Едва завърши предния сезон, поотмина и еуфорията от парада и при червените вече се работи повече от усилено за новата кампания, в която ще влязат като защитаващи титлата си в Англия. Да, в момента най-нормалното нещо по поне дузина футболисти да се свързват с водещите отбори и често тези дузини имат по няколко общи имена. В Ливърпул обаче вече има ново име и мога само да поздравя хората, които реагираха адекватно на напускането на Трент. Най-вероятно това напускане им е било известно поне месец два преди да се официализира, но и реакцията да бъде намерен заместник още преди да изтече май месец, е повече от похвална.
И така - нов сезон, нови предизвикателства, нови играчи, нов екип. Мисля че неучастието в комерс турнира, който започва след 2 седмици ще е от голям плюс за отбора, за да има време за почивка след тежкия сезон, който Слот изнесе със сравнително малък брой играчи.
Две неща бяха ясни далеч преди края на сезона - смяната на доставчик на екипа и присъединяването на титулярния вратар на Грузия към групата вратари, тренирана от Клаудио Тафарел.
adidasот този сезон червените ще носят екипи на германския концерн като с това се слага край на партньорството с Nike. За мен, а от мои наблюдения и разговори, за много от феновете, след краткосрочния период с екипи на Warrior, то този период не екипи на Nike бе най-безличен. Много от екипите си бяха и направо грозни, макар че това в един период бе отличително не малко отбори и за няколко бранда.
Екипите, които вече се завъртяха като възможни такива са изчистени в червен, зелен и бял цвят. Дали ще е така, ще видим скоро, но се надявам поне един от тях да е с trefoil логото на adidas.
Гиорги МамардашвилиЕдин от най-добрите вратари на първенството в Германия преди година, бе този на националния отбор на Грузия. Това разбирасе генерира интерес към него в седмиците след първенството, а Ливърпул успя да договори с него добри условия и за клуба и за вратаря, който остана още един сезон във Валенсия, с което пък на Анфийлд се запази за още един сезон успешното дуо Бекер-Келехер.
Договорът с грузинеца е за още 5 години, с което може би ще се получи плавен прехот от хер Бекер към Мамардашвили. Логично в тази ситуация, един много симпатичен ирландец ще подсили друг отбор от ВЛ, но за това малко по-нататък.
Джереми ФримпонгСагата с ТАА бе неприятна, но за да се тушира сравнително бързо, "вина" имаше и трансфера на Фримпонг. Шампионът на Германия с Байер Леверкузен бе обявен като ново попълнение през предната седмица и на практика става четвърти холандски национален играч в отбора, но първо попълнение тип "титуляр" на Слот. Качествата на юношата на Сити са добре познати на тези, които следят Бундеслигата, а не рядко той е бил сравняван с Трент или Хакими по отношение на играта му по дясното крило. Договорът на англоганаеца играещ за холандския национален отбор е за 5 години, а с него тoй реализира мечтата на баща си, който е фен на червените и е искал като малък да го заведе да тренира на Мелууд, но са стигнали до Ман Сити, където е било трудно да пробие по обясними причини. Следва период в Селтик и такъв в Леверкузен. И с двата отбора става шампион и печели купата на страната.
next step...В настоящия си състав, Ливърпул има нужа от ляв бек, още един централен защитник и един може би един офанзивен играч. Казвам в настоящия си състав, защото за да се купят играчи ще се наложи да има и продадени такива. За Милош Керкез обаче няма да се налага някой да бъде продаден. Сумата за него би била поносима и според различни източници, преговорите за него са напреднали като Милош е изявил желания да играе за червените, но все още не е постигнато съгласие с черешките за трансферна сума. Имам някакво предчувствие, че тук ще мине още време и не се знае как ще приключи всичко.
Сагата с Вирц едва ли изненадва някой с нещо, освен с милионите, които се искат и предлагат от Леверкузен и Ливърпул. Аз лично се надявам там нещата да се провалят, защото тези 100+ милиона са сума, която може да се инвестира поне за 2 играча, които да дадат по-голяма дълбочина на състава. Обикновено за да се случат подобни инвестиции на Анфилд, се налага да се продават играчи. Т.е. вместо 2 нови играча, ще трябва да се продадат я Лучо, я Коди, а далеч няма гаранция че Вирц от Бундеслигата ще бъде същия, който ще играе във ВЛ.
За дъвките Исак, Шешко, Гьокереш и т.н., мисля че няма нужда да се пише... Мисля си че те са много далеч от Ливърпул на този етап.
Като лично мнение - бих се радвал ако има покупка на играч в нападение, това да е Жоао Педро, който много харесвам още от Уотфорд.
в обратна посокаЗа Трент се изписа вече достатъчно. Ще добавя само, че все пак Ливърпул ще вземе 10 млн за това да освободи ТАА по-рано и така да може да играе в новата клубна измислица. Джейми Карагър си бе позволил да каже нещо подобно в студио по време на мач и после го подиграваха, но си се случи точно това.
Сигурен напускащ Анфийлд е Джони Хейтинга. Холандецът бе част от екипа на Арне Слот, но сега ще има задачата да поправи грешките (ако има такива) в Аякс и да върне титлата на Йохан Кройф Арена. Джони вече беше временен треньор на аяксите преди 2 години, замествайки наследника на Ерик Тен Хаг - Алфред Шрьодер. Като голям симпатизант на Аякс, не само че му пожелавам успех, но съм убеден че догодина наистина ако има борба в Холандия, тя ще е за второто място :)
Дойде време и за симпатичния ирландец - Кяомин Келехер. Резервният страж на червeните ще премине в Брентфорд като за този трансфер ще бъде платено до 18 млн лири. Мисля че са много малко феновете на Ливърпул, които нямат симпатии към Келехер. Лоялността, която показа през годините, силните игри, които имаше не само в мачовете за купите, в които беше основен вратар, но и в периодите на контузии на Алисон, направиха Кяомин сигурна опция за мястото под рамката на червената врата. Разбира се, след покупката на Мамардашвили бе ясно, че това лято Келехер ще търси друг път за развитие и то като титулярен страж.
Информации има за напускане на Харви Елиът, Луис Диас, Жота, Дарвин и т.н. За тях - като(ако) им дойде времето...
YNWA