Виж темите без отговор | Виж активните теми Дата и час: 21.09.2026 21:54

Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
За корпоративната фенщина 
Автор Съобщение
(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 10:16

Нека се абстрахираме от името Лудогорец, макар, че това е тема свързана именно с този клуб.
Има неща, обаче, които са опасни като процеси в обществото и т.нар. корпоративна фенщина е едно от тях.
Какво имам предвид?
Корпоративната фенщина има доста прилики с корпоративния вот. Като знаете при т.нар. корпоративен вот, под принуда или чрез някакви временни изгоди работниците и служителите на дадено предприятие отиват да гласуват дружно за дадена партия.
Корпоративната фенщина е същото, само че свързано с посещение на спортно събитие.

Още в началото на 21 век е имало случаи на това явление, като се започне от мачовете на Лукойл-Академик в зала Универсиада от европейските лиги, или пък платените фенове на Гриша Ганчев, които винаги бяха на линия по мачове на Литекс.

Сега обаче, в последните две години 2013 и 2014 наблюдаване подобно нещо свързано с Лудогорец.
Замисляли ли сте се защо толкова много хора пътуват от Разград до София за мачовете на Лудогорец. Да, наистина пътуват по няколко хиляди човека. Повечето хора биха си помислили нещо от рода на "брей какви верни привърженици, следващи отбора си навсякъде". Реално по този показател (брой на пътуващи фенове), Лудогорец се нарежда редом до големите 4 - Левски, ЦСКА, Ботев и Локомотив Пд. Само, че има една съществена разлика. Докато при отборите с най-много публика всичко се прави от безрезервна любов към любимия отбор, то при Лудогорец нещата стоят по малко по-различен начин. Всичко това се дължи наглед малък, но много съществен факт. Служителите във фирмите на братя Домусчиеви ползват благинки свързани с мачовете на Лудогорец. Всеки служител получава безплатен билет, както и свободен ден извън 20-те дни отпуска, ако посети мач на Лудогорец.

Представете си, че сте от Разград, получавате хубава заплата за града от около 500-600 лв на месец. Излизате от Разград, 2-3 пъти в годината, обикновено до Русе или до Варна. За София само се чували по телевизията или пък сте ходили преди години при роднини, когато сте кандидатствали за СУ или УНСС. Предлагат ви свободен ден и билет за мач на Лудогорец в София. Е няма ли да си помислите, "еееее, не че не ме интересува толкова футбола и Лудогорец, ама защо пък да не взема да мръдна до София и да повикам за нашите". Ами правиш го.

Всичко това е част от от един много хитър маркетингов и мениджърски подход. От една страна Киро Домусчиев си осигурява лоялни служители в компанията, които въпреки, че работят за смешните 500-600 лв се заблуждават, че са на място, което дава много яки благинки като билети за мач на Лудогорец или як тийм билдинг в 3 звезден хотел в Рибарица. От друга страна вече имаш стабилна маса от фенове, които викат за Лудогорец, която е доста послушна. Защо послушна? Ами я си представете, какво би се случило на някой "фен" на Лудогорец да скочи да се бие? Ами ще изхвърчи от работа. Едва ли някой би го направил. В същото време когато имаш основа от "обикновени фенове" какво по-лесно да привлечеш и други с подобно мислене. Кои са това? Ами просто е, млади хора дошли в София от дълбоката провинция, които работят примерно за около 1000 лева, но реално са бедни защото 300 лв им отиват само за кредит или наем за гарсиониерата в Люлин или Младост. В същото време това са хора, които не се интересуват особено от култура и изкуство и за тях футболът е културно мероприятие. Когато са били в родните си места, местния отбор дори не са го гледали. И явно, това работи. Ето виждаме от какви градове има фен-клубове на Лудогорец - Сливница, Кюстендил (градове без традиции във футбола в последно време), Шумен, Разград, Попово, Търговище, Силистра (отбори без футболни традиции, но пък и в Лудогорието) и разбира се гордото фен-клуб София и фен-клуб Варна (считайте, разградчани живеещи от няколко години в София или Варна, но вече горди софиянци и варненци).

Айде да не се впускам в повече разсъждения, но ето това уважаеми е корпоративна фенщина и за съжаление българския шампион по футбол в последните години и настоящ евробоец се крепи на подобна публика, а за това на какъв собственик се крепи, по-добре да не говорим...

