Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 22.09.2026 02:33

Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер 

Анкетата свършва на 31.08.2014 01:20
Да и дори ще го задмине 38%  38%  [ 6 ]
Да и двамата ще са с равен брой ГШ титли 19%  19%  [ 3 ]
Ще направи 16 и до там 31%  31%  [ 5 ]
Няма да мръдне от кота 14 13%  13%  [ 2 ]
Общо гласове : 16

Автор Съобщение
(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
 Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 01:20

Мислех да пусна анкетата след триумфа на Рафа на Ролан Гарос, но реших да изчакам как ще се развие Уимбълдън, защото усещах и виждах как Фед взима 18 та титла, а и знам, че цялата подготовка и цел на Фед и екипа му беше именно насочена към тазгодишния Уимбълдън и мисля, че Роджър беше в най-добрата си възможна форма за годините си в момента за този турнир, но уви не успя.
Така и двамата се провалиха венъж в годината, Рафа в Мелбърн (неговата и на щаба му цел номер 1 за сезона) и Фед в Лондон. Бих добавил, че и Ноле се провали с неговата цел номер 1 - триумф в Париж, защото пък това бе неговата цел номер 1. Интересен факт и тримата не успяха в това което преследваха най-силно...

Но да се върнем на темата
Има ли реален шанс Надал, ще успее ли? ДА / НЕ, за малко няма да успее и т.н. варианти

Мисля, че в близкото бъдеще това ще се превърне в основен въпрос, който ще вълнува тенис феновете по света, а и не само те. То вече е основна тема в редица престижни форуми от 1 г. насам, особено след изненадаващо убедителния триумф на Надал в Ню Йорк през миналата година.

Аз гласувах, че Надал ще доближи Федерер и ще спре там, т.е. давам му още 2 ГШ титли и нито една за Фед. Специално по този въпрос съм бил винаги песимист. Винаги съм вярвал в Надал за разлика от много други хора, но точно за този най-важен показател поради ред причини, които не ми се изброяват сега не вярвам, че ще се получи, макар че според други хора това е най-нормалното нещо на света с оглед на това, че Надал води в много в ХТХ баланса и че привлича все повече и повече фенове по света. Даже наскоро Надал стана по-популярен от Федерер във фейсбук, което допреди няколко години беше кощунствено да се помисли.
Има най-различни хипотези, директиви и конспирации за които съм чел, но това са болни фантазии по-скоро (колкото стана и програмираната титла за Григор на тазгодишния Уимбълдън).

Така че да гледаме обективно на нещата според тенис тенденциите в момента и обозримото бъдеще и според играта/формата на Надал.

Надал е на 28 г.

Анкетата остава отворена до US Open.

Моля за активно гласуване и участие с обосновани мнения, а не фенщини.

Последна промяна Diavolo на 07.07.2014 01:30, променена общо 2 пъти

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 01:29

и една любопитна извадка на дъртите носители на ГШ (или спечелени ГШ титли след като тенисиста навърши 27 години или границата след която започва неговия регрес и спад до отказването му)

ГШ титли след навършена 27 годишна възраст:

1. Роджър Федерер, Андре Агаси и Род Лейвър - 5 титли
2. Иван Лендъл, Кен Розуол, Джон Нюкомб - 4 титли
3. Рафаел Надал, Пийт Сампрас и Джими Конърс - 3 титли
-
Новак Джокович - 1 титла

Фед е на 32 г. (скоро на 33)
Рафа е на 28 г.
Ноле е на 27 г.

Изследвайки тази класация е напълно логично Надал да спечели още 2 ГШ титли, но решаващата крачка ще е най-сложната и фатална.

Уфф, нямам търпение за УСО :tennis:

(Extreme Zombies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 01:32

според мен рафа има шанс да го мине, но дори и да стане феновете на фед могат да контрират че примерно 11 титли на РГ са основна причина затова, докато на другите турнири ще има 6-7 титли общо, докато Роджър ги е сбрал от три шлема 4-5-7, което говори за по-голяма комплекстност и донякъде ще имат право, затова този рекорд си е малко тенекиен и надали на рафа му е фикс-идея да го мине, но определено ще има тази възможност според мен и ще стане доста напечено из фенските и анализаторските среди :laugh:

