Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 22.09.2026 00:49

Отговори на тема  [ 355 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Следваща
Игра на тронове - сериалът 
Автор Съобщение
(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.07.2013 07:09

Diavolo написа:
Еее, бива ли така, уфф, спойлер се пише. ;)
Карамазовите ми я подариха преди няколко месеца новото издание с твърдите корици и сравнително скоро щях да я прочета, а ти сега... :/

А иначе ами аз съм си такъв, когато романът е добър се вживявам много!! Тъй че Мартин да внимава да не ядоса дяволчето, че..... :devil:

Е споко де, идеите в Карамазови са по-важни от съдбата на един или друг герой.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   17.07.2013 02:05

Има и още нещо, Дяволче. Не може да сравняваш "Хари Потър" и "Песен за огън и лед".

Хари Потър започна като детска поредица и завърши като юношеска (Young Adult - YA както им викат на тези на английски напоследък). Тук нарушаването на нормите и неписаните закони не се случва - доброто и злото са ясно разграничени (или поне се оказват ясно разграничени в края на книгата), винаги имаш накой, който може да се счита за добър и главните герои рядко измират. Да не говорим, че на главните герои (или който и да е от добрите) рядко им се налага да вземат тежки решения, които да струват нечий живот (замисли се, че в Игрите на Глада например, на Катнис никога не ѝ се наложи да убие някой от приятелите си... или на Хари Потър да избере кой от приятелите му да оживее). В продължение на много години, фентъзито беше приемано като жанр, който рядко излиза от юношеската територия. И когато това се случваше, то най-често беше заради секс или заради използвани изразни средства и т.н., а не заради загубата на разделението на добри и лоши. Макар че напоследък линията пак започва да се размива и юношеските книги започват да се развиват повече, все пак правилата са си все още правила.

Мартин започна поредицата си като книга за възрастни. Никога не се е опитвал да остане в рамките на юношеските романи и това променя всичко. Няма неписани закони; няма правила - всичко може да се случи. И няма забранени теми (или забранени действия) и тежките решения трябва да се вземат от героя... а не се случват някъде удобно за него (не че не може да се случи и така ама...).

тази тема съвсем се отнесе нанякъде ама като сме почнали...

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   17.07.2013 14:04

Мдам, мдам :-)
Напълно съм съгласен с написаното от теб. Това е така, спор няма.
Аз още с първата глава от поредицата за Бран, че още от увода всъщност си казах, по дяволите такова нещо не съм чел досега. :yes:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   17.07.2013 14:28

Изгледах и втория сезон на Игра на тронове :fan:

!!! Да не се чете от хора, които не са гледали сериала!!!
особено Бандита

!СПОЙЛЕРИ!

LOL :-)
Ъъъ, че то си започна една напълно нова история... :-o :-D
ОК де основните сюжетни линии са запазени, но само те, всичко останало е от различно по-различно. Честно казано няма проблеми. Когато един сериал следва сляпо една книга, то няма изненади и си е скука малко или много, говорим за тези, които са чели книгите.
Сега някои неща обаче са взети от третата книга, но само в началото и. Добре, че съм на 50 стр. и прочетох вече за Кейтлин и Бриен как освободиха Кралеубиеца.

ето кои неща се различават и ще напиша дали ми харесва или не :-)

* Станис чука Мелисандра, тя му казва, че ще го дари със син. Изобщо не се споменава дъщеря му, както и шута и него го няма.
ОК

* Джон сняг отива по следите на Крастър, вижда го как дава мъжкото бебе на някъв дивак предполагам, Джон го проследява, а онзи го удря по главата.
ОК

* Ракаро убит, моляяяяяяяяяя??? обезглавен и плитката му срязана. Е, това беше прекалено вече!
:uuu: :uuu:

* Шае, прислужничка на Санса? WTF
Оригинално измислено :-) Но и малко като в Холивуд... ;-)

* Гнусните гейски изпълнения между Ренли и Лорас ги нямаше в книгата
Е, това за Бога защо го даваха. Малко ги имаше тези изпълнения в Спартак, та и тук сега :dunno:

* Телиса от Балантис? Роб се влюбва в неква сестра или каквато се води и даже се венчават? WTF?!
Изобщо образа на Роб в сериала е култов и му отделят много повече време отколкото в книгата
ОК ОК ОК, ама лошото е, че в книгата не е така и ако го затрият както имам предчувствие загубата ще е много по-болезнена за мен. Сцените с Роб и Балантис са изключително силни и са изиграни страхотно.