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 10:34

Нещата са логически свързани Собственик-работник-фен или Собственик-фен клуб. Шефа ти ако каже дай да пием по една бира довечера обикновено приемаш. Не знам какви изградени представи имате за живота, но какво да направи един човек в малък град като Разград или Пещера Биовет? Една разходка до София е цяло събитие и за нея се стягаш седмици по-рано. В малките градове хората се познават, атмосферата е друга, настроението е друго. Киро ще си ги кара до Мадрид и обратно. Хората се кефят, освен работа им осигурява и емоция. Евала за което ;-)

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 10:44

tonzos_justice написа:
Нещата са логически свързани Собственик-работник-фен или Собственик-фен клуб. Шефа ти ако каже дай да пием по една бира довечера обикновено приемаш. Не знам какви изградени представи имате за живота, но какво да направи един човек в малък град като Разград или Пещера Биовет? Една разходка до София е цяло събитие и за нея се стягаш седмици по-рано. В малките градове хората се познават, атмосферата е друга, настроението е друго. Киро ще си ги кара до Мадрид и обратно. Хората се кефят, освен работа им осигурява и емоция. Евала за което ;-)

Е да де, Тонзи, ама за мен това не е нормално. За мен това са лицемерни отношения. Реално ти не си близък с някой по емпатия, а по задължение.
Цялото това нещо е част от една огромна експлоатация от която печелят малцина на гърба на милиони. А милионите обикновено са адски тъпи парчета да осъзнаят дори какво се случва на техен гръб - в случая печалба и PR за такива като Киро Гуменката.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 10:47

Браво за темата.

Само една забележка - в Литекс "платени фенове" е имало дотолкова, доколкото в първите сезони дон Гришон поемаше всички транспортни разходи по гостувания и държеше санитарния минимум вход за домакинствата - нещо, което аз лично тълкувам като реверанс към феновете от един беден район, а не като отглеждане на платена фенска маса.

Не може и дума да става за сравнение с корпоративната фенщина при Домусбей. При него точно напротив - билетчето за домакинства е с доста надута цена за местните стандарти. Някой разградчанин ми беше казал, че това било умишлено, за да си изгони "клошарите" от стадиона и да си култивира послушна публика от зависими "фенове".

Относно фентуризма на амфетките - аз преки впечатления имам от миналогодишния мач с Базел, когато районът около националния беше задръстен с всички видове регистрационни номера от страната. Бас ловя, че не повече от 20% от всички придошли "фенове" имаха нещо общо с Разград. Тогава недоумявах по каква линия може да докараш толкова платени фенове от всички краища на България. Сега май ми се изясняват нещата. Това с многото (повечето фиктивни) фенклубове си е същата лъжа, която да обслужва грандоманската измислица "национална кауза" - видиш ли, популярни сме из цялата страна, а не сме някакво мутренско отборче от гъза на географията.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 10:54

falkenbach написа:
А милионите обикновено са адски тъпи парчета да осъзнаят дори какво се случва на техен гръб - в случая печалба и PR за такива като Киро Гуменката.

Странно, ама почнаха да се усещат. И сега с ШЛ, когато много неща ще са в светлините на прожекторите, този процес ще се засили още повече. Зализаният също ще се усети колко му издиша "националната кауза", когато отборчето му влезе в ролята на гост на "Васил Левски" срещу Ливърпул :)))

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 10:56

Bjoern Bo написа:
falkenbach написа:
А милионите обикновено са адски тъпи парчета да осъзнаят дори какво се случва на техен гръб - в случая печалба и PR за такива като Киро Гуменката.

Странно, ама почнаха да се усещат. И сега с ШЛ, когато много неща ще са в светлините на прожекторите, този процес ще се засили още повече. Зализаният също ще се усети колко му издиша "националната кауза", когато отборчето му влезе в ролята на гост на "Васил Левски" срещу Ливърпул :)))

Междудругото няма какво да си кривим душата, отивам да викам за Ливърпул.
Най-забавно ще е всички бг фенове на Ливърпул и Реал Мадрид да идат с фланелките на отборите и да са извън "клетката" да видим какво ще стане 8-)

(The Grizzlies)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 11:12

falkenbach написа:
Bjoern Bo написа:
falkenbach написа:

Междудругото няма какво да си кривим душата, отивам да викам за Ливърпул.
Най-забавно ще е всички бг фенове на Ливърпул и Реал Мадрид да идат с фланелките на отборите и да са извън "клетката" да видим какво ще стане 8-)

Не знам колко е голяма тази "клетка", но по усет съм сигурен, че толкова народ ще се изсипе в червено, съответно в бяло, че "домакинът" наистина ще е гост.

П.С. Фалк, много ме озадачаваш (току да кажа, че ме разочароваш дори)... Винаги съм уважавал феновете на Чуковете... как така за Ливърпул? :dunno: :-?

П.П.С. Не е заради Пуул де, и за Юнайтед да ми беше казал, че ще викаш, пак щеше да ме хвърлиш в тъч.

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 11:18

falkenbach написа:

Начетох се на много хейт братле. Особено от форуми и фейсбуци на чорбари. Селяни били, турци били, а сега ги назоваваме корпоративни. В България няма мачове от години на някакво прилично ниво, затова хората ходят. Видяхме големи стелисти-чорбари в червено колко отидоха на Васил Левски. 100-200 човека има няма. Особено във фейсбука на офанзива 90 % от цесекарите написаха, че са отвратени от призивите за подкрепа на Стяуа.

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 11:19

Няма какво да си кривя душата - и аз ще съм за Пуля! :ura:

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 11:21

Bjoern Bo написа:
Няма какво да си кривя душата - и аз ще съм за Пуля! :ura:

Аз ще си подкрепям българския отбор, Пулл Мулл в дупето накрая за бозавите знгличани :wave:

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 11:23

tonzos_justice написа:
falkenbach написа:

Начетох се на много хейт братле. Особено от форуми и фейсбуци на чорбари. Селяни били, турци били, а сега ги назоваваме корпоративни. В България няма мачове от години на някакво прилично ниво, затова хората ходят. Видяхме големи стелисти-чорбари в червено колко отидоха на Васил Левски. 100-200 човека има няма. Особено във фейсбука на офанзива 90 % от цесекарите написаха, че са отвратени от призивите за подкрепа на Стяуа.

Това за "селяните" и "турците" са си мега простотии вече, ама в упреците за корпоративната фенщина има 101% основание.

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 11:30

[quote="SUBXERO"] Не знам колко е голяма тази "клетка", но по усет съм сигурен, че толкова народ ще се изсипе в червено, съответно в бяло, че "домакинът" наистина ще е гост.

Аз досега да съм срещал най-много 1-2 пъти човек с Т шърт на Реал М в България по улиците, ти ми говориш за .....

При Ливърпул е друго, има си фенове в България, дори има и подуенци сред тях :rofl: Ужас, но те си знаят :wave:

Шнур за белия балет! :music:

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 12:36

SUBXERO написа:
П.С. Фалк, много ме озадачаваш (току да кажа, че ме разочароваш дори)... Винаги съм уважавал феновете на Чуковете... как така за Ливърпул? :dunno: :-?
П.П.С. Не е заради Пуул де, и за Юнайтед да ми беше казал, че ще викаш, пак щеше да ме хвърлиш в тъч.

Ами то реално нещата са с предистория. Като бях малък (90-те) и виках и за двата отбора. С течение на времето, особено края на ерата Улие и началото на Бенитес, доста ме разочароваха от Ливърпул и фенщината остана само към чуковете. Но Ливърпул за мен заслужават уважение, освен това някои от най-добрите ми приятели от квартала са ливърпулци и понякога споделям с тях емоцията им.

Но да, иначе съм твърдо за Уест Хем. Просто Ливърпул са ок, за разлика от Арсенал, Челси или пък особено Манчестър Юнайтед.

(Arlito)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 12:55

Тая тема страшно много се преекспонира според мен. По принцип е ясно, че има хора, които Домуса води от различните си предприятия (не само от Лудогорието, и от други области има), ама не разбирам на кого точно пречи това. Сега, не знам как точно стоят нещата, ако плаши с уволнение всеки които не отиде разбирам да е голям проблем, ама не ми се вярва да е чак така, най-малкото стадионът щеше да е пълен, ако не оставяше избор на хората. Ако просто дава възможност на хората да отидат на мач без пари и да си изкарат един свободен ден, както го описваш, къде е проблемът? За хората е добре, щото е някаква емоция, за него е добре щото изглежда като да има много публика, за футболистите е добре, защото никой не обича да играе пред празни трибуни, в крайна сметка е лошо само за Мейджъристите и за филмираните ултраси с неясните им принципи. И между другото, чорбата като са ги създали да не би да не го е имало това явление, всички знаем, че дълго време са водели войници под строй (че даже и в по-късните години когато вече не е имало такава нужда, пак са го правели), ама ето, че впоследствие си стават истинска публика и истински фенове.

