| Автор |
Съобщение |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Офф - Книги | 02.08.2013 17:52
Мдам, може би най-важното нещо при Мартин както и много други неща де. Иначе в буквалния смисъл на думата не мисля, че при Мартин има такова разминаване между доброто и злото. По-скоро другаде е уловката. По такъв начин е описал и развил героите си, че погледнато през тяхната призма кое всъщност е добро и кое лошо? И къде е границата...  Ето тук е майсторлъка и различното. В много книги има ясно изразени злодеи и добри, но злодеите не са пипнати както трябва. Защо са станали такива, какво преследват, дали за една злина не са сторили две добрини или обратното. Както и ти каза много по-рано трябва да се чете и да се гледат делата. Защото какво се оказа, че Джайм е детеубиец и въпреки това носи много повече чест у себе си отколкото много други. И т.н.
|
|   |
|
 |
|
alessandron
(Primus Maximus)
|

Re: Офф - Книги | 02.08.2013 22:12
Така е, просто с едно изречение резюмирах, че нямах време да пиша повече. Чети нататък и дано скоро излезе следващата книга, макар че Мартин много-много не ги бърза ...
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
Регистриран на: 30.05.2012 16:09 Мнения: 32268 Местоположение: Адът, казват е навсякъде около нас...
|

Re: Офф - Книги | 03.08.2013 00:47
Ами за съжаление скоро няма да видим шестата книга  Надявам се, че 2014 г. ще излезне, но по-скоро напразни надежди са това. Дано само после от много бързане и пришпорване да не претупа нещата, че се опасявам и от това. Най-вероятно сериала ще изпревари книгата, което ще е много голям удар. Това е изключително сериозен проблем, Санде, уфф. И ако сериала изпревари книгата, то със сигурност после Мартин ще промени края на книгите си. :/ Компромисен вариант е от HBO да не пускат всяка година сезон, а през две години, ама там са намесени милиони и нали знаеш какво командва в щатите... Иначе четох, че Мартин пишел нова поредица която обхваща пак Вестерос, но 200 г. преди сегашните събития или в зората на династията на Таргариените. Не знам доколко е вярно това или е клюка, но ако е истина то е неуместно на фона на закъсняващите романи. Все пак 5 години минаха до излизането на Танц с дракони, ако Ветровете на зимата излезнат 2016 г. това ще е пагубно  Самия Мартин явно осъзнава тежестта и бремето което носи, това е все едно Леонардо да Винчи да рисува Джокондата 7 пъти...  Ами не е лесно. Жалко, че гони 70 те години, ако беше на 40/50 г. възраст можеше да разгърне още повече историята, а после и да я разшири с връщане назад във времето и пр.
Последна промяна Diavolo на 03.08.2013 00:48, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
Venabili
(Dune Warriors)
|

Re: Офф - Книги | 03.08.2013 01:15
То ако е преди 2016-та, повечето фенове ще черпят.  5 години между №3 и №4; 6 преди №5 (и то защото в последния момент реши да раздели на 2 - иначе тази дето я чакаме и №5 трябваше да са една книга). На теория е казал 2014-та ама за №5 датата се смени поне 10 пъти. Та докато не я видя тази книга, няма да повярвам. Да не говорим за последната. А иначе - понякога ако нещата не вървят, друга книга помага да се стабилизират нещата. Та.... да пише и други неща човека, ако това му помага... A HBO вече казаха, че нямат намерение да чакат... не че не може да се промени нещо ама...
_________________ Понякога съм толкова добра, че цялата изтръпвам и боли ме...
|
|   |
|
 |
|
bai Momchil
(Крива Нива)
|

Re: Офф - Книги | 03.08.2013 13:06
Прочетох го новият "бестселър" на Данчо АД - впечатленията - копие на Шифъра с леко неочакван край. За сметка на това, докато пекох гъза на бялото море, прочетох още една книжка "Една година в Прованс" на Питър Мейл - едно гастрономическо и културно пътешествие поднесено с много добро чувство за хумор. Препоръчвам я. В момента чета "Последната тайна" на един португалски автор Жозе Родригеш Душ Сантош - част от действието се развива в Старият град на Филибето 
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Офф - Книги | 03.08.2013 16:34
Има шанс ако четвъртия сезон обхване втората половина на третата книга и не влиза в четвъртата книга... После петия сезон за четвъртата книга и шестия сезон за петата книга. Ако стана тека, то чак 2017 г. ще трябва да излезе сезонът, който да обхване неизлязлата още шета книга. Ако Мартин я пусне 2014 г. съм оптимист, че ще успее да завърши цикъла си преди сериалът да го изпревари. Все пак има и други нотки на оптимизъм. Сблъсък на крале я писа само 3 години, а най-голямата Вихър от мечове само 1 година?!  Т.е. можело. 
Последна промяна Diavolo на 03.08.2013 16:35, променена общо 1 път
|
|   |
|
 |
|
goro_levskara
(Underground)
|

