Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 22.09.2026 00:51

Отговори на тема  [ 355 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Следваща
Игра на тронове - сериалът 
Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   10.07.2013 23:08

supeeeer :devil:
evala! :cheers:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 02:27

Изгледах целия първи сезон на Игра на тронове :-)
Буквално за 2 дена изгледах всичките 10 серии

Такааа

сега

има спойлери (да не се чете от хора, които не са чели книгата или не са гледали сериала)

По десетобалната система:

7.5/8

Искаше ми се и повече да дам, а може би и заслужава повече (макар че това което съм писал също си е отличен) не знам, но някак си останах разочарован от това, ъъъъъ, АМ, къде по дяволите беше епиката??? За какво бяха похарчени тази милиони та всичко що съдържаше битка или някакво зрелище беше окастрено тотално??? :uuu:
Сега остава да ми каже някой че това не е екшън, да знам знам знам, че не е, но в книгата има много такива моменти, които са описани епично и завладяващо а тук липсват?!
И още нещо, битките с мечове, ъъъ що за некадърие? Кой ги е обучавал актьорите на хореография на битките?
За пример ще дам Спартакус, където се чудех това актьори ли са или са истински легендарни гладиатори.
За бога та това са велики рицари и воини, а държат мечовете като аматьори и движенията са им едни такива тромави, ужас.
Единственото майсторско изпълнение беше на Сирио - първият меч на Браавос и другото такова когато Хал Дрого уби един друг Хал и му извади гръкляна и езика, не това де, а самата хореография беше майсторски изиграна от Момоа.

Минуси

* Битката между Джайм и Нед, изключително тъпо изиграна

* Не дадоха нито една битка и по-сериозно сражение

* Хал Дрого водеше 40 000 халазар, а в сериала след него се влачеха 30 просяци

* Не дадоха армиите на Ланистър и на Старк, само некви знамена и 10 коня

* Когато Тирион се върна от Вала в Зимен хребет по молба на Сняг, то когато беше в приемната зала и говореше трите вълчища го наобиколиха и щяха да го разкъсат, явно усещайки/надушвайки, че е Ланистър, т.е. ВРАГ, а тук те изобщо не се появиха!!
Рошльо на Рикон го показаха само 1 път в целия сезон, а Сив вятър на Роб нито веднъж!
Когато Оша и останалите диваци на Манс Райдър нападнага в гората на боговете Бран, то вълчищата Лято и Рошльо го спасиха разкъсвайки двама от диваците преди Теон да убие другия със стрелата.

* Когато Джон Сняг се би с белия бродник в кулата на Мормон на Вала самата битка беше изключително кратка и зле изиграна, а в книгата този беше един от най-студените, стряскащи и драматични моменти. И тогава Дух беше този, който спаси господаря си, а тук горкия вълк го даваха как жалостно скимти и дерейки вратата не можейки да влезе вътре.

* Кралският турнир в чест на Ръката на краля беше може би най-големия провал на сериала. :uuu: По-добре изобщо да не го бяха давали...
Това беше истинска подигравка. Имах чувството, че са снимали в съседната на блока ми канавка, а зрителите наброяваха 20 човека кой от кой по дрипави. Не, не ще спра до тук, защото............ :-(

Изводът е ясен - бюджетът не стига. ОК, но това е Игра на тронове по дяволите и книгата е епична освен всичко друго, когато най-великата и смела телевизия се е захванала да екранизира това чудо, очакванията са много по-големи. Не съм очаквал да видя Гладиатор или Смело сърце (то е ясно, че няма как освен сезона да струва 500 млн.), но дефакто тук нищо не беше показано или беше показано некадърно... :dunno:
Дано нататък не е така, че във втората книга има невероятни сражения и битки, особено когато корабите на Станис акостираха пред Кралски чертог.

До тук с критиките.

Всичко останало е на шест. :yes:

плюсове

* Епична музика, още началания сегмент те хваща за гърлото. :rock:

* Седемте кралства представени интерактивно с отличителните знаци на своите родове, а самата карта (напомняща малко на Толкинова карта) на Вестерос/кралствата са с механизми на зъбни колелца като от часовник, които са и под картата, което недвусмислено показва колко сложни, подмолни и задкулисни неща ни очакват. Изключителен ''кредит'' (така се казва на началния 'opening sequence')

* Изключителна сценография!! Декорите са неповторими, поне едно 95% от нещата са показани както ми бяха в представите когато прочетох книгата. Железният трон беше изключителен, орловото гнездо също, земята на дотраките, а Валът беше просто уникален, направо усещаш как те стяга гърлото.
Костюмите страхотни, изобщо всички заслужават само и единствено похвали

* Страхотен главен оператор. Камерата улавяше и най-малките детайли по един перфектен начин.
Изключителен монтаж също така. Почти нямаше момент (а това са грубо 10 ч. време) в който да ми е поне малко скучно.

* Кастинга е изключителен с някои съвсем редки изключения.
Започвам с изключенията, че са малко.
Церсей / Лина Хеди
офф единственото което ми внушава тази актриса докато я гледам е как искам да съм на мясото на Джайм и нищо повече. :laugh: Как пък така поне веднъж през целия сезон не смени този поглед на незадоволена краварка. Ебати скуката и отегчението излъчваше. Една единствена усмивка и поглед през цялото време.
-
Кейтлин Старк / Мишел Феърли
ай стига ве. Тая откъде я изкопаха, щеше да подхожда повече да играе някоя вещица. Една такава ококорена бабичка, брр
Изобщо не ми се вписа с образа от книгата

Донякъде и Шон Бийн ме разочарова, защото някак си нямаше живец в него, през цялото време беше толкова сериозен и уморен и с един такъв вечно учуден поглед. Но то така беше като цяло и в книгата. Просто един доблесетн и честен до край мъж попаднал в един подъл свят без капчица чест и достойнство. И все пак като видя Бийн и се сещам за Боромир, а такива аналогии не биваше да се допускат в сериала. Общото е, че и в двата си персонажа, Бийн живя само един филм/сезон :dunno:
Какво да се каже, карма :-D

Емилия Кларк като любимата ми Денерис Таргариен яко преиграваше в моментите в които трябваше да се показва смела и дръзка, но като цяло ОК. Моментът обаче когато се появи гола от пепелищата с дракончетата по себе си и Дрогон на рамото и изби тотално рибата. Уникален момент който го гледах сигурно 25 123 пъти :rock:

Всички останали заслужават адмирации и суперлативи за играта си

На 1 място слагам Питър Динклидж като култовото дяволче Тирион.
Направо ОСКАР, изключителен! :moufan:
Аря / Мейзи Уилямс - ааааа моята любимка и слабост, истинско сладурче. И играе перфектно. Самата и муцунка е непокорна, хаха, отлично попадение просто!
-
Джон Сняг / Кит Харингтън
Изключителен. :yes: Той има една от най-тежките роли, защото почти непрекъснато води война вътре в себе си и това нещо е показано по един страхотен начин.
-
Санса / Софи Търнър
Отличен избор. Много красиво и мило момиче, самата невинност, направо само да го гушкаш и галиш. Но някак си тук не и дадоха много време да разгърне повече образа си, общо взето беше поорязана. :uuu:
-
Тивин Ланистър / Чарлс Данс
Един от най-омразните ми персонажи бе изигран перфектно. Само като го видиш и чуеш как говори и се надига нещо в теб... Сцената докато дереше елена, символът на Баратеон, докато поучаваше синът си Джайм беше велика.
-
Джайм / Николай Костър-Валаду
Отлично попадение. Неговия образ не е толкова централен, но е важен. Майсторски изигран. Типичния му цинизъм и надменност в комбинация от наивността и рицарската чест се виждаха от лицето му.
-
Петир Белиш / Ейдън Гилън
Един от най-омразните ми персонажи стана още по-омразен след изпълнението на Гилън, който е отвратително отблъскващ безчестен и подмолен боклук мразещ целия свят заради скапаното си детство и искащ да властва над всичко и всички. Абе направо да му извиеш вратленцето
-
Джофри / Джейк Глисън
копеленце гнусно. :-x
Може би най-омразния ми персонаж. Значи този герой по всички правила и закони на литературата трябва да бъде убит и то по един брутален начин, това че продължава да е жив е много голям минус за Мартин.
Но да видим докога...
Но самия актьор е страхотен. Кара те още повече да намразиш героя му. Толкова е грозен и отблъскващ, че ако го видя някога на живо тежко му и горко... :devil:

И сега няма да изброявам всички останали, но щом не съм ги споменал с нещо лошо значи всички до един са ми харесали.
Особено Сам, верния приятел на Сняг. Също отличено попадение.
Много добър избор и за Теон Грейджой. Избрали са отблъскващ герой с гадно лице и подли очи, както и трябва и той играе добре.

Поразочаровах се, че са попроменили някои неща, особено когато Санса разбра за белега на Сандор Клегейн от Петир Белиш по време на турнира, а в книгата самият Клегейн и го призна. От тук си вадя извод, че Клегейн така и няма да помогне на Санса както се надявах в началото. Е, то стана ясно де, защото избяга от Кралски чертог след края на битката със Станис, но в един сериал винаги се гледа и напред когато се създава характера на един герой и щом неговия беше така окастрен, то значи няма да е някакъв фактор...

Такива опасения обаче имам и за Роб Старк :/ Актьора също отлично си играе ролята, но някак си остава на по-заден план, а така е и в книгата, където няма глава за него и всичко това ме навежда на мисълта, че най-вероятно ще бъде убит. :uuu:

Този Мартин да внимава, защото аз много добре разбирам, че неговото нещо е суров реализъм, но хората са обкръжени от такъв реализъм около тях и в книгите изкат да избягат от тази реалност. Никой не иска лигави любовни романчета с хепи-енд, но неговото е прекалено, защото в стремежа си да избяга от всички клишета сам на себе си става клише.

Тук е моментът в който най-отговорно заявявам, че ако се случи нещо с Бран, Аря или Джон Сняг, хайде прибавям и Санса, то ще ме загуби като фен окончателно. А може и да спра с книгите.
Истината е, че прекалено много се вживях и му признавам, че е уникален и неповторим и че е създал литературно чудовище помитащо почти всичко създавано в художествената литература, но всяко едно нещо си има граници.

Тези които ще ми излязат с разни мнения в негова защита искам да ги попитам ако Фродо и Арагорн бяха убити то щяхте ли да сте такива фенове на Властелинът на пръстените, дето се води майката и бащата на класическото фентъзи. хохохо :wave:
Да, нещата са несравними и все пак говорим за литература и за определен жанрм, така че няма как да са толкова различни...
Мартин пак ще го награждават и харесват (насила) и завинаги ще остане с този шедьовър на литературата, но никога няма да спечели сърцата на феновете си, които ще го ''обичат'' на сила и на инат. Като мен.

Като за финал искам да похваля HBO за смелостта си (но това не бива да ни учудва) да се захване с този изключително смел и рискован ход, а и не са спестили нищичко. Жестокостта и голотата се показват в пълните си размери и се чупят всякакви табута за пореден път.

Който не е гледал сериала или не е чел книгите, то веднага да поправи тази грешка!

:-)

Последна промяна Diavolo на 12.07.2013 02:40, променена общо 2 пъти

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 11:11

Книгите ще ги почна по някое време, ама за сериала не обещавам.

(The Grizzlies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 11:42

Diavolo написа:
Изгледах целия първи сезон на Игра на тронове :-)
Буквално за 2 дена изгледах всичките 10 серии

Евала бе човече от къде толкова ентусиазъм да пишеш ревюта и да правиш статистики.
Ей сега ти пращам на мейла онова книжле с картите.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 16:07

Diavolo написа:

Такива опасения обаче имам и за Роб Старк :/ Актьора също отлично си играе ролята, но някак си остава на по-заден план, а така е и в книгата, където няма глава за него и всичко това ме навежда на мисълта, че най-вероятно ще бъде убит. :uuu:

Този Мартин да внимава, защото аз много добре разбирам, че неговото нещо е суров реализъм, но хората са обкръжени от такъв реализъм около тях и в книгите изкат да избягат от тази реалност. Никой не иска лигави любовни романчета с хепи-енд, но неговото е прекалено, защото в стремежа си да избяга от всички клишета сам на себе си става клише.

Тук е моментът в който най-отговорно заявявам, че ако се случи нещо с Бран, Аря или Джон Сняг, хайде прибавям и Санса, то ще ме загуби като фен окончателно. А може и да спра с книгите.
Истината е, че прекалено много се вживях и му признавам, че е уникален и неповторим и че е създал литературно чудовище помитащо почти всичко създавано в художествената литература, но всяко едно нещо си има граници.

Тези които ще ми излязат с разни мнения в негова защита искам да ги попитам ако Фродо и Арагорн бяха убити то щяхте ли да сте такива фенове на Властелинът на пръстените, дето се води майката и бащата на класическото фентъзи. хохохо :wave:
Да, нещата са несравними и все пак говорим за литература и за определен жанрм, така че няма как да са толкова различни...
Мартин пак ще го награждават и харесват (насила) и завинаги ще остане с този шедьовър на литературата, но никога няма да спечели сърцата на феновете си, които ще го ''обичат'' на сила и на инат. Като мен.

Хахахах, добрееее. Чети здраво и не се занимавай със сериала, няма как да пресъздаде книгите, колкото и да се стараят. Относно Властелина - тотално различно е. В Песен-та главен герой като Фродо и Арагорн няма. А след изпълнението на Илайджа аз лично немаше да се разхлипам за Фродко :laugh: Но аз не съм фен на Властелина де, за мен той е детска приказка. В спорове на тая тема не влизам, не казвам че е лош или т.н., просто както не можеш да сравняваш Кен Розуол и Роджър Федерер например, така не може да се сравняват и тези книги - различни поколения.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 17:29

Да, няма един/двама главни герои, а има 5/6, от които рано, рано някои биват затривани. Това е разликата.
А това, че виждаш и доброто и лошото в някои герои е нормално и го има в живота. Напълно ми е ясно, че сами за себе си Ланистърови са прави и че следват тяхната логика и защитават честта на рода си и т.н.
Обаче не видях Нед Старк да хвърля малко дете без да му мигне окото, да Аря уби едно дебело момче, но беше неволно и при самозащита и има разлика между убиване и убиване...
Това с лека ръка да даваш нареждане докато си пиеш винцето да се затриват цели села (Тивин пращайки Грегъри) няма как да е нормално и не досега Роб Старк такова нареждане не е давал.
Предполагам ми следващ мисълта и така по плоскостта можем да я караме доста.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 17:34

Да добавя към коментара си, че курвата на Дяволчето, Шае е отлично попадение. Точно както си я представяй в книгата, а тя между другото също ми е любимка. :-D
И една от най-добрите бойни сцени
Дуелът за живота на Дяволчето в Орловото гнездо между Брон и 'сър' Вардис. Бяха го пипнали тук.
Самият Брон тук е представен не така брутален и е доста по-симпатичен, макар и в книгата той да не ми е от антипатичните образи.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 17:41

Prototype_Iblis написа:
Ей сега ти пращам на мейла онова книжле с картите.

Ааа, уникум просто :ludnica:
:rock:

Това е всичко, което исках, невероятни карти, абсолютно всичко има :yes:

:cheers:

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 18:30

Diavolo написа:
Да, няма един/двама главни герои, а има 5/6, от които рано, рано някои биват затривани. Това е разликата.
А това, че виждаш и доброто и лошото в някои герои е нормално и го има в живота. Напълно ми е ясно, че сами за себе си Ланистърови са прави и че следват тяхната логика и защитават честта на рода си и т.н.
Обаче не видях Нед Старк да хвърля малко дете без да му мигне окото, да Аря уби едно дебело момче, но беше неволно и при самозащита и има разлика между убиване и убиване...
Това с лека ръка да даваш нареждане докато си пиеш винцето да се затриват цели села (Тивин пращайки Грегъри) няма как да е нормално и не досега Роб Старк такова нареждане не е давал.
Предполагам ми следващ мисълта и така по плоскостта можем да я караме доста.

За Ланистър не си видял, щото не си чел още достатъчно. Задавал ли си си въпросът защо Тивин е такъв злодей - прочети внимателно за баща му Титос и какво е била Скалата на Кастърли по онова време? А Джайм защо е такъв? А задавал ли си си въпросът по време на бунта на Робърт Баратеон какво е правил Нед Старк в онази война - кой е Джон Сняг и коя е майка му? Брендън Старк, по-големият брат на Нед, който е бил наследник и Ерис го изпича в бронята му, също има някои постъпки, които хич не се вписват в благородството на Старките - ще прочетеш и за тях. А например точно Кралеубиеца спасява цял Кралски чертог като рязва гърлото на Ерис Таргариен преди да подпали града с всички хора в него - само че след този случай става "Кралеубиеца", а ако Старк или Робърт Баратеон го бяха направили, щяха да са съвсем супер герои.

Сам говориш за доброто и лошото, но ми се струва, че не се мъчиш да вникнеш докрай в цялата история - тя е уникална не с бягството от реалността, ами с грубото потапяне в нея. Това е най-доброто в поредицата - аз не искам всеки път да бягам от реалността с книгите и филмите, искам да видя повечето ѝ гледни точки. Щото ако много бягаш от реалността, изграждаш друга реалност и после боли повечко, когато тя бъде спукана. :) И главните герои всъщност са повече от 5-6 - не забравяй колко още книги има :) Та ти реално още не знаеш нищо за Дорн например. ;-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 22:16

Още не съм стигнал до там Санде, но:

Каквото и да е било преди в Скалата на Кастърли, това не оневинява действията на Ланистърови.
Много хора са патили като малки по една или друга причина или по-големи все тая, но това не е извинение да се превърнеш в изрод, който убива деца и подпалва селища избивайки всичко движещо се, включително и новородени!!!
По този начин дай да почнем да симпатизираме на изнасилвачите на деца, защото майките са ги насилвали като малки. Да, обяснение има, но до там, съжалявам! Не всички са такива, това е индивидуално решение. Човешката воля е изключителна силна и може да преодолее над всичко.

Ако стигна момент в книгата в който пише черно на бяло: Нед Старк е убивал деца ще си променя мнението за него. Но все си мисля, че такъв момент няма да има, аха... Какво е правил брат му Брандън не ме интересува, той не е герой от книгата, не и в този смисъл...
Мен ме вълнуват на 1 място: Аря, Брандън, Джон и Санса и пак повтарям ако с тях стане нещо, може би ще дочета книгите като едно зомби и толкоз, а може и да спра, но и в двата варианта, Мартин ще ме изгуби като фен. Другите които ме интересуват на 1 място са Денерис и Тирион, на 2 място Сам, Кейтлин и Роб и след това още една камара други, които по-лесно мога да ги преглътна.
Така, книгата започна с Брандън, това беше първата глава в целия му епос, ще е някаква извратена и садистична постъпка ако го убие освен в края на цялата си поредица. Защото иначе всичко губи смисъл. Още повече, че точно в Брандън има най-много фентъзи измежду всички. Неговото пътешествие отвъд Вала търсейки триоката Врана и евентуално надеждата да проходи отново.
Не забравяй, че това все пак е фентъзи и чудеса също е допустимо да има и да се случват по дяволите!!
Старките са най-древните, първите! Кой е живял в хармония с горските чеда? Те. Кой идва след тях? Ланистърови (и всички останали) - Андалите. Кой унищожава древния свят, който се запазва първичен само далеч на север. Ами не са старките, Санде. Има много аналогии с нашата истинска човешка история. Още от самото начало симпатизирам на Старките, защото те са най-чистите в исторически план, а и така са представени.
И съм сигурен, че няма да стигна колкото и да чета до случай в който Джон, Аря, Брандън или Санса да почнат да вършат изродщини като Джофри, Джайм, Церсей или Тивин или който и да е друг.
Пак ще се повторя, Мартин иска да избяга от всички литературни клишета и сам се вкарва в едно ужасно клише в което няма вече да се изненадаш ако някой любим герой умре, по-скоро ще намразиш творбата, но изненада няма да има. Сори
Той самия преди години, отдавна бил казал в едно интервю, че щял да ликвидира всичките си герои в последната си книга. Значи това е някакъв прикрит извратен мозък/садист/нацист ако е истина!!! Наскоро го четох това, но е старо, дано му е дошъл акъла.
В реалния свят лошите също страдат и измират, Санде, а засега такова нещо тук няма. Страдат само тези които на мен ми харесват и тези на които със сигурност симпатизират едно 90% от цялата му фенска маса. А за останалите 10% по-добре да не казвам какво мисля за тях...

Не ме разбирай погрешно, аз лично съм чел много тежки книги всякакъв стил, плакал съм на някои от тях и то тежко, случвало се е и да не мога да заспя цяла нощ и съм се вкисвал седмица напред, но винаги е имало нещо успокояващо и някаква нишка за която да се хванеш. Аз съм все още доникъде, но усещам на къде духа вятъра и ако това стане факт, то няма да му го простя никога. Защото няма да има никакъв смисъл, никакъв!
Освен ако - тези четиримата за които писах не се жертват по някакъв начин за общото благо, тогава да, но ако просто бъдат надхитрени/убити от хора/Ланистър - примерно - то това ще е абсолютно харакири за автора. Ама тотално харакири.

На този етап ти казвам, че това е една от най-великите книги, които съм чел през живота си от абсолютно всички жанрове за които може да се сетиш. Спомена Властелинът на пръстените, т.е. аз първи го споменах де. Двете книги са много различни въпреки че са фентъзи. В никакъв случай не бих казал като теб, че Властелинът е детска книжка (леле ако някои негови фенове те прочетат хихи), защото това е библията на фентъзи жанра.
Но да разликата е видна. Песен за огън и лед е по-мащабна и много повече ме вкара в действието, факт. На този етап я слагам в Топ 3 от всички фентъзи и нф книги. Но всичко това ще зависи окончателно от това което вече писах и е свързано с мюите любимци.
Има някои литературни клишета, които не бива да се чупят. Роулинг го разбра и помилва Хари Потър. Не знам дали си чел мега класиката на Роулинг, но първоначално идеята е била главния герой да бъде убит. Надига се обаче страшен вой и тя решава да го спаси. С това Хари Потър не е по-малко литературен феномнен, а в Кеймбридж го изучават като част от английската филология.
Надявам се, че Мартин ще се вслуша в здравия разум и няма да предприема такива неща (ако не ги е направил вече де), защото пак ти го казвам, човешката народопсихология е такава. Няма да му го простят. Всички ще пишат, ааа ууу, велико, епично, най-великата и бла бла, на инат, на мускул, но ще чувстват една празнота и ще има емоционален срив. Няма да са фенове просто, Мартин ще скъса нишката между него и фенската маса.
Когато си създал една толкова дълбока, смислена, сложна и емоционална творба, то трябва да се съобразявяш и да не се сърдиш ако ответната реакция не е такава каквато си очаквал.

В Америка (а предполагам и по всички части на Европа) знам, че се е надигнал страшен вой още след първия сезон и обезглавяването на Нед. Моя приятел, който живее в щатите ми каза, че там след края на третия сезон било страшно и по телевизии и по сайтове, фен сайтове, форуми и отзвука бил много отрицателен, хората не са доволни. ОК, повечето са свикнали със сладникави вампирски фетъзита и разни там любовни книжки, но е така и не е така...
Има такива и като мен за които лошия край не е трагедия, напротив (Смело сърце например ми е най-любимия филм а там главния герой го разчленяват), но когато има логика и смисъл.
Тук няма смисъл да създадеш толкова симпатични образи (страшна сила му е на Мартин изграждането на образите) направо култови и след това да ги убиеш освен за общото благо. Това не е бягство от клишето, съжалявам - това е безмозъчно и ужасно клише за него самия. И без всичко това книгата е мега класика и велика, дори и със заживели весело и щастливо да завърши пак ще е мега класика и абсолютно различно нещо в световната литература заради вече многото иновации. Обаче книгата се крепи на тези образи за които аз писах вече, да не ги изброявам пак. Ако тях ги убие - никакъв смисъл, а аз безсмислени неща няма да чета и просто ще спра. Точка.
Вече го писах след края на първата книга - за мен трябва да има поука и следствие. Аз лично очаквам:
1) Белите бродници и всякакви там изчадия да се вдигнат и да пометат всичко живо и тогава тези които ламтят за трона и се избиват в братоубийтсвени войни помежду си да се обединят в едно и да забравят всякакви вражди и да осъзнят колко нищожни са пред природата и другия свят и че само заедно и единни могат да оцелеят.
2) Очаквам в края на поредицата да няма КРАЛ, да няма кралства, а един общ народ, просто всеки да живее своя живот и да цени самия живот.
Изобщо нещо в този аспект и насока... Защото не вярвам да има един победител, нали иска да избяга от клишето, е ето това е възможност.
Очаквам децата на Старк да са основната движеща сила - Бран би трябвало да изиграе някоя изключително важна и съдбоносна роля. Аря мисля, че ще отиде в Лис/Браавос и ще стане наемен убиец в тайнствената смъртоносна ложа, а тя има и да отмъщава. Аз лично така бих направил. Санса защо да не се венчае за някой за който никой не очаква и да чака и тя своя момент за отмъщение или дори да не е отмъщение, а просто оцеляване. Джон, вече се предаде на диваците, от него и неговия Дух също очаквам адски много неща.
Ако всичко това отиде по дяволите и не се осъществи, а за капак всички положително и любими герои бъдат убити посред нищото - майната му на всичко и на поредицата и на Мартин! :devil:

Ае, отивам да чета :-D ;-)

Последна промяна Diavolo на 12.07.2013 22:16, променена общо 1 път

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   12.07.2013 23:32

Точно фактът че всеки може да умре или да се превърне в злодея в историята (или в добрия след като е бил злодея) е това което прави тази поредица различна. В повечето случаи всички знаят, че основните герои, които крепят историята ще оцелеят - по един или друг начин. Не са много авторите, които могат да си позволят да избият половината си основни герои без да си загубят читателите. Да се търси логика и смисъл в смъртта на някого не винаги помага - има и безмислена смърт и няма причина тя да не се появява и в художествената литература.

А за другото - недей да намесваш реалността в света на Мартин. Моралът в този тип фентъзи е по-близък до този на средновековието, а не на 21-ви век. Убиец на деца може да се окаже добрия герой.

В класическото фентъзи, добрите са добри, героят не умира (или поне не и преди последния роман) и линията между доброто и злото е доста ясна. При Мартин линията просто я няма - няма истински злодеи, няма и истински герои. И когато първата книга излезе на английски, нямаше много автори, които пишеха по този начин - не и в този тип фентъзи.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   13.07.2013 00:12

ОК, аз съм съгласен. Но няма как да не се съгласиш, че когато това стане нещо като традиция за Мартин, престава вече да е изненада и почва да повтаря...
ОК за безсмислената смърт, тя ни обкръжава в реалността, не виждам защо обаче трябва да я има в една епична творба която хваща емоционално за гърлото своите читатели. Да понякога трябва да се появява в художествената литература, но не и да е основна или често срещана в една творба. И не, не съм традиционалист, ако бях такъв да съм оставил книгата още с обезглавяването на Едард, но аз си казах книгата не е за него, а за децата му. Да видим...

Това за средновековието и за убийството на деца. Не, не и не. Убийството на дете винаги е било грях, не е било само при варварите, аз тук варвари обаче не виждам, дори и дотраките не са баш варвари.
Не ме интересува Джайм, аз искам моите хора да оцелеят.

Но да оставим всичко това.
Значи:
Цитат:
Не са много авторите, които могат да си позволят да избият половината си основни герои без да си загубят читателите.

Ако на едно СП, 1/4 финалните мачове са скучни и безинтересни, феновете на футбола дали ще се откажат от полуфиналите и финала? :-)
Отговорът е ясен. НЕ.
Първо, със сигурност има отказали се читатели, 100% съм сигурен и не са малко, но приемаме, че масата народ продължава. Аз колкото и да се заричам също сигурно ще продължа.
НО
прави ли се разлика межди читател и фен? Между читател който ще крещи от кеф или ще вие от яд. Много хора гледат безсмислени филми или спортни мачове и ги забравят. Тази книга няма да се забрави, но и няма да се хареса ако се кара така, за това и според мен ще има стоп и няма да се получи точно така както я е замислял Мартин, а тук са намешани и пари и HBO, а зрителите са съсипали от критики и яростни писма телевизията след 3 ия сезон, факт.
И ти и Сандро и аз ще дочетем поредицата, аз обаче насила, все пак ще искам да знам как е завършило всичко и до там. След това никога няма да я повторя и ще се опитам да я забравя и ако попадна след това на такава литература ще знам, ще имам вече опита и ще кажа - СТОП.

ОК, дяволчето позволява да се погуби едим измежду Аря, Брандън, Джон или Санса. Но повече НЕ.
Постигнахте малко напредък със сетни сили, но до там. :dunno: :-(

Последна промяна Diavolo на 13.07.2013 00:16, променена общо 2 пъти

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   13.07.2013 00:20

Очаквай неочакваното. Всеки може да умре по всяко време - или да се превърне в злодей. И всеки злодей може да се превърне в герой. Това се опитвам да кажа, Дяволче - дори и да не ти харесва.

Айде - отивай да четеш :-) После ще си говорим. Поредицата не е за всеки (аз май го бях казала това някъде) - просто е много по-мрачна от нормалното за жанра и чупи повечето бариери, които разделяха георичното фентъзи от по-тъмните части на жанра. И книгата е много по-брутална от сериала.

А за HBO - не забравяй, че винаги съществува варианта в който сериала и книгите завършват различно - точно защото читателите на поредицата и зрителите на сериала очакват различни неща. Макар че... не всички сериали завършват добре - пак по същите причини - не всичко има хепиенд.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   13.07.2013 00:37

Да, аз от толкова очакване на неочакваното не ми се почваше третата книга :(
Пак ти казвам за мен няма логика във всичко това ако е така както казваш, а знаеш колко много книги съм прочел и по жанра също. Още на 100 стр. на първата книга бях сигурен, че това няма да е същото както всичко прочетено досега, но трябва ли да е докрай така?
И пак казвам горя от нетърпение да видя момента в който Аря (може би ако все пак трябва да посоча един персонаж който да ми е най-много на сърцето, то това е тя), Бран, Джон или Санса ще се превърнат в злодеи... И ако това не стане и бъдат погубени ей така, защото някакъв изперкал старец е решил да счупи всички закони (споко де, уважавам Мартин колкото и да го хуля, наистина е създал шедьовър) в литературата, то никога няма да му го простя.
Но няма книга без поука, извод или послание. Съжалявам, но какъв ще изводът, поуката или посланието ако бъдат погубени любимите на хората герои? И защо ще си прави трудът Мартин да им развива толкова образите за да ги погуби на края. Не го вярвам и отказвам да го повярвам. Ще видите, че в края на поредицата няма да е така.

Хайде :-)

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   13.07.2013 03:27

А защо реши, че няма да има поука в тази? :-) Може да е нещо, кото да не ти хареса, но.... А и има време.

Честно казано, ако първата книга беше в този стил, а после Мартин се беше върнал с нормите на георичното фентъзи, поредицата щеше да е просто една от многото. Книгата се пише от автора и читателите решават дали искат да я четат и да видят къде ще стигнат или искат да се откажат и вместо това да си мечтаят къде искат да стигнат. Светът е шарен. Добрите също умират. Фактът, че някой е популярен, известен или важен не го спасява от малоумен идиот, който лети с 200 км/ч. Та така и с литературата. :-) То и аз в момента псувам по няколко сценариста на сериалите, които следя това лято (че замъкнаха историята в някаква посока дето хич не ми харесва) ама... няма как. Това е историята :-P

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   13.07.2013 11:36

Е, Дяволе, ти как го каза - безсмислена смърт. Коя смърт дотук е истински безмислена? Смъртта на всеки от по-главните характери идва заради това, че не е преценил както трябва ситуацията. Няма нито една смърт, която да става факт защото духнал вятър и му паднала на главата скала.
Друго - аз не те карам или не те убеждавам да харесваш Ланистър. Но Тирион го харесваш и си го призна - а той е Ланистър. И има защо - той не е преминал границата с убийството на дете при все всичките коварства, за разлика от Джайм - просто такава е играта, ако си като Нед Старк, свършваш на дръвника. Такава е играта и сега, макар Венабили да говори за морала на 21-ве - нищо не се е променило, освен че не ти отсичат буквално главата, а само образно казано. Но то за някои хора образното е достатъчно лошо. Поука и смисъл има при всеки един от героите, просто самичък го намираш, докато го четеш, а не ти го написват черно на бяло. И за Джайм ще има голямо изкупление - то си личи в книгите нататък. Сравнението с изнасилвачите е точно - но например ти не си преминал по пътя на един такъв изнасилвач, за да можеш да кажеш всичко. Ти пречупваш през собствено възприятие, той - през своето. Човешката психика е феномен, който не е изучен, а при такива страшни събития не знаеш доколко "счупена" е тя - еми това заслужава капка съжаление поне. Точно както при кон, който си е счупил крака - знаеш, че трябва да го гръмнеш в главата и го правиш, но не го правиш, защото ти е кеф. Така и с изнасилвач/убиец, който баща му/майка му го е мъчил до полуда като е бил дете - трябва да бъде стопиран, но не значи, че не би го съжалил малко - това ни прави хора.
И последно - за претенциите на масите. КУР ЗА ТЯХ !!! Който не му харесва, да не чете. Много добре знам за Хари Потър и отстъплението на Роулинг е още едно доказателство как това презадоволено и изнежено консуматорско общество може да се налага по най-отвратителния и лигав начин. Ако съм на мястото на Мартин и ми поставят такива ултиматуми, директно бих избил всичките си герои наистина безсмислено - не например защото са направили грешка, ами просто защото са излезели на палубата на кораба, подхлъзнали са се и са паднали в устата на минаващата през това време покрай борда акула. Историята ще има своя завършек по един или друг начин и ще пасва на цялото развитие - а какъв ще е той, ще зависи от Мартин. Но за да се стигне примерно до едно обединение на народ, ще падат жертви - така е било винаги. И ще падат и такива, каквито се харесват много. На който не му харесва да чете - улево. Аз лично обичам да чета книги, в които когато куршумът те уцели между очите, не се оказва, че имаш глава от титан заради сложната операция при раждането ти, която те е направила неуязвим след като си бил на прага на смъртта. Въпрос на възприятия и светоусещане.

Последна промяна alessandron на 13.07.2013 11:40, променена общо 1 път

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   13.07.2013 23:54

Санса, тъпачка, но още те обичам. :love:

Защо Мелисандра винаги е представена като лош образБ Много ме кефи. Самата ирелигия не стои ли в основата на цялата книга и легендата? Защо като първо тя разкрива, че драконът има 3 глави трябва по-този начин да е представена? Защо огънят да е злото? :-?

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.07.2013 00:27

Ами питай Мартин :-D
и без спойлери моля или съобщавай за такива.

Ти да не би да приключи с третата книга и сега да почваш сериалите? :-)

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.07.2013 21:16

Жорка, твърдо се вживяваш, ако бях като теб, щях да намразя Братя Карамазови заради съдбата на Митя.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.07.2013 01:14

Еее, бива ли така, уфф, спойлер се пише. ;)
Карамазовите ми я подариха преди няколко месеца новото издание с твърдите корици и сравнително скоро щях да я прочета, а ти сега... :/

А иначе ами аз съм си такъв, когато романът е добър се вживявам много!! Тъй че Мартин да внимава да не ядоса дяволчето, че..... :devil:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 355 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Следваща