Мен лично много ме дразнят разни приказки как едва ли не било предателство срещу отбора ти, ако отидеш на мач на Лудогорец, и ако им симпатизираш срещу чужд отбор. Сега ясно, че няма нищо общо с мач на Левски или на националния отбор, ама аз лично обичам да ходя на всякакви мачове. Ходил съм примерно на Локо Сф срещу Македония (Гьорче Петров), където естествено че си бях за Локото, ама понеже те са слаби и никой не прави проблем от това, а на практика не виждам разлика. По същия начин миналата година ходих срещу Базел и си бях за Лудогорец, а тая година ще отида срещу Реал и Ливърпул и пак ще съм си за тях, нищо лошо не виждам в това.

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 13:07

Напълно подкрепям Спърса. Лично аз мисля да ида да видя Реал, може и Пул, но ще си викам за Лудогорец. Кирил Домусчиев стана най-големият мафиот в тая държава, аре по-спокойно. Когато Чорни беше в Левски, Илия Павлов в ЦСКА, Цецо Василев в Ботев и не виждах да има супер много рев, а тия са къде по-големи измекяри. Домусчиев влезе в ШЛ, сега си мисля, че няма да има Батков-2 и като нищо ще станем свидетели на модел "Олимпиакос" в Гърция, след като влязаха в ШЛ - колко пъти поред шампион?

Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 13:44

alessandron написа:
Домусчиев влезе в ШЛ, сега си мисля, че няма да има Батков-2 и като нищо ще станем свидетели на модел "Олимпиакос" в Гърция, след като влязаха в ШЛ - колко пъти поред шампион?

Точно на това вече си станал свидетел вече с трите поредни титли на амфетите (две от които ултра криминални, третата, да кажем, че си я взеха вече на събраната инерция). Разликата с моделите на Олимпиакос/БАТЕ/Розенборг обаче е, че там нещата си станаха съвсем естествено - отборите натрупаха много и реално нямаше кой да се мери с тях спортно-технически на местна почва, докато тук всичко е базирано основно на мутренско-феодалното начало - слаб/силен, отборът се бута до титлата на всяка цена, защото само той има правото (и коефициента) да представя достойно България в Европа. Просто недоумявам как може фенове на ЦСКА и Левски да се кефят на подобна реалност, като отборчетата им се обричат на още дълъг период безтитлие... Ако Домуса не се наиграе, ще се нагледате на този пошъл сценарий и накрая и на вас ще ви светне лампичката, няма как...

Иначе и аз съм съгласен с това, което казва Спърса в последния абзац. Няма нищо лошо хората да си ходят на неутрални отбори от любов към играта и интерес към някои интересни чужди отбори, гостуващи от нас. Лошото е другаде и смятам, че Фалка много добре го е обяснил в първото мнение.

п.п. Спърсе, подготвил съм лек жребий на Тотнъм в Гюргево след малко - от теб се иска да подготвиш билетите ;)

(Primus Maximus)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 13:48

На нищо не се кефя, а констатирам - кефя се само как пръскаш слюнка. Когато ЦСКА и Левски се водят от тъпанари, няма какво толкова да се жалят. Аз не играя и не управлявам ЦСКА, че да умирам от некви мъки заради тях. Който каквото сам си направи, друг не може да му го направи. А тъпотията с БАТЕ и Олимпиакос, дето натрупали, па Лудогорец купували, няма да я коментирам - Лудогорец кого купиха, Левски или Славия преди две години?

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 13:50

Това все едно го е писал Фалка:

http://fanclub.sectorg.bg/news_view.php?news_id=2258 ;-)

(Thug Slugs)
Аватар

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 13:55

това сигурно е най-стойностното нещо писано от чорбари

(Red or Dead)

Отговори с цитат
Мнение  Re: За корпоративната фенщина   |   29.08.2014 14:00

falkenbach написа:
това сигурно е най-стойностното нещо писано от чорбари

Аз мога да кажа, че сектор Г умря с махането на Дучето. А подобни статии сеят само омраза, т.е. искаш да си на мястото на някой, но не можеш, много от писачите на тази статия са сънували как Домуса не се маха от ЦСКА и сега ЦСКА е в ШЛ. Комплекси, никой не е виновен, че ЦСКА и Левски са едни селски отбори в момента, а Лудогорец е Европейски отбор. Като казвам никой - никой жител на Разград, околията, работниците в Биовет и сие или пряко собственика.

Последна промяна tonzos_justice на 29.08.2014 14:02, променена общо 3 пъти

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща