Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 22.09.2026 00:50

Отговори на тема  [ 355 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Следваща
Игра на тронове - сериалът 
Автор Съобщение
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 00:34

Venabili написа:
А какво общо има фентъзи със средновековието? Че светът е основан на него е ясно, ама това не е историческа поредица все пак. А ако мислиш, че книгата или сериала са за това как да се убиват немъртви, може би не ти трябва да я четеш или да гледаш - то човек трябва да се позамисли за какво става дума - както е във всяка добра литература.

извън темата, айде напиши нещо за Финикс в баскета от мястото на събитието де :-D :yes:

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 00:35

Смешник, явно ти нищо не си разбрал от битката при Шлемово усое, дори и да си я чел или гледал. Тази битка е образец как различни по раса и навици хора пренебрегват различията си и се бият рамо до рамо срещу надвисналото зло. Елфи, хора и джуджета застават рамо до рамо загърбили предишни вражди и различия. Всеки отдава своята кръв, за да живее другия. Но нищо от това не е казано в книгата, а се вижда кристално ясно във филма, затова предпочитам него пред тона хартия, на който са изтипосани само безкрайни глупости. Е разбира се имаше и хубави неща в книгата, не може да се отрече, но един филм е три часа да се вмъкне всичко важно, докато в книгата можеш да обхванеш всичко и ако сложиш двете неща на везните, то е ясно кое надделява.

Изображение

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 00:43

Venabili написа:
А какво общо има фентъзи със средновековието? Че светът е основан на него е ясно, ама това не е историческа поредица все пак. А ако мислиш, че книгата или сериала са за това как да се убиват немъртви, може би не ти трябва да я четеш или да гледаш - то човек трябва да се позамисли за какво става дума - както е във всяка добра литература.

Трябва ли да споменавам историята откъдето е черпил идеи Мартин, откъде е вдъхновен основният сюжет - войната на розите, как Вестерос прилича на Средновековна Англия и тн? Предполагам ти, която четеш книгите си обърнала внимание и на тези неща. Това, че има фентъзи елементи са само окраски, но същината е ясна.

Изображение

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 03:33

fc_bayern написа:
Трябва ли да споменавам историята откъдето е черпил идеи Мартин, откъде е вдъхновен основният сюжет - войната на розите, как Вестерос прилича на Средновековна Англия и тн? Предполагам ти, която четеш книгите си обърнала внимание и на тези неща. Това, че има фентъзи елементи са само окраски, но същината е ясна.

А аз трябва ли да споменавам, че дори и да е основано на тях (както е половината фентъзи...), това все пак е художествена литература и да се твърди, че те в средновековието едва ли са правели нещо си е все едно човек да обяснява как зомбита или вампири трябва да изглеждат :-) Ако си решил да го четеш като "Средновековна Англия с елементи на фентъзи" значи съвсем си изтървал идеята. Има автори, които пишат точно това. Мартин не е един от тях.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 03:34

Balleta написа:
извън темата, айде напиши нещо за Финикс в баскета от мястото на събитието де :-D :yes:

Нали съм споменавала колко гледам баскет? Ама из офиса има фенове, да не говорим из ресторантите в района... ей сега ще видя какво си писал. :-)

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 17:02

fc_bayern написа:
Първо, какво общо има смяната на игумена, смъртта на дядо Кирил и тн. с нашите културни съкровища? Ако ще ми скачаш от тема на тема и ще ми бяхаш от същината по-добре да си приказваме на лично.

Второ, Защо отсяваш пшеницата от плявата като изхвърляш ценното, а се храниш с мръсотията? Явно не правиш никаква разлика между свещеник и Църква, а между лекар и медицина правиш ли разлика? Каква е твоята професия? Ако си лекар и някои от твоите колеги продават незаконно органи на черния пазар или отказват да лекуват пациенти, които не могат да си платят, това значи ли че трябва да се откажеме от цялата медицина и да оставяме хората да си мрат без никаква грижа? Ако си счетоводител и си чул че някои присвоявал пари и укривал данъци, трябва ли да захвърляме на боклука цялата финансова система, без която би настъпил пълен хаос в света? Ако си учител и някой си пребил дете с пръчка, защото говорел в час, то тогава дай да се откажеме от професията и да се върнеме в първобитния строи без никакво знание. Свещенниците не са ангели, те са хора като всички нас, склонни към грях и зло, както всички останали. Но се опитват да помагат на хората, да правят живота им по-лек, както лекарин финансисти, учители и тн. Ако беше всичко идеално щеше още да си живеем райски на земята, но не е и вместо да се ровим в боклуците и да се обливаме с тинята можем да се стремим към облекчаване на живота на себе си и околните.

Трето, защо поставяш всички християни под един знаменател. За Католицизма или църквата на свидетелите на Йехова не мога да отговарям, защото единствено тяхната фасада има връзка с Христос, но ни е същината и основите им. Пак ти казвам, ако само чернилката е пред очите ти няма смисъл да продължаваме да спорим. И повтарям хората са склонни да палят и убиват, да изпитват алчност и трупат богатства, но не и Църквата. Никъде не е заповядано да се разрушават културни ценности, да се трупа богатства и убива; точно противното е заповядано. Извинявай за израза, ако те обижда, но ти си поредното куче, което лае срещу стопанина, който го пребива с пръчка, но нищо не прави по въпроса. Ако един лекар поради небрежност е отнел един живот, то десетки други са помогнали? А ти какво си направил, нищо?

А колкото до книгата и сериала, на какво полезно може да те научи: как се убиват немърви бродеи или какво? И дълбоко се съмнявам, че през Средновековието е бил такъв разврат, какъвто се описва в нея. Просто тя е отражение на епохата, в която е създадена т.е нашата; ера на всеобща разюзданост без никакви задръжки.

Примерите за църквата ти ги дадох, защото показват същността ѝ - това са примери за поквара във висшия ешалон, т.е. точно там, където трябва да е главата на вярата. Заповеди за унищожаване на културни съкровища Католическата църква е издавала - в Южна Америка. Така че сравнението ти за финансовата система, медицината и т.н. не издържа, защото за разлика от тези сектори, Църквата окупира духовното все едно е материално, докато духовното няма как да попадне в един параметър - монотеистичните вярвания, каквото е християнството, отричат абсолютно всичко, което не им пасва на теоремата, макар да са взаимствали и взели от много и различни вярвания преди да се формира самото християнство.
А на какво може да те научи "Песен за огън и лед" няма и да разбереш, просто защото типично по църковно не приемаш различна гледна точка.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 18:06

Balleta написа:
Venabili написа:

Балетче, а аз да те питам, ти като такъв маниак на баскета ходиш ли на мачове в щатите? Би трябвало да не пропускаш домакинство на Чикаго? А хокей? Тенис? Изобщо ходиш ли на спорт там? :-)
Аз ако бях в щатите и канада нямаше да пропускам кеч, тенис и хокей, че защо не и баскет некой голем мач. Е, така си говоря де, сигурно реалността е съвсем друга, билетите скъпи, абонаментите също, ама избираш си едно събитие и от време на време го посещаваш, поне това. :-)

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 18:42

Diavolo написа:
Балетче, а аз да те питам, ти като такъв маниак на баскета ходиш ли на мачове в щатите? Би трябвало да не пропускаш домакинство на Чикаго? А хокей? Тенис? Изобщо ходиш ли на спорт там? :-)
Аз ако бях в щатите и канада нямаше да пропускам кеч, тенис и хокей, че защо не и баскет некой голем мач. Е, така си говоря де, сигурно реалността е съвсем друга, билетите скъпи, абонаментите също, ама избираш си едно събитие и от време на време го посещаваш, поне това. :-)

Нека това удебеленото се брои за "най-наивната шега" на годината :-D Деволчето печели една виртуална бутилка Jameson :celebrate:

Естествено, че съм ходил на Булс, но само няколко пъти, мисля 4. Виж по ТВ-то баскета не го изпускам. По веднъж съм ходил на на мач на двата бейзболни отбора, веднъж на хокей на втория отбор - Уулвс и веднъж на сокър мач на Солджър Фийлдс, но не на американски футбол :-( Беърс и Блекхоукс ми липсват все още в колекцията.

Първо разстоянията са огромни, второ нямаш достатъчно време, трето хич не е евтино. Как ще си нямал да пропускаш кеч, тенис и хокей :rofl: Може да отидеш 4-5 пъти в годината и това е, всичко друго е илюзия и мечта ;-)

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 18:47

Balleta написа:
Първо разстоянията са огромни, второ нямаш достатъчно време, трето хич не е евтино. Как ще си нямал да пропускаш кеч, тенис и хокей :rofl: Може да отидеш 4-5 пъти в годината и това е, всичко друго е илюзия и мечта ;-)

Ей това най-добре обяснява ситуацията в Щатите. :-) Особено пък за големите мачове в който и да е спорт.

Дяволче,

Освен ако не работиш, но имаш МНОГО пари, няма как да стане това дето го мислиш...

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 19:00

Сигурно разбрахте, че Тронът обикаля цяла България. Я си признайте кой се качи :devil:

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   14.04.2014 21:06

IchWill написа:
Сигурно разбрахте, че Тронът обикаля цяла България. Я си признайте кой се качи :devil:

http://www.nenovinite.com/ne/kultura/5586/

Тоя се е пробвал, ама не се е побрал.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 00:48

IchWill написа:

Да, нямам търпение да дойде в София :razor: :cheers:
не знам графика точно какъв е, но знам, че за Великден ще е във Варна, после ще го изложат пред Античния театър в Пловдив и след това идва в София, предполагам ще е в края на следващата седмица и съм почти убеден, че ще го изтипосат пред народния театър Иван Вазов :yes:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 00:49

Изгледах втората серия преди малко, но няма да коментирам докато Стенли не я гледа и не напише мнението си :-)

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 00:54

Малко съм разочарован поради липсата на любимката ми Денериус в епизода, но стана интрига със смъртта на Джофри, не вярвам Тирион да е убиецът.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 00:59

ааа, ама ти си го гледал вече, хехе :))

е какво ще кажеш, накефи ли се как гадината мръсна си го получи? :)))
ако не друго, то поне смъртта му беше внушителна. Това да те отровят със ''сълзите на Лис'' е изключително брутално. Отровата ти изгаря вътрешностите, болката е невъобразуима, топи костите също така и накрая целия се сбръчкваш и кръвоносните съдове ти се пръскат. :razor:
сега гадно е вярно, ама извинявай много, но този изрод си го заслужаваше

така де, стига са измирали само Старки :helpless:

п.п. надявам се не си знаел за смъртта му и си бил изненадан? защото някой може да се е изпуснал пред теб или да си прочел някъде нещо? :о

п.п.п. знам кой е убиецът, но естествено няма да ти кажа.

(Dune Warriors)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 01:06

Абе дяволе, те във филма още не са казали с какво е отровен - а част от това кой е виновен се разкрива точно от вида на отровата... Ти уж гледаш да не издаваш нищо от книгите, а все ги пускаш едни... :-)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 02:06

Дори и да не си чел книгата веднага едва ли е трудно да се досетиш кой отровил Джофри. Дъртата бабка не спря лицемерно да се мазни пред всички, обаче не вярвам да и е било приятно щерка и да попадне под лапите на малкото, разглезено пишлеменце.:-)

Аз не бих се радвал за гадната смърт на Джофри, както и на когото и да било от персонажите, защото всички са един дол дренки и няма положителен герои. Дори и в нашите очи да изглежда долно садистично к*****, едва ли е по-лош от 'малката и сладка' Аря или пък 'доблесният и величествен' Роб. Всички се огъват под натиска на злото и са единствено за съжаление.

Изображение

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 02:33

Цитат:
Примерите за църквата ти ги дадох, защото показват същността ѝ - това са примери за поквара във висшия ешалон, т.е. точно там, където трябва да е главата на вярата. Заповеди за унищожаване на културни съкровища Католическата църква е издавала - в Южна Америка. Така че сравнението ти за финансовата система, медицината и т.н. не издържа, защото за разлика от тези сектори, Църквата окупира духовното все едно е материално, докато духовното няма как да попадне в един параметър - монотеистичните вярвания, каквото е християнството, отричат абсолютно всичко, което не им пасва на теоремата, макар да са взаимствали и взели от много и различни вярвания преди да се формира самото християнство.
А на какво може да те научи "Песен за огън и лед" няма и да разбереш, просто защото типично по църковно не приемаш различна гледна точка.

Нищо не знаеш за същността на Църквата и ни наималка представа си нямаш за нея. Но няма какво да продължавам да убеждавам инат, чиито мозък е отровен в дъното на своите гънки от материализъм и богоборчески дух. Казах ти 100 пъти, че нищо общо си нямам с Католическата църква и нямам правото и никакво основание да отговарям за нейните дела. А колкото това, че духовниците са окупирали духовната сфера, точно тука си в ОГРОМНА заблуда. Много от висшите духовни санове са били назначавани от царете и императорите, за да контролират тотално всичко. А примерите са повече от хиляди, но и дори да започна да ти ги изреждам едва ли ще разбереш. Ако беше според твоите думи едва ли Църквата щеше да има толкова проблеми с ереси и разколи, все светски лица дръзнали да се бъркат там където не им е работата и мислещи се за велики гении. Та и днес, да не мислиш, че Вселенският патриарх е избран кротко и чинно както си му е реда от духовници? Глупости, ако беше така едва ли щяхме да сме на това дередже. Нищо не е окупирала Църквата, светската поквара се опитва да задуши и малката надежда, която крепи хората в нея. А примерите с медицината и финансите си е точно на място, ако нямаш желание да я разбереш твои си проблем. Точка по тази тема.
Разбира се, "Песен за огън и лед" може да ме научи на доста неща и най-вече докъде може да достигне човешкото оскотяване и робуване на животинските ни инстинкти, факт който и без книгата да я чета се вижда нагледно от нашето съвремие. :yes:

Изображение

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 08:28

Байерн,
напротив, има положителни герои в книгата, но те са реалистични герои и живеят във времена в които без да убиеш или излъжеш не можеш да оцелееш. В никакъв случай не трябва да се съдят през призмата в която живеем сега.
Всичките Старки до един са такива, Самуел Тарли, Давос, Бриен, ако щеш дори Денерис и Тирион са такива + още не малко по-второстепенни герои.
Но това не са ти захаросаните класически положителни герои от 90% от книгите в художествената литература.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Игра на тронове - сериалът   |   15.04.2014 08:36

Diavolo написа:
Байерн,
напротив, има положителни герои в книгата, но те са реалистични герои и живеят във времена в които без да убиеш или излъжеш не можеш да оцелееш. В никакъв случай не трябва да се съдят през призмата в която живеем сега.
Всичките Старки до един са такива, Самуел Тарли, Давос, Бриен, ако щеш дори Денерис и Тирион са такива + още не малко по-второстепенни герои.
Но това не са ти захаросаните класически положителни герои от 90% от книгите в художествената литература.

Няма нужда да му обясняваш, все пак той си мисли, че "императори и царе" са тия, дето са определяли формата на Църквата, само дето Църквата я има 2 хил. години, а такава империя аз досега не съм видял да оцелее. Нека момчето не се занимава с "оскотели мозъци", че да не му се развали духа. :laugh:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 355 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Следваща