* Белиш заговорничи с Ренли?!
* Петир Белиш никога не е ходил при Ренли и Кейтлин и при Тивин в Харънхъл
Това също е променено. Лорд Петир Белиш беше изпратен да преговаря с Тирел, евентуално там да се е срещнал и с Тивин, но никога не е ходил в Харънхъл, камо ли преди това при Ренли преди да бъде убит от сянката на Станис.
Няма проблеми.

* Аря, виночерпец на Тивин, хох :rock:
е, това изби рибата. Честно казано много повече ми харесва така отколкото в книгата, но пък тук Харънхъл изобщо не бива превзет и си остава под опеката на Ланистър. Това са си сериозни разлики.
Сцените с Тивин и Аря бяха култови и бях прикован буквално пред монитора. Изключителни актьори!

* Адския огън е идея на Тирион, а не на Джофри, както е тук...
OK, все тая

* Ксаро Ксоан Даксос иска да се ожени за Денерис и да и помогне да си върне седемте кралства, хм хм
Така е ама в книгата той не желае да ходи във Вестерос.
Все тая

* Избиват хората на Денерис, открадват и драконите :О
Е, това беше доста изненадващо. Така се засилва драматизма, разбирам, а и повечето хора не четат книги в сравнение с това да гледат филми и сериали и разбирам какви са целите от HBO. Изобщо най-много промени има по оста Денерис и Джон Сняг, явно са преценили, че това което се случва в книгите досега е скучно за тв зрители или искат да ускорят малко действието.

* Джайм се измъква сам от затвора убивайки племенника си (преди да го хванат и оковат за втори път).
правят го още по-голям злодей от необходимото. :uuu:
Това не ми хареса.
Бриен Тартска обаче е култова. Подбрали са перфектната жена за ролята. :laugh:

* Теон мъртъв ли е? Как се измъкнаха неговите хора? Нищо не дадоха от опожаряването на Зимен хребет от копелето на Болтън.
Тук изобщо не ми хареса. Слаб момент и без никаква логика. Такъв сериозен сериал не може да има такива дупки в сюжета.
В книгата Теон е изгорял, т.е. мъртъв, тук не се знае. А и неговите хора как се измъкнаха ако са се изъкнали де и те сигурно са подпалили Зимен хребет, а не изродите на Болтън.
Тъпо! :uuu:

* Белите бродници атакуват вала? Още в края на втория сезон? И единия вижда Сам и нищо не му прави? А може и да не го вижда, просто операторски/режисьорски трик...
WTF?! Е, много бързо ве :-o
ОК, няма проблеми, ама това е още втория сезон. Всъшност в края на втората книга рогът изсвири 3 пъти, ок, ама това може и да е чат от третата книга, ще видим.

В заключение да кажа, че втория сезон ми хареса повече от първия, а първия следва почти сляпо книгата. Това е добър знак за бъдещите сезони според мен.
Книгата е уникална, надявам се да направят и поне наполовината такъв уникален сериал, ако го сторят самият сериал ще се изстреля в ТОП 5 на всякакви класации за всички времена.
Искам да ги похваля и за бойните сцени. В този сезон са си взели поука от провала на първия в тази насока (явно е имало доста критики) и се е работило здраво. Разбира се има още какво да се желае, но тези мащабни и епични битки няма как да се покажат в един сериал, трябва да се примирим. И все пак атаката на Кралски чергог беше внушителна, както и запалването на адския огън. Нямаше я обаче веригата на Дяволчето, странно. Както и да е.

8.5/9.0 крайна оценка

:devil:

Последна промяна Diavolo на 17.07.2013 14:35, променена общо 2 пъти

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   17.07.2013 15:14

Venabili написа:
Хари Потър започна като детска поредица и завърши като юношеска (Young Adult - YA както им викат на тези на английски напоследък). Тук нарушаването на нормите и неписаните закони не се случва - доброто и злото са ясно разграничени (или поне се оказват ясно разграничени в края на книгата), винаги имаш накой, който може да се счита за добър и главните герои рядко измират.
Мартин започна поредицата си като книга за възрастни. Никога не се е опитвал да остане в рамките на юношеските романи и това променя всичко.

Точно това прави тази поредица на Мартин толкова уникална, както и че не знаеш в кой момент какво може да се случи, т.е. винаги си под напрежение (и все пак аз продължавам да съм сигурен, че моите четирима любимци, Аря, Джон, Брандън и Санса ще оцелеят или поне трима от тях и не защото са главни или любими на повечето хора, а защото са основна движеща сила в романа му и в идеите му, а и виж само как им развива образите и колко труд хвърля, да има някой друг такъв главен персонаж с толкова отделено време и внимание? Няма, освен Тирион, което ме навежда на мисълта и че той ще оцелее)

Но не за това пиша, а за да дам примери, че има и други книги, които не може да се кажат, че са Young Adult

например:

Землемория на Урсула Ле Гуин

Взор през огледалото (тетралогията на Йън Ървайн)

Джонатан Стрейндж и мистър Норел на Сузана Кларк

Вещерът на Анджей Сапковски
знаеш, че съм болен фен на Вещерът. И тук стилът доста се доближава до този на Мартин. Брутално фентъзи!

:-)

Последна промяна Diavolo на 17.07.2013 15:15, променена общо 1 път

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   17.07.2013 15:22

Рядко излизаше не значи никога :-)

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   18.07.2013 20:27

По коментара ти за втория сезон на сериала - има елементи от третата книга, Аря беше виночерпец, ще стигнеш и дотам.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   18.07.2013 21:24

ъъ, виночерпец на Тивин в Харънхъл?! :о
хм хм хм, ама тя избяга от там... както и да е, ще чета, ще видя :-)
третата книга започва изключително интригуващо. Жалко за дяволчето, че така го подредиха и врагове и змийчета, но....

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   18.07.2013 21:53

Diavolo написа:
ъъ, виночерпец на Тивин в Харънхъл?! :о
хм хм хм, ама тя избяга от там... както и да е, ще чета, ще видя :-)
третата книга започва изключително интригуващо. Жалко за дяволчето, че така го подредиха и врагове и змийчета, но....

Абе виночерпец беше 100%, сега не мога да се сетя само дали на Тивин или на лорд Дредфорд, че все пак мина време откакто четох първите три части.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   18.07.2013 22:17

СПОЙЛЕР

е, така де, беше виночерпец на Рууз Болтън в Харънхъл, като тя благодарение на безликия ги освободи и допринесе за превземането на Харънхъл, който впоследствие го дадоха на Кутрето :-)
А във филма дават как е виночерпец на Лорд Тивин, което лично мен дори ми хареса ако трябва да съм честен...
Иначе това си е баш от втората книга. Малко след средата някъде.
Между другото аз толкова се вкарах в джаза, че си записвам домове, девизи, гербове, имена и пр.
А когато изчета книгите ще изчета всичко из уикито, ако има фен сайт в България и форума и така :-)

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   18.07.2013 22:28

Diavolo написа:
СПОЙЛЕР

е, така де, беше виночерпец на Рууз Болтън в Харънхъл, като тя благодарение на безликия ги освободи и допринесе за превземането на Харънхъл, който впоследствие го дадоха на Кутрето :-)
А във филма дават как е виночерпец на Лорд Тивин, което лично мен дори ми хареса ако трябва да съм честен...
Между другото аз толкова се вкарах в джаза, че си записвам домове, девизи, гербове, имена и пр.
А когато изчета книгите ще изчета всичко из уикито, ако има фен сайт в България и форума и така :-)

Ще ме слушаш като ти казах, че трябва да прочетеш поредицата възможно най-бързо. ;-)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   18.07.2013 22:31

СПОЙЛЕРИ

Тук две поправки относно коментара ми за втория сезон.

Изсвирването на рога три пъти, т.е. известяване за бели бродници (сигнал нечуван от хиляди години) е в увода на третата книга, а не както писах в края на втората книга, просто понякога нещата леко се размиват, няма как. :-)

Когато писах в началото на историята още смятах, че Сандор Клегейн ''Хрътката'' ще помогне на Санса и ще я измъкне от Кралски чертог, далеч от изродчето сътворено от инцест, Джофри. После когато гледах първия сезон на сериала писах, че това няма да стане, защото в сериала я няма тази ''близост'' между двамата. Е, в крайна сметка ударих някъде по средата, тъй като Сандор все пак се пробва да и помогне, оставаше само Санса да се съгласи и да тръгне с него. Това малко преди да дойдат Тивин, Тирел, Редвин и Тарли и да спасят столицата на Вестерос, когато хрътката бе изпаднал в истерия заради адския огън. А Санса все още бе отредена за жена на Джофри, т.е. имаше всички основания да побегне с такъв като Хрътката, който е един от най-добрите с меч в ръка в целия Вестерос, а и всяващ страх и ужас, но малкото глупаче отказа. :-)

* Още една съществена разлика с книгата:
В книгата Оша тръгва с Рикон и Рошльо, а Брандън и Лято с Ходор, Джойен тръстиката и Мийра (а Джоейн и Мийра поне засега изобщо го няма в сериала!!!!) в преследване на триоката врана зад вала, докато във филма те потеглиха заедно, не се разделиха. Така повече ми харесва впрочем, беше тъжно като се раздлиха, а и Оша ми допадна като герой, а сега Мартин сигурно ще я завре в девета глуха заедно с Рикон, който няма никаква история и е само фон на всички случващо се.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   18.07.2013 22:34

alessandron написа:
Diavolo написа:
СПОЙЛЕР

Ще ме слушаш като ти казах, че трябва да прочетеш поредицата възможно най-бързо. ;-)

Аз по принцип чета много бързо, но не и тази поредица, защото отделям много внимание на нещата, чета бавно, вниквам и си представям нещата много по-подробно отколкото в повечето други книги (а и тук наистина си е наложително...), а и както казах прочета една глава и после си водя записки, става бавничко. Е, не всяка глава де... Но на 6/7 глави се събира не малко за записване.
А и Ролан Гарос, Уиимбълдън + бачкане и няма как.
А и сериали, филми... :outofspace: :-D

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   01.08.2013 22:03

Третия сезон обаче ще го гледам чак след като прочета и четвъртата книга, защото се оказа, че във втория сезон са включени неща, които се случват чак в третата книга. По тази логика няма как да съм сигурен, че в третия сезон няма включени събития от четвъртата книга от поредицата на Мартин. :-)

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   28.08.2013 16:51

Знаете ли, кой е българският Вестерос? Община Лом. Там има местности като Средния път, Турски валог, Стануцови драки, Братски валог, Манина драка, Топузански валог, Блатото и т.н.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   28.08.2013 18:04

:-D

хаха, това е добро

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   06.09.2013 16:12

:-D

https://www.facebook.com/photo.php?v=579525475439659

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   08.09.2013 15:52

Изгледах и третия сезон на Троновете :-)

Много ми хареса и чакам с нетърпение четвъртия сезон.
Като цяло обаче книгата е доста по-добра, а и не ми харесват някои сюжетни промени в сериала, най-вече относно жената на Роб, както и относно Джендри.
Четвъртия сезон трябва да е още по-добър, защото ще се случат адски важни и интересни неща.
Предполагам, че ще обхване втората част от третата книга и част от началото на четвъртата.

:fan:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  14.03.14   |   06.12.2013 15:08

:cheers:

вече е обявена дата

http://www.imdb.com/title/tt2816136/

Последна промяна Diavolo на 06.12.2013 15:08, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.01.2014 01:04

сигурно знаете, но премиерата на четвъртия сезон на Игра на тронове е на 6 април :-)

ето и първия трейлър за четвъртия сезон :cheers:

http://www.youtube.com/watch?v=xZY43QSx3Fk

:devil:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 355 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Следваща