Re: Офф - Книги | 03.08.2013 18:25
Сега приключих Гордост и предразсъдъци на Джейн Остин. Много поучителна книга, усмиваща една част от хората в обществото, които дори и в ден днешен не са рядкост. Боготворенето на дадена личност и унижението спрямо нея са широко разпространени и сега три века по-късно. Желанието на мисис Бенит и по-скоро единственото желание да омъжи дъщерите си на всяка цена за някой богат благородник е абсолютно същото, както и в днешни дни, когато за съжаление не малко млади хора целят единствено да си хванат някой богат партньор, който да ги издържа и издигне в обществото. Тъжна картинка, но за беда напълно реална, с оглед на това, което се случва в днешни дни... Тази седмица ще си потърся да си купя другия известен роман на Джейн Остин, а за мнозина и по-добрия - Ема. Вече имам някаква представа, но нека който го е чел да сподели мнение.
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Офф - Книги | 03.08.2013 22:14
Купи си "Разум и чувства" (пак на Остин) или "Панаир на суетата" на Текъри.
 |
|
goro_levskara
(Underground)
|

Re: Офф - Книги | 05.08.2013 13:54
Разум и чувства вече я поръчах, а Ема си я осигурих вече. Анотацията на Панаир на суетата ме грабна също, но първо искам да прочета горните две. Благодаря ти Стенли 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Офф - Книги | 06.08.2013 18:17
Малииййй таз Церсей каква глупачка е, не е истина... А се мисли за голямата работа и как цака всички ''глупаци''... Колко идиотищини и груби грешки направи не е истина. Някаква мярка, срама, усет няма ли таз жена?  Очаквам тежка съдба за нея, или щя убият или унижат и сравнят със земята дет се вика. Няма начин просто, ако ли не значи Мартин е идиот, а той не е, така че горното... Уфф Дай на една проста кифла власт и и гледай сеира. Ийй не мога да я понасям, най-противния главен герой в цялата поредица. 
|
|   |
|
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Офф - Книги | 07.08.2013 00:13
Данчо беше разбит от гения Умберто Еко. Да го духа и това е.
 |
|
Vendome
(The Grizzlies)
|

Re: Офф - Книги | 07.08.2013 00:14
Мартин, колкото и да е добър, явно е комерсиален автор, затова и никога няма да бъде класик.
 |
|
nerra
(Primus Maximus)
|

Re: Офф - Книги | 07.08.2013 10:00
Чела съм я, в момента я препрочитам, та да стигна до края, щото предният път прочетох до десета книга, повече не бяха издадени и докато издадат следващата, бях забравила какво става в предишните Както и Сандро писа - много е различна от Песен за огън и лед. Според мен ще ти хареса, защото там е много романтично всичко - доброто си е добро, злото си е зло и толкова. Книгата е повече в духа на Властелинът на пръстените, отколкото на Песен за огън и лед и е типичната героична история - скромного селско момче се оказва, че трябва да спасява света, а други скромни селски младежи и девойки му помагат който както може  Няма неочаквани неща и добрите рядко се оказват лоши. Лично на мен Ранд ми е голям любимец и заради него чета историята. Но има много пълнеж, много досадни описания и много досадни повторения, във всяка книга преговаряме едни и същи неща. Аз обаче ги прескачам, та не ми пречат 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Офф - Книги | 07.08.2013 16:56
Нещо си останала с погрешно впечатление.  Това че се възмущавам от някои неща в Песен за огън и лед не ме прави по-малко фен от теб или Сандро. Не знам дали си ме чела, но определих върховото фентъзи на Мартин за номер 1 в историята, а скоро прочетох едва третата книга от поредицата. И смъртността при Мартин не е чак толкова голяма, какво само ме залъгвате.  Вече съм на четвъртата книга, а единствения главен герой, който е мъртъв на 100% е Едард Старк. Под главен имам предвид, да има глава посветена на този герой или популярното - POV. Тивин, Джофри и Роб нямаха, е това не ги прави по-малко главни герои, но все пак... Кейтлин я възкресиха, Теон е под въпрос все още... Факт измряха много второстепенни герои, но има и друго, героите в епоса на Мартин са много повече от всички останали герои в книги. Бройката им е безчетна направо. Нормално е да има повече измрели. А и нека видим как ще завърши всичко преди крайните оценки. Все още има две книги да излизат. Разликата между Мартин и останалите не е в това, че героите му умират по-честичко отколкото на други места, а в стилът му и в характерите които развива. Направо е ненадминат в това. И още нещо, аз съм фен на Толкин и съм чел всичко негово, но Властелинът на пръстените дори не ми е в Топ 5 на любимите книги, даже и в Топ 10. Фен съм на Хари Потър и Хари Потър е много по-тежка книга от Властелинът, поне за мен. Фен съм и на Вещерът на Сапковски. 
Последна промяна Diavolo на 07.08.2013 17:02, променена общо 2 пъти
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Офф - Книги | 07.08.2013 17:02
Я конкретизирай?  Какво искаш да кажеш, защо мислиш така и то при положение, че не си го чел?  и думичката класик с фентъзи не се връзва по принцип, но това е отделна тема...
|
|   |
|
 |
|
nerra
(Primus Maximus)
|

Re: Офф - Книги | 08.08.2013 10:34
Дяволче, не съм казала, че не си фен на Песен за огън и лед, казах, че предполагам, че Колелото на времето ще ти хареса :). Иначе аз на Песен за огън и лед не съм чак такъв фен. Чета я, интересна ми е, но не е моето фентъзи. Дори Колелото ми харесва повече, но очевидно аз си падам повече по романтиката А иначе какво стана с Джайм сега и клетвите ти, че детеубиец никога не можеш да харесаш, м? Иначе класик във фентъзито си е Толкин. Може да не ви харесва, но той се счита за основателя на фентъзи жанра, така че си е класика отвсякъде 
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Офф - Книги | 08.08.2013 18:45
Ясно  Мислех си, че си твърд фен на Мартин. От хардкор феновете  Със сигурност ще прочета и Колелото и Малазан, но по-нататък. След Песен за огън и лед ме чакат всички книги на Клавел без Цар Плъх, която съм чел, след това Братя Карамазови и след това едно близо 40 книги научна фантастика (любимият ми жанр), които си ги пазя за десерт от бая време. И след това минавам на Джордан и Ериксън.  Относно Джайм, амииииии оказа се права Но това е абсурдно просто, Мартиновска му работа. Така да нагласи нещата, че човек извършил най-грозното деяние да стане симпатичен като образ на по-късен етап. И то ей така леко и неуловимо... Точно в това е и големия майсторлък на автора.
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Офф - Книги | 08.08.2013 18:53
Ооо ама разбира се. Аз и Реал Мадрид не ги харесвам, но не мога да отрека, че са най-великия клуб за 20 век. Чакай малко, аз харесвам Толкин и Властелинът, не ме разбирай погрешно, просто не съм от феновете като теб и още милиони по целия свят. Не знам защо така се получи. Изчетох я за 5 дена доколкото си спомням. И Хобит съм чел и Децата на Хурин и най-тежката му книга, посмъртно издадената - Силмарилион. Имам си ги всичките. Между другото много ми допадна Силмарилион. И за тази книга се оказа права навремето когато си писахме преди доооста годинки  Факт е, че Толкин е бащата на класическото фентъзи. А чела ли си Хрониките на Амбър на Зелазни?  Това ми е другото най-любимо фентъзи наред с Хари Потър, Вещерът и Песен за огън и лед.
|
|   |
|
 |
|
nerra
(Primus Maximus)
|

Re: Офф - Книги | 09.08.2013 09:43
Много ясно, няколко пъти  Любима книга също :)
|
|   |
|
 |
|
Diavolo
(Extreme Zombies)
|

Re: Офф - Книги | 10.08.2013 13:16
Прочетох и Пир за врани Този път няма да се впускам с впечатление, мнение и прогнози, че така като гледам, то четвъртата и петата книга са едно общо цяло, поне някъде до средата на Танц с дракони, от това което четох от самия Мартин като обяснение. Странно ми беше обаче без Джон, Бран, Денерис, Тирион, за Аря имаше само 3 глави, но пък много хубаво, че историята мина и през Дорн и Железните острови, всичко става още по-мащабно. Накефих се в края на книгата заради един определен момент, но няма да казвай кой е. Тези дето са чели книгата сигурно се досещат, а и аз на няколко пъти се издавах...  Когато прочета и Танц с дракони викам да направим една отделна тема само за Песен за огън и лед и там всички фенове на книгите и сериала да можем да дискутираме, че тази тема все пак си е обща за всички книги... 
|
|   |
|
|