Последна промяна juve на 07.07.2014 01:33, променена общо 1 път

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 01:46

Не си дал най-възможния отговор: Да направи една бенефисна, т.е. 15, и да привърши курса :)
При това положение гласувах за 14. Колко и да се пъне Надалчо, има си някои предели и граници, които не се преминават. Законите на математиката, както обичаш да казваш :)

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 01:51

juve написа:
според мен рафа има шанс да го мине, но дори и да стане феновете на фед могат да контрират че примерно 11 титли на РГ са основна причина затова, докато на другите турнири ще има 6-7 титли общо, докато Роджър ги е сбрал от три шлема 4-5-7, което говори за по-голяма комплекстност и донякъде ще имат право, затова този рекорд си е малко тенекиен и надали на рафа му е фикс-идея да го мине, но определено ще има тази възможност според мен и ще стане доста напечено из фенските и анализаторските среди :laugh:

да много добре знам с какво и как ще контрират феновете на Федерер, но и аз имам с какво да контрирам ;)

Но засега всичко е в сферата на догадките

но това което си писал е така, факт.

Надал има 9 РГ, а Фед има 7 Уимбълдъна
ако махнем най-силните им настилки за да е равностойно, то какво ще имаме:

Фед - 10 титли (УСО - 5 ; АО - 4 ; РГ - 1)
Рафа - 5 титли (УСО - 2 ; Уимби - 2 ; АО - 1)

-5

то горе-долу толкова е и разликата в общия брой, -3 (17 > 14)
+2 ; тежат двете титли на Надал на Гароса в повече (9 на 7 от там и разликата)

Ами виж сега не искам да се повтарям, но Федерер в най-силните си години имаше тенисисти, които стилово му бяха удобни, все още новото поколение универсалисти не беше навлязло, а тенисисти като Родик, Хюит, Сафин, Фереро, Налбандян и пр. нямаха тези оръжия които имат Надал, Ноле и Мъри например в защита и контратака, както и да е, въпрос на виждане...

На мен ми е странно как Надал има само 1 титла в Мелбърн при положение, че това е най-бавния хард корт. Всъщност в Мелбърн Надал има само 3 финала и негативен баланс: 1-2 на финалите, което е много изненадващо, но някои неща не могат да се обяснят. Той и на УСО има 3 финала, но е 2-1 и като цяло там е много по-опасен.

Другото което е, че Надал си разви играта доста късничко, а вече беше изхабил много гориво в резервора. До 2008 г. (а в периода 2005 - 2008 г. Рафа буквално промени представите ни за играта, това неговото беше невиждано, но и унищожаващо тялото му) беше един тип тенисист после стана друг.
Разликата беше постепенна и според мен основната причина бе 2009 г. когато кариерата му бе застрашена. Тогава докато Рафа си ''почиваше'' според мен се е скъсвал от тренировки и са търсили варианти с чичото да променят стилът на игра, за да намалят натиска върху ставите и колената и да стане Надал по-нападателен и вариативен. Според мен по такъв начин да промениш играта си на тези години при един вече изграден тенисист е изключително трудно и заслужава само уникален респект и уважение!
чичо Тони никога не е криел, че за него Джокович е по-надарения от природата тенисист, като техника и структура на тялото и въпреки това Рафа има двойно повече титли. Това е нечовешко Юве и не знам дали има някакъв друг такъв случай. Може би Джими Конърс навремето. Той е бил за времето си това което е Надал за своето. Истинско куче в пълния смисъл на тази дума.

Последна промяна Diavolo на 07.07.2014 01:52, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 02:05

Ами виж сега не искам да се повтарям, но Федерер в най-силните си години имаше тенисисти, които стилово му бяха удобни, все още новото поколение универсалисти не беше навлязло, а тенисисти като Родик, Хюит, Сафин, Фереро, Налбандян и пр. нямаха тези оръжия които имат Надал, Ноле и Мъри например в защита и контратака, както и да е, въпрос на виждане...

това е така и аз съм го дискутирал и съм напълно съгласен с твоята теза, но и да погледнем от другата страна като безспристрани зрители, няма как да знаем ако рафа, джоко и мъри (отварям скоба за него че с тия бръмбъри е една каша, иначе отличен тенисист, но по мое мнение, него трябва да го причислим към друга категория и да сравняваме с други играчи) бяха в периода 2004-06 нали когато роджър направи тези нечовешки успехи, щяха да го бият, чудя се и не знам и няма за съжаление никога да разберем, жалко че пика и на тримата великани бе по-различно време и не се засякоха в един и същ пик, но те са в различна възраст и въпреки това и сега са топ 3 уникално наистина. ми рафа да вземе поне 2 АО и 1-2 ЮСО и Уимби общо, но и Джоко може да ги вземе и след тоя финал могат да му поникнат криле и да направи поне 10 шлема, не знам ще видим, но и той има шанс да ги понастигне, трудно не и невъзможно за комплексен играч като него. :tennis:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 02:23

Да не забравяме и за младите...
Рафа и Ноле вече са отвъд границата (27 г.)

Виж Нишикори и Григор как се опряха на Надал в Мелбърн и сега Григор на Ноле на Уимбълдън.
Но Надал и Джокович са на друго ниво по физическа подготовка и не знам дали някога ще има други такива. Така че поне още 2 години не виждам кой ще ги измести от 1 и 2 място в света.

Ноле на два пъти викна физио на финала срещу Фед, последния път в петия сет при 2-1 гейма за него ако не се лъжа. Не знам дали е нещо сериозно, но да видим двата финала в Париж и Лондон колко от силите ще му вземат за Ню Йорк. Надал би трябвало да е по-свеж ама по-скоро ще са на един хал.
Шанс за Мъри там да атакува, но нещо с тази Моресмо не го виждам, а и май не е излекувал напълно гърба си.
Интересен ми е Чилич какво ще направи, както и Гулбис.
Вавринка ще си остане уон слем глори, а и Ню Йорк винаги му е идвал малко бързичък.
Цонга и Бердих ще си останат без ГШ

Раонич, Григор и Нишикори ще са ми най-любопитни. И за тримата такъв бърз хард им подхожда най-много, ще видим.

(Extreme Zombies)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 02:30

Дел Потро няма да ли да се връща скоро и да цъка на ЮСО, но доколко ще е във форма един господ знае, той може да обърка сметките, но в 5 сета трудна работа, особено след дълго отсъствие. младите миналата година рано отпаднаха на ЮСО и то срамно още 1 кръг сега 1 година по-късно трябва да са съвсем различни, напреднаха доста през това време, но дано объркат сметките и да има разнообразии, ще е е непредвидимо поне и ми се гледа хард, може да е ботска настилка, но има разигравания и топчето си отскача право без дупките по тревата до основната линия, че и сервисите и препъванията ми омръзнаха тия две седмици. скоро ще гледаме още по-як тенис според мен, сега почивка :cheers:

Последна промяна juve на 07.07.2014 02:31, променена общо 2 пъти

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 02:36

още по темата

КЛИК

(New Mersey Razors)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   07.07.2014 19:50

Така.
1-во. Надал има сили и физика за още ГШ титли. Колко? Аз мисля, че може би 2-3, зависи от Гароса...
2-ро. Федерер все още не е свършил бензина и аз мисля, че дали Рафо ще го задмине си зависи и от него. Ако спечели още 1 титла от шлема ще е още по-трудно за Надал.
3-то. Надал е на 28 години. Мисля, че като имаме в предвид физиката му (по-захабен е от други на и около неговата възраст), то сигурно в близките 1-2 години му е шанса. Демек, този ЮСО и догодина + РГ2016. Това са 6 ГШ турнира, на които има шанс да спечели 1,2,3,... кой знае. Говоря за 1-2 години, защото:
- Съвсем скоро младите (най-вече Гришата и Нишикори) ако са здрави, ще объркват сметките на топ4. Тази година на АО Гришо за малко да поведе 2-0 на Надал, сега на Уимби обърка сметките на Мъри и за малко да вкара Ноле в 5 сета. Съвсем скоро няма да го има това "за малко".
- След като стане на 30, не че е изключено да спечели ГШ, но тогава ще е още по-уморен и захабен. Неговия стил на "гонене докрай от рекламните пана" не е като стила на Федерер. Не мисля, че Надал ще играе повече от 32-33 годишен. И то последните 2 състезателни години я играе 1-2 финала, я не... По-скоро не.
3-то. Ноле, колко и загуби да има на финали на ГШ, има сили (повече от Надал) да го бие на всички настилки, зависи от мотивацията му. Надявам се да не се демотивира, ама като говорим за Джокович, всичко е възможно.

Мърльо не го включвам, защото никога не е бил фактор за мен. Пак повтарям, че 2-те му титли бяха от фондацията на Джокович. Сега на ЮСО не го виждам даже на финал. С един отпочинал Рафа, Джокович, Федерер и Григор ще му е доста трудно.

Така, че да става каквото ще. Лично не искам Рафо да има повече титли от Фед. Гласувах Надал да спечели още 2. Една на РГ и да речем още една на АО или ЮСО. :first:

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   08.07.2014 02:38

Нема Значка написа:
2-ро. Федерер все още не е свършил бензина и аз мисля, че дали Рафо ще го задмине си зависи и от него. Ако спечели още 1 титла от шлема ще е още по-трудно за Надал.

според мен Федерер няма никакъв шанс за повече титли.
всъщност шанс има само на Уимбълдън, но 2015 г. ще е с още една година по-възрастен и едва ли ще има този шанс с жребия, пък и тогава ще има повече време за почивка след Ролан Гарос, което ще е голям плюс за Надал и не само за него.
Ако Федерер спечели още една титла от шлема лично за мен това ще е огромна изненада.

Последна промяна Diavolo на 08.07.2014 02:39, променена общо 2 пъти

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   08.07.2014 10:05

Аз гласувах "Да и дори ще го задмине". :-)

ICQ YIM WWW
(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   12.07.2014 15:55

Това е тема с твърде много неизвестни - доколко бързо новото поколение, начело с Григор ще настъпи, кога Надал ще бъде изгонен от червеното си леговище, което е основната причина сега да се бори за този рекорд ("Ролан Гарос" - най-трудният за печелен турнир?!?!?!), дали Рафа ще продължи да държи високо ниво още две-три години - който му е чел биографията, знае за постоянните болки, тръгващи от стъпалото. За мен това е залог "ноу бет". Да го решат Съдбата и тенисистите. Затова и не гласувам - не мога да преценя.

Последна промяна alessandron на 12.07.2014 15:55, променена общо 1 път

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   12.07.2014 18:22

ами най-трудния турнир е а печелене, историята го е доказала
това че той е феномен не значи, че нещо се е променило и след като той се откаже ще видиш, че пак РГ ще си остане най-трудния за печелене турнир, защото там силите са най-изравнени и най-добрите в света нямат чак такова предимство.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   12.07.2014 20:00

Diavolo написа:
това че той е феномен не значи, че нещо се е променило и след като той се откаже ще видиш, че пак РГ ще си остане най-трудния за печелене турнир, защото там силите са най-изравнени и най-добрите в света нямат чак такова предимство.

След като някой е спечелил 9 пъти "най-трудният за печелене", значи отдавна вече не е най-трудният - проста логика.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   12.07.2014 22:02

не, просто този някой е феномен

Последна промяна Diavolo на 12.07.2014 22:25, променена общо 1 път

(Valiant Knights)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   12.07.2014 22:19

Diavolo написа:

Тревата и бързите настилки като цяло изравняват много повече силите от клея. Бих се съгласил, че РГ е физически най-трудният за печелене турнир, останалото е субективно.

(Extreme Zombies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   12.07.2014 22:25

изравняват ама друг път. силовите тенисисти имат предимство
на клея силоваците пак си своето предимство, но не чак такова
докато на бърза настилка, високите снажни момчета разчтитащи на сервис и завършващ форхенд винаги са били фаворити.

(Valiant Knights)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   12.07.2014 22:31

Diavolo написа:
изравняват ама друг път. силовите тенисисти имат предимство
на клея силоваците пак си своето предимство, но не чак такова
докато на бърза настилка, високите снажни момчета разчтитащи на сервис и завършващ форхенд винаги са били фаворити.

Не е задължително, това са клишета. На трева има много биг хитъри, които се мъчат - справка Иснър, Андерсън, Куери, дори Карлович, докато техничарите винаги могат да печелят дивиденти от точно пласиране на топката, слайсове, волета - Лопес, Маю, Малис, от по старите Хенман и Едберг например. На клей като ти излезе някой, който връща всичко като Ферер, колкото и технични удари да имаш, файда няма.

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: Ще настигне ли Надал по брой ГШ титли Федерер   |   12.07.2014 22:32

Гласувах положително :pukanki:

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща