какъвто и да е анализ на този пасквил, сори, краен съм, но тези получени проценти и дори и така не са реални, по отношение на този въпрос.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 22:04

Иначе подкрепям последното мнение на Мейджъра.

Държавата трябва да осигури база за развитието на всеки един спорт или да помогне на някои бизнесмени да спомогнат за това чрез данъчни облекчения и пр. действия в подобна насока.
А след това нещата да зависят от самите федерации.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 22:07

Относно волейбола, не знам къде ги гледате тези хора които редовно играят волейбол, но волейболни площадки почти няма и колкото и да съм обикалял не съм видял някой да играе волейбол. Предимно виждам да се играе футбол и баскетбол, както и тенис на корт и тенис на маса.
Но няма значение де, според мен над волейбола трябва да се набляга много, защото имаме традиции и силен волейболен ген. Това е спорт чрез който държавата ни наистина може да стане известна и едно от малките неща с които да се гордеем на ОИ.
Трябва да се набляга и на тениса, плуването и леката атлетика.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 22:35

Гяволе, какво искаш да кажеш за фигурното, че е много високо в класацията по популярност ли?!? Не се сещам къде го бяха позиционирали в класацията, а не ми се отваря файла сега, но ако твърдиш, че е този спорт не е в топ 10 на най-популярните спортове у нас, значи въобще не мога да се съглася. Още преди Денкова-Ставийски имаше много голям интерес към фигурното (Вера Маринова рууулз! :))

За волейбола въобще не сте прави. На фона на мизерните условия откъм база, този спорт се практикува доста масово. Първо, във всяко училище се играе волейбол по учебен план. Второ, има си разни организирани любителски лиги и махленски мачлета между приятели, които не са толкова изолирани случаи, колкото си мислите. А на морето мисля, че е още по-разпространен покрай плажовете. Ако имаше по-добри условия (поне такива, каквито има баскетът с уличните кошове), то ще е много по-практикуван спорт - най-малкото, много популярен е и сред жените, доколкото съм останал с някакви преки впечатления.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 22:46

Balleta написа:
Stuart написа:

става на въпрос масово баце, колко хора играят на ден ? В един зимен курорт с не знам колко им е легловата базам всеки ден в продължение на 4 месеца се карат ски ... това имам в предвид, а не че няма играща и извън плажа, но там обикновенно и тези които иначе няма да играят, се хващат за разнообразие. Както и да е, това лично мое мнение.

Балет, кой ти ходи масово на ски в България?!? Имаш един курорт като Банско, който става все по-недостъпен за българи. Да кажем, че имаш още 4-5 по-популярни места за ски в дълбоката провинция - Пампорово, Чепеларе, Боровец, които за масовия българин са ДАЛЕЧЕ, съответно са свързани с доста пътни и други странични разходи (хотел, храна и други). Да се вдигнеш веднъж за около седмица и нещо в отпуската или инцидентно в някой дълъг уикенд. И всеки уикенд да ходиш, това при 4 месеца сезон са ти 16-17 уикенда общо. Волейболът се играе целогодишно и е много по-достъпен, най-малкото, не ти е нужна екипировка за няколко стотака, ски карти, пътни, хотели. Ако има запалени скиори във форума (Спърса май беше), да кажат дали им се събират и 15 дни ски в годината.

(The Cursed)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 22:46

Diavolo написа:
Относно волейбола, не знам къде ги гледате тези хора които редовно играят волейбол, но волейболни площадки почти няма и колкото и да съм обикалял не съм видял някой да играе волейбол. Предимно виждам да се играе футбол и баскетбол, както и тенис на корт и тенис на маса.

Писал съм по-горе къде ги виждам волейболните площадки - има две такива в моя квартал. В едно от местните училища също е много добре оборудван салона за волейбол и дечицата играят.

Иначе и според мен баскетбола си е далеч по-популярен спорт, но нямаме успехи там и затова е по-надолу в класацията.

Bjoern Bo написа:
Значи по мое време хандбалът беше един от трите колективни спорта, които бяха в задължителния учебен план, наред с волейбола и баскетбола.

Беше. Като ни караха да играем хандбал само чакахме учителят да се махне и да минем на футбол.

И не, хандбалът не е масово практикуван спорт. Айде стига глупости вече. Що при съседите имало хандбал, а при нас - не. Ами що в Полша няма хокей, а навсякъде при съседите има?

Цитат:
Екзотичните спортове също ги практикуват граждани на тази държава, плащайки си данъците тук - те кво, да не са втора категория нещо?!? :(

Сори, нема как да се угоди на всеки. Сигурен съм, че и състезания за дървосекачи има някъде из България. И тях ли да финансираме?

Цитат:
Всъщност масов спорт по същество означава спорт за всички - спорт, който се практикува в свободното време от малки и големи, от млади и стари, от мъже и жени, от здрави и не толкова здрави. В този ред на мисли какъв масов спорт може да е футболът?! За мен типични масови спортове са тичането, плуването, колоезденето, кънките и други подобни, които се практикуват буквално от ВСИЧКИ!

Всеки може да играе футбол и баскетбол, кой му пречи? Има и футбол за жени, има и за инвалиди. Същото е и с баскета. Нито се изискват някакви специални терени (кошове има навсякъде), нито някакво скъпо оборудване. Иска се една топка и това е.

Изобщо бъркате понятията някои хора. Не може да са ти масови спортове такива, които изискват специални терени или скъпо оборудване. Особено пък когато въпросните спортове нямат традиции в съответната държава. В тази връзка няма как кърлинг, хокей или биатлон да са масови спортове. Няма как и сноубордът да е такъв, ще ме извинява Балета - това, че доста хора са се качвали на сноуборд, не ги прави активно прктикуващи, нито пък прави сноуборда масов спорт. И аз съм карал сноуборд, но нито бих отговорил, че практикувам сноуборд, нито че сноубордът е масов или приоритетен спорт. То сигурно и билярд е играл почти всеки, но билярдът масов спорт ли е? :)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ето как се убива спортът в България   |   14.06.2013 23:14

Bjoern Bo написа:
Гяволе, какво искаш да кажеш за фигурното, че е много високо в класацията по популярност ли?!? Не се сещам къде го бяха позиционирали в класацията, а не ми се отваря файла сега, но ако твърдиш, че е този спорт не е в топ 10 на най-популярните спортове у нас, значи въобще не мога да се съглася. Още преди Денкова-Ставийски имаше много голям интерес към фигурното (Вера Маринова рууулз! :))

Фигурното изобщо не фигурира в класацията (за мое съжаление). Пиша за художествената гимнастика.

ЕДИТ: Сега видях, че в бързината съм написал фигурно пързаляне.

Последна промяна Diavolo на 14.06.2013 23:16, променена общо 1 път

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща